Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A hetedik fiú
- RTL Három, 16:20
Sötét múlt
- Mozi+, 16:25
Egy negyvenes nő és a flört
- Film Café, 16:35
Margot az esküvőn
- Viasat Film, 16:55
Flash - A Villám
- HBO2, 17:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
A pokol bajnoka - Vélemények
2022-es választás
Dallas (sorozat) - Vélemények
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Csaó, bambinó aaaaa
Elizabeth Olsen aaaaa

 

Fórum - Az erőd (1983) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

7. Lifeisamovie (2017-05-10 20:32.56) aaaaa
Klassz, s az is marad:
http://www.youtube.com/watch?v=ZsWk2aGYvxM


6. Bede István (2017-05-09 23:56.31)  
qrva jó film



5. The Duke (2014-08-28 20:03.52)   - (válasz Az utolso szamuráj 2. hozzászólására)
Amúgy most olvasok utána, hogy a Paramount Stúdió főnökei nagyon beleszóltak a film forgatási munkálatok alatt, aminek a rendezőnek elege lett és a film utómunkálatain se vett részt.


4. The Duke (2014-08-28 19:56.39)   - (válasz Az utolso szamuráj 2. hozzászólására)
Jó kritika. Nagyon szeretem Michael Mann filmjeit főleg Az utolsó Mohikánt (aminek a most kijött Rendezői Változatát láttam nagyon részletes), Az embervadász, Szemtől Szemben, de ezt még nem láttam. Pótolom minél hamarabb.


3. Menrot (2014-08-27 21:31.33) aaaaa
Szép kritika.

Csak azt akarom kérdezi,hogy David Lynch és Michael Mann filmeknél csak én látok hasonló képi világot,"kameratechnikát"?


2. Az utolso szamuráj (2014-08-27 20:29.36) aaaaa
Legyünk őszinték,a The Keep nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket a mozipénztáraknál:az anyag,amit annak idején bemutattak,majd a felére lett vágva-erősen érdekelne egy rendezői változat!-és a szerző,F. Paul Wilson is rossznak tartotta.
Michael Mann:ez a név mára a Szemtől szemben és más egyéb,lényegesen igényesebb moziknak hála,világszerte ismert.Mann aprólékos,igen ügyel a részletekre:vizsgáljuk meg ezt a különleges filmet,mely kacérkodik a horrorral:ám annál jóval túlmutat,az alkotói szándék szerint.
Egy román faluba érkezik egy német egység,és a lakatlan fellegvárba,az Erődbe költöznek be,holott annak gondnoka óva inti őket.Nemsokára két társuk meg is hal,mire SS katonák érkeznek az ódon falak közé:vezetőjük először a falun áll bosszút,majd egy zsidó professzort és a lányát hozatja ki a lágerből,hogy segítsenek megoldani az egyre nyomasztóbb rejtélyt.Időközben a faluba érkezik egy idegen férfi is,a halálesetek folytatódnak és a professzor látványos csodával gyógyul ,amit szövetsége okozott a falon belüli lénnyel...
Nagyjából ennyi lenne a történet:rengeteg lyuk tátong benne,érezhető,hogy ennél jóval többet szerettek volna az alkotók megmutatni,ám azok valahol a vágószoba padlójára hullottak.(Azért Gabriel Byrne karakterének egyik pillanatról a másikra elhozni két,vélhetőleg lassan kivégzendő zsidót nem hinném,ilyen egyszerű lett volna,és azok is a következő pillanatban megjelenek a faluban)Ám a film még így is érdekes,és ezt úgy vélném,legfőképp a rendezőnek köszönhetjük.
Mann ugyanis igen egyedi atmoszférájú thrillert rendezett,ahol néhány elég durva jelenet is helyt kapott,meg néhány olyan párbeszéd,ami jóval túlmutat egy átlag rémisztegetésen.A rendező híres a képi világáról, a The Keep vizuális orgazmus,hihetetlen szépen van fotózva és páratlanul jól játszik a belső terekkel,éreztetve a monumentalitást.Mikor az első német katona pedig lenéz az üregbe,ahogy eltávolodik tőle a kamera,az jutott eszembe,mikor Kane benézett az Alien-ben a hatalmas raktárban lévő tojásokra,majdhogynem kottáról kottára megismételték azt a jelenetet.
Molasar kinézete a kort tekintve egész pofás lett,és mikor Byrne mellett áll,hihetetlen látvány,ahogy nagyságát érzékeltetik.A trükkök némelyike mára kicsit elavult,mégis itt jól mutatnak,és a feszültség,az izgalom végig benne van a filmben.
Ám amiért több,mint egy horror:a kreatúra mintha az emberi gonoszság,főlényesség,vérontás ,érthetetlen gyilkolás megszemélyesítője lenne-és erre céloz is Jurgen Prochnow ,mikor azt mondja az SS hadnagynak,amit kint talál,az ő maga.Hál isten,nem lett a vágóolló áldozata egy hihetetlen jól sikerült beszélgetés a két német tiszt közt,ahol az egyik a józanabb,emberibb oldalt képviselte:nem csak a nácizmusról,a náci Németországról szóltak azok a szavak,hanem jóval túlmutatva, az emberen önmagán,és arról is,vajon mennyire bűnös az is,aki nem tesz semmit az események,a pusztulás,a népírtás,a gyilkolás megakadályozására.(Gyanúm szerint az eredeti mű valami ilyesmiről szólhat,ahol a gonosz lény afféle metafora).
A színészi játék remek,érdekes mód a mára legnagyobb névvé kinőtt Ian McKellen a leggyengébb,Scott Glenn-nek mindig is jól álltak ezek a keményebb,szűkszavú karakterek-bár hogy ki ő a filmben,az leginkább találgatásra ad okot...-Gabriel Byrne félelmetesen jó rohadék , lehet szívből gyűlölni,J. Prochnow pedig szimpatikusan és jól hozza azt a fajta németet,aki rokonszenvünket birtokolja:épp ezért fájdalmas számomra,mára mennyire eltűnt ez a remek karakterszínész.
A hangulaton,fotózáson kivűl amit még illik a pozitívumok mellett felsorolni,a Tangerine Dream fantasztikus zenéje:gyönyörű,hipnotikus és egy másik dimenzióba repíti a nézőt.Többen talán elvontnak ítélik meg ezt a filmet,nem értve,egy thriller miért tesz kísérletet önön korlátait áthágni:én úgy vélném,Mann filmje minden hiányossága és hibája ellenére-amik igen nyilvánvalóak-érdemes a figyelemre,mert egy mára igen elismert rendező egyedi szárnypróbálgatása akkor még eredetinek számító,érdekes témában.


1. -OJ- (2007-09-08 01:11.11) aaaaa
Michael Mann filmje.
Pedig egyáltalán nem úgy néz ki! :D

Adva van egy elrejtett erőd Romániában, ahová egy Wermacht alakulat érkezik a II.világháború idején, és persze szépen kiengedik az évszázadok óta bebörtönzött gonoszt (aki egy szép nagy kőgólem-vámpír). Erre megérkezik az SS is, hoznak egy zsidó professzort és a lányát (egyenesen a koncentrációs táborból). hogy oldják meg a rejtélyt. De semmi gond, mert motorral már úton van a többszázéves sámán/varázsló is, aki eredetileg bebörtönözte a démont!

Durva, mi?

Amit előre lekell szögezni, hogy ez szinte már a művészfilm kategóriájába sorolható. Állandóan, mindenütt gomolyog a füst, a karakterek és egyesjelenetek tökéletesen színpadiasak, az effektusok mesébe illőek, és a zene egyértelműen egy álomvilágot idéz. A színészi játék hol jobb, hol rosszabb. Jürgen Prochnow nagyot alakít a hazafias Wermacht-parancsnok szerepében, és kegyetlen nagy vitát lenyom a fasizmus elkorcsosító hatásáról az SS-parancsnokkal (Gabriel Bryne itt egyenesen tenyérbemászó, Ralph Fiennes Amon Goeth-je óta nem láttam ennyire energetikus Nácit). És van itt még egy Ian McKellen is a begőzölt zsidó-professzor szerepében, akit annyira elvakít a dühe, hogy szívesen kiengedné a démont csakhogy pusztítsa el a németeket! Scott Glenn pedig a varázsló, ő abszolút éteri (még tükörképe sincs)!!!
Persze rengeteg hiba van a filmben, kezdve a teljesen lényegtelen szerelmi száltól a feszültség teljes hiányáig, mégis tetszett mert szórakoztató volt. Csak nem szabad komolyan venni.
(De amikor a démon lemészárolja az SS-katonákat.....ott echte Wolfenstein-feeling uralkodik)



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2017-05-10 20:327 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk