Idősebbek is elkezdhetik online és ingyenes rejtvényfejtő játékunkat
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Lány a jövőből
- Cinemax2, 22:21
Hirtelen 30
- Viasat3, 23:00
A fekete tulipán
- Cool TV, 23:00
Felhőkarcoló
- Mozi+, 23:00
A bűnös
- Paramount Network, 23:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A sógun (sorozat) - Vélemények
A legjobb filmzenék!
2022-es választás
Hiányzó filmek a Filmkatalógusról!
Asszociáció

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A hercegnő és a sárkány aaaaa
Henry Thomas aaaaa

 

Fórum - Papírsárkányok - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3
90. BenceFaterYoO (2013-02-24 02:33.25) aaaaa
Spoilert tartalmazhat!

Különleges ez a film, több szempontból is.
Vegyes érzelmekkel teli alkotás, ugyanis egyfelől jelen van a kedvesség, önzetlenség, önfeláldozás, becsületesség, tartás, amit Hassan, Rahim Kahn, Amir apukája, majd később a felnőtt Amir testesít meg. Másfelől ugyanúgy megtalálható a kegyetlenség, irigység, féltékenység, harag, gyűlölet és az erőszak egyaránt, amit pedig a fiatal Amir, a Hassant megerőszakoló srác, az oroszok, a tálibok lénye hordoz magában. Velős témát boncolgat a film. A karakterek motívumok, mindegyiknek jelen kell lennie, hogy Amir karaktere elérje a lélekfejlődésének célját.

Egy féltékeny és gyáva gyermekként indul, aki még nem látott eleget, ahhoz hogy megbecsülje a valódi értékeket. Soha nem áll ki magáért és senkiért sem, ami miatt aggódik is az apja, de Rahim Kahn ott van, aki hisz benne. Az apja nagyon jó ember, egy igazi APA, akire felnézhet a gyermek. Hassan, a szolga mint egy angyal van Amir mellett, aki bármit megtesz érte, ha kéne az életét is odaadná. Nem elhanyagolható tény, hogy rangjától függetlenül, szereti és hisz Amirban, aki a gyávasága miatt elárulja őt. Amir nem tud elszámolni saját magáva, ezért Hassanra vetíti ki a dühét, amit önmagával szemben érez és ellene fordul, aminek meg is lesznek a következményei. Ez az egész életét végig kíséri, mert ő is tudja, hogy helytelenül cselekedett. Elválnak útjaik, sok év telik el, felnőtté lesz Amir és rendes, tisztességes ember válik belőle, amit leginkább az apjának köszönhet. A sors úgy hozza, hogy áldozhat a barátság oltárán és jóvá teheti, amit a múltban elkövetett. Végül mindenkinek érdemes volt áldozatot hoznia Amirért, mert megtanul kiállni önmagáért és másokért. Olyan ember válik belőle, amilyenre büszkék lehetnek, akik szeretik őt.

Szívesen részletezném még, mert ez csak egy vonulata a filmnek, sok téren lehet konklúziót levonni belőle, de nem akarom elmesélni az egész történetet. Szerintem ez egy zseniális alkotás, olykor-olykor még férfi szemeket is megkönnyeztető eseményekkel. Bárkinek bátran ajánlom!


89. Törölt felhasználó (2013-02-17 01:19.20) aaaaa
Annyi mindenről szólt ez a film... Az igaz barátságnak arról a fajtájáról, ami inkább eltűr ezer mocskot, mintsem csalódást okozzon annak az embernek, akit barátodnak nevezel, a bölcsességről, amit az apa ad át viselkedése és cselekedetei által a fiának, a bűnökről, amik csak későn derülnek ki és talán soha nem nyernek megbocsátást.
A ragaszkodásról, a tisztességről,a büszkeségről, a hagyományokról, a hazaszeretetről, mert bárhová visz az élet, az a hely, ahol felnőttél, mindig az életed része marad, egy darab belőled, amitől nem szabadulhatsz, bárhogy is szeretnéd felejteni a múltat.
A tartozásról, amit egyszer mindenkinek vissza kell fizetnie, a fizikai, lelki, politikai és erkölcsi értelemben vett kiszolgáltatottságról, az árulásról, a szabadságvágyról, a megbecsülésről.
És arról, hogy bármekkorát is vétettünk, megpróbálhatjuk rendbe hozni, de ennek sokszor az az ára, hogy túl kell lépnünk önnön gyávaságunkon, kényelmünkön, a hibáinkon, de az a jó benne, hogy közben más emberek leszünk, (és ha jól cselekszünk, a jó irányba változunk).

Az egyszerű történetvezetés mellett az emberi tartásból kapunk itt leckét, érdemes hát elgondolkodni rajta. És ha minden embernek lenne legalább egy olyan barátja, amilyen Hasszán volt Amírnak, senkinek sem lenne félnivalója ebben az életben, még akkor sem, ha a kilátástalanságban a fénynek csak a halvány árnyéka marad, mert van valaki, aki ott áll melletted és vigyáz rád, bármi történjék is.



88. Remkat (2012-07-06 15:40.32) aaaaa - (válasz Picilány88 87. hozzászólására)
- A mollák azt tanítják, hogy szeszes italt inni bűn. És hogy aki iszik, az utolsó ítélet napján megfizet érte.
- Akarod tudni, apád mit gondol a bűnökről?
- Igen.
- Akkor elmondom. Egyszer s mindenkorra vésd az eszedbe: a szakállas barmoktól semmit sem tanulhatsz.
- A mollákra célzol?
- Szarok az álszent majmok szakállára! Csak morzsolják az olvasójukat, és egy olyan könyv verseit mormolják, aminek nyelvét fel sem fogják. Csak egyetlen bűn létezik, és ez a lopás. Minden más bűn a lopásból ered. Megértetted, fiam?
- Nem értem, papa.
- Hogyha embert ölsz, az életét lopod el. Az asszonytól jogát a férjéhez. A gyerekeitől jogukat apjukhoz. És amikor hazudsz, ellopod valaki jogát az igazsághoz. A lopásnál aljasabb bűn nincs. Megértetted?
- Igen, apa.
- Ügyes vagy. Meg is szomjaztam a sok bűnre.


87. Picilány88 (2012-07-05 20:49.00)  
van a filmben egy idézet arról, h minden bűn a lopásból ered. Le tudná ezt vki írni nekem?
köszi előre is.


86. 1zsuzska (2012-05-16 17:32.16) aaaaa
Szerintem sokunk életében létezik olyan feketére mázolt, jó mélyen elásott - felnőtt fejjel szégyen pír csak rá gondolni! - helyzet, amellyel nemcsak szembe nézni nem tudunk, de talán még át is írtuk, mint ahogyan valójában történt-. Mert így könnyebb....

Nos , itt a két barát sorsának követésekor magunkkal is picit bizony számot vethetünk / persze kinek nem inge, ne vegye magára:-) /, talán amikor az élet elénk dob valamilyen jóvá tételi lehetőséget, még élni is tudunk vele, már csak az IGAZSÁG kedvéért is.

Szépen végig vezetett gondolati, érzelmi meghívások sora ez a film, jó a forgatókönyv, remek gyerek szereplőkkel, megfelelően hömpölygő ritmussal. Szíven üt, és eltalál ...


85. Vbacs (2011-12-17 19:58.20) aaaaa - (válasz Vbacs 84. hozzászólására)
Második nézés után rájöttem, hogy inkább 5*-ot érdemel, well done.


84. Vbacs (2011-03-19 09:55.48) aaaaa
Talán SPOILERES.
Nagyon-nagyon jó film volt ez, talán az egyik legjobb külföldi film, amit az utóbbi időkben láttam.Igazából itt tényleg mindent csak dicsérni lehet, a színészek fantasztikusan alakítottak mind egytől egyik, a gyerekekkel az élen, én úgy gondolom.De szerintem a legjobb karakterek itt az apáé és Hassané volt, mert ők voltak az abszolút pozitív karakterek, és egy ilyen kegyetlen arab világban, ahol a megkülönböztetések és a zsarnokság uralkodik, kevés lehet a tényleg jó ember, mint amilyen ők voltak.Viszont Amir karaktere von némi kétséget maga után. Először is nem értettem, hogy minek hatására kezdte el utálni a legjobb barátját gyerekkorában, erre még nem sikerült rájönnöm, csak tippem van: hogy féltékeny volt rá. De mivel Amir az "erőszakolós" jelenet után kezdett ilyen lenni, elvetettem a tippet. Na mindegy, ez még magyarázatot igényel.

Hogy miről is szól ez a film.....talán fő szálon Amir lelkiismerete az, ami a későbbi cselekedeteit irányítja, szóval egy szóval: A lelkiismeret. De a papírsárkányoknak is nagy eszmei mondanivalójuk van, ezért jó, hogy ez lett a film címe (nálunk).Talán ez volt az a tárgy, ami barátságokat szőtt, és erősítette a kapcsolatokat az egész filmen át, és ez egy nagyon szép motívum.
A zene ellen semmi kifogásom nincs, korrekt volt, a látvány, ami főleg a sárkányreptetésnél volt kiemelkedő, egyszerűen lenyűgözött, még akkor is, ha nem volt valami reális, engem nagyon megfogott.
Egyébként Leeandra hozzászólásával annyiban nem értek egyek, hogy itt igenis fontos volt a család, nagyon is.Amir felnőttkori tetteit nagyban határozta meg, sőt, talán tejesen a családjához való hozzáállása, hiszen ő egész életében csak rájuk támaszkodhatott, az amerikai élete is például az apjának köszönhető, és a fiú is, akit megmentett, az unokaöccse volt (és mindent kockára tett érte). Tehát én így értelmeztem, hogy itt a család volt a fő mozgatórugó, és azaz egy-két barátja, akik meghatározták az életét (Hassan,Rahim Kahn)

A film remek története és mondanivalója végigröpítette az embert országhatárokon, történelmen, boldogságon, és tragédiákon....és megmutatta nekünk, hogy a Közel-keletnek van más arculata is, nem csak az, amit nap mint nap hallunk a tv-ben, olyan színészeket láthattunk, akiket talán még sosem és nagyszerű munkát végeztek, mert rájuk semmi panasz sem lehetett.
Remek film volt, bár voltak olyan dolgok a történetben, amin változtattam volna, de ezen kívül semmi hibája nem volt.


83. Leeandra (2010-11-09 19:19.17) aaaaa
Az a legjobb a Ppapírsárkányokban, hogy semmit nem érdemes külön kiemelni, mégis mindent ki lehetne.
Az egyik vagy talán a legnehezebb feledat - legyen szó akár rendezőrőr, akár egy történet megírójáról, vagy bárkiről, aki alkot - hogy azt ami nem direkt a fantázia szüleménye, azt kellő hétköznapisággal, erre a világra és nem egy ideálisra vagy antiideálisra építve kézstsen el.
Ez a történet az életről szól, nem másról. Emberekről, érzésekről, alapvetően létező dolgokról. Olyan élethelyzetet használ fel, ami ugyan nem történik meg mindenkivel, de bárkivel megtörténhet így vagy úgy, itt vagy ott, ezért vagy azért. Olyat mutatm meg, ami van úgy ahogy lehet. Van és késsz.
Egy barátság története? Tévedés! Egy családé? Neméppen. Felnőtté válásé és megbánásé? Bár e kettő nagyon erősen átérezhető benne, mégiscsak egy egy adalék mindegyik. Minden csak adalék és nincs egy konkrét lényege, amit szolgálna a többi. Minden, amit a filmet szétszedve, elemzve találunk, ugyanolyan fontos része az egésznek, mint minden más. A lényeg nem a történet, a lényeg nem a filmben van, az csak fényt ad, hogy megtaláljuk magunkban és a világban, amit magunk köré teremtettünk és amire ablakot nyit nekünk egy egy igazán jó dolog: zene, egy élőlény tekintete, egy történet vagy egy film. Attól tökéletes és attól tölti be funkcióját a művészet, hogy "hazugságával" előhozza az igazságot. Amitt ott van körülöttünk, csk nem mindig vesszük észre. Kiragad egy helyzetet és nagyító alá teszi azzal, hogy lefaragja a nem oda tartozót, történetet épít a létezőre, mely után a legtöbb amit tehetünk, hogy tényként kezelve bólintunk egyet és megyünk tovább. De úgy, hogy már megint tanultunk valamit. Nem gondolat formájában...nem gondolatként tudod. Csak tudod. Mit? :))) Semmit. Hiszen minden úgyis ide érkezik el. Semmit:)


82. Törölt felhasználó (2010-05-26 13:07.08) aaaaa
Lassabb cselekményű, korhű, rendkívül jó szereposztással rendelkező szokatlan témájú filmdráma, egy hiteles, ugyanakkor kegyetlen világ bemutatásával. Akik csupán egy filmet szeretnének a barátságról, az áldozathozásról és a tiszta érzelmekről, nagyszerű választás lesz ez nekik, de akik kicsit jobban szeretnének rálátni a keleti kultúra működésére, problémáira és persze vallási szokásaira, azoknak is tartogat néhány kellemes meglepetést a film. Persze én sem vagyok otthon afganisztán világában igazán, tehát a film karaktereinek életvitele is érdekesen hatott.
2 részre tagolható a Kite Runner, egy nagyon jól bemutatott Kabulban játszódó történet két kisfiúról, az egyik egy gazdag édesapa fia, a másik pedig a náluk szolgáló kisfiú. A film elég lassú vezetésű, így szépen lassan csordogál be a háború szele által keltett nemzeti ellentét Kabul életébe, így hamarosan a két fiú célponttá válik, majd csúfos eseményekbe torkollik minden....
Ezek után a második rész, az immár felnőtt Amir viszonylag felhőtlen élete, ami persze nem tarthat örökké, hiszen elfeledett barátjáról kap hírt, így a már átalakult és sokkal kegyetlenebbé vált afganisztánba kell visszatérnie, amivel pedig ott szembesül, talán nem álmai hazatérése volt.

A film elég erős képekkel dolgozik néha, nyers megkövezés, néha véres brutalitás, de ez mégsem dominál benne, csupán belekerült, nehogy az ember egy pillanatra is elfeledje, hogy ez nem egy csöpögős szerelmi dráma. Ajánlom mindenkinek, remek film, bár tény, hogy tempója kissé vontatott és néhány ponton leül a film, ami miatt nálam nem 5 csillagos, de semmit sem veszít az ember vele, sőt, még ha nem is tetszik, sok dologgal azért nem árt tisztában lenni, amikre az ilyesmi filmek rávilágítanak.
Egyébként a zenék is sokat tesznek a hangulatra, a gyerekszínészeket is jól válogatták össze és a film lezárása sem egy igazi happy end, az afgán gyermekotthonban a férfi, nah az ő monológja elviszi a hátán a filmet, általa a happy end már nem is igazi, hiszen tudjuk, a világ nem lett megváltva, a kegyetlen sorsú gyermekek maradtak a pokolban, sorsuk megpecsételve... De Amirnak ennyi lehetősége volt, sajnos így reális, emiatt számomra a befejezés sem lehetett volna más. Persze egy hollywoodi produkcióban talán visszament volna egy fél sereggel és kihozta volna az összes gyereket, de tudjuk, ez nem így megy....


81. Kisjon (2010-04-01 17:10.49) aaaaa
marc forster a papírsárkányok című filmjével megmutatta, hogyan kell könyvet filmre adaptálni.
film a barátságról, megbocsátásról,háborúról,de egy pillanatra sem fordul giccsbe vagy erőlködésbe. a két kisfiút alakító színész remek gyermeke szereplője a filmnek, de tulajdonképpen itt minden szereplő a maximálisat hozza. a film első fele talán valamivel erősebb mint a második fele, de csakis egy hajszálnyival. akik belefáradtak már a hollywoody ökörködésbe és akciófilmekbe, és szeretnének egy kicsit komolyabb hangvételű filmet nézni azoknak kihagyhatatlan.


80. Kry-Zsófi (2010-02-01 23:01.55) aaaaa
nos..nemhiszem,h összetudnék hozni vmi értelmes véleményt. pár perce fejeztem be a filmet.
volt, h a sírás kerülgetett, volt hogy felnevettem egyegy megjegyzésen, a végén pedig szomorúan mosolyogtam.
megrendített, teljes mértékben.
és úgy szeretném, ha nem lenne ilyen.
persze mondjuk tehetnék is érte vmit, és tehetnénk mindannyian.
fontosak az ilyen filmek, már csak azért is, h kicsit felnyissák az ember szemét.

na ez tényleg nem lett értelmes vélemény:P mindegy,remek film, csak és kizárólag ajánlani tudom:D


79. P. Garnet (2009-07-31 16:57.03)  
Nagyon jó mind a film, mind pedig a könyv. Néhány dolog ugyan kimaradt a filmből, ami a könyvben szerepel, de ez általában így szokott lenni. Ennek ellenére nekem 5/5


78. Racbb (2009-07-23 20:58.00)   - (válasz KicsiRéka 68. hozzászólására)
Hát KicsiRéka nem akarlak bántani, de sok fogalmad nincs Afganisztánról, igazán nagy meggyőződéssel írsz olyan dolgokat amik kapitális balgaságok.

A humanizmus csírája? És újra élesztik a vallási alapú törvényeket? Nem élesztik azt újjá, 1500 éve az él.....


És Kabulban még mindig nem nyílnak a virágok....


77. Sötétszív (2009-06-13 12:40.41) aaaaa - (válasz Dale Cooper 76. hozzászólására)
Tudom, ha hozzájutok el fogom olvasni.


76. Dale Cooper (2009-06-12 11:01.28) aaaaa - (válasz Sötétszív 75. hozzászólására)
A könyv se rossz ám, sőt...miatta lett a film.


75. Sötétszív (2009-06-12 00:32.49) aaaaa
Marc Foster 2007-ben készült filmje két afgán fiú barátságáról szól, akiket a sors elválaszt egymástól. Ez egy rendkívül különleges film, amely bemutat egy olyan világot, amit mi csak a híradásokban láthatunk legfeljebb. Szomorú, megdöbbentő, és megrázó élmények váltják egymást.Ez az a film, amit mindenkinek látnia kell, mert elgondolkodtató, és lebilincselő. Engem nagyon is lenyűgözött. Szóval csak ajánlani tudom mindenkinek.


74. Laslow (2009-02-14 10:29.35) aaaaa
Ez nem olyan rossz film, csak nekem most nem volt kedvem megnézni, és hát azért nem is az a kategória, amit ha elkezd nézni az ember, nem bírja abbahagyni.


73. Miisii (2009-01-13 14:48.12) aaaaa
Tegnap néztük meg, nekem nagyon tetszett, szívesen elolvasnám könyvben is! Utána is nézek...


72. Chill*In (2008-11-30 23:01.31) aaaaa
Corleone77 gondolatait folytatva csak annyit hadd kérjek, valóban ne keverjük az arab kultúrát vagy bármit a perzsa vagy bármilyen más kultúrával. KicsiRéka: ebben a filmben még az eredeti hanggal SEM arabul beszélnek!
Talán csak nekem érdekes ez, de azért leírom. Párom afgán, 15 éve jött el az országból, 14 éves kora óta egyedül él. 4 vagy 5 éve nem járt "otthon". Ritkán mesél Afganisztánról, de akkor sokat. Csak egyszer kérdeztem, miért nem megy többet haza, és azt kérdezte vissza: Minek? Nekem ezért jelentett sokat ez a film, bár szeretném még egyszer vele is végignézni, hogy mindent megértsek. Mert nagyon kedves dolog ha valaki azt mondja, szereti az arab ételeket, de egyrészt ennek semmi köze ehhez a témához, másrészt azt gondolom, ebben a világban a békéhez szükség van az odafigyelésre, hogy legalább megpróbáljuk egymást megérteni és elfogadni. Ha legalább néhány embernek a film megnézése után már leesett, hogy van az arab nyelv és kultúra, meg van a perzsa, akkor érdemes volt elkészíteni a filmet.
Akinek pedig tetszett, annak ajánlom az "Élj és boldogulj" című, egyes mozzanatokban hasonló filmet. Bár az szintén nem arabokról szól, hanem afrikai zsidókról.


71. Corleone77 (2008-09-05 16:43.41) aaaaa - (válasz Noncse30 69. hozzászólására)
Igen, igazad van, Amir karaktere nekem sem tűnt túlzottan hitelesnek - függetlenül attól, hogy ki játszotta a szerepet. A gondolkodása valóban nyugati, amerikai volt inkább. És nem igazán volt szó jellemfejlődésről.


70. Corleone77 (2008-09-05 16:39.35) aaaaa - (válasz KicsiRéka 68. hozzászólására)
Cseppet se zavarjon, hogy ez nem "arab" kultúra.:)
Semmi köze hozzá, azon kívül, hogy itt is muszlimok laknak. Ez neked nem esett le a film nézése alatt? Gondolom, akkor az sem, hogy nem arabul, hanem dari (perzsa) nyelven beszéltek benne végig, ami teljesen más nyelvcsalád, mint az arab.
Az egyetlen dolog, ami arab volt ebben: a felnőtt főszereplő. Őt egy egyiptomi származású brit színész játszotta. Ami szerintem nem volt szerencsés, mert számomra így nem tűnt hitelesnek. Én afgán színésznek adtam volna a szerepet.


69. Noncse30 (2008-09-04 10:42.27) aaaaa
Példamutató film a tökéletes barátságról, legalábbis amit Hassantól látunk, bizonyosan az. Én nem igazán tudok megbocsájtani Amírnak, értem mit miért tesz, de erről a dologról hallgatni, majd csellel elűzni a másikat, csak mert nem tudunk a szégyennel szembenézni.....Még hozzátenném, hogy az ő korukban a gyerekek alapban nagyon gonoszak tudnak lenni egymással, akár állatokat is kínoznak, hátha még gazdagabb , elismertebb családból valók és kishitűek.Ami Amír apját illeti, jó ember volt, de USA-ban faképnél hagyni az orosz orvost, aki segíteni próbál......ez már picit túlzás, bármennyire vagyunk hazafiak. Ettől eltekintve igazán jó ember és jó apa volt.
Amiért nem kap tőlem maximumot a film, az az, hogy a gyerekszínészek klasszissal jobbak voltak, mint pl a felnőtt Amír, aki szerintem nem jó választás. (Mondjuk ha ebben a szinkron a hibás, akkor ezt visszaszívom, de így együtt én nem láttam hitelesnek a dolgot.)Aztán a film közepén az a belassulós rész...felesleges volt ennyit fektetni bele szerintem.Kellett, de sok volt.
A legvége pedig.....kicsit túlzás. Megpróbálta Amír helyrehozni a vétkét, sikerült is a kisfiút kimenekíteni, de tényleg ennyi elég? Elég elhozni neki a sárkányt? Esküszöm, néha úgy éreztem, hogy bár fejlődött Amír, de felnőttként is gyermeki szemmel látja a világot. Az árvákra vigyázó férfi, aki havonta eladott egy gyereket, nos ő jól látta azt a helyzetet is, s pl Amír megemelkedett hangját fél pillanat alatt derékba töri. Tényleg , azokon miért nem próbált segíteni? Számomra ő igazán sosem érik hőssé, csodálkozom, hogy ennyire képes volt, ameddig eljutott. Ettől függetlenül a film , majdnem tökéletes, nem feltétlenül hiba a felnőtt főhős rám kiváltott idegesítő hatása sem, az lenne gond, ha semmilyen hatása nem lenne. Mindenesetre ő inkább amerikai, aki 1 kicsit lázong, s nem a srácot mentette meg, hanem önmagának igazolja a kisfiú által, hogy annyira mégsem rossz ember. Én igazából max hősködőnek érzem őt, hősnek semmiképp.


68. KicsiRéka (2008-08-06 10:17.06) aaaaa
előre is: a véleményem SPOILERes

kezdeném azzal, hogy végigolvasva a lenti véleményeket, nehéz újdonságot írni, mert nagyjából egyezik a tiétekkel. de azért én is leírom az enyémet :)

kezdeném azzal, hogy engem érdekel az arab kultúra, az arab úgymond "felfogás". szeretem a zenéjüket, az ételeiket, titokzatosak és a nyugatiak számára érthetetlen szokásaik vannak. itt a filmkaton találtam rá a műre, beleolvastam néhány véleménybe és mondtam h húú ezt meg kell nézni. először azt hittem hasonló lesz mint a mosiuer ibrahim és a korán virágai--de ez sokkal jobb.
afganisztán--kinek mi jut róla eszébe? nekem a megnézése előttig nem más mint az amerikaiak meg a tálibok, meg háború meg halott tűzszerészek. de a film után, egy ellentétekkel teli, szomorú sorsú ország, ahol ott van a szabad gondolkodás, a humanizmus csírája, amelyet próbálnak módszeresen elfojtani, és újraéleszteni a néhai vallási alapokon nyugvó törvényeket. mintha hazánkban valamely elmés párt bevezetné az inkvizíciót. grrr.
a történet két fiú sorsán keresztül vezet a szereteten, haragon és megalázottságon át a megbocsájtásig. apa, aki kénytelen titkolni életének egyes momentumait, fiú aki nem érti meg szolgája iránti szeretetét és tiszteletét, majd csakhogy ne fájjon neki mindez és ne érezze a megalázottságot inkább kijátsza hogy maguktól elmenjenek. amit az apa a lopásról mond, nagyon tetszik. egyébként az ő karaktere volt nekem a legszimpatikusabb. felvilágosult szellemben élő, de mégis a hagyományok által sújtott férfiról van szó, aki elítéli az országban élő népek közötti ellenségességet és allah törvényének szembeszállva az alkoholt sem veti meg, mégis tartja azt, hogy meg kell őriznie a becsületét-ezért fia csak késöbb tudja meg hogy hasszan bizony a testvére volt. amir pedig, az írópalánta, érzékeny, harcokat kerülő fiú, a végére leszámol oly sokat kínzó lelkiismeretével sarkára áll és magához veszi unokaöccsét. közben a tálibokról, mollákról, oroszokról is szó esik, végig kisérhetjük az sorsának alakulását is, megismerkedhetünk arab szokásokkal.
a zenéje nagyon szép, nagyon tetszett. az egy amit sajnálok hogy szinkronosan láttam, nem tudom, eredetileg arab nyelven szólalnak-e meg, mert úgy azt hiszem még jobban élveztem volna. de így is rendkívül tetszett. nem volt túlzottan megríkatós, de azért helyenként elérzékenyültem. ennyi mindenképpen kell. 5 csillag


67. Nyulci (2008-08-01 17:18.53) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 66. hozzászólására)
Nálad a pont!


66. Az utolso szamuráj (2008-08-01 15:43.03) aaaaa - (válasz Gabroca 65. hozzászólására)
Vagy csak másképp él meg dolgokat,mint Te,mégha ez szemmel láthatóan nem fér fejedbe))


65. Gabroca (2008-08-01 15:37.28) aaaaa
Én úgy látom, hogy itt ha kicsit tetszik egy film valakinek, egyből szenzációsnak itéli meg. Kellemes kikapcsolódás a történet, de átlagosnak éreztem, semmi különlegeset nem találtam benne, amiatt emlékeznénk rá pár év múlva.


64. Zzsuzs (2008-07-29 02:14.07) aaaaa
Nagyon tetszett a film igazán megérintett..


63. Geysap (2008-07-26 17:20.58) aaaaa
Khaled Hosseini - rol eddig meg nem hallottam, nem lattam sehol a film alap tortenetet ado irast - Forster ugy latszik velem ellentetben ismerte Khaled Hosseini - irasat, es igen jol megismerte. Majd az "ismerettsegbol szerelem lett" - vagyis egy kivalo film. Nem "hirado" stilusban mutatja be Afganisztant - a,mit mi csak onnan ismerunk - hanem egy csalad, es baratai torteneten at lathaunk be a "fuggony moge". Oda, ahonnan csak "vagott hirado filmeket latunk, azt, amit az oroszok, amerikaiak lattatni akarnak" Forster filmje nem ilyen - hanem egy egy kivalo film, ritka jo film. Kotelezo....



62. Az utolso szamuráj (2008-06-26 12:19.43) aaaaa
Ez a Marc Foster...tud valamit,amit más nem.Nem tudom,az új Bond mozival hogy boldogul majd...ott azért nemcsak dráma kell majd,de amit drámában ezeddig hozott,figyelemreméltó,még a kissé rózsaszin Én Pán Péter is nézhető.A Szörnyek keringőjében úgy tud váratlan fordulatot hozni Heath Leadger önmaga ellen forditott fegyverével egyetlen másodperc allatt,hogy a székbe szögezett,egy pillanatra nem kapsz levegőt,nyers és kendőzetlen ,brutális életszagusága brilliáns stilusban van tálalva.
Ezt a regényt sajnos nem ismerem,Khaled Hosseini neve teljesen ismeretlen volt előttem.De keresni fogom,mert rég láttam ennyi fájdalmat,érthetetlenül rácsodálkozást a történelemre,a történtekre,emberséget,szeretetet és önmarcangoló,nagy tettet végigvivő bűntudatot a vásznon,mint itt.
Ki mit tud Afganisztánról?Valjuk be ,sokan csak a média álltal harsogott dolgokat,van aki arra is rálegyintet,mikor stadionokban asszonyokat köveztek halálra,azt mondják,irtsák csak egymást,többszáz éve élnek igy,minek őket zavarni....és talán nem is sejtik,vagy nincs róla tudomásuk,mennyire embertelen és ostoba a mondataik,hozzáállásuk a dolgokhoz.A Papirsárkány két fiú barátságával indit,ahová a köztük feszülő társadalmi ,vagyoni különbségek szép lassan éket vernek,fura mód a legártatlanabb kor is milyen hamar megfertőzödik,ráadásul az egyik pastu,a másik hazara,ami azért fontos,a pastuk üldözték a hazarákat,míg az előbbiek szunnita muzulmánok, az utóbbiak síiták,talán igy könnyebb megérteni a szép lassan képbe olálkodó dráma árnyát.Történik persze még valami,amit a gazdagabb fiú,Amir majdhogynem végignéz,de nincs bátorsága több ok miatt közbelépni-ide tartozik az az érzés is,nem elég jó apjának-és Hassan iránt tanusitott barátsága fokozatosan mássá alakul.A film remekül lebontja azt,ahogy egy kisfiú hirtelen másban keresi önön hibájának és gyávaságának gyógykenőcsét,és képes ocsmány dolgok véghezvitelére is.Ám időközben a világ is nagyot fordul,és megjelennek az oroszok...Amiréknak menekülnie kell,az USA-ban lelnek menedéket.Itt kissé belasul a történet,de érthető is,hisz a viszonylagos béke és a párválasztás talán nem annyira izgalmas,mint ami Afganisztánban történt,ám a már felnőtt Amirnak hamarosan vissza kell térnie szülőföldjére,hogy jóvá tegye,vagy legalábbis megpróbállja azt,ami valaha vétke volt,ám Afganisztánban akkora a tálibok az urak....
Mintha Dickens-t,vagy Victor Hugo-t olvasna az ember,annyi mély és régi fájdalom,sérelem,bosszú,lelkiismeret szavának üvöltése van a történetbe ágyazva,ráadásul a film bemutatja,ez a számunkra kissé ismeretlen nép bir erős kulturális gyökerekkel,mégha abból több a modern fehér embernek esetleg érthetetlen és mosolygásra késztető.Ám amiről mesél a mozi,minden nyelven ugyanaz:sosincs késő valamit jóvá tenni,nemessé válni,egy apa bátorsága és elvei mellett az orosz fegyverrel való szembenézése miatt hőssé válhat fia szemében,és ezt régi bűne megtudása se rombolhatja le-nem mellékesen kevesebb gerinces alak volt mostanában a vásznon,mint Amir édesapja-hogy az ember dőre módon mennyire ostobán tud népről,emberekről,tálibokról véleményt mondani kényelmes karosszékéből,miközben az ő feje felett nem mennek el F-18-sok,Lopakodók,ha nem hord szakállt,nincs gond,nincs mindenütt rom,kosz,sivárság,egy haldokló terület és az ott élő emberek zihálása az életért,a fejlődésért,hogy a világ figyelme feléjük is forduljon,ne Zac Effron fogfehéritése,Lopez kisasszony ikerszülése vagy Jolie falloszszeliditő szája legyen a téma,hanem lásunk a dolgokon túl is,mégha ez a dvd film megtekintése előtt inkább nevetségesen hangzik....utána pedig a néma,pár perces csendben,mit a film végén érzel,már nem is lehetetlen.Marc Foster család-és barátságról szoló mozija az utobbi évek egyik legbiztosabban megrendezett,nemigen megbicsakló műve,mely gondolkodtat,átértékel,megdöbbent és bölcseséget sugároz,ki kell mondani,akár gyerekeken keresztül is,nem mellékesen talán az ország lakóit is kissé másképp látjuk majd.Már az is nagy fegyvertény...nem beszélve a többiről!


61. Nyulci (2008-06-22 20:39.54) aaaaa - (válasz Nyulci 60. hozzászólására)
Szóval Hassan egy igazi kis hős, szinte egy szent ember és az ilyeneknek egy ilyen világban el kell pusztulniuk.


1 2 3

Kapcsolódó fórumok

VéleményekBenceFaterYoO, 2013-02-24 02:3390 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Papírsárkányok adatlap
Eredeti cím: The Kite Runner
Évszám: 2007
Rendezte: Marc Forster
Szereplők: Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub, Zekeria Ebrahimi, Ahmad Khan Mahmidzada...

További információk

Szereplők fórumai
- Sam Mendes - Vélemények
- Said Taghmaoui - Vélemények
- Marc Forster - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk