Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

2024-03-14
A repülő osztály
Baghead - Holtakkal suttogó
Bernadette - A főnökasszony
Kálmán-nap
Most vagy soha!

2024-03-12
Küzdelem a végsőkig

2024-03-07
A három testőr: Milady
A róka
Bajos csajok
Előbb táncolj!
Képzeletbeli
Rigó, rigó, szederinda
Tűréshatár

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Vanília égbolt (Blu-ray)
Kapcsolat *Import-Magyar szinkronnal* (Blu-ray)
Sikoly 2. (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
56 csepp vér
- Magyar Mozi TV, 03:45
Csak lazán
- Moziverzum, 04:20
Hirtelen 70
- HBO2, 04:25
Szívem csücskei
- Mozi+, 04:30
Csudafilm
- Film+, 05:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Bruce Willis (69)
Glenn Close (77)
Pindroch Csaba (52)
Jake Weber (60)
Rachel Blanchard (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dallas (sorozat) - Vélemények
Wonka - Vélemények
MI-5 - Az elit alakulat (sorozat) - Vélemények
A hercegnő és a sárkány - Vélemények
Godzilla (1998) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Rock'n'roll sztori aaaaa
Molly Gordon aaaaa

 

Fórum - Szkafander és pillangó - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
48. Kilok (2018-03-16 10:14.22)  
Remek film, Amalric, az ápolónők, Max von Sydow, zseniális az egész.


47. Pocsolya ugró (2017-03-29 02:04.10) aaaaa
Ez a film érdemelné az első helyet.



46. Anzsi72 (2017-01-31 10:22.00) aaaaa
Akinek tetszett a film, a könyvet is ajánlom!


45. Sötétszív (2015-07-03 01:33.02) aaaaa
Nehéz erről a filmről írni. Mert begy olyan ember nézőpontjából láthatjuk a történéseket, aki súlyos rohammal kerül kórházba, és teljesen megbénul. Julian Schnabel remekül mutatja be a sebezhetőségét, és azt, hogyan próbál kommunikálni. Mint mondtam nem könnyű erről a filmről írni. Közel érezzük magunkhoz a főszereplő minden érzését. Persze ehhez remek színész is kellett Mathieu Amalric személyében, aki zseniálisan formálta meg e karaktert, de a többi színész is remekelt. Azoknak ajánlom ezt a filmet, akik szeretik a komorabb, nyomasztóbb filmeket. Megéri megnézni.


44. Klimt (2015-07-02 19:32.24) aaaaa
A film nagyon melyen erintett, mivel en is egy locked in szindromas beteggel dolgozom.Nalunk is van logopedus, gyogytorna, muveszetterapia, motomed. a korszak vivmanyakent bejott a beszelo computer. a hölgy, szemevel tudja iranyitani a computert es e modon kepes irni, a computer pedig kimondja a mondatait...


43. Chris Co (2014-10-21 21:41.47) aaaaa - (válasz Birka78 40. hozzászólására)
Nekem igen, de így nem pontos, amit leírtál, ugyanis a J.b-s példa az átlag vagyis az utca emberére vonatkozott, nem konkrétan a szomszédra, ami önmagában persze kevés lenne, de amit kihagytam a film pozitívumaival szemben még, számomra például azonkívül, hogy megható és valóban felemelő, ha valaki célt talál még az adott körülmények ellenére is, nem nyújt többet szemben például hasonló művekkel, melyekben szintén együtt érezhetünk, azonosulhatunk a főszereplő érzéseivel, de azon túl számtalan kérdést feltesz a nézőnek, például erkölcsi, etikai, akár jogi szempontokat, tehát izgalmas mondanivalóval szolgálnak azonkívül, hogy ki, a saját körülményeiből kifolyólag hogyan próbál életben maradni vagy épp fordítva. Az előző gondolathoz még annyit, sokan együtt élnek különféle betegségekkel és nem adják fel. Ha betegségről van szó, nem számít, híresség vagy sem, bár annyiban mégis, mások a lehetőségek. Sokak számára szinte semmiféle segítség nem jut, nem hogy olyasmik, melyeket a filmben is láthattunk, még töredéke sem, mégis vannak, akik képesek arra vagy még többre is, mint az Elle-s faszi. A filmnek sem ez volt a lényege, konkrétan nem az, hogy "megírt" egy nagyszerű könyvet ellenben Jóskabával, aki bizonyára nem lett volna rá képes, ami számodra "tény", hanem egyszerűen, hogy értelmet talált az életének abban a lehetetlennek, reménytelennek tűnő helyzetben is. Persze, akkor nem lett volna könyv, amit nem olvashattál volna, ha nem ő, hanem más, de ezen része a film mondanivalóját tekintve számomra lényegtelen. Szép film, jó film, valóban giccsmentes és én is szuper ötletnek tartottam az fps nézetet, az együttérzés sem társadalmi státusz kérdése (hát még, ha nem volnának óriási különbségek, mivel sokaknak még egészségesen sincs ennyi lehetőségük). Ami még lemaradt, a történetet nem találtam különlegesnek (pedig kedvelem az életrajzi vagy életrajzi ihletésű filmeket), a megvalósítást viszont annál inkább, bár akadtak azért hibák (kronológiai és cselekménybeli egyaránt). Összességében remek film, mely számtalan pozitívummal büszkélkedhet, például nagyszerű rendezői munkával. Bizonyára a könyv is érdekes lehet, nem olvastam. A film viszont tetszett, annyira, mint azt az osztályzatom is tükrözi.:)


42. Krisz papa (2014-10-21 14:26.25) aaaaa
Beleborzongtam! Annyira átérezhető, nyomasztó, tanulságos, érzelmes, bravúros, hogy az már fáj. Miért? Jean-Dominique Bauby karakterében magamra ismertem, ezért 100%-osan bele tudtam magam élni a helyzetébe. Ez egyrészről kétségbeejtett, másrészről erőt adott.
Adott egy életvidám, sikeres középkorú férfi, aki habzsolja az életet, és mivel középpontban van, nem kell foglalkoznia mással, csak saját magával. Ezért talán sokak szerint felszínes, önző, szánalmas, de ez így kényelmes a számára, nem is akar megváltozni. Szárnyal, kihasználja élete minden pillanatát, egészen addig, amíg a stroke le nem töri a szárnyait, és rabságba nem kényszeríti. Lát és hall, az input megvan, az output megszűnik. Eddig nem figyelt oda másra, Ő diktálta az ütemet, most nem tehet mást, csak figyel. Figyel és feldolgoz. Feldolgozni a kétségbeesést, a kiszolgáltatottságot, azt, hogy amit addig megszoktunk végérvényesen megszűnik, átengedni az irányítást a környezetünk, de ami a legrosszabb, magunk felett, mindez nagyon lélekdaráló lehet, és nem marad más, csak a gondolatok, érzések, és az emlékek. Hirtelen rájövünk, hogy kik az igazán fontosak, és már csak reménykedünk, hogy ez igaz legyen viszont is. Egy használhatatlan test, egy megtört lélek, és egy ép, tiszta agy, nyomasztó kombináció.
..., és az agy, a szellem elkezd uralkodni a személy felett, és átveszi az irányítást. Milyen hihetetlen erő kell mindehez? Erőt ad a testnek, reményt a léleknek, tréninget a szellemnek. Példaértékű.
Egy megható történet, amelyből hiányoznak a klisék, nincsenek túlhúzva az érzelmek, tökéletesen kivitelezett rendezés jellemzi, a történetvezetés dinamikája kitünő, a párhuzamok vezetése nem zavaró, az idősíkokban is eligazodtam, és beköltözni Bauby fejébe, huhhh, hihetetlenül hatásos, Julian Schnabel
nagyon jól megoldotta. Mathieu Amalric-ot máig felületesen ismertem, A Quatum csendje főgonosza (amit szerintem megintcsak hátborzongatóan alakított, ami jó egy antihősnél) most felejthetetlen lett. Úgy játszani, hogy még az arca is le van bénulva, Úr Isten, ezt szerintem kevesen tudják. Emmanuelle Seigner kisugárzása még mindig hihetetlenül erotikus, vagy csak a Keserű méz Mimijének vonzását éreztem? Max von Sydow, pedig zseniális volt, erős, férfias, de mégis érzékeny, és érzelemdús.
Ez az alkotás hihetetlen élmény volt, kihagyhatatlan!


41. Kittentyű (2014-09-17 01:50.45) aaaaa
Eléggé megrázó volt a film, de egyben elgondolkodtató is. A belső tengerhez tudnám hasonlítani ami szintén egy megrázó és egyben remek film. Hihetetlen hogy a történet főhöse képes egy könyvet lediktálni úgy hogy csak a szemével pislog, mivel csak azt tudta mozgatni semmi mást, az agyvérzése után. A színészi játék előtt le a kalappal és a remek rendezés előtt is. Julian Schnabeltől eddig csak a Mielőtt leszáll az éj-t és ezt az alkotást láttam, de azt hiszem a másik két filmjét is megfogom majd nézni, mert ezzel a két filmmel nekem bebizonyította hogy kiváló rendező. Nem véletlenül kapott ezért a filmért is több díjat, abszolút megérdemeltem. Ez egy nehéz és nyomasztó film, aki nem kedveli a művészfilmeket annak lehet hogy nem is fog tetszeni. Én azok táborába tartozom akiknek tetszett a film, de egyszer bőven elég volt megnézni. Az biztos hogy nem egy felejthető alkotás.


40. Birka78 (2013-02-23 21:36.38) aaaaa - (válasz Chris Co 37. hozzászólására)
Hogy nem a szomszéd Józsi bácsival történt, az szerintem semmit nem von le a film értékéből. Sikerült a művészi megvalósítás, giccsmentesen, érzelgősség nélkül. Nagyon eltalálták, hogy Bauby szemszögéből mutatják a legelején a dolgokat.

Felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt a film, meg is szereztem, és nem csalódtam: remek stílusérzékkel van megírva. Tiszteletreméltó, hogy nem egy panaszhalmaz, hanem öniróniával átszőtt, élvezetes olvasmány. Erre viszont a szomszéd Józsi bácsi valószínűleg nem lett volna képes. És ez nem minősítés, értékítélet, hanem tény.


39. Chris Co (2012-05-05 01:01.58) aaaaa - (válasz Mütyürke 38. hozzászólására)
Úgy gondolom, hogy túl egyértelmű mondat, amivel mindenki egyetért. Azt akartam ezzel kifejezni, hogy
motiváció nélkül könnyebben feladjuk magunkat az enyészetnek. :)


38. Mütyürke (2012-05-04 19:13.59) aaaaa - (válasz Chris Co 37. hozzászólására)
Spoiler

"A céltalanság és a kilátástalanság olykor megrövidíti vagy megbetegíti életünket"-teljesen egyetértek ,méghozzá "olykor" nélkül:)


37. Chris Co (2012-05-04 18:46.41) aaaaa
Spoiler!!!

Szomorú és megrázó életrajzi dráma. Azonban számomra van egy másfajta olvasata is a történetnek. Bauby miután felébred a kómából, elkeseredik és inkább a halált választaná, mint hogy életben maradjon, legalább is az életnek ebben az állapotában. (A filmnek ezen szakaszában csak a főszereplő szemével látjuk a történéseket, mert ezáltal jobban átérezhetjük a filmnek talán
a legdrámaibb szakaszát) Később Bauby folyamatosan kezdi felfogni és megérteni, hogy mik a számára
lehetséges kilátások. Célt talál magának, hogy drámáját megírhassa, ezért magányán és elkeseredésén sikerül "felülkerekednie", "nekiáll" célja megvalósításához, amit végül be is fejez. (A történet itt már mintha egy kicsit könnyedebbé válna, amit a külső nézet is érzékeltetni kíván, mintha kitárulna a világ számára és talán egy kicsit oldottabbá válna minden) Miután kiadják a könyvet 10 nappal később meghal. (Itt is és a filmben többször is visszatér a belső láttér motívum) Talán ez tartotta tovább életben, hogy volt valami, amit még be akart fejezni, amit még megtehetett. (A céltalanság és a kilátástalanság olykor megrövidíti vagy megbetegíti életünket)
Nap, mint nap szembesül fajunk hasonló sorsokkal, megdöbbentő emberi szerencsétlenségekkel.
Mivel azonban legtöbbjük ismeretlen a nyilvánosság előtt, történetük az ismeretlenség homályába vész, pedig fontos téma ez és nem csak az orvostudomány és a genetika szempontjából, mert ha megértjük és megtanuljuk kezelni ezeket a problémákat, akkor egy lépéssel feljebb kerülhetünk a túlélés lépcsőjén. Tetszett a film, de csak 4 csillag nálam és pont ezért, mert nem lett volna film belőle, ha nem az Elle magazin nagymenő szerkesztőjével történt volna mindez, hanem mondjuk a szomszéd Józsi bácsival.


36. Hopkins (2012-01-09 11:57.40) aaaaa - (válasz Lechoo Edy 35. hozzászólására)
Én ugyanígy vagyok vele. Igazságtalannak érzem hogy csak 3 csillagra értékeltem, de egyszerűen annyira "érfelvágós" lett tőle a hangulatom hogy biztos nem nézném meg újra.


35. Lechoo Edy (2012-01-08 17:57.13) aaaaa
Nagyon jó film, de még egyszer nem tudnám magamtól megnézni. Már belegondolni is kínkeserves és szomorú.


34. Polcok_a_polcon (2011-08-14 16:56.50) aaaaa
Gyönyörű és megrázó film.
Amit még kiemelnék, az a zene, és a zenés jelenetek hirtelen vége: ezzel utalva arra, hogy mikor igazán beindul, és összeáll a kép, akkor egy pillanat alatt vége.


33. Chris92 (2011-05-13 09:16.29) aaaaa
Megható, megrendítő és mindemellett rendkívül pozitív és életigenlő (zéró giccs nélkül) dráma egy férfiról, aki egy agyvérzés után bal szemét leszámítva teljes testére lebénul, viszont képzeletének és akaraterejének köszönhetően képes, lélekben és elmében épnek megmaradni, sőt egy speciális beszédtechnikának köszönhetően még egy egész könyvet is lediktál. Rendkívül kreatív és gyönyörű fényképezés, szimbólumok, egyszerű, de hatásos színészi játék, okos rendezés és dramaturgia...egyszóval ez a film tanítani való példa arra, hogy kell egy érzékeny témához felelősségteljesen és értően hozzáérni.


32. Vbacs (2011-03-25 22:31.24) aaaaa
Mikor ezt a filmet néztem, két film ugrott be róla: a Belső tenger és az Enter the Void.Ez a film ezeknek a keveréke volt, A témája az előbbihez, a kivitelezés az utóbbihoz köthető.De nagy film volt, tényleg nagy. Ennek az Amalric gyereknek bizony nem lehetett könnyű dolga: végig kigúvadt szemek, félrehúzott száj, és közben figyelnie kellett a mimikákra is.Amolyan díjgyanús alakítás volt, de itt a nőket is csak dicsérni lehetett, mert mind egytől egyig jó volt.Max von Sydowt amúgy is imádom, és itt sem okozott csalódást, egyszóval a szereplők rendben voltak.

De a témát már nehezebben lehetett megemészteni.És nem csak azért, mert kispórolták belőle a "mozgalmasságot", hanem azért is, mert egy bénult embert nézni egy és háromnegyed órán keresztül tényleg elveszi minden életkedvünket, és már ott vagyunk, hogy legszívesebben mi vetnénk véget az életének.
De azért nem volt semmi film, örülök, hogy rászántam magam, de egyszer bőven elég volt.


31. Loretta. (2011-02-28 11:33.22) aaaaa - (válasz Colby86 30. hozzászólására)
Vagy nehezen érthető
Nem mindegy :)


30. Colby86 (2010-10-05 14:43.02) aaaaa
Jó lehúzós film...nehezen feledhető


29. Remdolf (2010-03-11 09:38.43) aaaaa
Megrázó és tanulságos, mostanában nem láttam ilyen mély és hiteles drámát!


28. Pötty (2009-08-09 10:51.38)  
sztem jo


27. Vato loco (2009-06-10 20:30.59) aaaaa
Nekem nagyon furcsa volt az elején ez a főszereplő szemével látás.. de érdekes volt szerintem. Szerencsére azért nem az egész film így zajlott le.. akkor lehet én is agyvérzést kaptam volna. Egyébként jó film, a Belső tenger jut róla eszembe, bár azt messze nem tudta überelni. Nálam ilyen kategóriában az eléggé numero uno. A végén arra számítottam, hogy majd legalább beszélni megtanul, de sajnos nem így történt. Színészekkel nem volt semmi gond, úgy hogy nálam a 4*-ot megérdemli.


26. Hopkins (2009-05-21 16:22.15) aaaaa
Kétségtelenül megrázó és erős alkotás, és senkit ne tévesszen meg a 3 csillag, mert semmiképp nem átlagos. Objektíven nézve 4-5 csillag, szubjektíven 2. Mégpedig azért mert kellőképpen elvette az életkedvemet is, és soha az életben nem akarom újra látni ezt a mozit...Kín volt végignézni. Így is elég szar a világ ahhoz hogy még filmekben is ezt a szenvedést lássam...


25. Ezsolty (2009-03-22 12:29.49)  
Az utolsó 20 perc már annyira nem tudott lekötni, magyarul laposodott, de odáig nagyon jó, érdekes történet. Főleg az van jól megcsinálva, hogy az ő szemével látjuk film nagy részét.


24. Mütyürke (2009-03-09 02:08.30) aaaaa - (válasz Fémszívű 20. hozzászólására)
Jobban belegondolva ,nekem még rémísztőbb az a gondolat,hogy ha velünk megtörténne /bárkivel/,lennénk ennyire fontosak,érdekelne bárkit is ,hogy pislogunk-e vagy sem.Avagy ehhez főszerkesztőnek kellett lennie,hogy ennyi törődést kapjon.Bocsánat ,hogy ilyen síkra tereltem ,de az eü-i helyzetünket tekintve itt ez a történet egészen más véget ért volna.Sajnos...
Ettől eltekintve szép történet.


23. Zsizell (2009-02-15 12:50.50) aaaaa
Egyedi film,hiszen úgy látunk mindent,ahogy a főszereplő látja,lehet nem is éreznénk így át a helyzetét,ha nem ilyen látásmódot alkalmaz a rendező.Gyönyörű film...


22. SUHANCÉLET (2009-02-11 15:00.03) aaaaa
Sajnálom srácok, de nekem egyáltalán nem tetsztett ez a film! Nem jobb mint egy átlagos dráma...én biztosan nem szeretnék úgy élni mint ez a csávó. :(


21. Lasimoci (2009-02-07 15:52.13) aaaaa - (válasz Csernakakos 14. hozzászólására)
Ha 95%-osnak tartod, akkor miért nem 5 csillagot adsz rá?



20. Fémszívű (2009-02-07 00:05.02) aaaaa
Lehangol, és rémisztő ez a film.Lehangoló, mert egy embernek esélye sincsen a gyógyulásra. Szokatlan módon ír ugyan egy könyvet, de meghal mielőtt az megjelenik.
Rémisztő, mert kevés filmben mutatják be a rohamot, amely végül megpecsételi a sorsát, mint ebben. És félelemmel tölt el minket, hogy ez velünk is megtörténhet. Szóval, ezért rémisztő.


19. Klimt (2009-01-22 17:36.21) aaaaa
Mármint a végén, és közben... ? Szempillantásokkal megír egy könyvet... Nagyon szomorú film...


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekKilok, 2018-03-16 10:1448 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk