Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Mud
- HBO3, 03:45
Tomi háborúja
- Magyar Mozi TV, 04:00
Válság
- HBO2, 04:05
Tíz igazság a szerelemről
- Izaura TV, 05:15
Rabló-pandúr
- Film+, 05:15

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Clint Howard (65)
Andy Serkis (60)
Derzsi János (70)
Jessica Lange (75)
Crispin Glover (60)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Örömködő topik - közkívánatra!
Dűne: Második rész - Vélemények
2022-es választás
S. O. S. Titanic - Vélemények
Az ördög ügyvédje - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Dolittle aaaaa
Egres Katinka aaaaa

 

Fórum - A vesszőből font ember - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

19. Lifeisamovie (2023-07-15 22:33.22) aaaaa
Szinte már látom, hogy a melegek (ön)kielégítésére érkezik majd nemsokára a hímvesszőből font ember...pff :P


18. VAL P (2020-01-17 14:40.32) aaaaa
Egy levélből harsan fel a segélykiáltás, ami aztán lavinát indít el, pusztítót. A kis Rowan Morrisonnak (derül ki belőle) se híre, se az a másik. Neil Howie őrmester repül hidroplánján a szigetre, hol az eltűnt morzsolgatta napjait. A helybeliek nem rejtik a béka feneke alá, hogy rendőrünkre mint egy kívánatos vendég ellentettjére tekintenek.
A bigott őrmester meghökkenése nem ismer tatárokat, de olyan tanárokat sem, akikkel lord Summerisle insuláján keveredik konfliktusba. A természeti népek jámborságával levetkőztetett közösség csak azt szeretné, ha hagynák őket békességben, hitük szerint élni. Erre idetéblábol ez a minden lében fakanál fakabát, aki felfuvalkodottságától nem látja a fából erdőt.
Ahogy azonban ráérősen csorognak le a fagylaltok az ámuló nézők tölcsérén, majd kézfején, úgy lesz fokozatosan árnyaltabb a fenti képlet. Mire egy óriás árnyává tisztázódik a terv, Howie is látja már a fából embert – embernek kalitját.
Hardy állásfoglalás és eltúlzott manírok nélkül ütköztet két vallási (világnézeti) gépezetet egymással. Könnyedén teheti, valódi párbeszéd híján úgyis csak a kurrens győztes kiléte érdekes a feleknek.



17. HMáté33 (2019-07-14 14:40.53) aaaaa - (válasz Chris Co 12. hozzászólására)
a film által megfogalmazott kritikákat alapul véve ezzel nehéz lenne egyetérteni, hiszen a szélsőségek végpontja egyszer a másik, másszor a magam feláldozása, sarkítva.
a mi civilizációnk értelmezési tartományát akkor is a felvilágosodás határozza meg, ha éppen a liberális keretrendszer szűkítésén dolgozunk (már aki) - az egyes ember szabadsága mindössze addig terjedhet, amíg azzal más ember szabadságát nem korlátozza.


16. Bede István (2017-01-29 00:03.19) aaaaa
qrva jó film


15. Norbii92 (2016-09-29 15:39.10) aaaaa
Amit a '60-as és '70-es években a brit Hammer Film Productions lerakott az asztalra a horrorfilmes világban, azt nem lehet másnak nevezni, mint zseniálisnak és meghatározónak. Azóta olyan, méltán kultuszfilmmé vált alkotások egész sorát készítették el, mint például az 1958-as Drakula-feldolgozás a halhatatlan Christopher Lee-vel a címszerepben, vagy az itt tárgyalt The Wicker Man, amely az 1973-ra már külön kategóriának számított a „Hammer Horror”; mint „műfaj” egyik csúcsdarabja is egyben! Itt ijesztgetések helyett a vallásos ember szemében rémisztőnek tűnő közösség bemutatása teremti meg a feszült hangulatot, a végén egy elementáris erejű befejezéssel. A legnagyobb kultfilmek egyike.
A történet szerint Howie őrmester egy eltűnt kislány után kezd nyomozni egy Skóciához tartozó kis szigeten. A bigottan vallásos, többek között a házasság előtti nemi életet is meggyőződésesen elutasító, istenfélő, konzervatív rendőr elszörnyed azon, amit a szigeten talál. A helyi lakosok ugyanis egy elszigetelt, zárt közösséget alkotva egészen más tradíciókat követnek, mint a keresztény Skócia polgárai: pogány szertartásokat végeznek, és az ősi, természetközeli isteneiket tisztelik a keresztény tanítások helyett. Howie mindvégig következetesen ragaszkodik saját vallásos elveihez, amivel rendkívül ellenszenvessé válik a helyiek szemében, akik ráadásul azt állítják, hogy a lány soha nem is létezett.
A vesszőből font ember tehát lassan építkezik, és a legtöbb újabb horrorral ellentétben nem a véres jeleneteken van a hangsúly, sokkal inkább a hangulatteremtésen és a szigeten élők közösségének bemutatásán; azon a Howie-étól merőben eltérő értékrendű világon, ami, a vallásos rendőr szemszögéből nézve az eseményeket, önmagában rémisztő tud lenni. Pont erre a fajta hangulatfokozásra épül a film második fele, amikor Howie egyre közelebb érzi magát a kislány megtalálásához, és a különböző jelmezekbe öltözött, a májusi pogány ünnepre felvonuló szigetlakók közé vegyülve próbálja megmenteni a lány életét – ebben a környezetben olyan dolgok is ijesztőek számára, és vele együtt a néző számára is, amelyek rendes körülmények között teljesen normálisak lennének, mint például egy szekrényben rejtőző kisgyerek. Két világnézet, két szemléletmód ütközik tehát itt; s a szigetlakók a maguk módján éppúgy vallásosak, mint Howie, csak éppen egy másik hitrendszert követnek, ami a keresztény világ felől szemlélve elmaradottnak, barbárnak és kegyetlennek tűnik, de Summerisle lakói számára ez jelenti azt a kultúrát, amelyben szocializálódtak.
A befejezése pedig az, ami kiemeli ezt a filmet a Hammer stúdió többi alkotása közül: drámai, elementáris erejű. Christopher Lee a szigetet ellentmondást nem tűrően vezető, ám köztiszteletnek örvendő Lord Summerisle szerepében kifogásolhatatlan alakítást nyújt.
Összességében nekem nagyon tetszett a film, sajnos jó ideig nem volt rá időm, hogy érdemben nyilatkozhassak róla, pedig szerintem egyértelműen a legnagyobb kultfilmek közt a helye! 5*


14. Brundle (2014-11-13 19:48.32)  
Én most nem rég fejeztem be a filmet az 1 óra 39 perces extended verzióban angol nyelven magyar felirattal, ami a film második újravágása volt szám szerint és mit mondjak, sokkolt amit láttam de rendesen hallottam róla hogy sokan dicsérik meg beszélnek róla, de ez még nekem is meredek volt így elsőre. Nem állítom hogy végig majd összerondítottam magam alatt, de most így megnézés után azt mondom elsőre ez olyan film aminél megnézés előtt, mondjuk így olyan üzemmódba kell az agyunkat tenni hogy készüljünk fel minden bizarr dologra ami filmben elképzelhető vagy legalábbis sok fura és bizarr dologra. Egyszóval nem semmi egy film nem átlagos kicsit morbid de mégis az a fajta amivel megéri egy komolyabb próbát tenni, mert nem mindennapi élmény az már biztos én most tudtam meg igazán.


13. DInnyetimi (2014-05-09 17:55.43)  
Ezt a filmet egyszer mindenképpen látni kell.
Talán úgy a legjobb, ha nem tudja az ember, hogy mire számítson.


12. Chris Co (2013-02-04 00:33.39) aaaaa - (válasz Pisti801227 11. hozzászólására)
Egyetértek. Én az utóbbira szavazok (mindkettő rossz, de a főszereplő képviseli mindkettőt egyben, ha már az "elvakult bigottság"-ot nézzük).:) Szerintem úgy gondolja, nincs értelme küzdeni, mert egyszerűen képtelen felfogni a körülötte zajló eseményeket, nem képes racionálisan gondolkodni és tehetetlenné válik. Spoiler!!! Ez vezet a teljes erkölcsi és fizikai megsemmisülésig (még, ha az utolsó pillanatban is ahhoz ragaszkodik, amiben hisz, felőrli morális és erkölcsi szempontból önmagát). Ha beteg vagy, jobbulást kívánok!:)))


11. Pisti801227 (2012-09-16 01:33.45)  
Lehet, hogy beteg vagyok, de szerintem ez a sztoripont az elvakult bigottságot gunyolja ki, a nézőre döntve, hogy mi a rosszabb bigottság:egy ősi kelta vallásé, ami embert áldoz fel, vagy egy vakbugó keresztényé, aki gyakorlatilag semmi hasznosat nem tesz a maga megmentésére, nem menekül, de szónokol, ezzel magát ölve meg áttételesen.


10. Chris Co (2012-09-16 00:48.09) aaaaa - (válasz VAL P 8. hozzászólására)
Szia! A Tea & Symphony tényleg nem volt ismeretlen számomra, mint ahogy a Queens Of The Stone Age sem. :) Örülök, hogy ajánlottad őket, mert a Dulcimer-t és a Dando Shaft-et egyáltalán nem ismertem.


9. Vbacs (2012-09-03 17:25.28) aaaaa
Huhh, hol is kezdjem.
SPOILER maybe.
Lényegesen jobb filmet kaptam, mint amilyennek első pillantásra kinézett. Néhol nagyon furcsa volt, de lényegében nem ment el teljesen a művészfilmek irányába, érthető volt a történet. Ma már a hasonló történetű alkotásokon meg sem lepődik az ember, kiváltképp nem botránkozik meg. Sőt, ilyesmit egyre többször visznek filmvászonra. De el tudom képzelni, hogy 73-ban ez még nem volt mindennapos, főleg a britek körében. Mert ez a "szexuális forradalom" azért nem volt akkoriban már új mondjuk Amerikában. Bár itt nem is a hippikről van szó, hanem egy teljesen egyedi vallásban nevelkedett, elzárt közösségről, akik megmaradtak a jó öreg bálványimádásnál, a természeti isteneknél.

És ezt a közösséget a rendező úr egy sajátos krimi segítségével mutat be nekünk és egyúttal leplez is le. A történet a furcsaságait tulajdonképpen ennek a szexuális, naturalisztikus megnyilvánulásainak köszönheti, amitől néha nagyot néztem, de azt nem lehet mondani, hogy el volt túlozva. Igazság szerint nagyon is hihető volt a sztori, semmi túlkapás. Nem tudom, hogy ebben a filmben mennyi igazság volt, de ez egy abszolút elképzelhető szituáció. Mert miért is ne lehetne valójában valahol távol egy ilyen apró sziget. Hisz még a mai napig is fedezünk fel eddig elzárt törzseket.
A színészek is egészen jók, főleg a rendőr és Christopher Lee, aki mellesleg ezt a filmet ingyen (!!!) vállalta el, mert annyira tetszett neki az ötlet. Megértem.
És megmondom őszintén, engem a zenék is megvettek. Az ilyen kelta hangzású muzsikák amúgy is fülemre valóak, oké, a szövegekben voltak kivetnivalók, de jól összekomponálták, elismerésem.

A vége az, ami...hmm. Kissé valószerűtlen, legalábbis így hozták össze. A rendőr úr szinte nulla ellenállást tanúsított, vagy 5x elfutott volna, ha annyira féltette volna az életét, de nem nagyon kapálózott, mit ne mondjak, hagyta, hogy békében a vesztőhelyére vezessék.
Ennyire nem lehet istenhívő, hogy ily könnyedén odaadja az életét.
Lee bácsit is élmény volt női ruhában látni, bár ez kissé...összezavart és ez nem volt egyedüli eset.

Azért egy 4-est megérdemel. És mellette tiszteletet is, mert kellőképpen bizarr lett ez a minivilág, még egy modern filmnéző számára is.


8. VAL P (2012-09-03 11:22.43) aaaaa - (válasz Chris Co 7. hozzászólására)
Szia, Chris! Igen, nekem is rémlik... =) De ide előbb írtam pár héttel, minthogy a 'Mit hallgatsz most?'-ban összefutottunk Tea & Symphony-ilag, különben nem ajánlom, ha tudom, hogy ismered őket. ;)
Helyette akkor álljon itt egy másik dal, ami nem annyira zeneileg, inkább a klip hangulata hajaz 'A vesszőből font ember'-re.
http://www.youtube.com/watch?v=KT60tUIdLfQ
(Bár valószínűsítem, ezt is ismered...)


7. Chris Co (2012-08-22 09:46.31) aaaaa - (válasz VAL P 3. hozzászólására)
Egyetértek. Tea & Symphony? Nem is tudom, mintha már hallottam volna róluk...:)


6. City225 (2012-07-22 21:04.54) aaaaa - (válasz Menrot 5. hozzászólására)
Akkor valószínűleg az osztályzománok is kerülik ezt a szektort :D


5. Menrot (2012-07-22 20:53.49) aaaaa - (válasz City225 4. hozzászólására)
Nem ismeretlen film ez.

Az oldalon kevés a grafomán még szerintem.:)


4. City225 (2012-07-22 20:36.45) aaaaa
Na ennek sincs hatalmas visszhangja az oldalon, pedig bőven megér egy játékfilmnyi időt.
Az elszigetelt csoport által tanusított viselkedés, a szexualitás és a nemiség ilyen fokú természetes kezelése felháborító lehet a képmutató, álszent és konzervatív társadalom számára, de én ingerküszöbömet ez abszolút békén hagyta, és a saját perspektívám egyáltalán nem áll messze a hasonló gondolkodásmódtól. No azért nem vagyok elvetemül hippi, de a nemiség kérdéséről rengeteget olvasva, és a Freud-i értelmezéssel szimpatizálva ebben szerintem nincs semmi szokatlan. A film nem feltétlenül erről szól csupán, de az én tetszésemet elsősorban ezzel nyerte el, a további szakrális áldozatmutatás csupán a tehetetlenség és a tudatlanság szimbóluma, ez pedig némileg szembenáll az előbb említett dolgokkal.
Erősen elgondolkodtató alkotás, fáj egy kicsit, hogy ennyire ismeretlen


3. VAL P (2012-06-20 12:31.13) aaaaa - (válasz Chris Co 2. hozzászólására)
Ez viszont tényleg remek mozi!
Állásfoglalás és eltúlzott manírok nélkül ütközteti a világnézeti monstrumokat egymásnak.
Az általad leírtakhoz csak annyit tennék hozzá, hogy a film közben végig az motoszkált bennem, mintha a Frost-Pegg páros innen merítette volna a 'Vaskabátok'-hoz az ihletet.
A zene nem annyira musical, inkább pszichedelikus brit folk (szerintem). Ha még ilyesmit hallgatna valaki: http://www.youtube.com/watch?v=GSQrzHOtbPI (Incredible String Band: Minotaur Song)
http://www.youtube.com/watch?v=YlyCN0xb37g (Tea & Symphony: Yourself)
http://www.youtube.com/watch?v=tGBS-CmGQBw&feature=related (Dando Shaft: Magnetic Beggar)
http://www.youtube.com/watch?v=Kf7HFZCLOYw (Dulcimer: Pilgrim From The City)



2. Chris Co (2012-05-26 02:25.49) aaaaa
Az amerikai adaptációt senkinek nem ajánlom (The Wicker Man 2006) (Nicholas Cage-el a főszerepben).
Rejtélyek Szigete néven került a mozikba. Szerintem nagyon rossz film.


1. Chris Co (2012-05-22 16:24.41) aaaaa
Egy keresztény rendőrtiszt nyomozást indít egy fiatal lány eltűnésének ügyében.
Egy Summerisle nevű szigetre megy, ahol nyomozni kezd a lány után, miközben rejtélyes és abszurd dolgok várják őt.
A film cselekménye a nyomozásra és az a körüli rejtélyes dolgokra, titkokra koncentrálódik. Főszereplőnk egy kis elzárt társadalomban civilizált emberként néz szembe az őt körülvevő nomádokkal. Számára amit lát, az beteges és
megbotránkoztató.
Horror film, thriller, krimi, dráma, játékfilm és még sok egyéb más filmkategória mellett
számomra társadalom kritika is, mint ahogy
az 1984 vagy a 451 Fahrenheit sem szimplán sci-fi. Ezeknek a műveknek a mondanivalói kritikákat fogalmaznak meg társadalmunkról, arról, ahogyan élünk, gondolkodunk és vélekedünk. Ez a film nem egy disztópia, hanem a mai társadalom modern vallásának és az ősi pogány szertartásoknak zseniális művészi kritikája. Nagyon jó film rendkívül változatos filmes elemekkel a folk-os beütésű musical-től a naturalisztikus ábrázolásig mindent megtalálunk benne és még a történet is úgymond szórakoztató.
Egy modernebb társadalomból és kultúrából érkezett ember szemével nézve talán a mi világunk is egy beteges és groteszk világ...



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2023-07-15 22:3319 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk