Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Felsőbb törvény
- Cinemax, 14:30
Lopott szavak
- Paramount Network, 14:30
Eddie, a sas
- Moziverzum, 15:10
Armageddon
- Film+, 15:30
Kellékfeleség
- HBO, 15:31

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Joker - Kétszemélyes téboly - Vélemények
Jonathan Majors - Vélemények
Érdekességek!
Állati mészárlás - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Szarvasbébi aaaaa
Madge Sinclair aaaaa

 

Fórum - A fehér szalag - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
34. Csk1 (2022-01-14 14:24.08) aaaaa
Az adatlap valami más filmről szól. Műfaj: háborús, dráma. Háborúról a végén esik szó, de az egész cselekményhez semmi köze.
Korrajz ami nagyon hihetően van előadva. Ismeretlen színészek, gyerekek fantasztikus alakítása. Nem gond hogy befejezetlen, de ezúttal a rendező túl sokat bíz a néző fantáziájára.


33. Dreaming58 (2018-06-02 15:35.53) aaaaa
A film nem volt rossz.
Azt viszont megkérdezném: aki az adatlapon a leírást írta, milyen filmet nézett meg? Mert hogy nem ezt, az biztos...
Köszönő viszonyban sincs a történettel.



32. Randal (2017-04-16 22:06.22) aaaaa
A film egyetlen komoly hibája szerintem a feleslegesen elnyújtott műsoridő. Ha ugyanezt az ötletet maximum 90 percben valósítják meg, jobban működött volna annak a gondolatnak a bemutatása, hogy egy háború kitörte mennyire markánsan tudja zárójelbe tenni az azt megelőző hétköznapiságot. Így viszont a nagyon ötős utolsó 1 percre már túl fáradt voltam ahhoz, hogy felrobbanjon a katarzis. De azért pukkanás így is volt.


31. Liz-i (2012-01-05 21:39.35) aaaaa
Tetszett a film összességében, de
(Spoiler)
azért adtam rá csak 3 csillagot, mert teljes hiányérzet maradt a végén, abszolút nem került a néző közelebb a rejtélyhez, mint az első 20 percben,és az ilyent nem szeretem. Ennél még az is jobb, amikor a nézőre bízzák 2 lehetőség közül a választást (pl. Elemi ösztön), de amikor a megoldás helyett a totális semmi marad, azt nem szeretem.


30. Cantri (2011-11-14 15:21.21) aaaaa
Nehéz bármit is írnom erről a filmről, mert meglehetősen ambivalens érzéseket váltott ki belőlem már a nézése során is, utána meg végképp.
Egyrészt őszinte és szókimondó alkotásról van szó, mely kendőzetlenül foglalkozik az emberi természettel nem éppen a legkellemesebb oldaláról nézve. Néha persze sztereotípiákat alkotva, de ettől függetlenül jó néhány érdekes dolog lett megemlítve vagy esetleg mélyebben is kibontva. Szóval ezen az ábrázolások az én tetszésemet elnyerték, még ha olykor nem is kötötték le száz százalékosan a figyelmemet. Tetszett a narrációval felevezett kezdés is, ahol ugyebár egy igen jelentős rossz eseményt vetít elő a beszélő, majd teszi ezt ismétlődő jelleggel többször is. Mégis az a bizonyos esemény közel sem az, amire számítni lehet, ugyanis nem sok köze van konkrétan a film történetéhez. De végül is roppant ötletes volt, hiszen valóban egy komoly és borzalmas történés, időszak veszi kezdetét a film végén. Azonban ezekkel is mondtam a német alkotás - egyébként kétségtelenül nem csekély - értékeit. Ugyanis bár tényleg tanulságos dolgokkal foglalkozik a mű, mégsem képes azokat igazán jól ábrázolni. A hosszú lefolyású snittek, valamint a zene mondhatni teljes hiánya - melyek persze célzattal vannak így - jelentős monoton jelleget kölcsönöznek a filmnek, ami miatt a csakis kizárólag közönségprodukciókon edződött emberkéknek bizony könnyedén beletörhet a bicskájuk, már ha persze egyáltalán a közelébe mennek egy ilyen alkotásnak. Persze jómagam sem vártam Michael Bay akciójeleneteit meghazudtoló pörgést, azonban a német direktor jó néhány felesleges jelenettel is operált, melyek nélkül semmivel sem lenne kevesebb filmje, sőt…
Mindamellett, hogy nem élveztem minden percét A fehér szalagnak, mégis akad egy tényező, ami miatt rendkívül örülök, hogy nem hagytam ki eme alkotást, ez pedig Berger munkája, fotózása egyértelműen a film legnagyobb értéke. Már a fekete-fehérben felbukkanó Warneres logó is előrevetíti, hogy ez bizony nem egy átlagos munka lesz. Kimért kamerahasználata nem csak a sejtelmesen színek nélküli képi világa miatt marad emlékezetes, emellett számos mesterien elkapott pozícióból követett felvétele is nagyban növeli a mű élvezeti értékét.
Összességében kétkedve osztályozom A fehér szalagot közepesre, mert valójában többet ér, mint a legtöbb általam átlagosra értékelt film, de mégsem tudtam oly mértékben befogadni, hogy azt mondhassam rá, hogy tetszett, és ennek oka leginkább az ábrázolásmódjában keresendő.


29. Hajrá KTE (2011-05-14 10:26.57) aaaaa
Nagyon vontatottan,unalmasan indul,és elég sokat kell várni,hogy úgy igazából beinduljon a cselekmény,én bevalom többet vártam tőle,10/6 körülbelül,többet nem nagyon érdemel,pedig komoly témát feszeget


28. Mangilla (2011-03-25 10:19.08) aaaaa
Hanekével kapcsolatban elvileg tudja az ember, mire számíthat, most viszont számomra valahogy kicsit túlzásba vitte a dolgok lezáratlanságát, és az ebből adódó kényelmetlen érzést (="nincs katarzis")... persze, nyilván ettől zseniális rendező ő.
Talán azért is éreztem így, mert jelen mű "autentikusan kosztümös" volta, az érdekes karakterek (eleve, hogy vannak párbeszédek, még ha csak olyan tömörek is, mint „Igen, Apám!”:P) miatt az ember talán jobban vár valami kerek sztorit, mint mondjuk a Hetedik kontinens – a rendező szándéka szerint - elérhetetlen messzeségben élő szereplői.
Jó film, pompás kivitelezésben, sok gondolkodnivalóval! A színészi játék és a fényképezés már önmagában elég élményt jelent, ehhez párosul még a "sztori", ami krimijellege ellenére mély drámát jelent.
Bizonyos tekintetben (meg a színek hiánya miatt is) a Születésnap című Dogma-film is eszembe jutott róla.
Aki a mély drámákat szereti, nem riad meg, ha az élet negatívabb, ki nem mondott oldalát tárják föl előtte, annak feltétlenül javaslom megtekintésre!
(Aki irodalomban is bírja az ilyesmit, annak meg főleg!)
Aki pedig arra tekintettel akarja/nem akarja megnézni a filmet, mert némely kritika összefüggésbe hozta a világháborúkkal - felejtse el őket, itt ennél sokkal mélyebb dolgokról van szó...


27. Christine69 (2010-11-01 07:09.34)  
Zseniális ötlet volt a fekete-fehér. Színesben nem ért volna el a film ilyen drámai hatást.
Tetszett, de azért maradt bennem hiányérzet a végén.


26. Sötétszív (2010-10-10 00:27.00) aaaaa
Michael Haneke első nézhető filmje, hiszen számomra sem a Zongoratanárnő, sem pedig a Rejtély nem volt lenyűgöző. De szerencsére ez a filmje jó, ugyanakkor nagyon lassú, és monoton, a színészi játékok mind elsőosztályúak. A film elég lehangoló-nemcsak mert fekete-fehérben készült- hanem a témája miatt is. Sajnos ilyesmi ma is megesik, csak most is hallgatnak róla, és úgy tesznek, mintha meg sem történt volna. Csak a nkor változott, de az emberi jellem nem.Sajnos. Egy négyest megért ez a film szerintem.


25. Lexi (2010-10-05 14:01.26) aaaaa
LEhet,h SPOILER-t tartalmaz
Az eleje elég unalmas volt,aztán másfél óra után vagy talán még hamarab elkezdődött az "igzgalmasabb" rész,akk úgy gondoltam,h lehet,h négy csillag lesz,de mivel a végén teljesen nem derült ki,h ki is mi is,csak sejteni lehetett,ezér 3as


24. Mangilla (2010-09-21 09:12.27) aaaaa - (válasz PsybeNyo 23. hozzászólására)
Brilliáns bizony - csak kell egyfajta hangulat, hogy megnézd egy-egy filmjét:P


23. PsybeNyo (2010-09-20 22:23.15) aaaaa
3* maximum. Szeretem az európai filmeket, viszont Michael Haneke-től azt hiszem nem láttam még egy filmet sem .. ebből az egy filmből kiindulva, azthiszem nem nyűgözőtt le..
Pedig ahogy hallottam brilliáns szakember.. többre számítottam, csöppet lassú volt és unalmas! Viszont a színészi alakítások utánozhatatlanok! Grat hozzá..


22. KareszFaszi (2010-07-27 21:11.50)   - (válasz Kappi 16. hozzászólására)
Ezt kifejtenéd bővebben? Pláne ha még nem is láttad...


21. Mangilla (2010-04-02 08:15.54) aaaaa - (válasz Geysap 20. hozzászólására)
Hja, a minőséghez idő kell:)
Terrence Malick hasonló kaliber még: ő is alig-alig csinál filmet, de azok szinte mind 5*-osak (nálam legalábbis).
Amúgy Hanekét én is a Rejtély óta "jegyzem" - igaz, még csak a Fehér szalag lesz a második film, amit megnézek tőle (pedig a Zongoratanárnő is megvan, csak valahogy nem akaródzik belekezdenem).


20. Geysap (2010-04-01 22:59.35)  
Michael Haneke nem ismeretlen rendezo-forgatokonyviro, sztem Ti is ismeritek, ha mashonnan nem, a Rejtely (Cache) c. folmbol. Az is hatalmas sikert aratott Europaban. A sikerhez kellett Daniel Auteuil, es Juliette Binoche szenzacios jateka. Az is "jellemzo ra", hogy - teljesen erthetoen - szeret francia filmet, vagy legalabb fr. kooprodis filmet rendezni francia szereplokkel. Szerencsere nem "tomegfilm rendezo". Kivalo, nagyon atgondolt forgatokonyv (pszichologiai tanulmanynak is beillo), szenzacios kepi vilagot mutato muveszfilmeket jegyez - barmilyen kategoriaba is soroljak azokat. Most neztem meg, hogy 68 eves. 1995-tol 2009-ig mindossze 7 filmet rendezett. A "Feher szalag" -ot most keszulok megnezni. Sokat adva Velemenyeitekre, es az eddig latott filmjeire nem foloslegesen ...


19. Chris92 (2010-02-19 21:41.55) aaaaa
Egy átlagosnak tűnő faluban járunk az előző század elején. Hirtelen különös események sora kezdődik el, furcsa halálesetek és balesetek zavarják meg a nyugodt közhangulatot, előfordulások véletlenszerű, nincsen rájuk magyarázat és a bűnösök kilétét is homály fedi.
Viszont Michael Haneke díjakkal és elismerésekkel elhalmozott filmjében a lényeg nem a tettesek utáni nyomozáson és a "Ki tette?" című kérdésen van a hangsúly. A film sokkal inkább a dolgok mögé néz, azokat a körülményeket próbálja megmutatni ,amik az ilyen bűnök és az emberi gonoszság nyílt kirobbanásához vezettek. Egy falusi tanító narrációja alapján mozaikszerű betekintést nyerhetünk a falu mindennapjaiba. Ám ahogy az idő múlásával az eleinte átlagosnak mutatkozó közösség és a benne élők személyes élete megmutatja sötét oldalát. Megláthatjuk a kiüresedést, a szürke egyhangúságot, a hamisságot és a képmutatást, az emberi perverziók mélységeit. A bűnök és gyengeségek teljes tablója mutatkozik meg és a Haneke magához hűen keményen elgondolkodtat, arról hogy egy üres rideg világhoz való tartozás vagy ragaszkodás milyen pokoli lehet.
A film többi részébe se lehet nagyon belekötni. A számomra ismeretlen színészektől rendkívül erőteljes alakításokat láthatunk, és ez főképp a gyerekekszínészekre vonatkozik. Haneke rendezése pedig abszolút briliáns. Fekete-fehérben forgatott főleg statikus képekből álló, vágást ritkán alkalmazó, technikájában minimalista (3-4 alkalmat leszámítva nincs zene) de naturalisztikusan realista stílusban közelíti meg karaktereinek sivár, boldogtalan dimenzióját. Szinte érezzük az időtlenül folyó események kongó ürességét. A rendezőre jellemző finoman ábrázolt inkább pszichológiai sokkolások is megjelennek. Nem mutat sokat de úgy építi fel ezeket a jeleneteket, hogy a nézőnek már a puszta gondolat is elég az elborzadáshoz. Apropó időtlenség! Én jómagam ilyennek éreztem a filmet mintha nem is lenne konkrét kezdete vagy vége, mintha csak egy rövid ideig nyerhetünk betekintést ebbe a pokolba és Haneke sok mindent tar homályban még a lezárásakor is, nem ad konkrét válaszokat. És ennek okán mondta a kukacoskodó énem: Nincs katarzis!
Nehéz, de egyedi és intelligens film ez. Hosszúsága és lassúsága sokakat elriaszthat, de aki rászánja az időt az egy sötét, az emberi természetből kissé kiábrándító mély filmélménnyel gazdagodhat.


18. Zsizell (2010-02-16 21:53.46) aaaaa
A Csajok a csúcson valahogy nem szállítja azt a szókincset, amit ez:-)Ha felirat nélkül nézitek, erős német nyelvtudás elvárt, mert igen csak ultra hohdájcsot nyomnak benne!


17. Zsizell (2010-02-16 21:51.41) aaaaa
Szerintem nagyon jó volt, érdemes megnézni, de azért nem kell olyan forrón enni a kását, amit ebben a filmben láttok az máshol is csak így működött annak idején...még a saját szüleim is majdhogynem így éltek (eltekintve egy két perverz szituációt!!!)Itt a szigorra gondolok:-)...ez van!A film amúgy jól megszilárdítja az emberekben kialakult közhelyeket a németekről...


16. Kappi (2010-02-15 10:46.05)  
"Vajon mindez milyen hatással van a gyermekek lelkivilágára és mekkora szerepet játszik a fasiszta gondolkodásmód kialakulásában, megerősödésében?" --- ugyan még nem láttam a filmet, de az ilyen mondatoktól a hányinger kerülget...


15. T.david88 (2010-02-13 21:38.52) aaaaa - (válasz Atzel 14. hozzászólására)
nézd meg a csajok a csúcsont németül:)


14. Atzel (2010-02-13 13:10.40) aaaaa - (válasz T.david88 11. hozzászólására)
Jah :D Látva milyen elismert, vszeg még egyszer meg kellene néznem, csak most figyelve azt is hogy mit mondanak, és nem csak azt ahogyan...


13. I.christian (2010-02-13 13:02.35)  
felkeltette az érdeklődésem :) mindenképp meg kell ezt néznem :)


12. T.david88 (2010-02-12 09:39.05) aaaaa - (válasz Mandria 1. hozzászólására)
nehéz dolga lesz a próféta mellett!


11. T.david88 (2010-02-12 09:38.18) aaaaa - (válasz Atzel 10. hozzászólására)
elég jó filmet választottál gyakorlásnak:)
üdv


10. Atzel (2010-01-15 16:16.53) aaaaa
Háááát rám túl mély benyomást nem tett a film. De mondjuk ez nem is olyan meglepő, mert elsősorban nem is a film érdekelt, hanem a nyelv. XD (német nyelvvizsgára gyakorlok) Szóvaal jó párszor nem is a mondatokat, szöveget értelmeztem, hanem azt, h a amit mondanak mennyire értem meg, és mennyire egyezik az alatta lévő felirattal XD Én hülye. De kétlem, h amúgy különösebben bejött volna.


9. Mandria (2010-01-10 19:19.29) aaaaa - (válasz Mangilla 8. hozzászólására)
....már megnéztem, köszönöm.....nekem Haneke és Lars von Trier nagy meglepetés volt...szégyen, de nem ismertem őket...óriások a filmművészetben...


8. Mangilla (2010-01-06 17:44.40) aaaaa - (válasz Mandria 1. hozzászólására)
Haneke neve nekem a Rejtély óta fogalom - ha teheted, azt se hagyd ki!

Erre a filmre meg kifejezetten kíváncsi lettem!


7. City225 (2010-01-04 11:48.08) aaaaa
Haneke furcsa játékai után, még furcsább játékokat űz. Most olvasom azt a kifejezést itt lejjebb, amit kerestem.. Földi pokol.. tényleg ez a legjellemzőbb rá, köszönet érte:)

vélemény:
[link]



6. Csernakakos (2010-01-03 11:28.51) aaaaa - (válasz Mandria 4. hozzászólására)
Hát valahogy érezhető volt, hogy a valóság ihlette ezt a filmet, döbbenetes, ha nekem abban a világban kellett volna élnem, már rég öngyilkos lettem volna.
Az a jó ebben a filmben, hogy az ember képes lesz értékelni saját jelenét, hisz bár a jelenünkben is van sok rettenetes dolog, de az a falu maga volt a földi pokol.


5. Mandria (2010-01-03 09:04.39) aaaaa - (válasz Csernakakos 3. hozzászólására)
...köszönöm a Dogville-t....döbbenten ülök és bámulok magam elé....


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekCsk1, 2022-01-14 14:2434 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
A fehér szalag adatlap
Eredeti cím: Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte
Évszám: 2009
Rendezte: Michael Haneke
Szereplők: Christian Friedel, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert...

További információk

Szereplők fórumai
- Michael Haneke - Vélemények
- Kai-Peter Malina - Kérdések


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk