Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Shazam! - Az istenek haragja
- HBO2, 19:30
Börtönlázadás
- HBO, 20:00
Támadás a Fehér Ház ellen
- Filmbox Premium, 20:00
The Doorman - Több mint portás
- Filmbox, 20:00
Lassan
- Cinemax2, 20:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
- Filmes Sámánok Rendje -
Vicces videók - linkgyűjtemény :-)
Érdekességek!
80-as, 90-es évek emléke
Országúti diszkó (2024) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A kukkolók aaaaa
Ernie Hudson aaaaa

 

Fórum - A Tízparancsolat (1956) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

17. Dexter Sitzky (2018-10-28 16:51.17) aaaaa
Szeretem a vallásos filmeket.


16. Mclane 2 (2018-10-27 09:56.44)  
Én ma reggel szántam rá időt hosszú kiesés után, mivel korábban láttam az egyetlen magyar hangsávját gondoltam most megnézem angol hangsávban felirattal, és mit mondjak most is megtudott fogni simán és mivel most felirattal ment kicsit jobban lestem a filmet, behatóbban és nagyon összeállt a teljes mű történetileg is meg a látvány is hozta együtt amit kell nekem mindenképp. Szóval mindent egybevéve ez az a film amire illik a MONUMENTÁLIS kifejezés de nagyon is, és bár nem rövid de érdemes megnézni mert jó és tartalmas film nagyon, amire érdemes időt fordítani akár eredeti nyelven akár magyar hangsávval attól függetlenül, hogy majdnem 4 órás film. Szerintem ma teszek egy próbát a 4 évvel ezelőtti mozis újrázással is mert azt még a mai napig nem láttam, és kíváncsi vagyok az milyen lett ehhez képest.



15. Remember7 (2013-01-02 18:33.21)  
alapmű


14. 8WnHef5 (2012-01-12 02:47.44) aaaaa
A Ben Hur egyértelműen jobban tetszett, mint a Tízparancsolat, de erre sem adhatok 4-esnél gyengébbet. A 9-es skálán ez 6-os lenne, a Ben Hur meg 7-es. A Tízparancsolat is hozta, amit vártam tőle - a nagyságot.
Igazi filmeposz! De éreztem benne hibákat. Talán már túl erős volt nekem ilyen mértékű vallásos beágyazottság, ill. a kihagyott részek miatti mentegetőzések is zavarbaejtőek voltak. A legzavaróbb ilyen, mikor Mózes a többiek tudtára adja, hogy ő mega nem léphet az ígéret földjére, mert megharagudott rá az Úr, amiért "nem fogadta meg a szavát a versengés vizénél". Ha jól emlékszem az Ószövetség ide vonatkozó részére, Mózes azért nem mehet a Jordán folyón túlra, mert kétszer ütött a sziklára, hogy víz fakadjon belőle, azaz kételkedett Istenben. De ezt a nagyon fontos okot a film nem mutatta be, ráadásul a pusztai vándorlás során az égből hulló mannát sem mutatták, nem volt semmilyen utalás arra vonatkozólag, hogy Isten hogyan gondoskodott a zsidók étkezéséről a sivatagban. Csak az a nagy vigadozás lett bemutatva, melynek során hirtelen elfordultak istentől, és az aranyborjút kezdték imádni helyette. De ezt a részt is nagyon összecsapottnak, és túl hirtelen módon következőnek éreztem. Ezek a dolgok voltak zavarók, de a látványvilág meglepően jó, a tenger kettéválását is kifogástalanul oldották meg a kezdetleges módszerek ellenére. Heston és Yul Brynner nagyon hiteles jellemrajzot adtak, a kontrasztos színek, és a klasszikus emelkedettség érzését nyújtó hangulat mellett főleg az ő játékuk tette számomra feledhetetlenné ezt az eposzt. Ja, és feltűnt másnak is, hogy a női szereplők milyen gyönyörűek voltak? Főleg a Liliát alakító Debra Paget… Néha nehéz volt magára a filmre figyelnem, annyira megragadott ez a szépség.
A Ben Hur és a Tízparancsolat - bár erősen szentimentális művek - megszerettették velem a klasszikus filmeposzokat. Teljesen kiszakítanak a hétköznapjaimból. Messzebbre visznek, mint a mostanában készülő másfél-két órás filmek.


13. Panyolai (2010-07-14 15:08.33) aaaaa
Ha a SZU valamely ilyen eldugott szegletéből szalajtott srác volt, akkor érthető a "tájékozottsága":)


12. Bordal (2010-07-14 07:35.47)  
Mert továbbra is a saját fejeddel gondolkozol. Az a kiskatona valahonnan az Uralon túlról vagy a Kaukázus 3000 méteres bércei közül tuti hogy tudja, hol van Szuez, milyen az éghajlata, milyen népek lakják, és azoknak milyen a bőrszíne. :)
No de nem baj!


11. Panyolai (2010-07-13 20:31.52) aaaaa
"Mindenki azt magyaráz bele amit akar persze,de a Margit híd budai hídfőjénél a Dunára mutatva, egy orosz kiskatona aziránt érdeklődött, hogy ez a Szuezi csatorna?"
- Én ezzel kapcsolatban értettem. Nekem azért feltűnne, hogy nem egy sivatag közepén vagyok, és ez a város nem igazán látszik arabnak...:))


10. Cziki (2010-07-13 10:48.26)   - (válasz Panyolai 8. hozzászólására)
Off!

Debrecenben voltam sorállományú kiképzésen 82-ben. Józsa mellet volt az oroszoknak egy katonai lőtrük. Busszal vittek minket lövészetre ebbe az objektumba. Egy laktanya mellett haladtunk el, miközben egy katona alumínium lavórból mosakodott félmeztelen. Egy szovjet tiszt előbukkanva a semmiből belerúgot a vizes edénybe, majd irgalmatlan módon cséphadaróként ütötte és rugdosta a fiatal srácot. Szörnyűlködve bámultunk ki a fejünkből...hát ennyit a tájékozottságáról annak a szovjet katonának...:(((
Azt sem tudták melyik országban teljesítenek szolgálatot.
Náluk elfogadott volt a testi fenyítés.


9. Bordal (2010-07-13 07:30.50)   - (válasz Panyolai 8. hozzászólására)
Nem ő volt az egyetlen kérdező.Akkor, november elején egy negyedmilliós sereget dobtak át 24 óra leforgása alatt Magyarországra. Annak a szerencsétlen kiskatonának (sorkatona) annyit mondtak csupán - ha egyáltalán mondtak valamit - hogy Szuezba mennek megvédeni a testvéri egyiptomi nép jogait az átkozott imperialista erőkkel szemben.


8. Panyolai (2010-07-12 19:07.43) aaaaa - (válasz Bordal 7. hozzászólására)
Tájékozott srác lehetett...:)))


7. Bordal (2010-07-12 17:46.15)  
Elfelejtitek tán, hogy '56-ban ugyanebben az intervallumban Egyiptomban is háború volt a Szuezi csatorna okán- folytán? Mindenki azt magyaráz bele amit akar persze,de a Margit híd budai hídfőjénél a Dunára mutatva, egy orosz kiskatona aziránt érdeklődött, hogy ez a Szuezi csatorna?-talán nem véletlen. Őket is elküldték harcolni idegen földre, idegen érdekekért ráadásul úgy, hogy azt sem tudta hol van. Helyesebben mondva, hazudtak neki.


6. Zset (2010-01-30 20:54.44) aaaaa
Nagyszerű film! Charlton Heston tényleg fantasztikus Mózes szerepében.Monumentális alkotás.


5. Panyolai (2009-12-24 22:58.28) aaaaa - (válasz Jackon 3. hozzászólására)
Érdekes amit írsz, főleg az '56-os párhuzam...
Elkészülte után ez a film etalon lett a témában, - úgy vélték ennél jobb bibliai témájú epikus filmet nem lehet készíteni - aztán 3 évvel később (1959) jött a Ben Hur....


4. Vackos (2009-12-07 19:48.53)   - (válasz Jackon 3. hozzászólására)
Ez a film áldássá lesz, ha lehántjuk róla a hollywoodizmust,-nem láttam a filmet,de kár hogy ilyeneket kell lerántani róla!:)
mintha éreznénk Isten mosolyát-kicsit giccses szöveg..:D
3 és fél órán vele, az ő igéjével foglalkozik-engem is érdekelne...Egyipitom hercege biztos jobb ott nem kell holliwoody lepleket rántani ,neked ajánlanám!:)

Gondoltam válaszolok,ha már elolvastam hosszú hsz-at!:DD)))


3. Jackon (2009-01-30 13:00.33) aaaaa
No akkor komolyan is. Sajnálom ezt az országot, kis hazánkat, amely a vallástalan és vallásüldöző rendszer szorítása után még mindig nem tért magához. Mintha szégyellni való dolog lenne az, hogy valaki hivő. Igen, Heston nagyon jól játszik, meg monumentális is, de miről szól ez a film, mire vállalkozott De Mille. Nemcsak egy történet elmesélésére, hanem, ahogy mondja az elején, az "Isteni ihletés" képi formába öntétésére. Számtalan képzőművészeti alkotást, történelmi emléket tanulmányoztak, hogy az akkori (50es évek) technikai lehetőségei mellett is minél hívebben tudják megjeleníteni a történetet. És bármennyire szinpadiasra is sikerült néhány jelenet, bármennyire is hollywoodias néha a szó nem jó értelmében, valahogy mégiscsak sikerült, valahogy átjön rajta az, aminek át kell jönnie, Isten újja megérintette ezt a filmet, és érezni rajta a tüzet, az Ige erejét. Érdemes összevetni a későbbi Mózes filmekkel, hogy példáját lássuk annak, milyen az, amikor egy filmet, aminek különben az lenne a lényege, nem érint meg Isten. Ez az 1956-os film él, a többiek pedig (az 1976-os, a 2006-os) pedig azt kell hogy mondjam, halottak. Az egész 3 és félóra egyben megnézve, olyan mintha egy kiadós bibliaolvasás lenne, ugyanazzal a tisztulással. Ez a film áldássá lesz, ha lehántjuk róla a hollywoodizmust, és mélyebb szemmel nézzük, az a hatalmas eltökéltség, naiv akarat és lendület amivel De Mille létrehozta ezt a filmet lebilincsel minket, és mintha éreznénk Isten mosolyát, ahogy erre a filmre tekint, és örvend, hogy végre egy film, amely 3 és fél órán vele, az ő igéjével foglalkozik. Hány ilyen film van, hány??? Egy kezemen...
"Az ember vajon rabszolgának született, vagy szabad, önálló lénynek Isten kegyelmében?" teszi fel a kérdést a film elején De Mille.1956-ot írun k. "Egy nép küzdelme szabadságáért, a felszabadulásért, a megszabadulásért". Vajon véletlen, vagy volt valami a levegőben abban az évben, nem tudom. Amikor Magyarország a történelemben először szembeszállt a legistentelenebb, legelnyomóbb rendszerrel, amikor rabszolgaságából - ha csak két hétre is- de felemelte a fejét, megszabadult, győzelmet aratott Isten oldalán (mégha el is bukott a forradalom, de hatásában óriási győzelem volt),akkor Hollywoodban filmet készítettek arról, hogy Isten kivezeti népét a rabszolgaságból és győzelmet arat az istentelenek és hamis bálványokban hívő elnyomók felett...
Ez a film, Cecil B. De Mille Ten Commandmentse több mint film. Remélem, hogy minél többen megnézik és átérzik ezt a filmet azok közül, akik magyarul beszélnek.



2. Lacryma (2008-05-24 19:09.56) aaaaa - (válasz Panyolai 1. hozzászólására)
Nene..én vagyok a második... :P
Nem rossz:amolyan tipikusan hollywood-i,Heston pedig mindig jó.


1. Panyolai (2007-10-15 09:36.21) aaaaa
Nane..., komolyan és írok ide először???!!!
Ez egy nagyon jó film. Látványos, monumentális, sőt lenyűgöző alkotás Hollywood egyik "alapító atyjától"; Cecile B. De Mille-től. Heston majdnem olyan jó, mint a Ben Hur-ban, és Yul Brinner is király II. Ramszesz szerepében.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekDexter Sitzky, 2018-10-28 16:5117 hsz
KeresemSahar, 2010-02-18 14:211 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk