Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Kelly hősei
- RTL Három, 13:10
Veszedelmes vonzódás
- HBO, 13:15
A titkok könyvtára 3. - A Júdás-kehely átka
- Moziverzum, 13:15
Angyalok és démonok
- Mozi+, 13:40
Összetörve
- Film Mánia, 13:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Joker - Kétszemélyes téboly - Vélemények
Jonathan Majors - Vélemények
Érdekességek!
Állati mészárlás - Vélemények
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Egy illegális nő aaaaa
Törőcsik Mari aaaaa

 

Fórum - Egy jobb világ - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

14. VAL P (2023-03-13 01:05.09) aaaaa
Az erőszakot, bármennyire igyekszünk is, nem tudjuk az életünkből gyökerestől kiirtani. Hát még ha nincsenek is ezirányú ambícióink… Ránk telepszik a helyzettől függetlenül ténymegállapításként is értelmezhető, verbális tüskeszúrásoktól („Svédország” keres) egészen a magzatok nemének átérezhetetlenül brutális leellenőrzéséig.
Bier nem ítélkezik, nem célja lenyomni a filmjével torkunkon az általa preferált megoldást az összetett problémára. Épp azért, mert szerinte sincs általános érvényű recept. Látunk esetet, amikor egy jól irányzott biciklipumpa (szóma, ha mondom) segít a gondon. Ám nincs az az önbizalomtréner, követendő mintaként kezelt megigazulás, mely ne rejtené magában a magasabb polcról végrehajtott tévedés veszélyét. A lelkiismeret, a tolerancia és az önvédelem rop itt ellipszistáncot a bosszúéhséggel, a hatalmaskodással és a felelőtlenséggel kart karba öltve. Ember legyen a talpán, aki megjövendöli, a centrifugális erő hatására melyikük kit hogyan talál meg! Kések, lőpor, rák, harag, a növendékek egyirányú utcából történő megítélése, sivatagos egészségügy, a kommunikáció teljes csődje, válás, terrorvédjegy kosárlabda… Csoda-e, ha még egy ennél is jobb világért zsolozsmázik valaki?
Apró, a mű tablószerű szerkezetéből fakadó hiányérzet bosszantja csak a nézőket. Nevezetesen az, hogy amit a horizontális réven nyerünk az ábrázolt összefüggések megtekintése közben, az természeténél fogva nem tud teljes pompájában kibontakozni a vám mélységeiben.


13. Vbacs (2014-08-17 19:55.41) aaaaa - (válasz Agitáció 12. hozzászólására)
Abszolút :)
Nem lett, már régóta az.



12. Agitáció (2014-08-17 16:52.53)   - (válasz Vbacs 10. hozzászólására)
Ulrich Thomsen dán császár lett?


11. Bimbone (2014-08-17 16:40.57) aaaaa
Ott van ez a film amiről szól,sajnos ez van, ez a huszonegyedik század,még mindig a mészárlás!


10. Vbacs (2014-07-03 01:06.31) aaaaa
Alattam HMáté33 nagyszerű meglátásokkal élt, amiket magam is leírtam volna. Ha nem bánja, lehet, hogy lesz némi egyezés az ő hozzászólásával.

Dánia és alapvetően az északi világ érdekes meglátásokkal és viselkedésszabályokkal rendelkezik. Ez ominózus ország magáénak tudhatja Jante törvényét, ami tulajdonképpen nem más, mint az emberi lelkesedés teljes letörése. Kimondja, hogy ne gondold magad feljebbvalónak másoknál, se különlegesebbnek, se okosabbnak. Olvadj be, és éld az életed. (Ide köthető a dán dogma mozgalom megjelenése is.)
Talán ezért, talán nem, de alapvető emberi pszichológiai kérdéseket imádnak feszegetni ezek a párjukat ritkító, nagyszerű dán melodrámák. Vinterberg, Trier is (bár ő ezen már túl is lépett), és Susanne Bier is, ez a drága hölgyemény, akiről sok szépet tanultam, és most volt hozzá először szerencsém. De ennek alapján azonnal látni akarom a többi művét is.

Az Egy jobb világ egy érdekes, több szálú karakterdráma. Központi kérdései, hogy kell kezelni a konfliktusokat, ha mások fölé emelhetem magam, megtegyem-e még annak ellenére is, ha ezzel elvesztem a józan ítélőképességem és eddigi jellemem. Vagy csak szimplán: Visszaüssek-e, vagy ne. Ez megéri-e vagy sem.
Két gyerek szemével látjuk mindezt kicsiben és naivan, két apuka szemével látjuk ezt nagyban és egy anyukáéval, aki segít összekötni a szálakat. Két külön család két külön problémával. Más-más problémamegoldó felfogással. Nagyon tetszett a jellemek kibontása, fejlődése, illetve megtörése.

Míg ezekre a kérdésekre kerestük a választ, legalább egyszer mindenki megtört. Talán Christian apukája nem, de még ez a kitartás is nagyon sokat mélyített a karakterének drámaiságán.
Természetesen ez a megfelelő színészek nélkül nem ért volna el ilyen hatást. Arra a két fiúra én szavakat sem találok. Nagyon ajánlom, hogy a színészkedést addig folytassák, míg bírják, nagyon nagyon szeretném őket újra látni. Minden percük kincs volt, ritkán látok ilyen tehetségeket. Ulrich Thomsen, Európa egyik császára hozta a tőle elvártat, a többiekkel csak most ismerkedtem meg, de remélem találkozunk még.

Nem értek egyet azokkal, akik átlagosnak vélik ezt a művet. Szerintem igenis elérte a kellő mélységet, bennem sikerült nyomot hagynia és valóban olyan kérdéseket tett fel, amin érdemes mindenkinek elgondolkodnia. Ahogy a filmben is, úgy az életben is egy apró szikrából, ha nem figyelünk hatalmas és veszélyes lángok keletkezhetnek, mind attól függ, hogy hogy toleráljuk a másikat, hogy kezeljük a konfliktusokat. Mi a helyes és mi a helytelen cselekvés. Az "ártatlan" gyermeki lélek megismertetése ezekkel a feltevésekkel szerintem a tökéletesnél is jobb bemutatása mindezeknek. Látszik, hogy ezt nem szimplán egy "nő", hanem egy anyuka rendezte. Aki nagyon fel is keltette az érdeklődésemet.


Mindenkinek ajánlom a filmet, aki egy értékes drámára vágyik.


9. HMáté33 (2011-12-20 12:05.19) aaaaa
Susanne Bier nem hagyományos értelemben vett bosszúmozija őszintén foglalkozik a megtorlás kérdésével. Egy szép mozi ez, még ha nem is sok újat mutat be.
A karakterábrázolás nagyon izgalmas szerintem, hiszen egymás után ismerünk meg több embert, különböző lelki válságokkal, és érdekes látni egyszerre a motivációikat, és a film fő kérdéséhez való hozzáállásukat. Van, aki türelmes, hű az elveihez (érdekes újra megnézni a jelenetet, amikor az orvos elküldi a Nagy Embert, figyelni az arcát, amikor túljut saját korlátján), van aki aaz állandó terrorból kivezető út felé megy, van aki teljesen elvesztette az irányítást, lába alól kicsúszott a talaj. A bosszúhoz való hozzáállás mindig más.
A film legizgalmasabb karaktere szerintem Christian volt. Ő hozza a változást, ő a legelveszetteb, és mégis, vagy talán ezért a legkarakánabb. Az őt játszó William Johnk Nielsen félelmetesen érett játéka pedig nagyon közel hozza a nézőhöz a karaktert. Érdemes erre a fiatal színészre odafigyelni a jövőben!
Egy jó mozi ez, megtekintését mindenkinek tudom ajánlani, hiszen a mi életünkről is mesél, mindenkiéről, talán magunkra ismerünk az egyik szereplő egy-egy vonásában. A biztos talajról nem igazán mozdult el a direktornő, ez kár, mert akár több is lehetett volna a filmből, de csalódást azt hiszem, így sem okoz. Legfeljebb kellemeset.


8. Tomistar01 (2011-05-20 02:05.57) aaaaa
Rettentő érdekes és tanulságos film az emberi természetről a jóságról és a gonoszságról. Mindenkinek látni kell.

Meddig él a bölcs tanács: megütnek jobbról tartsd oda balról is? hol öngyilkosság a kereszténység, hol szül a kereszténység, az értelmetlen megbocsájtás még nagyobb gonoszságot????

Van e határ amin túl öngyilkosság a megbocsájtás? Van e gonoszság amit már őrültség megbocsájtani.

Képes e egyben tartani a társadalmat a szeretet vagy egyedül a törvények szigorú betartatása a záloga a normális életnek?

Felmenthető e Christian aki többszörös igazságtalanságra tettekkel válaszol? És hogy néz ki Christian kérdése nagyban???

Hatalmas kérdés...

A film alapvető kérdéseket boncolgat, megtekintése szigorúan ajánlott mindenki számára.


7. City225 (2011-03-13 22:48.59) aaaaa
Nem is tudom hol kezdjem, azt nem áll szándékomban sem megkérdőjelezni sem alátámasztani, hogy a díj jó helyre került-e mindenesetre, bár az nyilvánvaló, hogy az akadémia zabálja az ilyesmit..
Igazából a két főszereplőnk (Christian és a doki) fejében zajlódó folyamatokban keresném a film erősségét és mondanivalóját. A doki ide oda ingázik otthona és az afrikai menekülttábor (v mifene) között, ez pedig különösen megterhelő lehet hisz ott, a civilizációtól távol mindennaposak a megrázó történések, de ezen felül kell emelkedni ahhoz, hogy munkáját legjobb tudása szerint tudja végezni. Mikor hazajön akkor pedig romokban heverő házaságával kerül szembe, fiainak pedig példát kell mutatni, hisz szükségük van rá. Ezt látjuk akkor is mikor a játszótéren az agresszív autószerelő megpofozza fiai szeme láttára, és ekkor értjük meg honnan is ered Elias visszahúzódó, megbújó természete. Anton-ban szintén ezek az elvek irányadóak ám ahogy haladunk azt is látjuk ahogy egyre nehezebben tűr, egyre kevésbé tud tétlen maradni, ezt például az a jelenet tanusítja, amikor bemegy az autószerelő műhelyébe, csakhogy fiainak bizonygasson, pedig ott inkább már a dac irányítja, amelyet a tehetetlenség szül, ezt pedig inkább az afrikai helyzet váltja ki (A Nagy Ember tettei) Majd mikor a Nagy Ember fordul hozzá segítségért, kezdetben elvei szerint kezeli, ám a diktátor igazi énjével szembesülve saját elvein túllépve érzéseinek engedelmeskedik..
Chistian az anyja halálával kapcsolatban érzett dühöt próbálja levezetni, úgy véli anyjáért nem tettek meg mindent, nem segítettek rajta mikor rászorult. Innentől a gyengébbeket védelmezi, kegyetlen bosszút áll az elnyomókon. A dac verzérli, amelyet a tehetetlenség szült, ezért is vádolja apját, hisz szerinte ő még tehetett volna anyja halála ellen... az igazságra csak egy olyan súlyú eset döbbenti rá, aminek mi is tanúi voltunk. A film végén,a tetőn találkozik két központi karakterünk, és ott, az a film csúcspontja, a tehetetlenség, amlyet mindkettőjük érez és meg is fogalmaz különböző formában.
Kicsit hosszúra nyúlt, és az is lehet hogy rosszul értelmeztem, de én ezt szűrtem le a végeredményből.. számomra mindenképp kivételes darab:)


6. Anitabagwell (2011-03-13 20:35.09) aaaaa
a poszterek meg borzalmasan rosszak. ezek alapján teljesen más filmet vár az ember.


5. Anitabagwell (2011-03-13 20:32.54) aaaaa
Hát kövezzen meg aki akar (mer:) de nekem ez teljesen átlagos film lett.
Nem értem a díjakat, őszintén mondom. Legjobb idegennyelvű film Oscar díj 2011? Miért?!
Tudom sosem kapunk rá választ, az Akadémia kiszámíthatatlan. De valami sokkal, de sokkal jobb filmet vártam tényleg. Ulrich Thomsen azért bearanyozta ezt a 2 órát, olyan megjelenése van ennek az embernek, hogy már akkoris a hideg ráz ha csak látom, hát még ha csinál is valamit.:D.
Meg igazából jók voltak a színészek, jó volt a rendezés is nagyon, de a történet számomra egyáltalán nem emelkedik ki semmivel sem.
Jó lett volna, ha többet látjuk azt a szálat mikor az orvos kinn dolgozott azon a szószerint elátkozott helyen. Értettem én, mármint ha jól értettem, valahogy a "2 világ" közötti különbséget akarták itt bemutatni. Hogy amikor otthon volt az orvos, visszaütni nem mert a csávónak aki megütötte, ugyanakkor Afrikában (VAGY HOL A FENÉBEN VOLT? ez egyértelművé vált bárki számára is? lehet csak én nem figyeltem, azért kérdem. kiírták ezt az elején?! vagy rájöhettünk valahonnan?) megtette a Nagy Emberrel, amit megtett. Más körülmények. Szinte tényleg más világ. Az a baj, hogy nekem ez sem jött át teljesen, csak sejtem, hogy ezt akarták mondani. Vagy mit? Tulajdonképpen mit akart ez a film? Aztán ott a "mikor adunk fel valamit és mikor nem?" kérdése, amit a Christian nevű kiskölyök feszegetett elég rendesen. Ami megintcsak tetszett, mint ötlet, de annyira az sem jött át. Belefogtak egy csomó mindenbe, aztán hiába indult minden jól, végül semmi sem lett igazán kifejtve. Nyilván akkor a közel 2 órás játékidő kevés lett volna, nézni meg én ilyen tempóban nem szívesen néztem volna tovább.
Meg lehet egyszer nézni, sőt. Különösképpen rosszat sem lehet róla mondani, de tényleg teljesen átlagos.
A 2 kisfiú mondjuk átlagon fölül alakított.
Hát ennyi, lehet velem van a baj, de tényleg értethetetlen számomra a díjözön.
Sorry.


4. -Max- (2011-03-13 05:26.59) aaaaa
Olyan közhelyes, kiszámítható és didaktikus volt mint egy hollywoodi film.
Ezek után érthető az oscar díj.


3. Z2babb (2011-03-06 22:37.21)  
:))) és nincs túl "hozzászólva" se :DDDD



2. Stickfa (2011-02-28 18:22.19)  
Nincs túl osztályozva ,ahhoz képest ,hogy oscart nyert!
Azért, valószínű megnézem!


1. Scal (2011-01-20 14:59.41)  
a filmről: [link]



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2023-03-13 01:0514 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Egy jobb világ adatlap
Eredeti cím: Haevnen
Évszám: 2010
Rendezte: Susanne Bier
Szereplők: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, William Johnk Nielsen, Markus Rygaard...

További információk

Szereplők fórumai
- Anders Thomas Jensen - Vélemények
- Ulrich Thomsen - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk