Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Barbie - A film
- HBO2, 19:32
Johnny English újratöltve
- Direct One, 20:00
Ásó, kapa, géppisztoly
- Filmbox Premium, 20:00
Vanília égbolt
- Film Café, 20:00
Elysium - Zárt világ
- Film+, 21:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Becky bosszúja - Vélemények
Szólánc
Snooker
Sötét múlt (2022) - Vélemények
Vörös szobák - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Becky bosszúja aaaaa
Asli Sümen aaaaa

 

Törölt felhasználó hozzászólásai

Ugrás Törölt felhasználó adatlapjára

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

Star Wars: Skywalker kora - Vélemények

2019-04-14 11:54.56
Régóta mondom, hogy igenis legyen egy Kenobi-film, de akkor írja Krasznahorkai, és rendezze Tarr Béla!


2019-04-14 11:29.01
+ Én pl. nem fogok pénzt kiadni a The Rise of Skywalkerre - és vannak SW-os ismerőseim, akik azt mondják, hogy innentől már csak letorrentezik, vagy megnézik, ha adja a tévé.


2019-04-14 11:27.19
Tudom, hogy a függőség kifejezést akarod kicsikarni. Szerintem ha az is, nem feltétlenül baj. Az, hogy pénzt adnak ki rá, nem egyenlő a tetszési indexszel. Én pl. nem fogok pénzt kiadni a The Rise of Skywalkerre.
Ezek az új epizódok csak sztori-darabkák, amiket egy-két-sok másik mesélő jobban el fog majd mesélni.


2019-04-14 11:18.38
Ahogy itt írták, van kereslet, és ezt sehogy sem tudod negatívan befolyásolni. Akármilyen rosszul van elmesélve a történet, akkora igény van a világában játszódó történetekre, hogy már egész könyvtárat lehet megtölteni a fanmade cuccokkal, a Legendákkal és a kánon-könyvekkel. Ezek kiváló pótlékot nyújtanak a rajongóknak a rosszul, vagy megosztóan sikerült filmekre. Egy univerzum tágulását pedig nem lehet megakadályozni :)


2019-04-14 08:45.16
I know.

:)


2019-04-13 23:31.32
Akkor írj te is a moderátoroknak ez ügyben, hátha sikerül.


2019-04-13 23:30.05
Akkor viszont ez nem igaz, mert Lucas a kalandfilm alapreceptjét adta meg a Star Warsban, eredetileg kísérleti jelleggel. Azt azért ne tagadjuk meg tőle, hogy volt az életében egyetlen nagy illumináció, amikor felfedezte, hogy bizony ő is alkothat egy modern felnőttmítoszt Joseph Campbell Az ezerarcú hős c. tanulmánykötete alapján. Ebben a szerző egyetlen jól követhető storyline-ra csupaszítja le az emberiség történetének összes mítoszát, feltételezve egy monomítoszt/ősmítoszt, ami inkább egy bizonyos számú, konkrétan meghatározható lépcsőfokokra illeszthető struktúra, s amin az összes ismert emberi mítosz alapszik. Ajánlom olvasásra, fejedben az Ep. IV-V-VI. eseményeivel. Működik!
Nem is csoda, mert tudjuk, hogy Lucas felkereste Campbellt, azután folyamatosan kapcsolatban állt vele, mindig megmutatta neki az aktuális forgatókönyv-részletet, hogy szerinte jó-e. És jónak találtatott.

Ugyan áthatja a jungi és az ezoterikus látásmód Campbell könyvét, de nem zavaró módon. Az előzmény-trilógiával a fejedben is működik, csak abban már Lucas agyát elborította a CGI-káosz, mint Campbellt az ezotéria, de Lucas - sokak véleményével ellentétben - még akkor sem nem felejtett el összefüggő történetet mesélni. Nehezen, de lecsupaszítható a Baljós árnyak és folytatásai alaptörténete arra a régi csontvázra, amit még maga Lucas formált meg a mainstream filmművészetben. Világos, hogy honnan hova akart volna eljutni, csak akkor már nem élt Joseph Campbell.
Ha van hiba a prequelekben, az inkább a kidolgozásban keresendő. Szerencsére az őstrilógia első két részében még volt felette kreatív kontroll... és Joseph Campbell :) Valamint a főiskolai tanára.

Én - veled ellentétben soha nem szerettem a Star Wars-sagát, még az őstrilógiát sem. Ez személyes ízlés kérdése. De akkor kezdtem el tudatosan elemezni, majd kényszerűen elismerni a saga létjogosultságát, amikor elolvastam a Campbell-könyvet. Azóta távolról csodálom az eredeti SW-trilógiát, vagy húzom a számat az újabbak láttán.
Tudtommal Lucas sehol nem említi, de Vlagyimir Jakovlevics Propp A mese morfológiája c. sokkal nehezebben olvasható, a folklorisztika tudományterületére tartozó vékony könyvében már az 1920-as években bosszantóan pozitivista alapossággal állította fel az ősmese alapstruktúráját. Ő varázsmesének hívja, mi kb. tündérmesének neveznénk. Konkrétan arra kell gondolni, hogy Propp egy matematikai képletet írt le cirill és latin betűkkel, számokkal és egyéb szimbólumokkal: kizárólag így, ezen a vonalon működhet a varázsmese, de bizonyos pontokon áthelyezhetők a mese cselekmény-elemei.
Én végigrágtam magam minden egyes szimbólumon, ismét csak fejemben az Ep. IV-V-VI. eseményeivel, és... működik! (Sajnálom, hogy a másik Propp-könyv, A varázsmese történeti gyökerei évek óta elérhetetlen.)
De nem is kell ennyire messzire menni: érettségi tétel az Eposzi kellékek felsorolása. Jóval egyszerűbb. És a Star Wars esetében is használható. A tanításba is bele lehet vonni, ez tapasztalat :)

Ez magyarázza meg a Star Wars történeteinek faék egyszerűségét. Ez a "faék" az emberiség szóbeli történetmesélése óta létező mese-struktúra. Erre az egyszerű vázra igény van, akár gyerek, akár felnőtt a befogadó. Az univerzális mese működik, ha felnőttre és gyerekre egyaránt hatással van.
De figyeld meg, hogy egy kizárólag felnőtteknek szóló modern mainstream film (legyen mondjuk a Nolan-féle Batman-trilógia) mennyire ugyanazt az utat járja be, mint Lucas műve. Ha nem hiszed, akkor olvasd el Robert McKee Story c. könyvét a forgatókönyvírás jelenleg elfogadott szabályairól. (A kolozsvári székhelyű Filmtett folyóirattól beszerezhetsz egy példányt, ha szépen kéred.) Ő már a post-SW érában jórészt Polanski Chinatown-ját veti össze többek között a fantasztikus közönségfilmekkel, a Chinatown-ra pedig csak azt nem lehet mondani, hogy gyerekmese.

Lucas a prequelekben nyilván arányt tévesztett, de az alapstruktúra akkor is beépült a tudatunkba. Ha rászánod magad, hogy meghallgass, vagy elolvass egy terjengős cigány népmesét, hasonló, de sokkal komplexebb élményben lehet részed. Erre most rasszizmust kiáltanának, de érdekes, hogy az indiai mainstream filmművészet nyugati befogadók számára meghökkentő és kizökkentő elemei kb. ugyanúgy működnek, mint a magyar cigány népmesék random meseelem-generátorai.

P.S.

A science-fiction tudományos részét Lucas már az elején negligálja egyetlen bevezető mondattal: "Once upon a time..." Nekem ez tetszik a legjobban, számomra ez a legpofátlanabb mozgóképes negligálása a hétköznapi tapasztalatainknak, egyben bevezetés egy másik univerzumba, ahol minden másként működik. Pedig még csak nem eredeti: "Egyszer volt, hol nem volt" - a mesemondóink ismerik évszázadok óta.
Kár, hogy a prequelek, majd az Ep. VIII. több ponton visszaélt vele.

Bocs az önismétlésért. Tudom, hogy ezeket a köröket már nem először futom le, de nem árt felfrissíteni az élményeket - ahogy a Star Wars saga is teszi hullámzó minőséggel.


2019-04-13 21:08.15
Akkor mire vonatkozik a véleményed: "amúgy is csak egy bugyuta gyerekmese, ami a maga korában méltán volt népszerű, de az idő elszállt fölötte"?


2019-04-13 17:38.36
Nekem már az is elég, hogy van egy Blumhouse, ami számomra ellensúlyozni tudja az egér monopóliumát. Vagy ott vannak a streaming-szolgáltatók sorozatai. A legjobb forgatókönyvek tulajdonképpen már nem is a mozifilmes világban kötnek ki.


2019-04-13 17:28.02
Nem értem, miért ne kéne beletörődni. A Disney-áradat számomra pl. teljesen ignorálható, legfeljebb azon szomorkodjatok, hogy a hollywoodi rendszerben eredeti forgatókönyvek egyre kevésbé kapnak zöld utat - a belőlük készült filmeknek ott a Sundance.
Attól, hogy vannak ellenpéldák, a tömegigényt még nem azok fogják kielégíteni. Nolan filmjei - ha már szóba került az esztétikai szétválasztás - inkább a midcultba tartoznak. (Valaki szerzői filmesnek tartja...szerintem csak részben az.)
Ja, és ha vigasztal, mindig lesz egy-egy rétegkulturális termék (függetlenfilm), ami minőségben vagy akár nézettségben legyakja az aktuális kasszasiker Disney-cuccot.


2019-04-13 17:01.22
Minden egyes művészeti ág (nem csak a film) jellemzője, hogy a legszélesebb tömegigényt kielégítő alkotásai a lehető legegyszerűbb eszközökkel akarnak szórakoztatni - és semmi mást, tehát nem elgondolkodtatni, üzenetet sulykolni. Ezzel szembeszállni szélmalomharc. Viszont az elitkultúra és a tömegkultúra mesterséges esztétikai szétválasztása óta jó ezen a tényen nyavalyogni. Vagy mióta a tömegkultúra is elitrangra emelkedve kitermelte magának az elit-esztétáit, a nyavalygás inkább vicces.


2019-04-13 13:43.37
És vajon beleszámolta-e a Holiday Specialt?


2019-04-13 12:14.30
Nem akarnak a szemetek, pedig kértem e-mailben... aztán egyszer lehet, hogy megtörténik.


2019-04-13 11:56.09
A 10-15 évesek szinte mindig felteszik a kérdést, hogy a IV - VI. rész miért néz ki olyan régiesnek az I - III. után. Ilyenkor el kell magyarázni a saga történetét. Nagy részük már úgy nőtt fel, hogy a SW csak egy sorozat volt a sok közül apu gépén, vagy online streamoldalon akkor, amikor a CGI már rég nem járt gyerekcipőben. Nekik már kimaradt a nagy várakozás a VII. részre, mert a hős-sztorikra vágyakozókat folyamatosan kielégítették a képregényfilmek. De náluk is megosztó az új trilógia. Egyenlő arányban vannak azok, akik szeretik azokkal, akik úgy érzik, hogy egy kicsit át lettek verve, mert ezeket a történeteket már látták egyszer.


2019-04-13 11:07.10
Én már 2002-ben eljutottam erre a szintre, olyan tíz év múlva pótoltam a maradékot. Ha szóltak volna, akkor már 1999-ben is kihagyom, de akkor még a kritikusok sem mertek rosszat írni róla.


Star Wars: Az utolsó Jedik - Vélemények

2019-04-11 18:10.43
Az már éppen elég mítoszromboló, ha egy-egy archetipikus karakter mélyebb emberi személyiségrajzot kap, pont a megszokottal ellentéteset. (Ezzel a fogással nekem nem is volt bajom.)


Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg

2019-04-07 03:32.27
Az Escape from filmkatalogus.hu c. edukációs videót keresem feszt. Még mindig. Sehol egy leírás, amiből megtudhatnám, hogyan törölhetném magam innen.


Mire gondolsz most?

2019-04-07 03:28.10
Még mindig arra gondolok, hogy merre található az "account törlése".


Mit csinálsz most? (azonkívül, hogy fenn vagy filmkatalóguson és ide írsz :D)

2019-04-07 03:25.52
Tallózok (de régi kifejezés!), de nem találom azt a linket, ahol törölni tudnám a profilomat.


Dolgok, amik nagyon idegesítenek

2019-04-07 03:23.17
Még mindig idegesít, hogy nem találom a "Felhasználói fiók törlése" menüpontot.


Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg

2019-04-07 02:07.17
A "Hogyan kövessünk el virtuális öngyilkosságot a filmkatalogus.hu-n?" c. oktatóanyagot próbáltam fellelni, de sajnos nem sikerült, ezért minden hasznos tanácsot szívesen fogadok.


Véleményem a FILMKATALOGUS.HU-ról

2019-04-07 02:00.13
Az a véleményem, hogy mit kell tennem a profilomnak a törléséért? Szívesen írok akár egy regényt is, hogy megindokoljam.


Mit csinálsz most? (azonkívül, hogy fenn vagy filmkatalóguson és ide írsz :D)

2019-04-07 01:56.30
Éppen fórumozok, de valószínűleg alszik az Admin, ezért nem tud válaszolni a kérdésemre, hogy mi a módja a felhasználói fiókom törlésének.
(Igen, ez is egyfajta trollkodás, hogy magamra irányítsam a figyelmet.)


Mire gondolsz most?

2019-04-07 01:53.29
Arra gondolok, hogy valaki ad-e tanácsot, hogyan töröljem innen az accountomat.


Dolgok, amik nagyon idegesítenek

2019-04-07 01:48.55
Idegesít, hogy nem tudok rájönni, miként törölhetném a filmkatalogus.hu-s profilomat.


Star Wars: Az utolsó Jedik - Vélemények

2019-04-07 01:23.00
Ebben az érvelésben valami nem stimmel.
Más lapra tartozik a SW-univerzumtól idegen hanghatás alkalmazása és a megszokottól radikálisan eltérő, "mítoszromboló" karakterrajz. Nem érdemes összemosni a kettőt. Egyik sem következik a másikból.


Mamma Mia! - Vélemények

2019-04-06 15:44.42
Nem-nem. Ez a világ megérdemelte, hogy hallhassa Pierce Brosnant énekelni.


Véleményem a FILMKATALOGUS.HU-ról

2019-03-31 18:40.35
Szar trolltanya lett, majdnem minden itt töltött idő haszontalan.


2001: Űrodüsszeia - Vélemények

2019-03-29 08:17.20
"érthetetlenné tette"... A korszak kedvezett azz LSD-hallucinációknak és a formai kísérletezéseknek, de nem pusztán formalista magamutogatásból hagyta ki Kubrick a narrációt, hanem mert ő elsősorban vizuális történetmesélő. Pl. képes egyetlen match cut-ban elmesélni azt, amihez Clarke-nak egy egész oldalra van szüksége (a híres csont-űrfegyver vágás). Két eltérő médiumról van szó, mindketten kihozták a magukéból a legöbbet, bár én Clarke-ot mindig is túl technicistának tartottam.
Valóban, az utolsó felvonásnál anno én is rendesen kapkodtam a fejem, hogy "ez gyönyörű, de mi a f@sz történik?", viszont dolgozik az agy, létrehoz egy interpretációt, nem hagyja nyugodni a válaszkeresés...aztán nagyon gyorsan eltalál Clarke-hoz és a filmelemzésekhez, ha a miszticizmuson túl van igénye pontos magyarázatra.

Számomra az a furcsa, hogy Clarke annyira kimaradt az utómunkából, hogy a regényben Szaturnusz és Iapetus szerepel a Jupiter helyett...


Az első ember - Vélemények

2019-03-28 17:02.29
És szemcsés, sokszor életlen a kép. E kettő a 60-as évek dokumentarizmusát idézi.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk