Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Dunkirk
- HBO, 18:10
Szerelem első lépésre
- Film4, 18:10
Miért éppen Minnesota?
- Mozi Klub, 19:00
A 657-es járat
- Viasat Film, 19:10
Vitathatatlan
- Moziverzum, 19:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Országúti diszkó (2024) - Vélemények
Fogadóóra
Versek!
Hiányolt fórumozók!
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Gyilkosság a Fehér Házban aaaaa
Laura Dern aaaaa

 

Fórum - A túlélő (2013) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4
91. Csk1 (2022-08-28 16:42.27) aaaaa
A hősök elmentek hősködni, ontani a vérüket a "hazájukért". Így jártak. Annyi pozitívum, hogy nem volt nyálas lamúr szál.


90. Mclane 2 (2019-11-16 09:42.40)  
Az Amerikai Mesterlövés után gondoltam aminek a könyveredetijében maga Chris Kyle is megemlékszik futólag harcos SEAL bajtársáról, Marcus Luttrell személyéről néhány fejezetben kisebb nagyobb kitérőkkel, gondoltam fogom magam és Kyle könyve után elolvasom Marcus Luttrell önírását is az ő saját élményeiről. Aztán megszereztem ezt a könyvet is: [link] PDF formában, épp úgy mint az Amerikai mesterlövész könyv esetében és átrágta magam a teljes regényen elejétől végéig, és mit is mondjak egy nagyon érdekes nekem személy szerint, nagyon informatív könyvet kaptam mint olvasó tetszett lekötött, és éberen tudott tartani simán szerencsére. Aztán tegnap mikor befejeztem még aznap jött a film DVD-n és kicsit olyan lett itt is a film mint a Chris Kyle történet esetében, valamennyire reális egy szinten belül de itt is rengeteg a leegyszerűsítés, a kihagyás és felesleges mese ami csak lefaragott a könyv jobbféle izgalmas jellegéből, de hozzá tenni nem tudott szerintem igazán. Szóval mindent egybevéve azt mondanám hogy a könyv épp úgy tetszett nekem mint az Amerikai mesterlövés esetében, persze ezt is katona írta és emiatt megvan a maga sajátos nézőpontja, de a maga módján nekem mind a 2 könyv tetszett simán. A film az más eset mert mint sima film nem rossz kicsit sem de azért a kihagyások és a ferdítések miatt hagy maga után némi kívánni valót eléggé rendesen szerintem.



89. Arpimokus (2019-03-27 12:46.02) aaaaa
1X, többször nem. Azért érdemes megnézni.


88. Vmiso (2019-02-15 14:48.48)  
Stilusában valóban a Sólyom végveszélyben kistesója a film. Egy elbaltázott akció miatt hőseink oltári slamasztikába kerülnek, rengetegen vadásznak rájuk, és bizony komoly erőfeszítéseket tesznek a túlélésükért.
Ben Foster szerepelhet ezentúl bármilyen horrorban akár, ennél csúnyábban ott sem fog kinézni.
A film remek, az akciók profik, szinte ott éreztem a srácok között én is.
Az amcsis giccs is elkerülte a mozit aminek külön örültem.
Néhol sokkolóan kemény film, de megéri megnézni.


87. KapiGabi (2019-02-05 15:49.03) aaaaa
Nagyon gyenge.


86. Tömö (2017-04-16 15:36.29) aaaaa
Már olyan rég meg van ez a film...most jutottam el odáig, hogy végig nézzem.
itt majdnem minden rendben van..hang, duma, látvány...tényleg! És,hogy így történt...hát akkor ez így történt. Sztem elbaszták..mármint a katonák. Lett volna sztem egy 4-ik megoldás is...elvinni magukkal-túszként a nagyfiút...mivel az volt a bátrabb, gondolom így az öreg nem szólt volna-legalábbis egy darabig...áh, tovább is gondolom...kikötözve ott hagyjuk az öreget, gyereket, ééés, ha már elég messze járunk, elengedjük a nagyot,majd ő eloldozza őket,és "nyugodtan"mehetnek tovább, nem fognak megfagyni stb. neeeeeeem? pölö... nekem,mint magyar....ugye,több ésszel:D-egyből ez ugrott be.
Sajnos a vééégére azér -megint- nem bírták ki, a családos fotókat...bassszusss KURVA sok család megy tönkre, MIATTATOK-ott fennt, nem csak amerikai!!viszont ott, Amrikában, legalább ey tisztességes összeget kap egy özvegy család...máshol a világon meg leszarják az árván maradt gyerekeket,feleséget...akár harcban halt meg apjuk,akár csak hiteltörlesztésben!
Mást nem is írok, felbaszom megint az agyam, a
sok "soroson":D, de Amerikán is. Mert hogy mindehol avatkozniuk kell, már tényleg kiborító...kiborító, ezt csinálják már mióta...mennyi pénz elmegy erre...és,még sajnáljuk is...hm, erre jó,születnek néha jó filmek sztorijukról....viszont, van francia, angol ,sőt német, orosz hadsereg is....miért nem gyártanak ezek háborús filmeket????a hősies katonáikróóól???? BIZTOS, hogy vannak itt is sztorik, melyik csapat hol, és mit csinált...miért csak Amerika tolja a pofánka a "hőőőőőősöket"??na, csak elmentem más felé...de végülis ezek jutottak a film végére az eszembe.


85. Emylio (2016-10-28 19:36.21) aaaaa
Amerika folyamatosan gondoskodik arról, hogy ne fogyjon ki az ilyen történetekből. Hősies történet, amiből egy jó filmet kerekítettek.


84. Su-30mk (2016-07-09 08:41.03) aaaaa
Némi SPOILER lehetséges

Peter Berg neve ismerős volt, de akárhogy gondolkodtam nem tudtam felidézni, meg kellett nézzem (ez a ritkább eset) :)
Arca alapján egyből a Copland ugrott be. De sokkal inkább mint rendező fut be főleg az újabb filmjeivel és most is van legalább kettő post-production stádiumban mely figyelemre tarthat majd számot. Meglehetősen gyakran kooperál Mark Wahlberg-gel Biztos a 'berg' miatt :)

Ennek a filmnek a nagy erénye - azon túl, hogy repülésimádóként tele jobbnál jobb típusokkal pl. a nagy kedvenc HH-60 Pave Hawk "Search & Rescue" - kopter, szóval elsősorban a realisztikusság.
Civilként nézve rendkívül hitelesnek tűnt, ritka jó látványvilággal és hangeffektekkel ami a harctéri jeleneteket illeti és az operatőr is kitűnő volt. Valóban felszisszen az ember nagyon sok esetben, szinte a nézőnek is "fáj". Ilyet eddig talán még nem is tapasztaltam.
Igen izgalmas a mű és mindenképpen azonosulható karaktereket tartalmaz. Remélem az afgán faluban történtek is teljesen a valóságot tükrözték, bár ebbe a filmbe az öncélú heroizálás nem is illene bele. Az amerikai katonák valóban hősiesen küzdöttek, helytállásuk magával ragadó volt. Néha azért egy-egy jelenet patetikus volt de simán belefért, giccset szerencsére maximum alig észrevehető nyomokban tartalmazott, legalábbis számomra. A közelharc rettenetes képeit igen élethűen adta vissza a film.
4*-ot egyértelműen érdemel, soha rosszabb háborús mozit - az új filmek mezőnyében ebben a témakörben egyértelműen a spiccen van.


83. Bobo 888 (2016-02-29 13:22.43) aaaaa
Amerikát a 2-ik világháborúba úgy kellett beletuszkolni,(bár megeshet,előre tudták a japcsik Pearl Harbori rajtaütését,ürügy lévén viszont hagyták katonáikat lemészárolni...9/11 után ez nem lenne meglepő...)azóta viszont mindenhova beleavatkoznak katonai erejükkel,ahova csak lehet. Korea, Vietnám, Afrika, Afganisztán. Persze ennek is egyszerű oka van:a fegyverkereskedelem,mely a drog mellett az egyik legjövedelmezőbb üzlet a világon. Ennek viszont ára van, olyan megszakadt életek, melyeket a filmben is bemutatnak. A Túlélő nem rossz film, csak havonta jönnek ki ilyenek, katonák, bevetés, csapdába esés, gyilok. Semmi újat nem mutat, első egy órába alig történik valami, utána leköt, de a vége megint unalom. Peter Berg közepes szintű rendező, nem tud kohozni olyan feszültséget a filmből mint pl. egy Spielberg(Shindler listája, Ryan közlegény)ezért filmjei ezen a szinten meg is ragadnak. A film végén, a szintén megszokott fényképek és leírások, hát, szívszorítóak. de egyetlen hatalom sem fél embereket feláldozni a rendszer érdekében...főleg a világ legerősebb hatalma nem.


82. Pindurlányka (2015-12-08 22:57.20)  
˘˘

Az igazi Marcus Luttrell is szerepet kapott a filmben, először a 11. perc után tűnik fel {fekete sapka, napszemüveg} ő borítja ki a kávét...utána ott van az eligazításnál, a fegyverek összeszerelésénél...és végül azon a helikopteren amelyiket a tálibok...szóval A túlélő a filmben...nem éli túl.
Hmm...

˘˘


81. Rebellis (2015-12-07 22:52.16) aaaaa
Berg ért ahhoz, hogyan kell akciót rendezni. Minden zuhanásnál, becsapódásnál, találatnál felszisszentem. Nem heroizál, nem nyálazza el az érzelmesebb pillanatokat, és mindez jól is áll a filmnek. Nézzétek! :)


80. Lacusunk (2015-09-26 13:39.08)   - (válasz Riff60 72. hozzászólására)
Konkrétan eddig a pillantig tudtam tartani magam, innentől folytak a könnyeim...
Fantasztikus film, a műfajában egyike a legjobbaknak!


79. Fehér Tyson (2015-07-15 18:11.16) aaaaa
Nagyon megfogott a film, nagyon nagy hatással volt rám. Eszméletlen min mentek keresztül és mit kibirtak, nagyon szomorú a háború, és sokan meghaltak. Örülök ,hogy még ott a táliboknál is vannak emberi, emberek akik nem támogatják ezt a iszonyatos háborút, a film vége nagyon meghatott, nagyon a hatása alatt vagyok, és egy jó darabig leszek is, nagyszerű film, tisztelet a készitőknek és a végén megemlékeznek a halott Amerikai katonákról megható, nekem egyik kedvenc filmem lett. Ajánlani tudom mindenkinek és ez megtörtént eseményeken alapul rádásul, nagy film.


78. Sherman (2015-04-12 15:26.18)   - (válasz Penguin 04 77. hozzászólására)
Nekem nem úgy tűnt.


77. Penguin 04 (2015-04-10 22:06.31) aaaaa - (válasz Sherman 76. hozzászólására)
És lenyomja...:D


76. Sherman (2015-04-09 09:09.28)  
Amikor egy 230 éves állam katonája találkozik a 2000 éves becsületkódexszel...


75. Penguin 04 (2015-03-02 16:29.27) aaaaa
A háborús filmeket mostanában nagyon elhanyagoltam, aminek két oka van: az első, hogy a tinédzserkori háború fétisemből kinőve hithű pacifista lettem. A második: valahogy a háborús filmekből kifogyott a szufla, mármint ami a tanulságokat illeti, hiszen a Saving Private Ryan, a Band of Brothers, a The Pacific és a Black Hawk Down megtekintésével egy az egyben le lehe szűrni a lényeget, és a lényeg az, hogy a háború egy értelmetlen, dicstelen, embertelen pokol, aminek eredményeként a katonák maradandó és iszonyú mentális és/vagy fizikai sérüléseket szenvednek, a civilek nem különben, csak ők megvédeni sem tudják magukat, és amiből egyedül a fegyvergyárak húznak hasznot. De ha valaki nem látta eme zseniális filmeket/sorozatokat, az is simán megtudhatja mindezt az internetről.
Végül a Harag (Fury) című, Brad Pitt típusú zseniális és zsigerbe markoló dráma döbbentett rá, hogy ó, a háborús filmekben még nagyon is van szufla, és még nem minden részletében és nem minden szemszögből láthattuk azokat a borzalmakat, amelyeket szerencsétlen katonáknak és civileknek meg kellett élniük. A Harag után tehát a figyelmem ismét a war movie-kra irányult, és egyszercsak ráakadtam a Lone Survivor-ra. Na mármost, a Lone Survivor egy csöppet (enyhén fogalmaztam) elüt a Harag-tól, és nem csak a kor-és hadszíntér eltérés miatt. A Harag inkább a SPR, a BoB és a The Pacific által reprezentált irányt követte, amelyek ugyebár nagy ívet kanyarítva a vérzivataros eseményeknek igyekeztek bemutatni alaposan a karaktereket, a hadszínteret, a különböző csatákat, a "miért és hogyan"-okat stb. Ezek a filmek sokkal monumentálisabbak emiatt (és nem csak azért, mert ezek a második világháborúban játszódnak). A Lone Survivor pedig inkább a BHD-re hajazik, hisz ezek a filmek egyetlen csata minden (vagy majdnem minden) részletében történő hiteles és sokkoló bemutatására épülnek, ahol nincs elmélkedés és ilyesmi. A BHD-típusú film egész egyszerűen arra épít, hogy berántson a golyó-és gránátzáporba, és lesokkoljon, hogy úgy érezd, te is ott harcolsz az életedért. Igen, ezekre az SPR-ék is képesek voltak, igen mindkét típus elviselhetetlenül realista, igen-igen, de valahogy a Black Hawk Down és a Lone Survivor sokkal elementárisabb erővel képes erre, hisz ezeknél nem kell mással foglalkozni...de ez cseppet sem baj. Mindkét iránynak megvan a maga létjogosultsága.
A Lone Survivor egy négy fős Navy SEAL (aki nem tudja mi az, sürgősen nézzen utána) felderítő csapat vérontásba torkolló bevetését és kálváriáját mutatja be, amelyet mindössze egyetlen katona él túl... bár ez a cím alapján gondolom rögtön leesett mindenkinek. Elsőre azt hihetnénk, a film kárára megy az, hogy már maga a cím elspoilerezi a végkifejletet, de ez egyáltalán nincs így, mert valahogy szörnyű nagy súlyt és feszültséget hordoz magával az, hogy miközben nézzük a négy bajtársat a rutinnak tűnő feldertés közben, tudjuk nagyon jól, hogy el fog szabadulni a pokol, és hogy hárman bizony nem jutnak ki belőle élve. És a pokol nem egy pillanat alatt, hanem nagyon ügyesen felépítve, nyomasztóan és feszültségteljesen szabadul el. A szemünk láttára lezaljó csatajelenet sokkoló és elviselhetetlen, ha szabad így mondanom, csonttörő (hehe, aki látta biztos érti) élményt nyújt. Nincs benne semmi pátosz, semmi dicsőséges, sőt, minden egyes szemünk láttára lezaljó halál utóíze a teljes értelmetlenség és tömény szörnyűség, semmi felemelő nincs egyikben se, ami már csak azért is baromi profi, realista és hiteles húzás a rendezőtől, mert egyikük
kicsike SPOILER
a bajtársaiért áldozza fel magát. És ezzel is tökéletesen érzékelteti a film, hogy egyetlen katona halála sem lehet dicsőséges meg lelkestő, hisz ott egy ember lényegében kényszerűségből és erőszakosan veszti életét, hogy a másikat életben tartsa, és kész. A haza meg olyan messze van, hogy az verébfingot nem számít, amerikai lobogó pedig egy nem sok annyi sincs.
SPOLIER kicsike vége
A színészek egytől egyig remekelnek. Valamiért a háborús filmekben a színészek mindig jót alakítanak...ebben nyílván nagy szerepe van annak, hogy az actorokat konkrétan katonai kiképzésnek vetik alá egy-egy ilyen szerep kedvvéért, és azt még egy hülye is el tudja játszani, hogy gyilkos tekintettel lelő valakit, vagy elkínzott arccal meghal. Ez lehet morbidnak hangzik, de itt a srácoknak ennyi volt a dolguk, és ezt jól is hozták.
Mindenesetre egy negatívumot megemlítenék. Valahogy a csata lezajlása után mintha elfogyott volna a spiritusz. Az utolsó 20 perc valahogy se feszültségben, se izgalomban nem tudott szinten maradni a csata előtti játékidővel, sőt, kifejezetten kapkodóssá vált az egész. Volt néhány feszült és izgalmas pillanat, de épp azért, mert csak néhány volt, döcögött az egész élmény.
De akkor is, én csak ajánlani tudom ezt a filmet, mert egy kőkemény, szívszorító, néhol elviselhetetlen dráma, és militarista szempontból rendkívül hiteles (öröm volt felfedezni a SEAL-ek fától-fáig ugrálós, egy-két ellenséget lelövős, egymást fedezős viszavonulási taktikáját, és valamiért azt is perverz örömmel elnézem, ahogy a katonák egyszerűen csak osonnak, rejtőznek, térképet olvasnak, megfigyelnek, rádióznak vagy fegyvert kezelnek). Szóval Lone Survivor, engem meggyőztél, méltó vagy a túlélésre. :D


74. Daniel8328 (2015-02-03 18:56.43) aaaaa
A tank-Háborús fenevad című háborús filmben sem ölik meg a fogságba esett szovjet katonát az afgánok hanem segítenek nekik!Hasonló alkotás az is csak ott oroszok vannak nem amcsik.


73. Moxika123 (2014-11-16 22:49.32) aaaaa
Nagyon ütős mozi, brutális képi megvalósítással. Nekem nagyon tetszett.


72. Riff60 (2014-11-02 18:26.36) aaaaa
Jó film,de a végén a stáblista előtt feltétlenül meg kell nézni az eredeti csapat fényképeit ez talán a legmegrázóbb rész ,rájövünk ezek a srácok tényleg átélték amit láttunk és ott haltak meg,belőlük simán kinézem amit leműveltek,a színészeknek nem mindig hittem el.


71. Kimiraikonnen (2014-10-22 19:51.14)   - (válasz Saleen 70. hozzászólására)
Igen, plusz lebilincselö! Ajánlom mindenkinek.


70. Saleen (2014-10-21 21:14.49) aaaaa
Nagyon jó film.Elgondolkodtató


69. Tjunior (2014-10-19 18:01.29) aaaaa
A Sólyom végveszélyben kistestvére.
Őszintén szólva, féltem tőle, megint valami heroikus amerikai giccs, szerencsére nem.
Sokat nem ragoznám, jó film, az ember elgondolkodik rajta. Mi van ha az elején nem emberségesek és elintézik a kecskepásztorokat?A Háborúban kifizetődik az emberség?


68. Kritikus (2014-10-14 19:42.35) aaaaa
Nos, kéremszépen elég kemény film és csak egy aprócska pillanatra is belegondolni a helyzetünkbe vagy ha belepillanthatnánk a fejükbe...Na de ne ennyire előre.
Mert ugye mivel igaz történet feldolgozását láthatjuk, többnyire ezek a gondolatok jutnak először a néző eszébe (főleg ha az illető férfi és még jobban át tudja érezni). No de megint a közhely ami ugye nagy igazság is: A fotelből nézve mit sem foghatunk fel ebből az egészből, milyen amikor a torkodban dobog a szíved, golyók süvítenek el melletted, küzdesz az életedért és próbálsz nem arra gondolni, hogy otthon asszony,gyerek vár, mert ha eszedbe jut mit veszíthetsz esetleg gyengébbé, dekoncentrálttá tehet. Nem elég ha megnézel 100 meg 100 háborús filmet, videókat, bújod a könyveket, de még az sem ha a szerencsés ,,túlélő" nagyfater meséli el a testközelből átélteket. Ilyen téren nincs tapasztalat csak ha átéled.- És persze kívánom se nekem, se a többi fórumozónak ne kelljen még csak hasonlókat sem átélnie. Mert oké, apró szépséghiba a filmben, a kezdeti vidámáság, barmulás az elején, újoncavatás stb. de tudván mi vár rájuk és mit kell csinálniuk majd... A félreértések elkerülése végett még véletlenül se azt mondom, hogy amit az elején látunk az bármiféle toborzás, kampány, jellegű dolog ilyenről szó nincs-ellenkezőleg ha valahol valamiben le kell vezetni a feszültséget azt általában baromkodással oldja meg az ember. És ehhez még háborús övezetbe sem kell mennünk. Sőt, ha az ember csak annyit tett, hogy a port lefújta a törikönyvről, vagy 3 percig hallgatta az idősebbeket azt is tudja: a fronton ha éppen tűzszünet volt az ellenségek (!!!) jártak össze szórakozni, kártyázni, focizni (igen focipálya volt a frontvonal mellett) és egyebek.
No de az a fránya háttérhatalom.. A szörnyű része ez. Hullanak az emberek és mégis miért? Olajért, pénzél, erődemonstrációért 10000 kilométerekkel az anyaországától. Hátrahagyva családot, rokonokat, békét, szeretetet, autót, kiskutyát azért, hogy lyukas legyen mint az ementáli. És talán az egyetlen szép dolog az egészben ha a testvéreidért halsz meg akik ugyanúgy meghaltak volna érted, akiknek ugyanazt a sorsot szánték és annyi szerepe volt, hogy az életedbe kissé új színt vigyen. Mert ott az isten háta mögött a hazáért meghalásról még csak közelről sem beszélhetünk. Meg akkor a többi kérdés ami ilyenkor feljön: minek kell az amerikai katonákat a messzi Keletre küldeni? 2001? Egyáltalán ők voltak, jó helyen kutakodnak? Meg ha lepuffantanak egy-két tálibot azzal megoldást találnak mindenre, nem lesz több gyilkolás, robbantás? Egyáltalán kik ezek a tálibok, hogy a saját emberséges honfitársát hideg vérrel legyilkolják? Honnan ez a fegyverarzenál, ki pénzeli őket? Nem mondom, hogy ezeket nekem (nekünk) tudni kell/kéne mert lehet, hogy akkor mi sem lennénk már ,,túlélők" de túl sok a kérdőjel, túl sok a logikátlanság és amikor a miértre sem tudja az ember a választ....
Na épp ez az kegyetlen dolog ez, a világon talán az egyik legkegyetlenebb és filmben pedig pont ez a felemelő. Végtelenül őszinte és hiteles. És ez manapság azért nem gyakori, amerikai filmeknél sajnos meg egyre kevésbé.


67. MagamraHallgatok (2014-10-13 23:41.16) aaaaa
Abszolút favoritom idén, igaz tavalyi film de csak idén láttam :D Minden tetszett benne, még az se vont le semmit a film értékéből, hogy szerepel benne -szerencsére jó keveset- az a gyökér Dan Bilzerian, Amerika Berki Krisztiánja.


66. Ostobatuk (2014-10-12 16:39.15) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 64. hozzászólására)
Ez az ősi szokás iránti tisztelet, a film végén Luthrell és az afgán közös képe, bizony visszacsalnak némi reményt az ember szívébe, ha olyanokról van szó, hogy emberség, önzetlen tenni akarás. A film előtt nem tudtam efféle hagyományokról, jó tudni, hogy még ma is léteznek igazi becsülettel bíró legények, ha eldugott helyen is.


65. Daniel8328 (2014-10-12 11:37.40) aaaaa
Modern kori háborús film.Tökéletesen bejött mint az eddigiek(Sólyom végveszélyben,Ellenséges területen,A nap könnyei meg még néhány). Igaz történet alapján készült, ezekre mindig vevő vagyok.Bámulatos hogy ezek a katonák miket kibírtak és tényleg így volt...Remélem több ilyen film készül a közeljövőben.


64. Az utolso szamuráj (2014-10-06 19:49.02) aaaaa
Szóval ,hitelesség.

Nagyon úgy néz ki,amit itt látunk,igaz:sőt,még visszafogott is volt a film ,mikor a hadnagy a telóval feláldozta az életét a sziklaormon.Peter Berg-ék megszerezték a kommandósok boncolási jegyzőkönyvét,és figyelem:minden!!!sebet ,amit a filmben kapnak-lábba,fejbe,seggbe,vállba-pontosan úgy kapták,ahogy a filmben látjuk.
Azaz,kételkedők,ezek a csávók ezekkel a sérülésekkel harcoltak tovább,és mint kiderült,VALÓBAN le kellett ugraniuk a hegyoldalról,és a köveken passzírozódva próbálni szerencsét-ebben sem hazudtak az alkotók.Mondják,az élet keményebb és furcsább dolgokat művel ,mint amit elborult agyú forgatókönyvírók találnak ki.
Már az elején szembesülünk a valódi kiképzés képei által azzal,ezek kutya kemény fiúk:nem mintha persze ezt nem láttuk volna,vagy ne tudnánk.Nem hinném,ez propaganda célzatú lenne:persze,aki a film elején már azzal a prekoncepcióval ül le,itt most a világ rendőrségének 4 katonáját kell bámulnom-amúgy nem kell,Te döntöttél így!!-az fanyalogni fog.Az utána következő eseményekre meg pláne.
Pedig...
Pedig inkább -épp a film egyik szereplője,Eric Bana mondta-a Sólyom végveszélyben című moziban elhangzott mondatok jönnek vissza:mikor elfütyül a golyó a füled mellett,nem érdekel politika,ideológia,elvek,csak az van,hogy maradj életben.Itt most épp azért,mert a Whalberg által eljátszott karakter elengedett néhány civilt,nem volt hajlandó hideg vérrel kinyírni őket.Erre egy magyar újságíró azt írta,milyen egyoldalú propaganda is ez:de könyörgöm,micsoda???Hogy vénembert,fiatalkorút nem végeztek ki,vélhetőleg késsel vagy kézzel,ami azért megint más mint lepuffantani,hisz a lövés zajt csinál...és a kikötözés se tűnt ugyebár nyerő ötletnek.Tehát ,egy amerikai katona,egy kommandós -sejtve,hogy ezzel életét kockáztatja,-emberként viselkedett.Sőt,katonaként.És ez tényleg marha független attól,hogy havonta derülnek ki amúgy amerikai katonai visszaélések,ocsmányságok-mert,ez is igaz,ám Bergék filmje ERRŐL a bevetésről szól.
Ha jól megnézed,még az amcsi zászló se lengett a képbe,annyi patrióta szemlélet meg,amennyit belepaszíroztak,kell is hogy benne legyen,hisz a kiképzéssel magukba szívják.Hogy valaki ezt a foglalkozást választja,lehet rajta vitatkozni persze,de arról nem tehet,hogy az USA politikája miatt kikötnek Afganisztánban,mikor pedig lőnek,ő visszalő,ami úgy hinném,természetes.A Túlélő egy majd háromnegyed órás,intenzív és korrektül végigvezetett akciójelenettel a közepén persze inkább egy jól működő akció-film-amin vigyorgok,néhány magyar kritikus számon kérte a karakterfejlődés hiányát rajta,el se gondolkodva a téma,az időhiány a filmben és a konfliktus olyan mélységeinek teljes hiányán,mely ezt lehetővé teszi,hisz ezekre a kommandósokra csak lőttek.Mikor pedig lőnek,nem agyalhattak,mi több,beszélhettek arról,ej,hát miért is vagyok itt,idegen országban??Szept. 11 ,ki állhat mögötte?? Jogos az USA mindenhol fellelhető jelenléte??Nem,ezek csak védték magukat(Néha illene tovább látni a tanultakon,tényleg tanítják a karakterfejlődés fontosságát,de haladóbb tanárok azért hozzáteszik,van olyan film,ahol ez nem történik meg és nincs baj,sőt van,ahol a karakter torzul,negatív irányba változik,amit fejlődés szóval kár illetni.Bocs a kitérőért).
A 4 karakter közt megvan a "férfias" kémia,elhittem nekik,hogy egy csapatot alkottak,és mikor a végén mutogatták a fotókat,meglepően sok volt a hasonlóság.Én azt mondom,tényleg jó levenni azt a szemüveget,minden ilyen film az amerikai belepofázást a világon mindenhová próbálja márkatermékként eladni:nem,a Túlélő egy precíz,és még a leghihetetlenebb pillanatokban is valós tényekre épülő piff-puff,melyben nincs meg a komolyabb filmek mélysége,de mint akciófilm,igenis működik.
Továbbá,pofán vághatja a magát "civilizáltnak" tartó réteget az a szónak a jelentése,hogy Pashtunwali,hogy milyen...áh,kiírom,nemes és bátor ennek a szokásnak a betartása itt,és ezt egy ócska faluban élő,okostelót meg Mekit nem nagyon látó ,elmaradott szóval illetett nép fiai mutatják be,több ezer éve.
Csak úgy.



63. Kimiraikonnen (2014-10-06 15:57.08)   - (válasz Colby86 62. hozzászólására)
Leírtad amit én akartam+ :) Minden szavaddal egyetértek!!


62. Colby86 (2014-10-06 13:01.26) aaaaa
Több mint korrekt kis háborús film, megéri rászánni ezt a kis időt. Peter Berg előtt le a kalappal, annak ellenére hogy tudjuk mi lesz a vége a film végig feszült, izgalmas. Két dolog zavart: az egyik, hogy valóban kicsit túl sokat kibírnak benne embereink, a sziklákról való bukfencezések után, nem hinném hogy ilyen gyorsan fel lehet állni. A másik a tipikus amcsi filmekben látható hülyeség, hogy a két katona érzelmes búcsúját a tálibok is megvárják, na ott kizökkentem kissé a film hatása alól. Ezektől eltekintve teljesen rendben volt a film.


1 2 3 4

Kapcsolódó fórumok

VéleményekCsk1, 2022-08-28 16:4291 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk