Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Reszkessetek, betörők! 2. - Elveszve New Yorkban
- Mozi+, 18:30
Bunyó karácsonyig
- AMC, 18:50
Az utazó
- Viasat Film, 18:55
Elfelejtett idő
- Filmbox Family, 19:00
Börni, az eszelős temetős
- Filmbox Plus, 19:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
A pokol bajnoka - Vélemények
Dallas (sorozat) - Vélemények
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vörös Sárkány aaaaa
Liv Tyler aaaaa

 

Fórum - A sebhelyes ember - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

13. Norbitzki (2023-08-24 00:18.08) aaaaa
Nem rossz krimi, és hát megint nem szabad abba a hibába esnem, hogy hasonlítgatom műfajtársaihoz, hiszen közel 100 éves filmről van szó...de mégis néhol untam, mert vontatott volt. Nem is olyan régen láttam James Cagney főszereplésével a Közellenség c. 1931-es mozit, nos az még ennél is régebbi, s mégis sokkal élvezetesebbnek, dinamikusabbnak találtam, ez pedig már elég bizonyítékul szolgál saját magam számára, hogy ezt kissé alábbpontozzam. Kimondottan kemény mozi, mégha a lövöldözések mai szemmel már egyáltalán nem azok, és ami érdekes, a film elején feliratozva megjelenik, ez bizony egy vádírat a szerveknek és a népnek. Nem hősöknek vannak beállítva a bűnözők, éppen ellenkezőleg, és ezt így én még nem tapasztaltam, ez mindenképp érdekes volt. Összességében kellemes időutazás volt, és hát a sok-sok évvel későbbi Al Pacino-féle változat meg óriási kedvencem!!!


12. Mclane 2 (2023-07-19 20:58.34)  
Hát mindenképp érdekes történet az biztos, én soha nem láttam korábban se ezt az eredeti első filmet se a 40 évvel ezelőtti utánzat jelleget, a nagyobb és jóval másabb történetvezetési formájával amivel megalkották. De ma megnéztem mind a 2 filmet és nem csalódtam benne pedig direkt nem is vártam semmi nagyobbat gondoltam lesz ami lesz, és végül mind a 2 filmmel jó értelemben csalódtam mert a maga módján mind a 2 adta amit kellett szerencsére rendesen, persze ez a film ugye épp az aktuális bűnözői világra tudott fókuszálni ami részben az olasz gengsztereket érintette jobban. A későbbi film e ugye a bevándorló Dél-amerikai népességre akiknél épp úgy akadt rohadt alma, mint az olaszoknál úgy hogy oda sem volt nehéz átírni a a film alapvonalát, a többi dolgot meg már csak itt ott igazítani kellett a múlt század második feléhez meg a Florida államban működő alvilági réteghez. Szóval mindent egyben nézve jó film volt mind a 2 változat ez is meg az Al Pacino fél film is a maga módján és jellegével, és nem bántam hogy megnéztem őket mert mind a 2 film jól működik még most is és érdemes rájuk időt fordítani szerintem. ha mód van rá jobban.



11. Filmnezo93 (2016-07-19 20:48.58) aaaaa
Brian DePalma feldolgozását hamarabb láttam, mint ezt, és már úgy éreztem igazán illő volna megnéznem az eredeti filmet is. Háááát, elég vegyesek az érzéseim vele kapcsolatban. Egyrészt nagyon jó atmoszférája van, az az igazi jó kis '30-as évek. A sztori ugyebár ugyan az, mint a feldolgozása, bár jó pár dologban elüt, szóval ez is teljesen a helyén volt. A leszámolások, párbeszédek is nagyszerűek, néhány helyen kifejezetten feszes a korához képest, a beállítások is egész pofásak. A karakterek terén viszont már el-elhúztam a számat. Paul Muni nagyszerűen hozza Tonyt, a sunyi gengsztert. Egyszerre nagyon laza és irtó kemény. Nem fél sem feletteseitől, sem a rendőröktől (a végén persze bebizonyosodik, hogy ez nem teljesen igaz). Alakítására nem lehet tehát panasz, a végén Pacinohoz hasonlóan ő is kitesz magáért, amikor, mint egy őrült lövöldözik az őt bekerítő rendőrökre. A mellékszereplők olyanok, amilyenek. Akit kiemelnék az a kis lökött titkár. Engem nagyon idegesített. Egyszerűen nem illett bele a képbe, és a sötét atmoszférát nagyon elrontotta a poénjaival (lásd pl. az éttermi lövöldözést). Másrészt olykor kicsit unalmas is volt a film (persze, 1932-es, de az 1927-es Generálison mégsem unatkoztam). Valami hiányzott ahhoz, hogy igazán nagyszerű legyen.


10. Mozsika (2013-12-09 12:10.14) aaaaa
Azok a '30-as évek...

Ekkor a gengszterfilm műfaja még pelenkás korában volt. Elkezdődött valami mozgolódás 1930-ban A kis cézár c. filmmel, ami szerintem még elég kezdetleges volt, de adott egy löketet ennek a műfajnak, melynek elég nagy rajongója vagyok. Annak volt egy párja A közellenség címmel, és itt van A sebhelyes ember is. Két év telt el a műfaj megcsillogtatása után, itt sem fejlődött még annyit, hogy lenyűgözzön.
Howard Hawks, amerika egyik legprecízebb rendezője itt még csak a szárnyait próbálgatta, a vágásai nem voltak a legjobbak, némely jelenet pedig eléggé elkapkodott volt.
Ami a színészeket illeti senkit nem kell agyondícsérni. Paul Muni tette a dolgát, igazából a vágás az arcán nem a tehetségét növelte maximum a karizmáját. De nem összetévesztendő a kettő.
A film tényleg gyengén indult, de aztán egy-két helyen nagyon is belejött. Amikor a kocsmárosokat fenyegették az nagyon jó volt, főleg a film végi lövöldözés. Na az a korához képest tényleg ütős volt.
Ami itt a mozgató rugó volt az Al Capone élete, mely itt a kis Tonyra vetült ki. Tipikus felemelkedés-bukás motívum uralta ezt a klasszikust. Továbbá itt tűnt fel először a "The world is yours" felirat, ami visszaköszönt a későbbi változatban.

Nem akarom Brian De Palma klasszikusához hasonlítani , mert teljesen felesleges. Howard Hawks 1932-ben egy olyan alapot rakott le, amely kitűnő alapanyagként szolgált a későbbi '80-as évekbeli gengszter klasszikushoz.
A korát tekintve nem rossz film, de ez is inkább oda sorolandó, hogy alapot és lendületet adott a későbbi iparnak.
Az első számomra is ütős gengszterfilm két évvel később jött Mocskos arcú angyalok címmel. Aki nem látta pótolja, mert az már tényleg egy remek darab.
Ez pedig egy műfajteremtő irányzat reprezentáns darabja.


9. Saskői Gergő (2012-12-03 18:08.36) aaaaa
Jó ez! Az akciójelenetek meglepően jók lettek, színészekkel semmi baj.
Ebben is benne van például a 'World is Yours' felirat, ami szerintem az egyik legötletesebb dolog a filmben.
A Pacinos változata jobban tetszik, mert ez kicsit túl rövid lett, és abban a film végi lövöldözés az egyik kedvenc akciójelenetem.
Nálam ez is megérdemli az 5*-ot.


8. Lilllllibulllli (2012-06-11 19:04.33) aaaaa - (válasz VAL P 6. hozzászólására)
Jójójó, nyugi! :))
Én Munit csak ebben az egy filmben láttam (azt hiszem), Cagney meg olyan, mint egy régi ismerős, hozzá valahogy jobban kötődöm. De persze Muni tényleg nagyon hiteles volt itt.


7. Kovbojka (2012-05-07 14:09.28) aaaaa
Talán ez a második "ősgengszterfilm" amit látom. A másik Lilllllibulllli és VAL P által emlegetett Cagney-féle 'A közellenség'. Kétségkívül az is nagyon erős darab, de VAL P-vel kell egyetértenem, szerintem is sokkal jobb film a Scarface (1932). Mindkét film célja, hogy megszüntesse a szimpatizálást a gengsztervilággal. (Azt sajnos nem tudom, hogy sikerült-e elérni, de szerintem nemigen valószínű.:))
Akkor a filmről. Az eleje kicsit lapos volt, de ahogy ment előre cselekmény, úgy szépen egyenletesen a feszültség is nőtt. (Ez mondjuk így kicsit hülyén hangzik, de remélem értitek mire akarok célozni.) Valószínű a nagy katarzisra "hajtott" a film, számomra, ha nem is olyan nagy, de azért megvolt. Paul Muni hatalmasat játszott, fölösleges összehasonlítani Al Pacinoval, tulajdonképpen másik szerepet kellett eljátszani (teljesen más nyelvezettel:)). Hawks precízen végezte a munkáját. Összességében nagyon jó ez a feldolgozás, filmbarátoknak érdemes megtekinteni.

UI: A film producere a Martin Scorsese által rendezett 'Aviátor' c. film Howard Hughes-a.


6. VAL P (2012-03-30 12:36.18) aaaaa - (válasz Lilllllibulllli 5. hozzászólására)
Szia, Haver! Írtam én, hogy nem jó? Szeretem őt, mint az egyetlen kutyámat! Ha nem hiszed, járj utána, 'A közellenség'-re hány csillagot adtam. (De 'A viharos húszas évek' vagy a többféleképpen is fordított 'White Heat' is ütős (talán itt alakít a legnagyobbat), ahogy a 'Mocskos arcú angyalok' is, nem beszélve a 'Ragtime'-ról!!!) Ha figyelsz, annyit írtam: Muni jobb! Ezt fenn is tartom. Szerinted nem az?


5. Lilllllibulllli (2012-03-26 16:49.33) aaaaa - (válasz VAL P 4. hozzászólására)
Hékás, azért Cagney is jó színész! A White Heat-ben nagyon ott van. De egyébként ez a film nekem is jobban tatszett a Közellenségnél :)


4. VAL P (2011-09-05 09:11.01) aaaaa - (válasz Fogatlankerek 2. hozzászólására)
Kb. annyival jobb 'A közellenség'-nél, amennyivel Muni cizelláltabb, ügyesebb, mélyebb színész Cagney-nél. A két film nagyon hasonló (módon és célzattal készült), gyakorlatilag ugyanaz a felhívás indítja mindkét alkotást.


3. Grenadine (2010-01-26 21:14.53)  
Megneznem az biztos...



2. Fogatlankerek (2010-01-11 15:27.00) aaaaa
Én viszont láttam. :) És szerintem az egyik legnagyobb gengszterklasszikus. Olyan alkotókra volt nagy hatással mint, Scorsese, De Palma, vagy Coppola. Az időszak legjobb gengszterfilmje a James Cagney -s Közellenség mellett. Bár nekem ez jobban tetszik. Hawks nagyon stílusosan rendezte meg. Scorsese Tégla című filmjében sok utalás található erre a filmre. Szóval szerintem minden gengszter film rajongónak kötelező darab. Én külföldről szereztem be, magyar felirattal. (De ha jól tudom a Vatera.hu oldalon is kapható)


1. Billy costigan (2008-06-19 11:30.20)  
Nem láttam a filmet,de itt is ugyanaz van mint a Profinál.Leírják a Forgatókönyvet az ajánlóba.Mire jó ez,hogy elvegyék az illető kedvét a filmnézéstől?:P



Kapcsolódó fórumok

VéleményekNorbitzki, 2023-08-24 00:1813 hsz
KeresemNyomozo1, 2013-01-04 16:451 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
A sebhelyes ember adatlap
Eredeti cím: Scarface, Shame of the Nation
Évszám: 1932
Rendezte: Howard Hawks
Szereplők: Paul Muni, Ann Dvorak, George Raft, Karen Morley, Osgood Perkins...

További információk

Szereplők fórumai
- Howard Hughes - Vélemények
- Howard Hawks - Vélemények
- Boris Karloff - Vélemények
- Tully Marshall - Vélemények
- Howard Hughes - Kérdések


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk