Süss velem
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2025-11-20
A feltámasztott Notre Dame
A hegy menyasszonya
Eleanor, a lenyűgöző
Mindörökké
Sárkányok Kabul felett
Sisu - A bosszú útja
Szicíliai levelek
Wicked 2. rész

2025-11-13
A menekülő ember
A zuhanás hangja
Akiko, a repülő majom
Josef Mengele eltűnése
Szemfényvesztők 3.
Vágyak és vonzások

2025-11-06
Bölöni - egy legenda története
Bugonia
Dalai Láma - A boldogság tanítása
Éden
Emma karácsonya
Minden csillag
Predator: Halálbolygó
Tánc a sivatagban

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Csupasz pisztoly (2025) *Liam Neeson - Pamela Anderson* *Magyar kiadás* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A BlackBerry-sztori
- HBO, 20:00
A professzor és az őrült
- Filmbox, 20:00
Kettős kockázat
- AMC, 20:00
Rossz tanár
- Cinemax2, 20:30
Kegyetlen bánásmód
- Cool TV, 20:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Scherer Péter (64)
Gálffi László (73)
Miguel Sandoval (74)
Missi Pyle (53)
Harry J. Lennix (61)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mielőtt felkel a nap... - Vélemények
Szemfényvesztők (2013) - Vélemények
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Szólánc (földrajzi nevekkel)
Szólánc igékkel

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Chaplin aaaaa
Glen Powell aaaaa

 

Fórum - Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére
41132. Independence (2025-11-16 11:59.56)   - (válasz Bordal 41131. hozzászólására)
Köszönöm megértésed! :) Egyébiránt, a gasztronómia, legalább olyan érzékeny terület, mint a politika! ;) Ha, nem érzékenyebb, a csendes mindennapok terén.
Láttam én már decens, finom modorú, éltes hölgyeket életre-halára hajbakapni azon, hogy miképp is készül a tökéletes töltött paprika, vagy épp egymás torkát átharapni azon a szörnyű polémián, hogy most akkor illik a brassói aprópecsenyebébe zöldborsó, illetve gomba, vagy sem! (Én, így is szeretem, meg úgy is! Bár az autentikus recept szerint, nem kell bele egyik sem, ám el sem rontják a brassóit! Az "eredeti" recept, szűzpecsenyéből készül, de nemrég olvastam egy történelmi gasztró írást, ahol a marhahúst jelölik meg húsalapnyagnak! :) Na, így tegyél igazságot! )
Témától eltérve: délután háromkor, hajrá Magyarok!!!


41131. Bordal (2025-11-16 11:13.09)   - (válasz Independence 41130. hozzászólására)
Messzemenően egyetértek minkét cikked minden megállapításával. Meghazudtoló a "De gustibus" örökérvényű megállapításával. :)


Hairburst

41130. Independence (2025-11-16 10:58.43)   - (válasz Bordal 41128. hozzászólására)
A kacsa-liba egy más univerzum! Olyan egyedi ízük van, amivel egyetlen szárnyas jószág sem tud versengeni. A pulykát megvédeni nem fogom, de én kimondottan szeretem. Azt szoktam rá mondani, hogy sertés-light...:)


41129. Independence (2025-11-16 10:50.13)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 41127. hozzászólására)
Valóban, teljesen igazad van! A pulyka méltatlanul elfeledett gasztró alapanyag volt sokáig. Okát, nem értem. Könnyű tenyészteni, hálás jószág, s szinte mnden "alkatrésze" remek ízű, sokféleképpen elkészíthető. A mellét leszámítva, ami nagyon túlértékelt, s szárazon semmitmondó. Rántva jó, bár akkor már inkább a lágyabb texturájú csirkemell. A pulyka, nagyobb tömegben, kiváló áron, a kilencvenes évek elején jelent meg a húsáru polcokon. Lassan tört be a piacra, de megszerették az emberek, ennek megfelelően az ára is elkezdett az ég felé tekinteni. Valahol a könnyebb szerkezetű disznóhús, s a csirke vörös húsok közé pozicionálható a szerekezete, de az íze teljesen egyedi. Semmihez sem hasonlít. A felső comb, mindenre jó, a szárny kissé nehézkesebb, a vastag bőr miatt, az alsócombból remek "hamis" vadast is lehet készíteni, az aprólék, tökéletes levesbe.
De, s ellenben sok olyan húsféle kikopott, vagy nem tért vissza a magyar gasztrótérképre, aminek helye volna. Példának okáért, bárány-birka - persze a faggyú íz miatt, ez egy véleményes húsféle, van ki szereti, van ki nem - kecske, vagy épp a nyúl! Jómagam, több éven át tenyésztettem hobbiból nyulat, s érthetetlen, miért nem kap ez a remek hús, nagyobb teret, mert nemcsak nagyon finom, de egészséges is. Egy fokhagymával-szalonnával pácolt sült nyúlgerinc, csodás étek. A vadnyúl pedig jellegzetes, fűszeres íze miatt kerülhet asztalra. Vadász barátaim, néha elláttak vele. Itt-ott, lehet kapni nyuszit, de aranyáron. A vadhúsokkal is ez a helyzet. Nagyon leszűkitettük a kört, pedig szélesebb is lehete a paletta. Ma már az ára végett, még a marha is ritka szereplő az étkezőasztalon, pedig aztán? Hagyjuk a steak-et, csak szimplán egy marha lábszár pörkölt, vagy gulyás?! Isteni étek.


41128. Bordal (2025-11-16 10:42.16)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 41127. hozzászólására)
Talán nem is vesztettél olyan sokat a hiánya miatt. Sztem teljesen jellegtelen a húsa - ellentétben mondjuk a kacsáéval.


41127. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2025-11-16 10:06.01)   - (válasz Independence 41124. hozzászólására)
50 es években pulykahúsról nem is hallottam, már nem is tudom mikortól ?!


41126. Independence (2025-11-15 11:49.06)  
S befejezvén! :)))) Nemrég vettem 3.5 kiló pazar hasalja szalonnát. Életemben nem sütöttem házi zsírt, de gondoltam, mi baj történhet, megpróbálom. Újpesti nagymamáim emléke inspirált. Ők mindketten gyakran csinálták, bár a piacon is lehetett kapni, jó kis grízes, házi sült zsírt! Ehhez a mennyiséghez, kellett a nagy, dupla falú fazék aljára, legalább két-három deci víz, majd zuhé bele, a nagykockákra vágott zsírszalonna. Hosszú, s türelmes folyamat! Gyakori kevergetés mellett, elkezd rotyogni a cucc, s a lábos alján, megjelenik a zsír! Az illat, leírhatatlan! Közel három óra, mire kisül a zsír, s a tetején, ott vírit, az isteni, házi tepertő!!! Kicsit hül, leszeded a tepertőt, ízlés szerint, kipréseled belőle a zsírt - krumplinyomó, erre teljesen alkalmas - s lassú, óvatos mozdulatokkal, átszürőd a forró zsírt egy fém edénybe. Lett ebből az adagból, egy szép nagy véndőnyi, hófehér, grízes, isteni házi zsír, s legkevesebb, 70 deka pazar tepertő! Árában is megéri, de mínőségében??? !!! Munkás, de ezentúl csak így fogok magamnak zsírt készíteni! Megtanulni, nem egy ügy, s jól eső élmény, egy szabad, szombat délutánra! Tán tisztelegve is az elődökre, akiknek ez a konyhai tevékenység, a mindennapjaikhoz tartozott, s nemcsak falun, mert én Pesten nőttem fel!


41125. Independence (2025-11-15 11:29.48)  
Egyébiránt, a sertésláb kapcsán, is túl lehet látni a kocsonya-pörkölt, szent kettősségen. Ugyanis, rántva is nagyon finom. A kukta, jó barát! :) Bevágod a legalább ketté vágott lábakat - körmöt - a kuktába, szokás szerint fűzerezed: egész bors, babérlevél, sok gerezd fokhagyma, jó erdélyi só, egész vöröshagyma, s rommá főzöd! :) Utána kiteríted egy fém tepsire, vársz egy picit, amíg csöppet hül, majd lehetőség szerint, kicsontozod. Egy-egy darabka porc, csontocska, ha benne marad, annyi baj legyen. Miután ezzel megvagy, irány a hütő, egy éjszakára. Másnap, egy csodálatos, ízekben, zselatinban gazdag téglalapalakú ebédnekvalót lelsz a hütőben. Ízlés szerint felvágod - én szimplán, négyzetekre szoktam -, még egy picit sózod, borsózod, majd lehetőleg duplán panírozod, és - ha rendelkezésre áll - házi zírban kirántod! Köretenek bármely burgonya megteszi: röszti, püré, petrzselymes, fűszerben átforgatott - egy a lényeg, korábban héjában főzd meg, hogy benne maradjanak az ízek s krumpli saját nedvessége! Mellé nagyon illik a tartás mártás, de egy jó majonéz is megteszi! Brutál finom! S nem túl drága!


41124. Independence (2025-11-15 11:06.42)  
Jómagam, mostanában, gyermekkorom emlékeimben merültem el, s igen jóízűen! :) Közel kilencvenéves édesapám, remek pacalpörköltet készített! Felét megettem, másik fele ment a mélyhűtöbe. Minap elővettem, picit még pároltam saját levében, mert a pacal csak akkor jó, ha vajpuha; házi, alföldi piros paprikával gazdagítottam, egy "nagyobb csöpp" csípőset is hozzávegyítve. Épp csak, hogy megcsíklandja torkod mélyét, úgy az igazi! Szádat, s ajakaidat marva, elhúzza az ízét, rossz irányba, tehát csak mértékkel. Az általam még korábban készített - szintén mélyhűtött - körömpörkölt maradékát kiolvasztottam, s elegyítettem a rotyogó pacallal. Zseniális cucc, sima, sós, főtt burgonyát készítettem hozzá, mert imádom beletőrni a krumplit, az ízesen gazdag pörköltszaftba! Hozzávaló; puha, friss kenyér, s házi csalamádé, amihez, minden hozzávaló, a kertünkben termett. Október végén metéltem le a száráról, a harsogóan friss, zöld paradicsomot!
Természetesen, tökéletesen megértem, ha valakinek, sem a pacal, sem a sertésláb; köröm, nem illeszkedik be a modern konyhai menetrendbe. Soha nem feledem a rákospalotai Sport éttermet - ott olyan kulináris csodákat ehettél, olcsón, amit sehol máshol Pesten-, sem az M7 mellett a Gorsium éttermet! Borjúláb rántva...:))) Megörültem érte!!! Én, szeretem! Sok hasonlóságot mutat, a sertéslábbal! Cirkemellből: kizárólag fokhagymás tejben áztatva egy éjszakát, rántva, illetve gazdag fűszerezéssel: só, bors, fokhagyma, majoranna...., meghintve, hirtelen sütve, szeletenként, egy-egy szaftjában sütött ananászszelettel, burgonyapürével. Levesbe, soha!
Nekem a húsleves: tarjacsont, orjacsont - persze "rajtafelejtett hússal" - a sokak által lebecsült, csirkefarhát, csirkenyak, pulykanyak, s végső esetben, pulyka alcócomb. Szörnyű, de még szépen tisztított csirkeláb is...Minden, ami csontos, zselatinos, cupákos, s lerágható...:)))


41123. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2025-11-14 15:25.16)   - (válasz Bordal 41122. hozzászólására)
Vasárnapi ebéd jelszó ma is él. Nálatok sem volt az , amit leírtál. Gyerekkoromban nem volt otthon lebbencsleves, meg csak a krumplit rakták.Engem a vallasosságomban is "megtiportak", mert éhe a kenyérnek, éhe a szónak..


41122. Bordal (2025-11-14 14:43.15)  
Válasz Gyermeklakónak.
Igen, kedves M!
Az ötvenes években ott álltunk sorba anyu vagy apu kezét fogva a hentes előtt, ahol jegyre adták a húst. Természetesen limitálva-fejadagra. Ha volt három gyerek, mint minálunk is, akkor összejött egy húslevesre való. De ha peched volt, akkor kiszólt a hentes, hogy emberek, menjenek haza. A mai húsadag elfogyott. De ha másnap visszamentél elolvashattad a tacepaót a falon, hogy "Mennyi csont jár a húshoz" és ez ellen nem volt apelláta.
Vagy más. A péknél.
Volt egy derék pékmester Zugligetben. Abban az utcában ahol Orbán Viktor lakik ma. Láglernek hívták ezt a péket. Hajnalban már ott álltunk sorba, és amikor Lágler mester kiszólt, hogy emberek elfogyott a liszt, jöjjenek majd holnap - mehettünk haza.
Ezeket az időket sírja vissza jónéhány barom. Bennünket, akik szerintük szerint agymosottak vagyunk. Szerencséjükre egyre kevesebben vagyunk, és ha ők jutnának hatalomra gondoskodnának arról, hogy az utánpótlás se legyen nagyon sok.


41121. Bordal (2025-11-14 14:07.15)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 41120. hozzászólására)
Kedves M!
Miért nem az én felvetésemre válaszoltál?


41120. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2025-11-14 14:02.50)   - (válasz DI_ 41118. hozzászólására)
És ma már mindent meg lehet fözni, 50 es években nemigen volt hús pl. vasárnapi ebéd - ezt még ma is használják.


41119. DI_ (2025-11-14 12:30.11)  
Lencsefőzelék,sült virsli


41118. DI_ (2025-11-14 12:29.58)   - (válasz Bordal 41117. hozzászólására)
Múltkor már írtátok,hogy mindketten 1948-as születésűek vagytok.


41117. Bordal (2025-11-11 09:35.54)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 41116. hozzászólására)
Magyarázd meg kérlek, hogy jön ide 1952? Egyidősek vagyunk, úgyhogy nem kell(ene) korrajzzal magyaráznod.


41116. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2025-11-11 09:09.29)   - (válasz Bordal 41114. hozzászólására)
Triviális, csak nem 1952 körül.


41115. Bordal (2025-11-10 11:42.02)   - (válasz DI_ 41112. hozzászólására)
Ja, és a paradicsomleves! Gyerekkoromban gyűlöltem, utáltam. Most pedig a kedvenceim egyike. Persze közben el kellett telnie néhány évtizednek. :)


41114. Bordal (2025-11-10 11:39.11)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 41113. hozzászólására)
Nem akarlak megbántani, de a leírtak nekem nem feltétlenül jelentik a vasárnapot. Bármikor elkészítem és megeszem a hét bármely napján, ha "olyanom" van. :)


41113. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2025-11-10 10:48.29)   - (válasz Bordal 41110. hozzászólására)
Húsleves, külön zöldség, főtt hús, kapormártás, krumpli, vagy rántott hús, krumplipüre, savanyú.


41112. DI_ (2025-11-09 20:27.10)   - (válasz Bordal 41111. hozzászólására)
Haha pedig ha tudnád,hogy vadásztam a betűtésztát a Sparban,alig találtam meg :D ez már olyan megszokás nálunk ezzel a legjobb enni :)


41111. Bordal (2025-11-09 14:44.09)   - (válasz DI_ 41109. hozzászólására)
Betűtészta! Ó Istenem ! Hol vagytok ti ovis, menzás kaják! A paradicsomlevesről nem is szólva! :)


41110. Bordal (2025-11-09 14:41.05)   - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 41108. hozzászólására)
Mesélj nekem egy "jellemzően" vasárnapi ebédről. lécci! Hadd tanuljak vénségemre! :)


41109. DI_ (2025-11-09 12:58.38)  
Paradicsomleves betűtésztával,rakott krumpli,savanyú káposzta


41108. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2025-11-09 12:25.52)   - (válasz Bordal 41107. hozzászólására)
Nagyon finom, nem jellemzően vasárnapi, de fincsi ebéd.


41107. Bordal (2025-11-09 10:45.55)  
Lebbencsleves, rakott kelkáposzta, sör. Nyalánkság nuku! Vigyázunk a vonalainkra. :)


41106. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2025-11-09 10:01.07)  
karfiolleves, Rántott rövid karaj, krumplipüré, ubisali, gesztenyemassza reszelve habbal.


41105. DI_ (2025-11-05 12:26.47)  
Borsos tokány szarvacska tésztával,kovászos uborka,japán szilva



41104. Bordal (2025-11-03 13:23.48)  
A csirkeaprólékot én is, de Te egy színhúsról(csirkemell filé)írtál. Lássuk be: Makó és Mekka! :)


41103. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2025-11-03 12:56.32)   - (válasz Bordal 41102. hozzászólására)
Lányom főzte, és szeretem a csirkeaprólékot, csontokat.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére
 

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk