Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Hisztéria
- Film Café, 04:00
A vér földje
- HBO2, 04:05
Életem legszebb évszázada
- HBO, 04:35
Apafej
- Mozi+, 04:35
Az erős ember
- Spíler2, 05:15

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Vonalban vagy - Vélemények
Nyugaton a helyzet változatlan (2022) - Vélemények
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő - Vélemények
Érdekességek!
Mit hallgatsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vonalban vagy aaaaa
Brian Doyle-Murray aaaaa

 

Norbii92 hozzászólásai

Ugrás Norbii92 adatlapjára

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

Mire gondolsz most?

2024-04-25 12:01.31
Nemrég lemondtam a boldogságról, de az élet megadta, és most boldogabb vagyok mint valaha! :)


Hiányzó filmek a Filmkatalógusról!

2024-04-06 18:23.08
Megmondom őszintén nekem tetszett a film. Imádom a régi olasz horror/thrillereket és tetszett a hangulata is. Ráadásul Budapesten játszódott, az is dobott rajta.


2024-04-06 11:49.46
The Spider Labyrinth (Il nido del ragno, 1988)
[link]


2024-04-06 11:47.07
Tom és Huck (Tom and Huck, 1995)
[link]


2024-04-06 11:43.45
Deadstream (2022)
[link]


Heath Ledger - Vélemények

2024-04-04 11:32.47
Ma lenne 45 éves. Nyugodjék Békében!


Mire gondolsz most?

2024-03-19 20:42.13
Kedves vagy hogy érdeklődsz, de nem szeretnék itt siránkozni, meg hosszú is lenne.. nem is kellett volna ide leírnom csak kikívánkozott belőlem. Azért köszi.


Szécsi Pál - Vélemények

2024-03-19 11:13.28
Ma lenne 80 éves. Nyugodjék Békében!


Mire gondolsz most?

2024-03-17 08:22.18
Lemondok a boldogságról.


Milyen könyvet olvasol jelenleg ?

2024-03-15 09:39.08
Kertész István: Nagy Sándor, a hódító


Mire gondolsz most?

2024-03-08 17:00.37
Boldog Nőnapot Kívánok Minden Kedves nő fórumtársamnak!


Hiányzó filmek a Filmkatalógusról!

2024-03-04 16:14.52
A pókok birodalma (Kingdom of the Spiders, 1977)
[link]

Egy olyannak mint én, aki retteg a pókoktól, igazán borzongató élmény ez a film! Mivel egy '77-es alkotásról beszélünk, nyoma sincs CGI-nak, hanem igazi madárpókok százaival forgatták a jeleneteket! A főszerepben pedig a Star Trek-ből is ismerős William Shatner-t láthatjuk.


Szülésznők - Vélemények

2024-02-27 18:40.09
Pár hete jött velem szembe a film, és egyből eldöntöttem hogy látnom kell. Úgy éreztem, hogy így egy kicsit bele láthatok a világ legszebb hivatásának a gyakorlásába.
A Szülésznők című film két kezdő szülésznő, Sofia és Louise szemszögéből mutatja be, milyen egy szülészeten dolgozni. Ők ketten egy albérletet bérelnek, és jó barátnők: amikor együtt megérkeznek az osztályra, Louise-t azonnal bedobják a munka közepébe. Beosztják az egyik legrutinosabb szülésznő mellé, aki a háta közepére kívánja az újonc betanítását. Olyan tempóban magyarázza Louise-nak a tudnivalókat, hogy vele együtt én is belezavarodtam a sok új információba, de itt nem sok idő van a csevegésre, és még újoncként az apróbb hibákra sem. Amikor a kollégája egy nehéz esetnél magyaráz a leendő édesanyának és édesapának arról, mi várhat rájuk, neki a háttérben állva együtt érzően könnybe lábad a szeme. Ezek után elképesztő lecseszésben lesz része, hiszen szülésznőként neki az a dolga, hogy tartsa a lelket az édesanyákban, hogy ő legyen a nyugodt erő. Egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy elérzékenyüljön, miközben persze empátiát is kell mutatnia.
A kezdő szülésznők közül eleinte Sofia tűnik a rátermettebbnek, Louise pedig az elveszettebbnek. Előbbi gyorsan tör előre a hivatásában, és kifejezetten azt kéri, hogy terheljék, nem futamodva meg a legbonyolultabb esetektől sem, míg az utóbbi eleinte úgy tűnik, nehezen találja a helyét a kórházban. Aztán történik valami. Sofia egyik esete során komoly életveszélyre kerül sor, és amikor a lány először szembesül azzal, hogy a kezei között akár meg is halhat egy baba, egy kicsit megzuhan. Túl óvatossá válik, túl sokszor kéri ki a kollégák szakvéleményét, és pánikszerűen kezd viselkedni olyan helyzetekben, amikor ezt valójában semmi sem indokolná.
Eközben Louise lassan, de biztosan kezd beletanulni a szakmájába, tanul a hibáiból és fejlődik általuk, és ő tisztában van azzal is, hogy itt bizony időnként nemcsak a születés csodájában, hanem tragédiákban is lesz része. Az egyikük összeroppan a saját maximalizmusának súlya alatt, míg a másik el tudja fogadni, hogy a kudarcélmények ebben a munkában sajnos elkerülhetetlenek.
Sofia és Louise oldalán maradva közbe szép lassan megismerjük az osztály többi dolgozóját is. Léa Fehner rendezőnő tökéletesen adja vissza azt a szervezett káoszt, ami egy szülészet mindennapjait jellemzi, és kiválóan egyensúlyozik abban, hogy a szereplők magánéletéből is mutasson nekünk épp annyit, hogy még ne érezzük azt, hogy egy kórházi szappanopera sorozatot látunk.
Állandó a pörgés, a szülésznők az egyik szülést végzik a másik után, sorra érkeznek az újabb kismamák, és mindig adódik egy olyan új eset, ami gondoskodik róla, hogy senki se tudjon csak rutinból dolgozni. Örömteli pillanatok váltakoznak drámaiakkal, és a film nézése közben egyre inkább azt éreztem, hogy ez már túl sok, túl nagy a terhelés, és minden tiszteletem ezeknek az embereknek, hogy nem roppannak össze a munkájuk súlya és felelőssége alatt! Amikor az egyik jelenetben a szülésznők egymás között arról beszélnek, hogy mindegyiküknek fut három szülése párhuzamosan, de épp most jött be egy új, és ki lenne az, aki vinni tud egy negyediket is, azt gondoltam, hogy ez nagyon nincs rendben. Amikor pedig megtörténik a baj, teljesen természetes, hogy próbálnak felelőst találni. Csakhogy az egyikük kimondja: biztosan terhel egyéni felelősség egy olyan szülésznőt, akit ennyire túlterhel a rendszer? Nem maga a rendszer a hibás? Lehetetlenné teszi a normális munkavégzést azzal, hogy nincs elég ember és nincs elég fizetés, de ha ebből következően egy baba vagy egy édesanya egészsége sérül, rögtön azt a szülésznőt veszik elő, aki hősiesen három-négy szülést próbált levezetni egyszerre. Az esetet aztán elkönyvelik egyéni hibaként, és minden megy tovább ugyanúgy.
A film számomra legdrámaibb pillanatában még az a rutinos, vérprofi szülésznő is összeomlik, akiről korábban azt gondoltam, hogy a végsőkig képes kitartani. Ám amikor egyszer csak kifakad és egy kétségbeejtő monológban elmondja, hogy azt még elfogadja, hogy keveset keres, az is rendben van, hogy sokszor enni és pisilni sincs ideje, sőt még azt az áldozatot is meghozza, hogy a kisfiával is kevesebb időt töltsön a munka miatt, de azt már nem hajlandó elfogadni, hogy a körülmények miatt csak szarul tudja végezni a munkáját, akkor azt nehéz nem elérzékenyülve végig hallgatni.
A Szülésznők egy társadalomkritikus film, ami mer kritikát mondani arról, mi történik az egészségügyben, ha túlterheled és kizsigereled a dolgozókat, és közben nem adsz tisztességes bért nekik a megélhetéshez. Hihetetlen, hogy ez egy nyugat-európai országban is valós probléma, amelybe azt hiszem nem nehéz belelátni a magyar egészségügy borzalmas helyzetét sem! A különbség csupán annyi, hogy ott mernek beszélni róla. Ennek ellenére szerettem volna bemutatni ezt a filmet, és csak ajánlani tudom mindenkinek! 5*


Napóleon (2023) - Vélemények

2024-02-25 17:39.46
Imádom a történelmet, ezért számomra a tavalyi év abszolút legvárósabb filmje a Napóleon volt. Nagy Sándor és Dzsingisz kán után a harmadik kedvenc történelmi személyem, rengeteget tudok róla, nem egyszer elmerültem már az életébe. Napóleon pályafutása nem olyan történelmi esemény, amelyről kevés megbízható forrás maradt volna fenn, s ezért a hiányos adatok miatt a teljes képet csak a fantázia vagy az intuíció segítségével készíthetjük el. Egy modern, bürokratikus állam vezetőjeként tevékenykedett, hivatalos dokumentumok özönét hagyva maga után, számtalan lap és röpirat kísérte figyelemmel tetteit, és igen sok kortársa megírta emlékiratait. Levelezését tizenöt vaskos kötetben jelentette meg a francia Napóleon Alapítvány, s a legkiválóbb történészek elemezték a pályafutását. Sőt azt olvastam, hogy több könyv jelent meg Napóleon-ról a halála óta, mint amennyi év egyáltalán eltelt azóta! Innen nézve ha lehet még jobban vártam, főleg hogy biztatóak voltak az előzetesek is (az ominózus piramis ágyúzást kivéve), Ridley Scott neve meg egy plusz garancia volt a sikerre. Moziba viszont nem jutottam el rá, ám ezt így utólag már egyáltalán nem sajnálom. Mélyen nem szeretnék belemenni a filmbe és elemezgetni, mert nem vagyok történész. Azt se tudtam eldönteni sokáig, hogy egyáltalán írjak-e róla. Ugyanis ez nem az a Napóleon film amit annyira vártam/vártunk.
Számtalan dologba lehetne belekötni annak ellenére, hogy amúgy Ridley Scott koncepciója nem lenne rossz. Napóleon fennmaradt levelezései ugyanis arról tanúskodnak, hogy szenvedélyesen szerelmes volt az első feleségébe, Joséphine-be. A hatalmat viszont jobban szerette, és nem csak a hadvezetésben volt jártas, hanem a politikában is! A film szerint viszont Napóleon mindent Joséphine-nek köszönhet és érte csinált. Ennek ellenére egy kölcsönös abúzuson alapuló házasságot látunk, melyet fájdalmas még nézni is, miközben lényeges dolgok kerülnek kihagyásra, vagy vannak hiteltelenül bemutatva. Egy példa: sem Egyiptomból, sem Elbáról nem azért tért vissza, mert hiányzott neki Joséphine. Inkompetens, férfiatlan, hisztis, és gügyögő szexmániásnak van Napóleon ábrázolva, aki annyira unja a politikát, hogy egyszerűen elalszik a megbeszélés közben. Rejtély számomra hogyan győzhette le ez a karakter Ridley Scott szerint egész Európát... mert legyőzte, ezt a direktor úr sem vitatja. Az egyiptomi és az oroszországi hadjárata (igaz alaposan megcsonkítva), s az austerlitz-i és a waterloo-i csatája is bemutatásra került, az itáliai hadjárata, valamint a lipcsei "népek csatája" viszont meg sem történt Scott szerint - "Itália harc nélkül adta meg magát", és az oroszországi kudarca miatt száműzték -, a belpolitikai intézkedéseiről pedig szó sem esik. Noha az igazi és tartós sikereket Napóleon ott érte el. Íme pár szóban öröksége:
- Konkordátum a pápával (1904-ig fent maradt)
- Értékállópénz (az I. világháborúig fent maradt)
- Francia Nemzeti Bank (máig fent maradt)
- Becsületrend (máig fent maradt)
- Polgári Törvénykönyv (módosításokkal máig fent maradt)
- Centralizált közigazgatás
Végül de nem utolsó sorban, megvalósította a régi rend uralkodóinak álmát: az állami költségvetés egyensúlyát. Hovatovább a mai modern államok alapjait tette le, sajnos azonban minderről a filmből nem értesülünk... Fontosabb volt a végén kiírni, hogy a napóleoni háborúk összesen mintegy 3000 000 ember életét követelték. De ha már adatokról van szó, a legújabb francia Napóleon-lexikon szerint a napóleoni háborúk áldozatainak száma 1 600 000 és 2 500 000 között lehetett. Természetesen ez is igen sok, de a harmincéves háború tízmillió áldozattal járt – nem is beszélve a 20. század nagy háborúiról.
3* kizárólag a színészek és látvány miatt! Előbbiek közül mindenképp kiemelném a főszereplő párost alakító Joaquin Phoenix-et és Vanessa Kirby-t, míg utóbbi meg valóban lenyűgöző és grandiózus! Ennyi ami a filmről elmondható.


Mire gondolsz most?

2024-02-21 19:00.23
Ma 15 éve, hogy a Filmkatalóguson vagyok.


Mit hallgatsz most?

2023-11-15 17:55.32
https://www.youtube.com/watch?v=N52AXWTU-bk


Szomorúság - Vélemények

2023-11-04 09:46.22
Hát igen több kritika is így kezdte, de aztán írták, hogy nem az. Viszont fertőzött mint (horror) kategória tudtommal nincs, ennek ellenére valahova be kell sorolni a filmet. De én is csak zárójelbe hivatkozok rá mint zombi film, amúgy nem az.


2023-11-04 05:16.14
"A Szomorúság első ránézésre egy zombi film, de csak első ránézésre! Itt nem klasszikus élőhalottakról, hanem fertőzöttekről van szó, akiknek megmarad a tudata, de fekete szemű, perverzen mosolygó emberi szörnyekké válnak."

...


2023-11-03 17:39.26
Ennyire felhypeolva még mostanában nem voltam, főleg nem egy horror kapcsán, így szinte napok óta remegve vártam már, hogy végre megnézhessem!
Nem csoda hisz komoly hírverést kapott ide haza, hogy végre magyarul is nézhető hála a Scream nevű egyetlen magyar horror streaming szolgáltató jóvoltából. És hogy mi ebbe olyan különleges? Hát az, hogy az eddigi legvéresebb és legbrutálisabb zombihorror ami eddig készült!
Nem új film egyébként a Szomorúság, Rob Jabbaz kanadai rendező még 2021-ben, a COVID járvány közepén forgatta azt Tajvan-ban, és közben nem hagyja szó nélkül mindazt, amit a pandémia alatt átéltünk. A rendező beszól a kizárólag a saját érdekeiket néző politikusoknak, az összeesküvés-elmélet hívőknek, de megkapja a magáét az inkompetens kormányzat és a vírust a saját felelőtlenségükkel terjesztő emberek is. A Szomorúságban azonban az aktuális társadalomkritika sosem kerül a középpontba, inkább csak ürügyet szolgáltat ahhoz, hogy Jabbaz filmre vigye nekünk a maga rémisztő vízióját az emberi világ végéről. Itt ugyanis a világ még agonizál egy utolsót, mielőtt véget érne, a vég pedig egyáltalán nem méltóságteljes, hanem nyomorúságos, véres, ocsmány és rémisztő, és nem menekülni kell előle, inkább csak reménykedni abban, hogy a szenvedésünk mielőbb véget ér. Kemény szavak ezek tudom, de igazak. A Szomorúság első ránézésre egy zombi film, de csak első ránézésre! Itt nem klasszikus élőhalottakról, hanem fertőzöttekről van szó, akiknek megmarad a tudata, de fekete szemű, perverzen mosolygó emberi szörnyekké válnak. A kór egy "Lysse" vírus nevű, s általa okozta influenzából mutálódik afféle veszettséggé (amit meg "Alvin" vírusnak neveznek), a berobbanását pedig egy fiatal pár szemszögéből nézhetjük végig, akik reggel még gyanútlanul azon kapnak össze, hogy a férfi miatt nem tudnak elmenni a tervezett vakációjukra. Pár órával később pedig már az életükért küzdenek a metróban, Tajpej utcáin, valamint egy lezárt kórház folyosóin, miközben végignézhetik, ahogy a fertőzöttek tömegei alázzák és gyalázzák meg embertársaikat minden létező értelemben. Ezekre az eseményekre némi áltudományos választ is kapunk, mert a cselekmény során ki fejti egy tudós, hogy az Alvin az agyban a limbikus rendszert támadja meg, ami a gátlásokért felelős. Így egy minden emberségüket levedlő szörnyetegeket kapunk, akiknek egyetlen célja, hogy megkínozzák, megerőszakolják és megöljék az áldozatukat! Persze ez az újítás leginkább azt a célt szolgálja, hogy minden eddiginél kegyetlenebb, és szadistább jeleneteket lehessen bemutatni.
Mindenesetre Jabbaz bő negyed órát ad nekünk mielőtt az első gyilkosság megtörténik, s onnantól kezdve nincs megállás! Végig pörgős, és feszült filmet kapunk, ami valósággal tobzódik az emberi aljasság, gonoszság és vérszomj képeiben, és sokat segít a hatásosságában az, hogy szinte kizárólag praktikus effektekkel és maszkokkal dolgoztak a filmesek, CGI-t csak mutatóban használtak. Azt olvastam, hogy a forgatást megelőzően három hónap (!) volt mire minden vért, belet, maszkot stb. legyártottak a filmhez! Ez hatalmas szó tekintve, hogy egy elsőfilmes rendező alacsony költségvetésű filmjéről van szó. Mindez azonban semmit sem vesz el az értékéből, sőt számomra a Vonat Busanban mellett a kedvenc ázsiai (zombis) horror filmem lett! Csak erős idegzetű horror rajongóknak ajánlom! 5*


Defekt (1977) - Vélemények

2023-11-03 15:42.47
Tévesen gondoltam anno hogy a Post Mortem az első magyar horror, mert azt már sokkal előbb, 1977-ben Fazekas Lajos Defekt címmel elkészítette!
Horror ha nem is inkább krimi-thriller, kis Psycho utánérzéssel (hangulat, fekete-fehér képi világ, magányos nőgyűlölő pszcihopata), némi slasher (meztelenség, szex, gyilkosság) jegyekkel is ellátva, nagyszerű színészek tolmácsolásában! Jó volt Kern Andrást és Szabó Gyulát ilyen fiatalon látni, előbbi már itt megalapozta a később általa hozott okos de kissé ügyefogyott rendőr szerepét, Márkus László elég kifejezően alakította a gyilkost, a hideg is kirázott tőle, Gyöngyössy Katalin pedig mint női főhős szerintem több mint jó volt!
Hihetetlen hogy ilyet is tudtunk, főleg abban az időben! Persze nem hibátlan a film, de nekem nagyon tetszett! Mindenfajta klisét elkerül, teljesen máshogy alakulnak benne a dolgok mint ahogy azt ember gondolná, és csak azt sajnálom hogy olyan rövid. Biztos megfogom még tekinteni, s ajánlani tudom mindenkinek! 5*


Az ördögűző: A hívő - Vélemények

2023-11-01 19:36.06
SPOILERES!
Abszolút az egyik kedvenc horrorom Az ördögűző c. alkotás, s most kereken 50 évvel később kapunk egy újabb, kvázi az eddigi részeket figyelmenkívül hagyó folytatást. Mondanom sem kell nagyon vártam már A hívőt. Az eredeti film szellemiségében készülő, félelmetes, nyomasztó és tabudöntögető horrort szerettem volna látni, amely végre helyre teszi a megszállós filmek renoméját! Szükség is lett volna erre, hisz a '73-as klasszikus óta az Emily Rose véleményem szerint az egyetlen valóban jól sikerült film, a többi átlagos. Példának okáért legutóbb A pápa ördögűzője, tavaly pedig a Démoni fény maradt alul a várakozásoknak, s az előzetes kritikák alapján sajnos a mostani filmünk is. Így pedig minden fajta elvárás nélkül sikerült beülnöm rá a moziba, ami által jobban tudtam élvezni azt.
Tiszta sor, hogy egy horrorklasszikust folytatni nem kicsit hálátlan feladat, mert ez nem csak óriási elvárásokat szül, de mindenki kicsit szigorúbb, kritikusabb szemmel nézi. Ennek ellenére a legnagyobb baj az, hogy ha nem Az ördögűző (méltó) folytatása akarna lenni, akkor is mélyen elmerülne az ilyen témajú filmek mocsarába, és azt hiszem ezzel mindent elmondtam. Inkább azokat szeretném kiemelni amik tetszettek a filmben; kezdve a Haitin játszódó felütéssel, amivel szerintem kellően sikerült elkapni a hangulatot. Maguk a szereplök is szimpatikusak voltak, a lányok beleéléssel tudták hozni a megszállott szerepét, sőt egyikőjük halála alaposan meglepett! Egyébként azt hadd jegyezzem meg, hogy az egész ördögűzéses jelenet elég összecsapottra, és sajnos feszültségmentesre sikeredett! Viszont a 90 éves Ellen Burstyn rövidke szereplése számomra még így is emelte a film színvonalát, s én Linda Blair felbukkanásának is örültem!
Összességében akárcsak a film a véleményem is elég hullámzóra sikeredett, de a lényeg azt hiszem így is benne van. Csalódás. 3*


Matthew Perry - Vélemények

2023-10-29 07:00.00
Nyugodjék békében! :(


Szerelmi történet (1939) - Vélemények

2023-10-28 10:11.37
Köszönöm az ajánlást! Valamelyik nap sort kerítek rá! :)


2023-10-24 16:52.26
Véletlenül akadtam rá a filmre ahogy itt filmkatalóguson kattintgattam, és nagyon meghozták a kedvem az alant olvasható pozitív vélemények. Engem amúgy sem nehéz rávenni, hogy romantikus filmet nézzek, és az sem ijeszt meg, hogy egy '39-es alkotásról beszélünk. Sőt kimondottan szeretem a régi filmeket, és szerintem senkit sem lepek meg azzal, hogy nagyon tetszett a Love Affair! Nem találhatóak meg benne a mai romantikus filmekre már oly jellemző klisék, az életszerűtlen és fölöslegesen "nyálas" jelenetek. Persze most mondhatná erre bárki, hogy "mert régi film". De nem, a Love Affair mindenfajta kiszámíthatóságot kikerül, nagyon szépen és finoman ábrázol két embert a közös szimpátiától kezdve a szerelemig. Emellett egy percig sem válik túl nyújtottá vagy unalmassá, és két kiváló alakítást is láthatunk! Charles Boyer és Irene Dunne is nagyon szerethető és hihető a szerepében, s gyönyörű párt alkottak. Szó szerint rátapadtam a képernyőre ahogy haladtunk a film vége felé, reméltem hogy happy end-el zárul. Itt jegyezném meg, hogy aki kíváncsi a filmre az semmiképp se olvassa el a leírást, mert az egyfelől spoileres, másfelől meg bocsánat a csúnya szóért, de baromság. Ajánlani viszont nagyon is tudom mindenkinek! Szerintem maradandó alkotás, én biztos hogy megfogom még nézni! Fél év múlva találkozunk. 5*

"Azt szeretném elérni, hogy fél év alatt megtaláljam a szavakat hogy mit érzek irántad."


Burt Young - Vélemények

2023-10-20 05:22.36
Nyugodjék békében! :(


Francia kapcsolat - Vélemények

2023-10-14 14:57.03
Több mint ötven évvel ezelőtt mutatták be William Friedkin kemény, kiábrándult és egyben időtálló bűnügyi filmjét, a Francia kapcsolat-ot. Az öt Oscar-díjat nyert alkotás az amerikai rendőrfilmek egyik, ha nem a legnagyobb klasszikusa – nem szépíti a valóságot, sőt, kendőzetlenül tárja fel a drogellenes nyomozók veszélyekkel teli életét, nyakig elmerülve velük a bűn mocsarában. Hovatovább William Friedkin úgy rombolja le a törvény rendíthetetlen és tévedhetetlen rendőrének ó-hollywoodi mítoszát, hogy két, jellemükben rendkívül összetett nagyvárosi nyomozó jóformán hiábavaló küzdelmét állítja a középpontba, és ezzel összefüggésben ábrázolja a morált vesztett valóságot.
A két New York-i nyomozó, Jimmy "Popeye" Doyle és Buddy Russo elkeseredetten igyekeznek megtisztítani az utcákat a drogtól, de csak kisebb kábítószer-kereskedőket képesek letartóztatni, ezért amikor kiszagolják, hogy nem sokára hatalmas heroinszállítmány érkezik a városba, azonnal az ügyletet irányító marseilles-i drogbáró, Alain Charnier nyomába erednek. A főleg megérzéseire hallgató és megszállott Doyle minden alapvető rendőri szabályra fittyet hányva indít hajszát a drogügyletet lebonyolító banda ellen.
A Francia kapcsolat stílusát a nyers dokumentarista realizmus uralja, s a forgatókönyv kiindulópontja Robin Moore 1969-es, azonos című tényregénye, amely kimerítő alapossággal mutatja be két valós nyomozó, Eddie Egan és Sonny Grosso fáradhatatlan küzdelmét, hogy lebuktassák a New York-i droghálózat "francia kapcsolatát". Egan és Grosso fel is tűnik a filmben (előbbi rendőrkapitányt, utóbbi FBI-ügynököt alakít), miközben technikai tanácsadóként is részt vettek a munkálatokban. A szakértői felügyelet Friedkin értő rendezése mellett is meglátszik. Ugyanis a hosszan kitartott, precíz részletességgel bemutatott jelenetekben Doyle mellett olyan mintha mi is részt vennénk a megfigyelésekben, követésekben és nyomozásban. Teszi mindezt úgy, hogy közben egy percig sem válik unalmassá a film.
Sőt a Francia kapcsolat egyik leghíresebb jelenete rá licitál még a Bullitt legendás San Franciscó-i autós üldözésére is. Ezúttal nem két autó kergeti egymást, hanem Doyle üldözi autóval a brooklyni magasvasúton menekülő Charnier jobbkezét. A ma is lenyügöző és izgalmas jelenet letaglózó szabályszegéssel ér véget: a metró lépcsőjén Doyle hátbalövi a korábban az életére törő francia bérgyilkost. Ez nem csupán a nyomozás szempontjából baklövés, de a néző jól érzi: igazságszolgáltatás helyett felindultságból elkövetett gyilkosságot látott. Mit is eredményezhetne mást ez a cselekmény mint az általam eddig látott krimik legkiábrándultabb, és legpesszimistább végét. A Francia kapcsolat végeredményben egy olyan rendőr története, akit teljesen felemészt a drog elleni háború. Gene Hackman alakítása pedig ezt tökéletesen leköveti, sőt, a színész alakítása az egyik legjobb a rendőri alakítások között! De Roy Scheider és Fernando Rey is több mint kiválót nyújt.
Összességében aki hozzám hasonlóan eddig még nem látta a Francia kapcsolat-ot, az sürgősen pótolja. Kiváló film! 5*


Mit hallgatsz most?

2023-10-14 07:06.49
Az túlzás, hogy vidám vagyok, de egy számomra még mindig nagyon fontos személy küldte el annó ezt a számot, s ahogy akkor együtt úgy most én egyedül is jót nevettem rajta. :)


2023-10-14 06:50.23
Jó volt újra meghallgatni ezt a számot, szerencsére nincsen semmi gond a szomszédaimmal. :D


2023-10-13 20:20.16
https://www.youtube.com/watch?v=-dQ_3KPrVpw


2023-10-13 20:14.14
https://www.youtube.com/watch?v=hhp_ExSjY7M


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk