Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Csak egy telefon
- Magyar Mozi TV, 07:55
Szerelem a villában
- Max4, 08:10
Végzetes lakáshotel
- Film4, 08:25
A 27 órás nap
- Izaura TV, 09:00
Facér mamik klubja
- Paramount Network, 09:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James LeGros (62)
Sally Hawkins (48)
Anna Chancellor (59)
Kevin McNally (68)
Arielle Dombasle (69)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
Fogadóóra
2022-es választás
Mire gondolsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vérmesék aaaaa
David Cronenberg aaaaa

 

Kfruzsina hozzászólásai

Ugrás Kfruzsina adatlapjára

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

A kis hableány (2023) - Vélemények

2023-05-28 15:08.51
A kommenteket olvasva így úgy látom, hogy senki nem képes továbblátni azon, hogy a címszereplőt Arielt, a Kis Hableányt egy fekete bőrű színésznő játssza.
Annyi ilyet láttunk már, nem értem ez miért ennyire meglepő 2023-ban?
Az is remélem mindenkinek tiszta, hogy a Disney már az Andersen eredeti meséjét is átírta 1989-ben, magának a karakternek a külsejét is, mivel a korabeli könyv illusztrátorok szőkének és tejfehér bőrűnek rajzolják le, ehhez képest Disney Arielje vörös hajú.
A befejezés meg teljesen más, ugye Andersen eredetijében meghal a végén a Hableány, mert a herceg más lányt vesz feleségül, viszont a lelke halhatatlan lesz.
A Disneyben ehhez képest "hepiend" összejönnek a végén, a gonosz, csúf boszi elpusztul, hőseink összejönnek boldogon élnek amíg meg nem halnak.

SPOILER: Ez a 2023-as legújabb élőszereplős feldolgozás a Disney 1989-est veszi alapul, sőt mi több szolgai módon másol belőle több jelenetet.
Még a néger hableányt alakító Halle Bailey az egyik legszerethetőbb karakter benne, nagyon jól alakítja a habókos, fiatal, szeleburdi Arielt, aki az emberek közé vágyik. Tőle a bőre színe akár lehetne hupilila is, nem a legkisebb gond a filmmel.
Minden más egyéb. Az apját a Tritont alakító Javier Bardem játéka rémgyenge, rajzfilmen sokkal félelmetesebb volt.
Én nem voltam elájulva Ursulától sem, neki is a szerepe is le lett kurtítva nagyon.
Az, hogy Eric hercegnek írtak egy háttérsztorit, miszerint hajótörött árvaként került a királyi házaspárhoz, akik örökbefogadták, szerintem semmit nem vitt előre a történet lényegén.
A 80 perc játékidőt kitolni több mint két órásra teljesen felesleges, nem ad hozzá semmi lényegében a sztorihoz.
A CGI állatok sem úgy hatnak az élőszereplősben, mint, ahogy anno megrajzolva, Ficánka, Sebastián egyszerűen borzalmas, túl steril, kevés mimikával, holott az ilyen állatoknál pont a túlzott gesztikulációban rajlik a karakterek szerethetősége.
Száz szónak is egy a vége, ez az élőszereplős feldolgozás egy újabb felesleges kör volt, igazából semmi egyébről nem szólnak ezek mintsem a pénzről.
Sok mindenről lehet írni, el lehet rajta gondolkodni, mintsem a Hableány bőrszíne.


Örökölt szerelem - Vélemények

2022-01-20 00:22.43
Megnéztem mind a 4 részt, végre 30 év után MAGYARUL! Köszönöm szépen a feltöltést, hatalmas kincs.


A mennyországot választom - Vélemények

2021-12-11 01:14.17
Tetszett a film, bár egy kicsit meseszerű. Fülöpöt szentként ábrázolja. A Legyetek jók ha tudtokból ismert szereplők is megjelennek, más neveken, de fel lehet ismerni őket.
Itt viszont " Chrisfiscio", "Leonetta" és a nemes fiú története is hepienddel végződik és az ördög sem kísért.
Nekem pont ezért a Legyetek jók ha tudtok kicsit életszagúbb.
Szép film, valóban a szeretet és a jóság árad belőle, de meseszerű.


Dallas (sorozat) - Vélemények

2021-11-21 10:31.32
Hát... jó kérdés, ez nyitva maradt.


2021-11-21 10:31.05
Clayton meg Rebecca is voltak együtt? Vagy őket is össze akarták hozni? Ez nekem új.


2021-11-08 23:17.10
Igen, ez így van valóban. Amerikában sok a bevándorló, külön kolóniákban élnek, külön kultúrát képviselnek, sok helyen nagy a mély szegénység.
Volt egy fiú osztálytársam, ő egy évig kint élt cserediákként, dúsgazdag értelmiségi szülei révén a gimi harmadik évfolyamát kint járta, ő rengeteget mesélt a kinti életről, ami bizony gyökeresen szembe ment azzal a képpel, amit mi itthon gondoltunk róla.
A gimi és az osztály ahová járt, nagyon sokféle nemzetiséget, kultúrát foglalt magában, voltak ott indiánok, négerek, mexikóiak. Nem volt ritka, hogy a különböző rasszok egymásnak estek. Nem volt ritka, hogy valaki fegyverrel járt az iskolába, rendőrök, biztonsági őrök napi szinten felügyelték az osztályokat.
Ott az osztályokban még durvábban jelen volt a drog, a tinikori bűnözés mint itthon, amiből én szerencsére kimaradtam, mivel mint már mondtam többször, hogy egyházi iskolába jártam, ez afféle védőburok volt, bár nálunk is előfordultak azért esetek, de nem annyira durvák.
De ott voltak a gimiben emberek, akik különféle bandák tagjai voltak, akiktől félni kellett.
Az oktatás színvonala is jóval gyengébb volt mint itthon, korántsem tanultak annyit, mondhatni nagyon műveletlenek, még a saját kultúrájukat sem ismerik igazán, de nem is érdekli őket.
Sokan a szegényebbek már dolgoznak a gimi mellett is.
Visszatérve a srácnak Magyarországra nagyon nehéz volt visszaszokni, a magyar középiskola szigorú, poroszos rendjébe, a teljesítmény kényszerbe, amitől azalatt az egy év alatt teljesen elszokott.
Mondjuk volt előnye is a dolognak, mert ott ingyen megszerezte a jogsit, mivel ott kötelező, tudjuk itthon nem olcsó, valamint felsőfokú szintre megtanulta az angolt, ott le tudott tenni egy nemzetközi szintű nyelvvizsgát, nem kellett itthon a magyar oktatási rendszer bugyrai között szenvednie vele, amiről itt régebben részletesen beszéltünk, plusz megismert testközelből egy másik kultúrát.
De ott nem maradt volna, azt mondta elég volt neki.
Az elhízottságról meg a szegénységről is beszélt, volt kint olyan osztálytársa, akik lakókocsiban laktak.
Az "amerikás" kifejezés volt az átkosban, a nagyapám használta egy haverjára, aki '56-ban kidisszidált, aztán évente egyszer hazajött, akkor eldicsekedett, hogy kint milyen jó, nekünk itthon milyen rossz.
Bár sose tudtuk meg, hogy milyen volt valójában a kinti élete, mert mindig olyan volt, hogy csak a szépről, meg a jóról beszélt, a valóságot elhallgatta.
Nagyon kicsi voltam én is, amikor éppen nyaranta a feleségével hazajöttek, eljött a nagyapámék falujába, ott meglátogatta őt, mint régi cimborát, mindig a hatalmas autókról, meg a nagy plázákról beszélt, amik itthon még akkor ismeretlen fogalmak voltak.
Meg mutogatott fényképeket, hogy a feleségével a Grand Canyonnál jártak, az unokáiról, akik már kint születtek, kint jártak iskolába.
Az ő elbeszélései alapján tényleg képes volt az ember elhinni a nagy amerikai álomvilágot.

A Dallas pont ezt a vágyott amerikai idillt mutatta a túltökéletességet. Eleinte pont ezért itthon nem szerették. Később azonban mindig csavartak a forgatókönyvön, érdekesen bonyolították a szálakat, így sok nézőt a képernyő elé tudtak ültetni.
Ráadásul tabutémákat is feszegettek, alkoholizmus, nők körében, abortusz megerőszakolás következtében, eutanázia, homoszexualitás csak említőlegesen (Lucy egyik pasija) stb.


2021-11-08 20:52.17
Nagyon nagy tévhit él a magyar emberekben az amerikaiakkal kapcsoltban. Totál nem az, mint, amit a filmekben, leginkább a Hollywood-iakban látunk, de ide sorolható a Dallas is.
A filmeken mindenki vékony, mindenki tökéletes külsejű, holott a valóságban rengeteg elhízott ember él az USÁ-ban olyan túlsúllyal melyet itthon el sem tudunk képzelni.
Ez azért van, mert rengeteg gyors kaját esznek, hamburger, hotdog, ráadásul giga méretekben, meg az esti étkezés, a vacsora náluk a fő, nem az ebéd.
És mint tudjuk a vacsorától lehet jobban hízni. Sajnos még nem jártam Amerikában, de rengeteg kint élő ismerősöm mesélte ezt, akik vagy cserediákként vagy dolgozni mentek ki.
Ők is totál kiábrándultak kiérve, mert nem így képzelték a " nagy amerikai álmot".
Amúgy lehet, hogy most ciki leszek, de megkérdezném mit jelent voltaképpen az "amerikás" szó?
Ez a kifejezés a szocializmusban, a Kádár rendszerben terjed el itthon, legalábbis én olyan emberektől hallottam ezt a szót, akik akkor élték fénykorukat.
Az '56-ban kidisszidált magyarokra használták, akik később visszajöttek és itthon menő amerikai cuccokban villogtak, amik nálunk nehezen beszerezhetőek voltak?
Amerikai nemzetiségű ember,a ki Magyarországra látogat és úgy néz ki, mint, ahogy azt a filmekből elképzeljük? (tökéletes külső, nagyon gazdag, kötegben állnak nála a dollárok, nagy amerikai kocsival járt, nyitott tetejű Chadillac stb.) Bocsánat a tudatlanságomért, csak kérdezem...


2021-11-01 20:21.00
Igen ez tényleg valahol szegénységi bizonyítvány, hogy nem tudnak attól elvonatkoztatni, hogy ez magyarul nem hangzik jól, itt az adott nyelv kultúráját kell nézni. Én például a Homok Titkainál is el tudtam vonatkoztatni, a Ruth szó magyar jelentésétől, tudtam, hogy idegen nyelven szimplán egy női név, ami ráadásul bibliai eredetű, ezt is tudom, mivel említettem itt is, hogy egyházi gimibe jártam és szerintem náluk a braziloknál nem meglepő, hogy ilyen neveket adnak, mivel mélyen vallásosak. Lehet náluk a Ruth elég gyakori név, bár angolban is előfordul, bár ott azt hiszem Rusz-nak ejtik.
Mondjuk a Hetedik Mennyországban, az is egy amerikai sorozat volt, egy protestáns pap családjáról szólt, ahol 7 gyerek volt, ott is az egyik gyereket Ruth-nak hívták, de mindig Ruthy-nak becézték.
Nos a Ruthy inkább már kedveskedő volt, úgy már nem tűnt olyan negatívnak. Viszont Ruthy a nevét a nagyanyja után kapta, aki Ruth nagyi volt, visszatérő mellékszereplő, neki is meghagyták a nevét.
Mondjuk elég furcsa volt kimondva, hogy Rút Nagyi, ráadásul negatív karakter is volt, erre a magyar szinkron meg még jobban ráerősített, olyan elég éles, ironikus hanghordozással, hogy "Rút Nagyi"!!!
Így még valahogy vicces, szerintem ez az eredeti angolban nem jött így ki.
Viszont a Homok Titkai Ruthja pozitív szereplő volt, ezzel szemben a testvére Rachel volt a negatív pólus, így ott fura volt neki ez a név.
Meg még egy érdekesség, volt egy olyan film is, hogy Pina Bausch, egy táncosnőről szólt, érdekes itt is meghagyták a nevet. Bár mondjuk mindenki nevet a név hallatán, pedig valójában egy drámai filmről van szó.
Egy Facebook filmes topikban is viccesebbnél viccesebb kommentek születtek ennél a filmnél.
Ott nem volt zavaró a főszereplő neve?

A franciák egy külön faj. Voltam én is Franciaországban, angolul még csak megszólalni sem hajlandóak, csakis kizárólag franciául.
Pedig láttam rajtuk a boltban is, hogy értik az angolt, de erre direkt visszaválaszoltak franciául, nem egy helyen, nekem kellett a nem túl jó, francia tudásomat bevetnem. Mindegy nyelvgyakorlásnak jó volt, kétségtelen, bár nem tudom, hogy lehet egy nép ennyire nacionalista, soviniszta?

Visszatérve a nevekre, még arra lennék kíváncsi, ha magyar műveket fordítanak idegen nyelvekre, mondjuk angolra meghagyják e benne a magyar eredeti neveket vagy lefordítják őket?
Gondolok itt pl olyanra, hogy Nemecsek Ernő =Erney Nemecsek? Bornemissza Gergely= Gregory Bornemissza?
Dobó István= Steven Dobó
Nyilas Misi= Michael Nyilas?

Na erre kíváncsi lennék?


2021-11-01 00:24.44
Nem tudom egyébként, hogy a Sue Ellennél, biztos, hogy a SZU-ra, mint Szovjetunióra asszociáltak? Nem lehet, hogy a szúra mint bogárra?
Hát az se épp egy megnyerő dolog. Ráadásul lehet úgyis cifrázni, hogy f*szú, meg ilyenek.
Efféle dolgok is járhattak a fordítók eszében. A B.D. Calhount is valszeg azért hagyták meg, mert csak pár epizódban szerepelt, arra minek megváltoztatni a nevet?
Még jó, hogy a magyarok teljesen nem írták át magyarra a nevek, ilyen alapon akkor:

Jock= János
J.R.= Jancsi
Bobby= Róbert
Lucy= Luca
Ray= Rajmund
Ellie= Ilona vagy Eleonóra

Egyedül a Samanthának meg a Pamelának nincs magyar megfelelője. De akkor Samantha mondjuk Sue Zsuzsa lehetett volna, Pamela meg valami P betűs lánynév, Paula vagy Petra, ami közel áll hozzá.
Mit mondjak elég morbidul nézett volna ki. De szerintem törvény sem engedné, hogy egy műben az eredeti neveket megváltoztassák vagy ki tudja.
De akkor bizonyos karaktereket valóban miért kell?
Egyszerűen nem tetszik, vagy nem hangzik jól magyarul?
Mondjuk a Flintstones családban is sok nevet megváltoztattak. Ugye az eredeti Fred and Barney Frédi és Béni lett, a kislányuk Enikő (tipikus angol név, ugye:) Béni kisfia meg Benőke asszem.
Az a rajzfilm pedig meglepő, hogy már a hatvanas években ment itthon.
Ennek is mi volt az oka? Az, hogy a lakosság még akkor annyira sem tudott angolul, mint a 90-es évek elején?
Vagy a Nagy Szovjetunió akkor még nem engedte a keleti országoknak, hogy egy rajzfilmet az eredeti nevekkel vegyenek át?
Vagy mivel rajzfilm volt, azt hitték gyerekeknek készült, talán úgy gondolták a gyerekek jobban megjegyzik az eredeti neveket? (Pedig ugye a rajzfilm eredetileg felnőtteknek készült)
Lehetne sorolni a furcsaságokat.

A franciák az is érdekes lehet. Említetted anno, amikor a Klinikát beszéltük ki, hogy náluk Udót is Hughesnek hívták.


2021-10-31 19:26.41
Én nem tudom kinek az agyából pattant ki, hogy a két főszereplő nevét változtassuk meg. Igen a J.R.-t is meg lehetett volna szokni, ráadásul úgy még jobban is megismertették volna a lakossággal, hogy milyen angol nevek léteznek, hiszen akkor már kezdett begyűrűzni az angol nyelv tanítása, az orosz nyelv háttérbe szorítása, majd teljes megszüntetése. (Én is akkortájt kezdtem angolt tanulni 8 évesen).
A Samantha se tudom honnan jött, nem tudtam azt se, hogy az amerikaiaknál mennyire gyakori név.
Talán Samantha Fox volt nagy pop ikon a 80-as években, nálunk is ismert volt, lehet, hogy onnan?
Érdekes valóban, hogy a Homok titkai című brazil szappanoperában is egy ikerpár volt a főszereplő Ruth és Rachel.
Tudjuk ugye, hogy a magyarban a Ruth szónak sem épp hízelgő a jelentése ( a fiúk még poénkodtak is vele anno az osztályban, hogy Ruth tényleg rút:) , de ennek ellenére ott mégis meghagyták, pedig hosszú 180 részes sorozatról volt szó, pedig ennyi erővel ott is átkeresztelhették volna mondjuk Rebeccára.
Szóval nem tudom, hogy ezt is ilyenkor ki dönti el? A szinkronrendező? a magyar szövegíró?


2021-10-30 19:16.55
A Jockey és a Samantha szerintem jobb választások voltak magyarul, mint az eredeti nevek. A J. R.-t (ejtsd: Dzsé Ár) nem tudták volna megszokni, kimondani, főleg, hogy akkor még a lakosság nagyon kevés százaléka beszélt angolul. Jockey meg azért is volt jó választás, mert Jock fia, a kisebb Jock, másrészt a csokiról is eszébe jutott az embernek.
Szerintem a Sue Ellen azért nem lett simán Ellen, mert az nagyon hasonlít Ellie-re, akkor a két nevet gyakran összekeverték volna.
Lehet, hogy direkt valami S betűs nevet akartak. Csak vélelmezem, nem biztos, hogy így volt, de felvetődhettek még olyan S betűs nevek, hogy Susan, Sharon, Sylvia, de mondjuk mind közül a Samantha bizonyult legelegánsabbnak egy gazdag olajmágnás feleségének, az is szempont lehetett, hogy elég hosszú időre be fognak ivódni ezek a nevek a köztudatba, olyan kellett ami a magyar lakosságnak is tetszik és viszonylag könnyű megjegyezni, a Samantha pont ilyen volt.
Valene Valerie volt itthon, ő nem értem, hogy miért keresztelték át, hiszen nem szerepelt csak kevés epizódban? J.R. és Samantha esetében ugye más a helyzet. A durva pedig az, hogy az új Dallas magyar szinkronjában őt visszakeresztelték Valenéra.
Lucyt is ü-vel mondták franciásan, holott az angoloknál az csak simán "Luszi", ma már ez azért jobban szemet szúrna.
Ellie esetében viszont nem értem a Miss Ellie szólítást, hiszen ő férjnél volt?
Vagy az ilyen gazdag olajmágnás családoknál gyakori, a Miss-ezés férjes asszonyok esetében is?

Az utolsó évadokban a távozások nagyon furcsák és életszerűtlenek voltak. Ellie tényleg nagyon gáz, hogy egy hetvenes családanya élete végére csak így elköltözik, hátat fordít a férjének, a farmnak, a gyerekeinek. April haláláról valóban nem tehetett se Bobby, se J.R. sem.
Lucy, Rayt, Jennát többször beszéltük, hogy ott is fura Európa az amerikai élet, más kultúra, más szokások, főleg Rayjel szemben ellentmondásos, hogy egy farmer mit csinál Párizsban? A föld, az állatok nélkül. Érdekes az is, hogy Donnát anno nem követte, pont a másmilyen élet miatt mentek szét, erre Jennát meg gondolkodás nélkül?
Hát igen, ez az, amikor már hanyatlik egy sorozat és valahogy el kell tüntetni a szereplőket, halállal meg ugye nem lehet mindenkit kiírni.


2021-10-29 21:45.55
Köszönöm szépen a választ, valóban igazad van, nem mindegy milyen forrásból tájékozódunk, az élet más területein is, de filmeknél, sorozatoknál meg pláne nem.
Ezért a Dallasnál is mindig azt veszem alapul, amit te mondasz. Igen Jim Davis és Jock karaktere annyira összeforrt,hogy valóban nem lett volna értelme más színésszel helyettesíteni, ráadásul a halála is jó történeteket tudott elindítani, a részvények felosztása, a Ewing olajtársaságért folytatott harc, valamint a nézők se szeretik sose a szereplőcserét.
Sok érdekes cikk kering a neten a mai napig a Dallassal kapcsolatban, sok cikkben azt állították, hogy Pamela meghalt a sorozatban, pedig ugye ez sem így volt, az más dolog, hogy az Új Dallasban valóban meghalasztották.
Az Ellie csere is valóban furcsa volt, de tény, hogy ez volt a legjobb megoldás, a családanya mint összetartó erő, valóban alapkarakter volt, ráadásul Ellie elég erős is, Jock halála után még erősebb lett.
Én is jobban el tudtam volna fogadni Donna Reedet Ellienek, hiszen a délvidéki olajmágnás feleségek inkább olyan karakterek lehettek mint ő, nagyon sajnáltam, amikor megtudtam, hogy milyen módon kellett távoznia a sorozatból és azt is, hogy utána nem sokkal később meghalt.


2021-10-26 22:42.21
Ellie után Jockról is van fiatalkori kép és cikk.

[link]

Itt azt írják, hogy felmerült az a lehetőség is Jockot Jim Davis halála után más színész játssza majd.
De azt hiszem itt meg azt beszéltünk, hogy Jockot nem akarták mással helyettesíteni, az ál-Jock, azaz Wes Parmelee is csak évekkel később bukkant fel.
Akkor hogy is volt ez? Americanlife vagy bárki más.


2021-10-10 19:18.49
Amúgy az új sorozatoknál csak azért zavaró a néger meg a meleg szál, mert az eredeti műben (ha a sorozat egy regény alapján íródott) nem szerepeltek ilyen karakterek, illetve a régebbi feldolgozásokban sem, akkor az újakba minek beleerőltetni?
Jó példa erre Lucy Maud Montgomery Anne Shirley regényeinewk, legújabb 2017-es sorozatváltozata.
Lucy Maud Montgomery soha nem írt négerekről és melegekről, az Anne Shirley regények a 19. század végén, 20. század elején játszódnak, egy kanadai Prince Edward Szigeti kitalált kisvárosban Avonleá-ban.
Ide csöppen főhősünk Anne Shirley a tizenéves, vöröshajú árvalány, akit egy idős testvérpár Matthew és Marilla Cuthbert fogadott örökbe.
A sorozat Anne Shirley tiniéveit mutatja be, illetve a városlakókkal való konfliktusát, akik nehezen fogadják be, mivel más mint ők.
De később, mint ahogy ez egy romantikus regényben lenni szokott megszeretik, majd rátalál a szerelem is, egy falubeli, jómódú srác, Gilbert Blythe személyében.
Anneből tanár lesz, mellette írónő, Gilbertből orvos, sok viszontagság után mégis összeházasodnak és boldogan élnek, amíg meg nem halnak (legalább a házaséletüket a filmek már nem követik nyomon).
Ehhez képest az új 2017-es sorozatba komplett néger és meleg karaktereket hoztak be, sem a regényekben, sem a korábbi filmfeldolgozásokban nem szerepeltek. Ráadásul a homoszexualitásnak is teljesen más volt a megítélése a 19. század végén, mint, ahogy azt az új sorozatban láthattuk.
Hol lehetett volna olyat 1899-ben elképzelni, hogy egy idős vénlány hölgy leszbipartit adjon a saját házában vagy magához vegyen egy szintén meleg tizenéves srácot?
Meg a néger szál is? L.M.M. regényei tiszták voltak, soha nem szerepeltek színesbőrűek benne.
Az új sorozatban pedig Gilbert Blythe "sosevolt" néger haverja letelepszik Avonleában, természetesen nem fogadják be a bőrszíne miatt, de ha ez még önmagában nem volna elég, egy egész pereputty is köré telepszik nemsokára.
Lesz felesége, gyereke, mostohagyereke, sőt később még az anyja is megjelenik. És hirtelen a sorozat 3. évadában az ő életük, konfliktusaik, drámáik kerülnek a középpontba, háttérbe szorítva a főszereplők életének eseményeit, adott esetben Anne és Gilbert szerelmének a kibontakozását. Amikor pedig végre elkezdenének velük is foglalkozni hirtelen leállítják a sorozat gyártását.
Nem tudni miért, vagy nem volt ez a formáció sikeres (nem csodálnám) vagy nem volt rá elég pénz?
Mindegy, de nem értem miért ennyire kötelező egy néger és egy meleg szál???


2021-10-10 18:48.25
Köszönöm szépen a válaszokat! Szerintem sem lett volna értelme Bobbyt már az elején meghalasztani, max. csak úgy ha ott a miniseriesszel be is fejezik a sorozatot. De a folytatásban J.R. és Pamela harcával nem tudom mennyi ideig bírta volna a sori, fogadni merek nem lett volna hosszú életű, max 10 részt, ha megélt volna.
J.R. mellé kellett Bobby, főleg az elején, hogy J.R. rossz oldalát Bobby mint jófiú ellensúlyozza, ráadásul ahogy írod is Bobby és Pamela házassága is bővelkedett konfliktusokban, ármányokban, egyéb tragédiákat is megéltek együtt, mindig adtak új lendületet a sorozatnak.
A 7. évad felé Bobby karaktere már valóban megfáradt és kissé unalmassá is vált, hogy mindig ő a jófiú, tehát pont időszerű volt a kiírása, mert utána a sorozat szerintem tudott újítani a J.R. és Pamela közti harcra, de mint tudjuk a nézők ezt sem fogadták el.

Szerintem az elején valóban úgy gondolták, hogy Digger felesége meghalt, amikor Cliff és Pamela még nagyon kicsik voltak, így őket nagynénjük Meggie néni nevelte őket, ez többször elhangzott.
Csak később, miután Digger is elhunyt, azaz kiírták a karakterét, kellett valaki aki mellé családi szálakat, konfliktusokat tudtak generálni, így hozták elő Rebeccát.
Bár mondjuk elég zavaros nekem az egész, ha Cliff meg Pamela tudták, hogy él az anyjuk miért nem keresték meg őt hamarabb? Vagy az anyjuk is miért nem kereste őket egyáltalán?
Sajnos mivel régen láttam, nem emlékszem, hogy hogy bukkant végül Pamela az anyja nyomára, milyen szálon indult a keresés?
Csak arra emlékszem, hogy valaki mondta neki, hogy Rebecca újból férjhez ment, a férje gazdag és van egy lánya. Aztán később találkoztak, de először Rebecca letagadta magát, de később bevallotta neki az igazat. Én örültem, hogy Cliffnek és Pamelának végre lett anyja, csak kár, hogy olyan rövid ideig voltak együtt. Igen, így tudták Katherinet visszahozni, viszont szerintem Rebecca karaktere e nélkül is kifulladt volna egy idő után, meg asszem írtad is, hogy a mellékszereplőket csak egy évadra szerződtették.


2021-10-09 23:15.16
Sziasztok!

Kérdésem lenne, hogy egy Dallas rajongói Facebook oldalon olvastam, hogy a miniseries eredetileg Bobby halálával ért volna véget. Ez igaz? Volt olyan verzió, hogy kinyírják Bobbyt 5 rész után és nem folytatódik tovább a sorozat.

Másik dolog, egyszer beszéltünk, hogy Cliff és Pamela anyját Rebeccát, nem említették korábban, csak Digger halála után. Nos én úgy tudtam, hogy Rebecca meghalt és most elölről kezdtem el nézni a sorozatot és a 7. részben van a következő:
A Tintás kórházba került, pszichiátriára, mert a miniseries végén látható kerti ünnepség után ismét berúgott és valahol úgy szedték össze, ezután vitték a kijózanítóba.
Meggie néni értesíti erről Pamelát, aki egyből a kórházba siet, ott találja az apját nagyon rossz állapotban, erre a nagynénje csak annyit mondd, hogy "milyen jó, hogy ezt szegény anyád már nem érte meg."
Nos a Rebecca mégis él száll is ezek szerint később került elő.


2021-09-21 11:11.53
Szerintem mivel a Született Feleségek nagyon sikeres sorozat volt (bár én egy részt nem láttam belőle) az új Dallas készítői úgy gondolták, ha onnan megnyernek szereplőket tuti sikeres lesz, hiszen nagyon sokszor csak egy vagy két híres színész miatt néznek meg az emberek egy filmet vagy egy sorozatot, ami amúgy a témája miatt nem érdekelné őket.
De nem kizárt az sem, hogy a rendezőnek volt valami kapcsolata az SZF sztárjaival.


2021-09-21 11:08.54
Egy érdekesség, ma lenne 90 éves Larry Hagman. Boldog Születésnapot neki odafent.


2021-07-15 09:33.04
Igen a Dallas az európai dolgokat nagyon népszerűsítette a végén már egy kicsit túlzás is volt, hogy egy csomó Dallas szereplő (Samantha, Lucy, Ray és Jenna, Ellie) Amerika után Európába telepedett le és korántsem hihető.
Ahhoz képest, hogy az előző évadokban szinte soha nem utaztak, vagy ha igen akkor is Amerikán belül, a végére pedig ezek a hihetetlen kiruccanások?
Jó az elején magyarázható azzal, hogy kezdő sorozat volt kevesebb költségvetéssel készült, ráadásul a nézők szerette a karaktereket a saját környezetükben elképzelni, de vége felé ezek az utazgatások?
Költséges is volt gondolom, de ha mondjuk ez jóval több nézőt hozott már megérte.
Igen végül jó döntés volt, hogy a Dallas nevet kapta a sorozat, könnyen megjegyezhető volt, ráadásul a városról talán lemosta azt a negatív bélyeget, amit a Kennedy gyilkosság rányomott, hiszen beszéltük korábban, hogy az akkori amerikai embernek a város neve egészen mást jelentett.
Egy biztos, itthon Magyarországon minden 30 felettinek tuti, hogy a Dallas szó kapcsán a 90-es évek sikeres amerikai sorozata ugrik be először, ami olyan családi program volt.


2021-07-15 09:25.04
Ellinél valóban nagyon hihetetlen, hogy egy családanya, aki összetartó erő volt időskorára nem akar visszatérni a farmar, ahol gyerekkorától élt.
Én is úgy emlékszem Görögországba mentek nászútra és Clayton otthagyta Elliet. De kérdésem, egy idős amerikai asszony mit csinál egyedül Görögországban?
Szeretett családja nélkül?
Ez nagyon átgondolatlan szál volt, érződött, hogy már be akarják fejezni a sorozatot, valahogy ki kell írni és amint ugye írtad a nézők igényelték, hogy minden karakter eltűnése meg legyen magyarázva.
Ray: Fura, hogy Jenna és Charlie miatt feladja korábbi elveit egy olyan a valaki aki szintén gyerekkorától cowboy volt.
Mark valószínű ha a zuhanást túlélte, akkor betegségben halt meg, de szerintem szándékosan öngyilkos lett, mivel lehet nem akart szenvedni és nem akarta azt sem, hogy utolsó óráiban teljesen legyengülve, leamortizálódva Pamela ápolja.
A 7.évadban a kísértetjárását és a keresést felfoghatjuk évad kitöltőnek, hogy csupán késleltetni akarták, hogy Pamela meg Bobby ismét összejöjjön.
Azzal meg le lett zárva a sztori, hogy Pamela Honkongban nem őt találta meg, miután meg újból összejött Bobbyval fel is adta a keresést.
Azért az kiszúrás lett volna a karakterrel, hogy ha nem tér vissza Bobby ismét meghalasszák, bár mondjuk, ha gyilkosság következtében történik a halála, mint, ahogy említetted, hogy őt találták volna meg holtan a zuhany alatt, az tartogatott volna némi izgalmakat, hogy kinek állhatott útjában?
De utólag nézve, talán jobb volt ez így, Bobby visszatérésével Mark visszajövetele álomnak lett minősítve. Valóban olyan hihetetlen volt az egész, főleg az, hogy egy leukémiás beteg addig remisszióban tud élni.
Donna távozott valóban a legelegánsabban, neki egy jobban megfelelő férjet, karriert írtak, Rayjel amúgysem működött már a kapcsolatuk, csak nyűglődés volt. Sajnos ketten együtt sem voltak már erősek.
Samantha igen őt is ki kellett valahogy írni, de igen érezni lehetett, hogy ez a házasság nem lesz tartós, mint ahogy láttuk is, hogy az utózmány filmekben ismét J.R. felesége lett.
Patricia hogy tűnt el, erre már nem emlékszem?
Emlékszem Dusty is eltűnt az álomévadban de aztán feltűnt még valaha?
Gerry és Val nem voltak fontos szereplők csak néha néha beugrottak.
De az ő életüket nyomon követte a Knots Landing így az amerikai nézőkben nem maradt hiányérzet a sorsuk alakulását illetően.
Az új Dallas filmben viszont ismét előrángatták őket, de kár volt. Lerágott csont volt, hogy Gerry megint inni kezdett, meg, hogy Samanthával próbálták összehozni.

Ténykleg Gerrison Ellie bátyja, rá már nem is emlékeztem. Valóban egy epizódban szerepelt, amikor hazajött meghalni Southforkba. Valószínűleg utána nem sokkal később meghalt és eltemették, ez lett a sorsa, de akkor is furcsa volt, hogy egy közeli családtagnak többé a nevét sem említették fel.
Pedig lett volna a karakterében potenciál. Mondjuk kiderülhetett volna, hogy van valami eltitkolt, törvénytelen gyereke, aki a halála után megjelenik és kéri az örökségét. Ezzel Southforkért megindulhatott volna egy örökösödési harc.
De nyilván, amikor ezt a Gerrisonos részt forgatták még az egy epizód= egy történet felállás uralkodott, ezért ezt a végén le is zárták.
Később meg már nem mertek vele előjönni, mert úgy voltak erre már a néző úgysem emlékszik.

Még valami Peter Richards hogy lépett ki? Tudom, hogy elment a városból, meg a Bobby elleni merényletnél is szóba került a neve, hogy ő lőhetett rá J.R.-ra, de miért ment el?


2021-07-15 09:02.16
Igen, az alapsztori megvolt, viszont Tintás jellemét már az elején leírták, érezni lehetett, hogy ebből nem lesz harc, olyan igazi.
A képviselő választásnál került Cliff jobban előtérbe, az nagyon jó rész volt, bemutatta a politikai viszonyokat, ma is aktuális, valami semmit nem változott több mint 40 év alatt sem.
Aztán amikor Samanthával összehozták szerintem onnantól kezdve gondolkodtak J.R. és Cliff állandó harcában. Amit megfejeltek azzal, hogy a kis Johnny is tőle van. Ezzel szerintem nagyot arattak, én onnantól kezdve lettem igazán "szerelmes" a Dallasba, bár kétségtelen, hogy a Titkos akta is felettébb izgalmasra sikeredett.
Nem lehetett fél évet várni, hogy kiderüljön, hogy ki a gyilkos. Mondjuk nem szerencsés ennyi kihagyás egy sorozatnál, mert az emberek egy idő után elfelejtik.
Ezért jobb volt nekünk, hogy egy az egyben adták le a sorit, csak pár hetet kellett várni.
Szereplőcsere nem lett volt jó, főleg ilyen ikonikus karakternél, a nézők már senkit nem tudtak volna megszokni.
Jut eszembe Clifftől nem akartak megválni, amikor a 4. évad végén öngyilkosságot kísérelt meg?
Mondjuk nem lett volna értelme, mivel addigra már állandó ellenfele lett J.R.-nek egy új riválissal pedig nem biztos, hogy ment volna sztori.

Tényleg sok J betűs volt, igen Jeannie volt az ál- Pamela. Lehet, hogy Jane-t Julyval keverem, de nekem úgy rémlik, hogy Jane is volt. Pamela áruházi barátnőjét hogy hívták? Nem Ő volt Jane? Vagy Jill?

Jim Davistől le a kalappal, hogy még rendületlenül játszott, de gondolom még fontosnak akarta magát érezni, meg el akarta terelni a figyelmet a betegségéről. Ha csak otthon búslakodik és várja a halált rosszabb lett volna.
Betegséget nem szerencsés beleírni egy sorozatba sem, meg a nem természetes halálra mindig jobban sztorikat építeni, ezért szeretik a sorozatok a gyilkosságot vagy véletlen balesetet.

Pamela: Szerintem a nézők miatt csinálták ezt, hogy Pamela, vagy egy Pamelára nagyon hasonlító valaki még felbukkanjon. A nézők ugyanis nehezen fogadták el Pamela elvesztését, főleg azt ahogy távozott, ezt itt is olvastam korábban meg más fórumokon is. Mindig kíváncsiak voltak rá, visszatér e.
Ezért kellettek ezek a töltelék sztorik. Mondjuk azzal, hogy Cliffnek azt hazudja összejött a kezelőorvosával, közben pedig halálos beteg, ezzel még inkább rúgtak egyet a jellemébe.
Az ál- Pamelával meg lehet késleltetni akarták Bobby és April összejövését és valóban mivel már leszálló ágban volt a sorozat, kevesebb volt a jó és izgalmas sztori, kellett valami évadkitöltő szál.
De igazad van, valóban nem akarták, hogy Pamela állandóra visszatérjen, legalábbis más színésznővel. Az oké, hogy Victoria kilépett, de azt miért kötötte ki, hogy fénykép sem lehet Pameláról?
Ez azért szerintem bunkóság. Pamela szintén ikonikus alakja volt a sorozatnak, alapszereplő.
Amúgy jut eszembe, az új Dallasnál ezt a vonalat lovagolták meg és vitték tovább, hogy Pamela halálos beteg, hogy utána később rákban elhunyt?
De hogy került Abu- Dabiba? Az új Dallas szerint ugyanis ott halt meg.


2021-07-13 15:41.40
Nagyon vegyes volt a szereplők kiírása valóban. Pamelával csesztek ki a legjobban egyértelmű, de Ellie kiírása is elég hihetetlen, aki az egész életét a farmon élte nem hinném, hogy 70 +-on kezd valahol ismeretlenben új életet.
Meg, hogy leírja a családot, a fiait, akiket mindig szeretett, hát nekem ez is furcsa.
Jack és Jamie kiírása valóban méltatlan volt. Ráadásul szegény Jamiet kétszer is meghalasztották, én már pont ezért az álom után nme mertem volna ezt a szálat meglépni, elég lett volna, ha csak simán elhagyja Cliffet, de igen beszéltük, halála új érdekes történeteket, örökösödési háborút tudott kreálni.
Ray sem tudom mit tudott csinálni Párizsba, Cowboy létére, amikor őt mindig a föld meg tehenek vonzották, ezért volt gyakran összetűzése Donnával is, Jenna miatt meg feladta az elveit??
Donna és Samantha távozása elegáns volt, bár tény, hogy Samantha feladta a korábbi életszínvonalát, de mégsem tudott boldogulni, mert később az új filmekben is láttuk, hogy visszatért J.R.-hez, sokadszorra.
Lucytól is hihetetlen, hogy pont Európába és galériát igazgat, na mindegy, mondjuk az nem annyira stresszes meló, mintha egy gyárba ment volna szalagmunkára, azt azért nem merte volna meglépni.
De miért kellett ahhoz Európába mennie? Ezt sem értem.
Mark valószínűleg meghalt, amikor kiugrott a repülőből, mert valahol érthető, hogy kimondták, hogy gyógyíthatatlan beteg, nem akarta brutálisan fájó kezelésekkel meghosszabbítani az életét, hogy a végére teljesen leamortizálódjon és úgy halljon meg.
A kísértetjárásának meg szerintem évadkitöltő szerepe volt, illetve késleltetni akarták, hogy Bobby és Pamela újból összejöjjön.
Amikor meg világossá vált, hogy Bobby kilép, akkor hirtelen visszahozták, de elég hiteltelen volt az egész, hogy egy leukémiás ember addig remisszióban legyen.
Mivel az álommal a visszajövetele törölve lett és soha többet még csak a neve sem került szóba (Pamela kilépése után mondjuk már értelme sem lett volna többet említést tenni róla) így a nézők fantáziájára lett bízva, hogy végül is mi lett vele, én tartom magam ahhoz az állásponthoz, hogy a repülőből kiesve halt meg.
De mondjuk, ha nem tér vissza Bobby, akkor sem lett volna szerencsés, hogy őt találja meg Pamela holtan a zuhany alatt, ami ugye egy verzió lett volna, ha Bobby nem tér vissza.
Szegényt kétszer is meghalasztani?

Mondjuk a Dallas legalább minden fontos fő és mellékszereplő kiírását megmagyarázta, sok sorozatban csak úgy eltűnnek karakterek, hogy utána szó sem esik róluk többet.


2021-07-13 15:10.36
Igen, én is azt mondom, hogy a harc már a kezdetektől kiegyenlítetlen volt, Tintás ellen valóban nem volt kihívás harcolni. Szerintem nem is az volt még akkor a fő szál, hanem Bobby és Pamela szerelme és az a köré szövődött konfliktusok.
Cliff sem volt akkor még egyértelmű ellenfél J.R. számára, ezért nem is szerepelt minden epizódban, szerintem igazi ellenfelekké onnantól váltak, miután Cliff elkezdett Samanthával kavarni.
Az elején a sorozat még kereste önmagát, nem igazán volt műfajilag sem behatárolva, ez nagyon érződött a korai részeken.
Inkább olyan teszt sorozat volt, tesztelték mi jön be a nézőknek, aztán folyamatosan alakítottak rajta.
Mindegy kinek az ötlete volt a híres lövés, de nagyon jó ötlet volt, nélküle a sorozat történelem leghíresebb cliffhangerével lettünk volna szegényebbek.
Emlékszem itthon Magyarországon is téma volt mindenütt, a suliban, a szülőknél a munkahelyen, a szomszédnál, a zöldségesnél, hogy ki lőtt rá J.R.-ra, pedig nekünk annyira sokat nem is kellett várni, hogy kiderüljön az igazság, ahol ugye utána nyári szünet következett.
Tényleg egy évad után mennyi idő nyári szünet következett? Befejeztek egy évadot júniusban cliffhangerrel és folyatódott szeptemberben? Vagy más volt a felosztás?
Akárki játszotta volna J. R. -t Hagmann helyett nem lett volna szerencsés, mivel a nézők őt szokták meg, tuti bukás lett volna.

A J. betűs nevek közül még Johnnyt (az eredetiben John Ross) nem említetted, illtve Jerry Kenderson, a doktor Mark kezelőorvosa. Meg J. R. -nek nem volt az elejéáén egy Jane nevű titkárnője? Vagy Bobbynak?
Vagy keverem Julyval?
Ennyit találtam, de lehet volt még több J betűs név is.

Ray- Jenna: Beszéltük, nem volt jó párosítás, amolyan kényszer szülte volt az egész, Ray apáskodása Charlie felett sem tetszett.

Jim Davis: Érthető, hogy a betegségét nem írták bele a sorozatba, amúgy is nehéz volt a színésznek ezt megélnie. De azért voltak látható jelei, pl: felduzzadt arc, paróka, nem lehetett könnyű így forgatni.
Volt egy jelenet, amikor Ellie betakarta, ott már látszódott, hogy nagyon beteg, talán utána még jó, ha két részben szerepelt.
Halála sok mindent lezárt, illetve új történeteket indított el, ezért volt hülyeség a Parmelee szál, annyi idővel később, de ezt már beszéltük.
Rontott a Dallas a megítélésén, ráadásul elég sokáig elhúzták, sok bakival.
Egy valamit még mindig nem értek, hogy tudta a hazuságvizsgálót átverni? Illetve a röntgent?
Mivel a röntgenfelvételekből is arra lehetett következtetni, hogy ő Jock, mivel ugyanott voltak a sérülései.
Nos kizárt dolog, hogy egy csaló ugyanott sérüljön meg.

Pamela eltűnése tényleg nagy baki volt, tényleg az lett volna a jó megoldás, hogy Katherine elrabolja és nem találják, megtéveszti őket. Nos én sokáig azt hittem, hogy Katherine tartja valahol fogva és ő íratott vele egy levelet, hiszen olyan hihetetlen volt, hogy Pamela magától erre képes. "És mondjuk a családot megtévesztik, és ha esetleg találnak valami utat a visszatérésre, pl. a VP-ra nagyon hasonlító színésznővel pár rész erejéig."
Nos egy V. P-re hasonlító színésznőt vagy bocsánat sminkest találtak is, Margaret Michels-t vagy hogy hívták, aki ugye akkor játszotta Pamelát amikor Cliff megkereste és neki mondta, neki hazudta, hogy nem akar hozzájuk visszatérni, mert összejött a kezelőorvosával, közben meg kiderült halálos beteg.
Utána ez a nő felbukkant ál- Pamelaként is, amikor Bobby már Aprillel járt.
Tehát valahogy nekem az a gyanúm, hogy mégis vissza akarták Pamelát hozni.
De nem vált be? Nem tetszett a közönségnek?
Mondjuk nem csodálom, ezzel ahogy írod még inkább lehetetlenné tették a karakterét.
Ha valaki halálos beteg, szerintem az a normális, hogy még egyszer utoljára visszatér, hogy lássa a férjét és a fiát, de mindegy...


2021-07-11 15:08.07
Kár a Tintásért valóban, én is sajnálom, hogy csak ilyen történeteket kapott, pedig több potenciál is lett volna a karakterében kezdetektől fogva, de az a kevés szereplése is mutatta, hogy vele hosszabb távon nem terveztek, de arra jó volt a szerepe, hogy megmutassa, honnan indult ki a két család között a viszály.
És el is lett találva a karakter, még ha leírták is, mivel bemutatta, hogy az ilyen lecsúszott, alkoholista emberek nehezen tudnak a valóságban is visszatérni a normál életbe, előbb-utóbb így végzik, sajnos volt ilyen ismerősöm, tudom miről beszélek.
A másik pedig, mivel írtad többször, hogy a sorozat jövője sem volt biztos, még akkor sem akarták a Dallas long time seriesnek, így valamivel le kellett zárni, hogy a Ewing -Barnes viszály megszűnjön.
Erre viszont kiváló volt Tintás halála, ezzel talán sejteni lehetett, hogy J.R. és Cliff talán elássa a csatabárdot, Jockról kiderül, hogy nem ölt meg senkit és Pameláról is, hogy nem Tintás a vérszerinti apja, így talán a család jobban befogadja.
Lezárásnak jó lett volna Tintás halála, de valljuk be jobban jártunk, hogy utána a megrendelő még két epizódot kért, hiszen a kultikus lövés után mindenképpen folytatásért ordított a sorozat és az igazán izgalmas évadok még aztán következtek.

Az Early Yearst mindenképp meg fogom nézni, ha időm engedi, mivel régen láttam, de emlékszem tetszett, jobban megcsinált film volt mint a Ewingok háborúja vagy a J.R. visszatér. Igen Jason volt akivel olajat kerestek, ő volt Jock testvére, Jack és Jamie apja. Köszi a helyesbítésért, csak ebbe a sok J betűs névbe már belekeveredtem.
James ő ugye J.R. törvénytelen fia volt, akit Sascha Michell alakított?

Igen Lucyt és Rayt beszéltük, hogy anno a viszonyuk nagyobb port kavart, mint az új Dallasban a Johnny- Rebecca- Elena hármas szex. Igen utána ezt a témát soha nem hozták fel.
Ray és Jenna nagyon erőltetett páros volt, főleg, hogy igen, azelőtt amíg Jenna Bobbyval volt egy közös jelenetük sem volt, legalább is én nem emlékszem rá.
De ha már Jenna nem jött össze Bobbyval, mert ő Pamelát választotta partner kellett neki mindenképp, hogy maradhasson. Mivel Donna kilépett Ray is társ nélkül maradt, így kézenfekvő volt, hogy őket hozzák össze, de akkor sem tetszettek, nem csoda, ha együtt sem bírták sokáig, mármint olyan értelemben, hogy bent a showban.
Az sem tetszett, ahogy Charliet kioktatta a pasi ügyeiben. Elvégre nem az apja volt? Mi köze volt hozzá? Inkább Jackel mutatott volna Jenna jobban, de ugye Dack Rambot is ki kellett írni, beszéltük mi miatt.

Robert Culpnak utánanéztem. Tény, hogy hasonlított J.R.-re,volt is benne valami gonosz, mármint az arcjátékában, így hitelesen tudott volna alakítani egy negatív hőst, de a nézők tutira nem fogadták volna el, már csak azért sem, mert nem Larry Hagman. Mint beszéltük a szereplőcsere sosem szerencsés.

Elhiszem Neked, hogy Jim Davist nem akarták lecserélni, nem jó dolog ezt tenni egy elhunyt szereplővel, tényleg igaz az is, hogy egyből két halálesettel nem akarták indítani a 4.évadot, azért a Dallas mégsem NCIS.
Kristin halála pedig bőven rejtett izgalmakat és el tudtak vele sokáig lavírozni.
Jock meg Jim Davis pedig annyira összeforrtak, hogy más színésszel helyettesíteni nem is lett volna célszerű. Általában ha a színész meghal a valóságban a karaktert is meghalasszák, lásd Böhm Bácsit is a Szomszédokban. Ott meg még durvább volt, mivel mutatták a leépülését is, illetve az utolsó jelenetet már a kórházi halálos ágyán vették fel, azért ez elég morbid volt, még ha nagyon meghatóra is sikeredett az a jelenet.
Jim Davis gondolom nem akarta, hogy betegségét beleírják a sorozatba?
Ezért választották ez a repülőszerencsétlenséges , eltűnős halált?
Csak tényleg az a furcsa, hogy ha soha nem akarták Jim Davist mással helyettesíteni, akkor sok évvel később mégis előjöttek ezzel a Wes Parmelee szállal.
Ráadásul közvetlenül Bobby feltámadása után, ami elég sokk volt a Dallasnak, még egy ilyen képtelen történet?! Nem csoda, hogy akkor nagyon sokan elfordultak a sorozattól és már nem igazán voltak történetek.

Pamela karaktere is a végére nagyon megfáradt, de az meg végképp hihetetlen volt, hogy mondta, hogy ő soha nem fogja elhagyni sem Bobbyt sem Christophert, ehhez képest a balesete után milyen gyorsan elintézte a válást és többek között a kapcsolatot sem akarta velük tartani.
Azért egy igazi anya és feleség nem tesz ilyet. Ráadásul a balesetről nem ő tehetett, bárhol, bármikor, bárkivel előfordulhat sajnos.
Tudom miért kellett ez, mert Victoria nem akart visszatérni, Pamelát nem akarták meghalasztani, de mással helyettesíteni sem, tanulva a korábbi hibákból, de akkor is ez az eltűnés, nem érdeklődés és bujkálás hiteltelenné és ellenszenvessé tette Pamela karakterét.

Cliff már az elején fontos szereplő volt, nem értem miért csak később tették be a főcímbe? Bár az elején ő sem szerepelt minden epizódban, de amikor igen elég fajsúlyos történeteket kapott. Gondolok itt a képviselő választásra, vagy a Samanthával való kavarásra, Julie Gray sztorira stb.


2021-07-10 21:16.40
Köszi az infókat, erre már nem emlékeztem!


2021-07-10 20:39.46
De akkor Jock karakterét miért tartották mégis olyan sokáig életben, miután Jim már nem élt, ha nem akarták más színésszel helyettesíteni?
Már akkor hallottam olyan osztálytársaktól, akik a német RTL-en nézték a Dallast, hogy Jock már nem fog visszatérni, akkor már én is tudtam, hogy miért nem.
De azt hittem, azért tartották olyan sokáig életben a karaktert, mert kerestek más színészt, csak gondolom nem találtak a szerepre alkalmasat.
Meg akkor évekkel később miért kellett a Wes Parmelee sztorival előjönni, amikor Jock 5-6 éve már halott volt, a nézők megszokták Claytont Ellie új társának??


2021-07-10 20:34.38
Igen, Tintást már eleve úgy is tették bele a showba, hogy egy lezüllött karaktert alakított. Amikor először találkoztunk vele a legelső részben, akkor is épp a kocsmában volt. A miniseriesben is utána talán az 5. részben szerepelt, amikor részegen megjelent a Ewing kerti partin.
Utána az első évadban sem láttuk sokat, de az új Tintás is csak a neurofibromatózis miatt volt érdekes.
Tehát valóban nem akartak hosszú távon építeni a karakterre, mert akkor fajsúlyosabb történeteket kap. Érdekes, hogy az elején, még Cliff sem szerepelt minden részben, a főcímbe se tették be.
Ott még sokszor az egy epizód egy történet felállás volt és általában a konfliktus, ami köré az epizód épült a 45 perc végére meg is oldódott.
Szerintem Cliff szerepe is akkor vált állandóvá, amikor eldöntötték, hogy a Dallas folytatásos sorozat lesz. Akkor kellett J.R.-nak egy állandó ellenfél.
Az Early Yearsben nem tudom milyen szerepe volt Tintásnak, mivel egyszer láttam a filmet, nagyon régen, több mint húsz éve, de majd megnézem.
Annyira emlékszem, hogy hárman Ő, Jock és James olajat találtak + szerelmi háromszög is volt Ellie miatt, meg Ewing kerti parti, amin Bobby és Pamela gyerekként találkoztak, illetve J. R. pedig kamaszként tűnt fel.

Steve Kanalyt beszéltük, jó, hogy maradt, de így egy kicsit fura volt az a szál, amikor a legelején Lucyval hempergett az istállóban, nyilván akkor még nem tervezték, hogy ő lesz Jock fia. A vége felé viszont már nagyon megfáradt Ray és Donna karaktere is.
Valamint kár volt összehozni Rayt Jennával, valahogy nem működött köztük a kémia, erőltetett volt a kapcsolatuk, de tudom beszéltük anno, hogy Priscilla Presley Leonard Katzmann személyes kedvence volt, muszáj volt azután is benntartani a showban, miután Bobbyval nem jöttek össze.
Pedig Jenna karaktere a Naldo gyilkosság lezárása után szintén feleslegessé vált szerintem. Az álomévadban is csak szenvedett, Bobbyt gyászolta.
Azt sem tudom, akkor milyen történeteket kapott volna, ha Bobby nem tér vissza?

Hogy egy új színésszel milyen lett volna a Dallas, Larry nélkül, hát szerintem nagyon furcsa. Akkor ezek szerint semmiképp nem akarták J.R.-t a lövésben meghalasztani?
Ezt tuti nem tudták volna a nézők elfogadni, egy mellékszereplő cseréje is sokszor megviseli a sorozatot, nemhogy a legfőbb karakteré. Szerintem egy új színésszel jó, ha egy évadot megér a Dallas, vagy pedig egyértelműen visszasírták volna Larryt, mint ahogy tették Ellie, azaz Barbara esetében is. Azért ha megtalálod ki játszotta volna J.R.-t ha Larry kilép, oszd már meg majd itt, kíváncsi lennék rá.

Örökbefogadás: Beszéltük sok bakit tartalmazott ez a szál, biológiailag is, bár tény, hogy jól el tudták vele húzni az időt.

Pamela igen végig nagyon erős volt, vele mindig tudtak új történeteket előhozni, gyermektelenség, emiatt depresszió, aztán eltávolodás a férjétől a Ewing olajtársaság miatti harc miatt, örült testvér aki szétrombolta a férjével való házasságát, örökbefogadás és Markkal való kapcsolata és Mark keresése is egyértelműen tartogatott izgalmakat.
Feleslegessé csak a 9. évadban vált, akkor nem tudtak vele mit kezdeni végképp.


2021-07-09 13:19.23
Én is úgy gondolom, ha Jim nem lett volna beteg marad a karakter elvégre mégiscsak családfő volt.
De mégis milyen történeteket tudtak volna neki adni.
Jock karaktere is gyakorlatilag minden megjárt, sok mindent történt vele, mindent kimerítettek vele kapcsolatban, gondolok itt a következőkre:

- Hatalmi viszály (Tintás)
- Eltitkolt törvénytelen gyermek (Ray)
- Eltitkolt beteg első feleség (Amanda)
- Házassági válság (Ellie mellműtéte kapcsán)
- Időskori betegség (Szívműtét)

Tehát Jockban sem volt már nagyon több, ha marad max újabb házassági válságot, vagy ujabbi hatlami viszályt kreálhattak volna a neve köré. De mondjuk már Tintás sem élt, akkor vajon kivel? Mondjuk felbukkanhatott volna egy régi, sose nem látott ellenség.
Talán pont jókor írta ki az élet Jockot, bár mondjuk magát a színészt sajnáltam, hogy meghalt.
Az is lehetett volna, hogy Jim a betegsége miatt továbbiakban nem vállalja és akkor Jockot meghalasszák.
Ezért volt hülyeség hat évvel később előjönni a Wes Parmelee sztorival, de ezt már anno töviről egyire átbeszéltük.


2021-07-09 13:11.24
Igen, én is ugyanerre, hogy tintás karakterét már az elején leírták, hiszen sosem láttuk őt józanul. Ráadásul akkor sem szerepelt minden részben, tehát csak epizód szereplőnek, nem fontos mellékszereplőnek szánták, hiába volt ő a rivális család feje.
Meg ugye, mivel említetted, hogy az első Tintás nem ért rá, mivel más filmekben is forgatott, így el kellett tüntetni egy időre, találni helyette egy új színészt.
Viszont az új színész külsőre, karakterben is elütött a régitől, szerintem Dave Wyne tehetségesebb is volt, az új Tintás, nem tudom hogy hívták, nekem már csak egy megfáradt, életunt öregembernek tűnt, aki valahogy beletörődik a sorsába, tudja nem sok van neki hátra, már nem harcol, de felemlegeti azért a régi sérelmeket. Ilyen volt pl: amikor Ellivel ültek egy padon valamikor a második évad közepén, ahol még mindig arról filózott, hogy Jock Ewing tette tönkre az életét.
Másrészt felől lehet a szereplőcserét sem tudták elfogadni. Oké, hogy mellékszereplőről volt szó, nem olyan fontosról mint Ellie, de akkor is, fontos szereplő volt, meg sok cselekményszál mozgatórugója. És mivel a régi és az új Tintás külsőleg, belsőleg is elütött, így nem csoda ha mondjuk a nézők sem fogadták el.
Mint említettem régebben, valamikor januárban a Váratlan Utazásban is az egyik szereplő Cecily lecserélését, aki szintén, bár családtag volt, nem volt fontos karakter, mégis ez a szereplőcsere megviselte ott is a rajongókat, mivel a régi és az új színésznő külsőleg- belsőleg nagyon elütött egymástól.
Meg Tintásra már nem is tudtak volna nagyon alapozni, a karakter kifutotta magát, időszerű volt a kiírása.
Az meg oké, hogy leszokott az alkoholról és józan életet élt, de a szervezetét annyira megviselte a sok évig tartó italozás, hogy tönkrement, leépült, pl: májrákot kaphatott.
Meg ha valaki nem iszik is vannak olyan időskori betegségek,amik viszonylag gyorsan végeznek velük, onnantól kezdve, hogy diagnosztizálják náluk, pl: hasnyálmirigyrák, tüdőrák.
Tehát Tintás bármelyiket elkaphatta és az alkoholista életmód nemcsak a májráknak, hanem a hasnyálmirigyráknak is lehet az előzménye.
De mindegy valahogy ki kellett írni, megoldották.
Halálával viszont érdekes történeteket tudtak kreálni, megjelent Rebecca, majd általa Catherine is.
Nos J.R. szerintem így se úgy se békélt meg Pamelával akárki fia borja lett volna, mivel ő inkább Jennát képzelte el Bobby mellé, ezt többször hangoztatta, másrészről pedig jól írod kellett a konfliktus a sorozatba.
Márpedig ahol ennyien élnek egy fedél alatt, szülők, nagyszülők, sógorók, sógornők, nagybácsi, unokahúg egyebek ott óhatatlanul is előjönnek a konfliktusok, mint, ahogy láttuk is.
Igen a második évad felé érződött, hogy Ray is kifutotta magát, jó ötlet volt ez a csavar, így még több évadra meg tudták menteni, új történeteket, sőt társat is kapott.
Viszont említetted azt is, hogy J.R. is ki akart lépni a lövés után, mert kevesellte a gázsiját.
Nos tegyük fel J. R. akkor meghal a lövés következtében, hogy folytatódott volna sorozat??
Erre volt forgatókönyvük? Mert oké talán bármelyik szereplő nélkül elment volna, mint ahogy láttuk ment Bobby nélkül is, bár tudjuk milyen sikerrel, majd később Pamela majd Samantha nélkül is.
De J. R. nélkül? Már a második évadban is nagyon látszott, hogy ő a központi figura minden cselekményszál mozgatórugója.
Szerintem nélküle jó ha tíz részt megélt volna a sorozat. Bobby hiába volt jófiú, hosszú távon egymagában unalams lett volna, kellett J.R. a jó rész rossz küzdelme, folyamatos harc, ez tartotta olyan sokáig életben a sorozatot.

Örökbefogadás: Tény, hogy valami nem változik, régen is ma is, pénz beszél, sajnos, nemcsak itt.
De tény, hogy sokáig el tudtak vele lavírozni, bár én szeretem a témát, már a végére nekem is egy kicsit unalmas volt. Meg egy kissé hihetetlen is, hogy Christine elvetélt J.R. gyerekével, utána egyből teherbe esett Farradaytől rekord gyorsasággal?
Jó mondjuk ez azért kellett, mert ha kiderül mégis J.R. Christopher apja az túl sok kockázatot rejtett volna magában.

Pamela: Nem tudom egyébként ha marad, nincs a balesete, milyen történetet tudtak volna még neki írni?
Szül egy gyereket? Lehetőleg mondjuk egy lányt, hogy ne csak fiúk legyenek a családban? Vagy megtörténik a baleset úgy is, de az abból való felépülést húzzák el a végtelenségig?
Erre volt valami koncepció?
Mert én úgy veszem észre, hogy miután Bobby feltámadt és újra összeházasodtak és Pamela visszaköltözött Southforkba a karaktere feleslegessé vált.
Először mérges volt Jenna gyereke miatt, ez még viszonylag érdekes szál is volt, de utána viszont semmi érdekeset nem csinált, csak a háttérben statisztált.
Olyanokra emlékszek csak, hogy Samanthával együtt fürödtek a medencében, vagy együtt elmentek vásárolni és mivel Samantha épp ekkortájt vált fehérneművel foglalkozó üzletasszonnyá valami ruhadarabot rá akart sózni.
Volt még más is ezen kívül?
Igen Bobby csak Pamelával működött igazán, én utána sem Aprilt, sem más nőt nem tudtam mellette elfogadni, de lehet, hogy ez csak az én bajom.


2021-07-09 09:02.27
Köszönöm szépen a részletes nagyszerű elemzést, mint mindig.
Tintás karakterében több potenciál lett volna, amit nem aknáztak ki, szerintem túl hamar kiírták, bár ez azzal is magyarázható, hogy nem tervezték hosszúra a sorozatot.
És tegyük fel, ha Jock pere után mégsem folytatódik a sori, akkor megnyugtató lezárás lett volna, ha a néző továbbgondolja a szálakat, hogy Pamelát, így mivel nem Tintás az apja jobban befogadják a Ewingok (ami persze, mint tudjuk nem így történt, mivel J.R. továbbra is utálta) szülhet gyereket mivel nem neurofibromatózisos.
De miután mivel szerencsére folytatódott a sorozat és utána még pár nagyon erős évad következett, így valóban érdekesebb volt egy örökbefogadásos sztorival előjönni, mintha csak Pamela szimplán szült volna egy gyereket.
És az is igaz, hogy sok nő nem tud a mai napig természetes úton teherbe esni, vagy nem tudja kihordani, sajnos ezek mind a mai napig valós problémák 40 év elteltével is.
Talán annyit javult a tudomány, hogy a mesterséges megtermékenyítésnek köszönhetően sok gyermektelen pár kap esélyt arra, hogy akár egyszerre több gyereke is szülessen. (lombik ikrek, hármasikrek). Ennek az egészségügyi kockázatai mondjuk a mai napig vitatottak, de sokan inkább vállalják a sokadik lombik kezelést súlyos milliókért, mintsem, hogy örökbe fogadjanak.
És vissza a Dallashoz, nagyon jó, hogy előhozták az örökbefogadás témát, rávilágított az akkori örökbefogadási problémákra, hogy milyen nehéz volt már akkor is gyerekhez jutni, emlékszem, amikor Pamela és Bobby elmentek egy ilyen örökbefogadással foglalkozó központba ( nálunk TEGYESZ, Amerikában nem tudom, hogy hogy hívják), ahol közölték, hogy az örökbefogadásra több mint két évet kell várni.
Ekkor jelent meg ugye Faraday és Bobby kvázi megvette tőle Christophert.
Sajnos, mivel többször említettem neked itt, hogy gyermekvédelemben dolgozom, ez a mai napig nem változott, legalábbis Magyarországon nem, Amerikában nem tudom, hogy ma hogy van.
Az örökbefogadni szándékozó párok komoly kiválasztáson, alkalmassági vizsgákon mire gyereket kapnak, valóban eltart két évig vagy még tovább is.
A másik pedig az örökbefogadni szándékozó szülők közül mindannyian szőke, kékszemű, tökéletes génállománnyal rendelkező pár hónapos csecsemőt szeretnének örökbefogadni, holott a rendszerben az ilyen gyerek nagyon ritka, viszont rengeteg a más származású, fogyatékkal élő, vagy korai fejlesztésre szoruló, akiket nem szeretnének magukhoz venni.
Ezért aki viszonylag rövid időn belül, viszonylag normális csecsemőhöz akar hozzájutni, az bizony lefizeti az eljárásban résztvevőket.
Persze erről senki nem beszél, tabutéma, de így van. Persze viszonylag normális csecsemőből is kamasz vagy felnőttkorára ki tudja mi lesz.
Sajnos ezek a gyermekek nem megfelelő családból, nem megfelelő génállománnyal jönnek, amiről persze nem ők tehetnek.
Olyan nagyon ritka, hogy mondjuk egy jómódú, értelmiségi házaspár mindkét tagja autóbaleset következtében elhalálozik és ott marad árván egy pár hónapos csecsemő. Az ilyen jómódú szülőknek kiterjedt rokoni, baráti kapcsolata van, ha mégis megtörténik egy ilyen, mindig van olyan, aki felneveli a gyermeket, nem kell örökbeadni.
Nekem érdekes volt amúgy pont ezért az örökbefogadási szál, bár akkor még 8-9 évesen nem sokat tudtam ennek hátteréről.
Tény, hogy sokáig elhúzták, emlékszem anno mondták, hogy többen már unták is, de inkább ez, mint a végeláthatatlan olaj üzletek.
Pamelával a vége felé, főleg Bobby feltámadása után nem tudtak nagyon mit kezdeni valóban. Érződött, hogy megfáradt a karakter, vagy valóban az írók voltak fantáziátlanok, de már akkor az egész sorozat fáradt volt.
Mondjuk Pamela kilépése nagy űrt hagyott maga után, meg Bobbyt csak vele tudtam elképzelni, de érdekes Pamelát Bobby nélkül igen. Érdekes, hogy az álomévadban önállóan is helyt állt, J.R.-ral is szembeszállt.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... végére

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk