Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Felsőbb törvény
- Cinemax, 14:30
Lopott szavak
- Paramount Network, 14:30
Eddie, a sas
- Moziverzum, 15:10
Armageddon
- Film+, 15:30
Kellékfeleség
- HBO, 15:31

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Joker - Kétszemélyes téboly - Vélemények
Jonathan Majors - Vélemények
Érdekességek!
Állati mészárlás - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Felmegyek a miniszterhez aaaaa
Törőcsik Mari aaaaa

 

Fórum - A szabadság himnusza - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

12. Türkiz (2017-06-29 21:42.32) aaaaa
Összességében jó a remek színészek miatt,a történet nem volt túl pörgős, bár itt nem is az volt a lényeg.A film utolsó 10 perce viszont az egyik legjobb filmes zárójelenet.Az Amazing Grace zenét pedig mindig is nagyon szerettem.


11. Judith69 (2015-03-13 11:47.09) aaaaa
Pár napja láttam a filmet, és nagyon sajnálom hogy csak most néztem meg. Szívszorító és felemelő. Számomra alapmű lett, ezt a filmet szerintem mindenkinek meg kellene néznie egyszer az életben.



10. Vbacs (2013-06-13 12:13.18) aaaaa
Még így kiáradva is Dunát lehetne rekeszteni az amerikai rabszolgaérát feldolgozó filmekből és egyéb művekből. De érdekes módon britet ezen kívül még egyszer sem láttam, pedig ugyanaz volt ott is a helyzet, mint Amerikában, sőt. Ők voltak itt az értelmi szerzők és ha jól hallottam, a rasszizmus még mindig él valamennyire a nemzetben, jobban, mint az USÁban.
Míg Lincoln a maga rabszolgafelszabadító tevékenységével a világtörténelem egyik legnagyobb pozitív alakjaként jelenik meg, addig a brit megfelelője William Wilberforce szürke foltként, akit maximum csak a hazájában ismernek. Igen szomorú. Azt viszont muszáj leszögezni, hogy nem biztos, hogy ilyen jellegű filmmel kellett volna megismertetni a nagyközönséggel, mert igencsak "el lett dugva" ez a alkotás.

Kissé vegyesek az érzelmeim a film után. Nem a mondanivalója és a témája miatt, mert ha valami a hátán vitte a filmet, akkor az ez a kettő, hanem inkább azt nem értem, hogy ha egy embernek ennyire nem nézőcsalogató az élete, akkor miért kell mindenáron vászonra vinni. És, hogy érdekesebbé tegyék, a szokásos politikai filmekre jellemző formulát alkalmazzák, amit a sportfilmek is. ( meg nem értés->próbálkozás-> győzelemre állás -> nagy bukás -> ébredés -> elsöprő győzelem). Ez már így önmagában olyan unalmas, semmi meglepetést nem tartalmaz.
Amiben szerencséje volt ennek a filmnek : 1.nagyszerű színészgárda : Ilyen-olyan Gruffud egy emlékezetes karakterszínész, aki ennek alapján főszerepben is nagyon megállja a helyét. Szerintem jobb is volt, hogy nem gigasztár kezébe adták Wilberforce szerepét. Nagyon jó volt mellette Cumberbatch, azt a szokásos körültekintő játékát hozza. Kisebb szerepekben is óriási nevek : Hinds, Jones, Gambon és Sewell, akik színt vittek ebbe a sztoriba és akitől én leginkább padló fogtam, az Albert Finney. Nem hiába van aranyba öntve a neve, amikor ilyen mély alakításokat nyújt (mint általában ) az majdnem el tudja feledtetni a film apróbb hiányosságait is. Azért csak majdnem, mert azért nem volt sokat benne, de abban a kevésben is isteni volt.
2. a forgatókönyv. Régiesnek kellett lennie a beszédmódnak, rendben van. Nagy szavakat kellett a szereplők szájába adni, rendben van. De ezt is el lehet rontani bőven, hohóó, bőven. Sokszor érzem ezeket a szövegeket soknak, de itt nagyon ütöttek. Voltak olyan mondatok ebben, hogy azokra mindig emlékezni fogok, ha lenne best movie lines noteszem, írnék bele néhányat innen ( hmm, adtam magamnak egy jó ötletet). Még akkor is, ha nem nézem meg többször ezt a filmet (igen esélyes), akkor is érdemes ezekre a szavakra emlékezni.

Nem volt rossz, összességében ezek az apróbb elemek megmentettek attól, hogy ne kelljen 3x-ra is nekifutnom. Az érzelmek betaláltak, az alakítások is....de igazából az a film rendeltetése, hogy megmutassa a nagyközönségnek, hogy a britek is mennyire küzdöttek ezzel a társadalmi problémával, emiatt igazán fontos mű.


9. Vbacs (2013-06-12 11:01.54) aaaaa - (válasz Silmarien 7. hozzászólására)
Sejtettem, hogy itt is látlak :D

Én most készülök nézni:))


8. Beszko (2012-11-11 18:59.58) aaaaa
Remek film.Egy minden percét izgalommal néztem.Van a filmnek mondanivalója amin elgondolkodhatnak az emberek.A színészek nagyyát ismerem és szeretem.Mindenkinek ajánlom.


7. Silmarien (2012-04-11 20:51.34)   - (válasz N.Kriszta 6. hozzászólására)
A Pitt-et alakító színész Benedict Cumberbatch, róla tuti fogsz még hallani bőven. ;)


6. N.Kriszta (2012-04-11 15:09.49)  
Látom jó filmet nem sokan néznek,viszont akik igen azok legalább pár szóban elmondják a véleményüket.
Bevallom én csak Ioan miatt néztem meg a filmet.Nem érdekel a politika és annyira történelem sem tud mindig megfogni.De ez a z alkotás egy remekmű.Az elhivatottságról,kitartásról és küzdésről szól.
A Pitt-et alakító színész is bámulatos volt.neki is jár a piros pont.


5. Lumpenproli (2009-06-15 10:14.23)  
Szívesen megnézném..( Szamu bá.. mindig megkeresem mit írtál)


4. Csokma (2008-12-26 15:09.54) aaaaa
Megkönnyeztem.


3. Vanekvan (2008-12-25 08:56.14)   - (válasz Yamakawa 1. hozzászólására)
:D



2. Az utolso szamuráj (2008-11-05 14:51.46) aaaaa
William Wilberforce valóban létező személyiség volt,lelkes abolicionista és nevéhez füződik a rabszolgaság intézményének eltörlése Angliában.Michael Apted portréja a nemes férfiú történetén keresztül ismertett meg minket Anglia történelmének e fontos időszakával,ráadásul a kor is igen érdekes,a tengerentúlon születőben egy új ország és Franciaországban,az örök ellenség földjén egy törpe katonai zseni kabátba dugott kézzel kezd erőre kapni.
A film megkapóan szépen van fotózva,és David Arnold zenéje hihetetlen gyönyörű,ám sajnos nem hibátlan,mégpedig azon okból,hogy a készitők beleestek abba a csapdába,amibe oly sok filmes: az alanyt olyannyira csodálják,szinte tulidealizálják a néző számára,nincs is hibája,no meg Wiliam Pitt és Lord Charles Fox sem ennyire humánus gondolkodásukról volt hires.Ám tagadhatatlan,Wilberforce többet tett e szégyenteljes intézmény eltörlésében,mint bárki más a brit szigeteken.
Apted mozija egyrészt őszintén beszél arról,néhány font tiszta cukor kinyeréséhez hány emberélet kell,és nem ám akármilyen halált haltak szerencsétlenek,illetve a bilincsek elhelyezéséről a testen és a rabszolgahajókon uralkodó viszonyokról még hallani is fájdalmas,sőt borzalmas.Az amúgy közember származású -gazdag kereskedő gyermekeként látta meg a napvilágot-elhivatott fiatalember felismerte,más a padsorokból foghegyről leirni a négereket egy szavazattal,és más szembesülni szörnyű sorsukkal,ügyes huzásokkal is élt hát célja elérése érdekében,a hires hajóút a kereskedőhajó megtekintésére például igaz.1789-ben mondott beszédet a parlamentben,majd 1790-ben engedélyt kapott egy bizottság felállitására,ám jópárszor vesztett,időközben családot is alapitott,de állhatatoságát végül siker koronázta:más kérdés,ez tulajdonképp később mibe került Angliának.
Apted filmjének egyik előnye,hogy hűen bemutatja az emberek félelmét az üggyel kapcsolatban,hogy egy naiv és szép elhatározásnak ugyan mennyi nem átgondolt hátulütője lehet,és rávilágit arra,mi a fontos az egyénnek humánus szempontból és mi egy gyarmatbirodalomnak,aminek igen fontos pillére az olcsó ,könnyen potolható munkaerő,hiába humánum és gazdaság,politika ritkán fér meg egymás mellett.Ioan Gruffudd végre nem idiótán ide-oda nyuló gumiszuperhős,hanem hús-vér ember,egy igen szimpatikus karrakter,remek játéka őszintén meglepett,és tulajdonképp mindenkit csak dicsérni tudok,a két vén rókát,Michael Gambont és Albert Finneyt pedig külön kiemelném,teljesitményük zseniális,mint már annyiszor.A romantikus szál sincs túlerőltetve,a parlamenti viták nagy ég,mennyivel szellemesebbek a mi hülye politikusainkénál, a kor hűen megidézve.Michael Gambon szájából elhangzó végső értékelés bár erőssen álomgyári,de ugyanakkor igencsak elgondolkoztató:"Nagy ember,mondják,és ezt ritkán értik a béke emberére",pedig lám,az igazi nagyság talán nem országok lerohanásában,nemzetek,kulturák feloldásában,hadvezérek legyözésében mutatkozik meg,hanem elég hozzá egyszerűen.....emberként viselkedni,úgy,ahogy fajunk kötelez.
Szerethető darab.


1. Yamakawa (2008-09-28 00:15.24) aaaaa
Felemelő, szenzációs



Kapcsolódó fórumok

VéleményekTürkiz, 2017-06-29 21:4212 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk