Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Szeretlek téged
- Film4, 10:10
Mr. Peabody és Sherman kalandjai
- HBO3, 10:15
Enyém a vár
- Film Mánia, 10:15
A felejtés bére
- Mozi+, 10:30
Gyakornokok
- AMC, 11:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James Franco (46)
Tim Curry (78)
Atanas Srebrev (53)
Tony Plana (72)
Kate Hudson (45)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Rock zene
Fallout (sorozat) - Vélemények
2022-es választás
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Titkos rend aaaaa
Maryam Keshavarz aaaaa

 

Fórum - A világítótorony (2019) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3
61. Baryll (2024-01-09 08:57.01) aaaaa
Nagyon nem erre számítottam. Ez olyan Tarr Bélás A torinói ló "stílusú" művészet, csak míg ott nekem túl kevés volt az action, addig itt meg már mintha kicsit túl lett volna tolva minden horrorban. A két véglet tipikus esete számomra.

spoiler!

A világítótorony .. és annak személyzetének leamortizálása. Így tudnám egy mondatban összefoglalni a látottakat.


60. Yiihaa (2022-08-07 21:18.50) aaaaa
Nagyon sok rendező tanulhatna ebből a filmből színészvezetést........pazar színészi játékot láthattam. Teljesen behúzott magába a film.



59. Brigg (2022-01-10 09:58.51) aaaaa - (válasz Chris Co 58. hozzászólására)
Igen, ezen a gépen nem túl jó a képminőségem se, meg online néztem és pixeles is volt mellé.

Az Alkonyatot még 16 évesen láttam, mikor először kijött. Asszem az Eclipse volt az utolsó amit láttam (2010), a teherbeesőset már nem tudtam megnézni, úgyhogy én se mondanám magam egy Alkonyat-fanatikusnak, vagy olyannak, aki Pattinsont örökre az Alkonyathoz méricskéli. Csak szerintem Kristennel mindketten nagyon érdekes karrieri (és személyes) utat futottak be, egy agyonhypeolt tini vámpíros filmsagától a legrandomabb indie projektekig olyan, mintha a kezdeti löketet csak ahhoz használták volna, hogy később érdekes passion projekteket csinálhassanak, amik nem feltétlenül kasszasikerek, vagy tipikus hollywoodi filmek (pár kivétellel, mert a Charlie angyalai meg a Tenet azok pl).

Nekem egyébként a világítótorony mint helyszín és jelenség, nagyon is szimpatikus, de ha filmrendező vagy forgatókönyvíró lennék, személy szerint teljesen máshogy használtam volna fel, mint ebben a filmben. Az egyetlen film, ami jelenleg eszembe jut világítótoronnyal, az a Light between oceans, ami egy romantikus, tragikus dráma, szóval műfajilag teljesen más, de mégis tök jól használta számomra a világítótornyot. Szeretem az olyan filmeket, ahol klausztrofób érzés van, sokat sejtető látványvilág, és olyan dolgokat látunk a képernyőn, hogy feszülten figyelünk, mikor fog előbukkanni valami rettenet. Ha én rendeztem volna ezt a filmet, akkor sokkal kevésbé kellemetlen lett volna a főnök karaktere, sokkal kevésbé repetitív a cselekmény, és több lenne az egyértelmű dialógus. Beleraktam volna hátborzongató paranormálisnak látszó eseményeket, háttérzenét, meg az egészet színesben csináltam volna. Ráfókuszáltam volna a szereplők mentális állapotára, a bezártságra és a kilátástalanságra, nem arra, hogy Pattinson huszadjára is szenet lapátol.

De asszem én vagyok az az ember, aki bár magyarfaktos volt gimnázizumban, a Godot-ra várva című színdarab első felvonása után fogtam magam a haverommal, és elmentünk kocsmázni, mert nem bírom a szándékosan elvont dolgokat. :D Hozzáteszem, oda a magyartanár vitt el, ő maga pedig bealudt az előadáson.

Szumma szummárum, valóban, emberek különbözőek, és ez így tök jó :)


58. Chris Co (2022-01-09 19:18.03) aaaaa - (válasz Brigg 57. hozzászólására)
Lehet, régi a monitor, és meg kellett dönteni, ne legyen annyira sötét a kép. ;))
Szerintem én sem vagyok a filmek tudósa, csak egyszerű, átlagos néző. A Spencer filmet nem láttam. Nem tudnék róla nyilatkozni. Az alkonyat-féle sorozat meg kívül áll, és állt az érdeklődési körön, nálam. :)) A színész alakítása a sztorihoz itt működött. Nem a tini sorozathoz mértem. A másik szereplőt nem is kell bemutatnom..., de nála is előfordult olyan film, ami nem tetszett.
Azért reagáltam, mert én ezt nem gondolom retek filmnek. Ha valakinek nagyon nem jön be, megértem, és azért nem fogok hadjáratot indítani. A válasz opció meg annyi, elmondom, én másképp látom, mint Brigg. Lehet, elfogult vagyok (és biztosan, mert mindannyian azok vagyunk ;:)), de ennek a filmnek a hangulata H. P. Lovecraft írásainak komor, szürke (fekete-fehér) világát megidézte. Sokkal inkább, mint majdnem az összes eddigi mozi. A lezárás (amit nem láttál) meg adta az ívet. :)) Van olyan, hogy nálam (mint a legokosabb - közben meg nem... :)) is, hogy nem jön be (pl. : Bunuel kutyusos klasszikusa), de ez nem arról szól, hülye vagyok hozzá. Ilyet nem is írtam, és nem is írnék, mert számtalan dolog van, amit be tudunk fogadni, és amit nem. Ide még annyi, hogy meglepő mód (:)) még a helyszín is adta azt, ami leginkább egy olyan közeg (könnyű volt olyat választani), melyben eltorzul a lélek, és fantáziál. Pláne, ha már előtte is voltak bajok..., de az ilyet nem lőném le. ;)


57. Brigg (2022-01-09 18:07.46) aaaaa - (válasz Chris Co 54. hozzászólására)
Az én szememet az vette igénybe, hogy rendkívül sötét volt az egész (főleg az eleje), és próbáltam kisilabizálni, hogy mit látok a feketeségben. A véleményem 100%-ig szubjektív, és nem is akar objektív lenni, mert nem vagyok filmkritikus (bár az ő véleményük aligha objektívebb). Lehet, hogy filmművészetileg remek, de képtelen vagyok a befogadásra és élvezhetetlennek tartom, mint a művészfilmek túlnyomó többségét - nem láttam nagyon sokat, de merek neked 90%-ot tippelni. A Spencer volt a tavalyi évem filmes mélypontja, kb fél órát bírtam belőle. Nem gondolom, hogy végig kell néznem egy számomra vállalhatatlan filmet csak azért, hogy teljesebb képet kapjak róla.

Nagyon sok filmművészetileg retek filmet kedvelek, szóval még azt is bevállalom, hogy szar ízlésem van, de amúgy szerintem ez nem minősíti az intellektusomat, inkább csak a filmes ízlésem.


56. Kukoricaember (2022-01-09 17:11.24)   - (válasz Chris Co 55. hozzászólására)
Pihenjél


55. Chris Co (2022-01-09 13:41.03) aaaaa - (válasz Chris Co 54. hozzászólására)
Mélytengeri élőlény is írhatná, ha tudná (de vízből nem tud olyat), ott a szem sokkal többet tud, mint a miénk (retina). Számítanak az olyanok, mint a színek, de van a művészeteknek olyan ága, hogy a borongósabb dolgokat feketén, és fehéren ábrázolják. Itt a szürke, mint harmadik is közrejátszik. :))


54. Chris Co (2022-01-09 13:38.10) aaaaa - (válasz Brigg 53. hozzászólására)
A fekete fehér ábrázolástól ha a szemed elfárad, egy érdekesen tudományos álláspont. Tudtommal az éles színek jobban igénybe veszik a látó idegeket (példának). Nem nézted végig, feladtad, de egy csillagot adtál rá, amivel nem is lenne baj, csak azért nem árt megnézni valamit elejéről a végezetig, hogy objektívebb képet alkoss. Az más, ha állításod szerint nem a te stílusod. Gondolom, a kritikában ez is megvan.

"teletűzdelve szürreális elemekkel, amik persze kétségesek a film valóságsíkjána szempontjából"

Valóságsíkjára a szürreális elemekkel világítottak rá a toronnyal. Ez egy ilyen ábrázolásmód. Valakinek bejön, míg másoknak nem. Az elszigeteltséget, a kiszolgáltatottságot, az emberi magányt így is lehet látni. Még azt is, mik azok a körülmények, melyek hozzá is tesznek ahhoz, még inkább kellemetlenebb legyen számukra az élet viszontagsága. A filmes színeket én is jobban kedvelem, de van, hogy az alkotó úgy képzeli el, hogy szándékosan megfossza a színeket (Florida a paradicsom például egy neves rendezőtől, és ajánlónak). Trükk, mint hangulatteremtés. Fosadék művészfilmnek nem nevezném. Itt inkább ízlés kérdése lenne, mint ahogyan írtad is : not your style. :)


53. Brigg (2022-01-09 11:23.42) aaaaa
Nézhetetlen fosadék művészfilm. Próbál nagyon intellektuális meg hangulatos lenni azzal, hogy fekete-fehér, ennek annyi az eredménye, hogy 10 perc után elfárad a szemed az erőlködésből, hogy kivegyél valamit is.
Van egy nagyon irritatív, elvtelen köcsög főnök, meg egy nyomorult újonc, aki nem tud kiállni magáért. A kettejük hullámzó interakcióit követhetjük végig a teljesen ellenségestől a baráti lerészegedésig és vissza, teletűzdelve szürreális elemekkel, amik persze kétségesek a film valóságsíkjána szempontjából. Vontatott, tipikus esete annak, hogy hogyan lehet minimális cselekménnyel maximális kínszenvedést a vászonra vinni valamint a nézőben is kiváltani. 50 perc után feladtam, elolvastam a Wikipédián a sztorit, és konstatáltam, hogy nem akarok élve eltemetéseket meg kifröccsentett beleket nézni, mert az sem húzza fel ezt a színvonaltalan pszeudointellektuális szart.

Valójában azt gondolom, hogy Kristen Stewart meg Robert Pattinson is jól tették, hogy elvállalták a kétezres évek második felében a Twilightot, mert ez aztán hozzájárult, hogy az általuk áhított legelvontabb, legindie-bb, legművészesebb filmeket is el tudják vállalni utána, mert ismerik a nevüket a szakmában. Láttam már Pattinsont a 911 által megpecsélt sorsú ifjúként, meleg festőként, cirkuszi társulatos szökevényként, stb, és alapvetően nem rossz ő, de... fura? Ez a film is az volt amellett, hogy simán csak rossz. Legalább is nem az én stílusom, annyi szent.


52. Svéd (2021-12-28 11:38.08)  
Igaz történet az alapja,két őr 1890 körül eltűnt.
Nagyszerű a helyszín,a két színész óriási és belepakolt horror elemek is nagyon jók.A torony hangjai meg nem csak Pattinsont de engem is irritáltak.
Remek film.


51. Chris Co (2021-11-17 19:21.46) aaaaa - (válasz Hatodik Lenin 50. hozzászólására)
Én sem. Nem atombunker, mert az ellen nem véd. ;) A jelenetek azért tükröznek némi elkeseredést, fájdalmat, magányt, és elszigeteltséget. Részemről is ajánlós a film. Nem fedez fel ismeretlen galaxisokat, de odakalapálja a helyi viszontagságokat misztikusan, és horrorisztikusan is, minőségben!


50. Hatodik Lenin (2021-11-17 19:04.43) aaaaa
Ez egy jó film.
Nézze meg mindegyik amelyik művelt valamennyire és nyitott a kultúrára.
Én semmi többet nem tudok elmondani. Kérem kapcolja ki!


49. Chris Co (2021-11-17 12:14.34) aaaaa - (válasz Evile-Elvis- 48. hozzászólására)
Most olvasom, hogy írtál (közben a sámánosba is), és, hogy nézted. Kinyírni nem foglak, mert nem tetszett (most sem, meg máskor sem, csak, ha te lősz előbb :D). Spoiler! A toronyőrök menekültek, majd beleestek a saját maguk csapdájába. Az őrületbe. Itt volt misztikum is, és ehhez nem kell útmutató! Van, hogy nem jön át a mondandó. Előfordul kisebb családokban is, meg nagyobbakban. A pokol, ami ránk vár, az elveszettség gondolata, és még a végére, ami a fő hősünkkel történik a rideg, hideg környezetben, nálam sokkal jobban bejött itt, mint sok korábbi mozinál. Neked nem tetszett. Ne kérj bocsánatot, mert nem "erre" haragszom... :)


48. Evile-Elvis- (2021-11-17 11:37.45) aaaaa
Bocs Chris, nekem ez túl elvont, nem értem a film szimbólumait és különösképpen nem ragadott meg az atmoszférája sem. Nem szeretem az olyan mozikat, amikhez útmutató kell.


47. Foray Nándor (2021-08-29 12:14.55) aaaaa
Ami van, az jól megvalósított, csak kevés (nekem). Az atmoszféra, az alaphelyzet, a színészi alakítás oké, a megőrülés folyamata indokoltabb, mint a (szerintem) igen túlértékelt Ragyogásban, valamirevaló történet és cselekmény híján azonban érdektelen marad a mű.

Hányszor is hangzik el magában a filmben az "unalmas" melléknév? Vagy háromszor? Talán nem véletlen.


46. Vescod (2020-11-05 21:32.29) aaaaa - (válasz Bertó!!! 45. hozzászólására)
Szívesen, nekem a podcast meghallgatása után kerültek helyre a kérdéses szimbólumok.


45. Bertó!!! (2020-11-05 20:58.28)   - (válasz Vescod 44. hozzászólására)
Köszi a podcast tippet.


44. Vescod (2020-11-05 09:43.58) aaaaa
Ezt a film rengeteg szimbólummal dolgozik, tehát aki ezeket nem ismeri fel és puzzle szerűen nem tudja összerakni annak értelmetlen jelenetek összessége lesz az egész. Ez egy művészhorror tehát jellemző rá hogy nem a felszín a lényeg hanem a mögöttes tartalom. De nem is írok róla többet, ajánlom megtekintésre a Sávval Szemben című youtube csatorna kibeszélőjét a filmről, jól összefoglalja az egész szimbólumrendszerét. Nekem 10/7


43. KicsiRéka (2020-05-31 17:24.06) aaaaa - (válasz Chris Co 42. hozzászólására)
Igen, Ahab kapitány is befigyelt :) meg még pár dolog. A monologok nem tetszettek, nekem rohejesen hatottak, talán ez volt a legnagyobb gondom vele. Meg amikor letoltak egy fél üveg rumot úgy, hogy döntöttek a szájukba megállás nelkul, ne már, ilyen nincs :D amikor jött volna valami komolyabb, mondjuk a szirén a parton, tonkre lett vágva egy rejszolassal, vagy egy fingadozassal. Szóval nem tudom mi akart lenni igazából, de az nagyon :D


42. Chris Co (2020-05-31 07:39.23) aaaaa - (válasz KicsiRéka 41. hozzászólására)
Akkor ezt nézd meg, mert szerintem ebben nincs olyan, amiket írtál, mint bosszantó dolgok :
http://www.youtube.com/watch?v=9MqtAYTXbIg
Bhutánul van, meg picit nyugatos feeling (mint érzés :)). Flasheld, vagy nézzed meg fele!
Van az, hogy nem jön be. Nekem kifejezetten tetszett a görögös utalás, de amúgy sok-sok kép meg nem csak oda utalt (vagy én képzelem bele), hanem máshová is, amiket szerintem többen felfedeztek, és nem csak (szerény, amúgy aranyos, meg kedves) személyem. Megértelek, és azt is, már úgy állsz neki, azt a személyt amúgy is utálod. Én a fiatalabb fiatalkoribb szerepeivel nem tudtam azonosulni, itt viszont...
Csodálkozok azért egy picit, ez mennyire nem jött be. Kim Ki-duk mozik után sem. Ne má! :)


41. KicsiRéka (2020-05-30 21:34.08) aaaaa - (válasz Chris Co 40. hozzászólására)
Amíg a Napfényben volt értelme mondjuk, itt szerintem csak öncélú művészieskedésnek tűnt, tiszta röhejes volt az egész. A monológoknak semmi értelmük nem volt, de tényleg semmi. Mint valami drogos flasselgetés :D Értem én, hogy görög mitológia, meg a fény, mint az Abszolútum (legalábbis, ha könyörületes akarok lenni, beleláthatok ilyesmit), de akkor is, ez egy művészieskedő agymenés, ami ráadásul még unalmas is.


40. Chris Co (2020-05-30 13:25.36) aaaaa - (válasz KicsiRéka 39. hozzászólására)
Az ember, mint faj a Naprendszerünkben :) általában úgy működik, hogy még sokkal, de sokkal "kevesebb", vagy "picikébb" válsághelyzetben is inkább elborul, azaz, hogy hisztizik, agresszív lesz, elöntik az érzelmek az agyat. Unalmas? Az nem, amikor a szuperhős leteremt mindenkit, mert ő a jó? Vagy az ezoterikus filmekben mindig ugyanazt látjuk, a lelki béke, holott szerintem ők is emberek és neveltetés ide, meg oda azoknak is vannak érzéseik azontúl, hogy szobrok előtt hajlonganak. :)


39. KicsiRéka (2020-05-30 12:55.25) aaaaa
Csatlakozom az előttem szólóhoz, számomra is inkább visszataszító volt a film, mint érdekes. Willem Dafoe-t egyébként sem kedvelem, őrült ábrázáta van - mondjuk ide pont beleillet. Három darabban tudtam abszolválni, mert bár szeretem az elvont és nem mindennapi alkotásokat, ezt borzasztóan untam, pedig esküszöm próbáltam érdekesnek találni a beállításokat, a helyszínt, a különös történéseket, a világítótorony fényét és annak szimbolikáját, de így se... A Poszeidon monológ meg inkább röhejesen hatott, mint ijesztően - nem kaptam el a hangulatot, na. Főleg az a mélyigénytelenség, ami a karakterekből áradt - a fingadozás, szarban fetrengés meg folyamatos vedelés és dohányzás - egyáltalán hogy lehet ennyit inni? ettől simán meghaltam volna :D Unalmas, hogy a válsághelyzetekre nagyon sokszor az őrület lesz a megoldás vagy válasz.


38. Johnny Saiper (2020-05-29 00:57.31) aaaaa
Messze nem átlagos, de nekem már túl visszataszító volt, hiába volt a két színész hiteles, és a látványvilág kellően komor. Nem bánom, hogy megnéztem, de nekem nem érte el az Anyám! szintjét.
Viszont szerintem abban egyet lehet érteni, hogy a tavalyi év legnyomasztóbb filmje.


37. Tjunior (2020-05-03 20:22.08) aaaaa
Nyilván nekem is Lovecraft jutott eszembe közben. De ez inkább csak a helyszín és a hangulat miatt. Ami még eszembe jutott az az Anyám! Lehet lelkesen gyártani az elméleteket.


36. Delpiero (2020-04-21 13:08.49) aaaaa - (válasz Bertó!!! 35. hozzászólására)
Ez után a film után, már érdekelni is kezdett.


35. Bertó!!! (2020-04-19 10:39.56)  
Eggers következő projektje.

"Nicole Kidman, Alexander és Bill Skarsgård, Anya Taylor-Joy és Willem Dafoe főszereplésével készülő viking bosszúfilm "


34. Chris Co (2020-04-14 21:01.47) aaaaa - (válasz Lifeisamovie 33. hozzászólására)
http://www.youtube.com/watch?v=pr8iIDmCVeY
Ez a világ megérezze dühöngésed (KAKODAMMU) :))



33. Lifeisamovie (2020-04-14 20:48.37)   - (válasz Chris Co 27. hozzászólására)
Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn.


32. Chris Co (2020-04-14 20:34.18) aaaaa - (válasz Chris Co 31. hozzászólására)
amit mondjuk egyetlenegy lovecraft-féle filmes adaptáció sem - így értelmezhető a mondatom


1 2 3

Kapcsolódó fórumok

VéleményekBaryll, 2024-01-09 08:5761 hsz
Kedvenc jelentHatodik Lenin, 2023-03-30 02:392 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk