Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Az éjszaka urai
- Paramount Network, 03:15
Szörnyszülöttek
- Film Mánia, 03:25
Hisztéria
- Film Café, 04:00
A vér földje
- HBO2, 04:05
Apafej
- Mozi+, 04:35

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Nyugaton a helyzet változatlan (2022) - Vélemények
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő - Vélemények
Érdekességek!
Mit hallgatsz most?
Fallout (sorozat) - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Martínez aaaaa
Brian Doyle-Murray aaaaa

 

Fórum - Lelki ismeretek - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

17. Semprini (2024-03-22 07:40.38) aaaaa
"Majdnem" zseniális.
Teljesen megérdemelt az Oscar és a Golden Globe, amit nemcsak a film, hanem külön a zenéje is megkapott. Az animáció a Pixartól megszokott és elvárt csúcsminőséget hozza, ötletes, kreatív, helyenként kimondottan vicces, ugyanakkor elgondolkodató is. Rögtön az elején beszippantott, megfogott, sorjáztak a jobbnál jobb jelenetek. A macskás rész pedig még egy testcserés vígjátékot is behozott a képbe, ez volt a film csúcsa számomra, nagyokat nevettem a vicces helyzeteken.
Aztán sajnos az utolsó negyedóra kicsit visszarántott. Nem mondom, hogy rossz volt, de valahogy más lett, mint amit vártam. Kicsit összecsapottnak éreztem a lezárást, olyan túl hirtelen lett vége, és lerontotta az odáig remekül felépített filmet.
Ezzel együtt összességében ez egy kimondottan jól sikerült animációs film, de elsősorban felnőtteknek és talán nagyobb gyerekeknek vagy kamaszoknak való, kis gyerekek szinte biztos nem fogják érteni. Az Agymanókhoz lehetne hasonlítani, de az nekem egy fokkal jobban tetszett. De ez is mindenképp megéri a megénézést, akár többször is. Részemről egy nagyon erős négyes.
8,5/10


16. Watcher (2024-01-26 18:41.55) aaaaa
Nem értem, miért húzzák le ezt a filmet a fórumokon.
*
spoiler
*
Igen, tudom, hogy Disney, és az mindig happy end, de úgy is kerek lett volna, ha az ipse halott marad.



15. Cantri (2023-02-21 22:59.20) aaaaa - (válasz Cantri 5. hozzászólására)
A letaglózóan gyönyörű technikai kivitelezés mellett a Lelki ismeretek attól lett az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb animációs mozija, hogy az alkotók kiválóan fogták meg a "mindennapok emberének" lényegét. Sajnos a legtöbbünk simán elengedi az úton megtapasztalható élményeket, és szépségeket, annyira szűken az áhított célra tudunk fókuszálni. Az élet legkegyetlenebb tréfája ugyanakkor az, ha valahogy sikerül elérni az áhított célkitűzést... melyet sajnos csak ritkán követ felhőtlen boldogság... Ennek oka, hogy Joe Gardnerhez hasonlóan a legtöbb ember nincs teljesen tisztában azzal, hogy amire SZÜKSÉGE van az nem feltétlen ugyanaz, amit AKAR. Végső soron a Soul erről szeretne mesélni, főhősünk csak akkor jön rá a leckére, amikor megkapja élete lehetőségét, az üresség azonban ráébreszti arra mindvégig ott volt az orra a előtt a életcélja.

Remekbe szabott tanmese, tényleg főleg inkább a nagyobbak számára, mert ez bőven meghaladja a kissrácok szintjét....de ez a vizuális műfaj egyébként sem a gyermekek privilégiuma.


14. Mimuss84 (2022-01-22 22:25.49) aaaaa
Nekem 5*. Nagyon tetszett.


13. Kokesininja (2021-10-24 19:47.32) aaaaa - (válasz Norbii92 6. hozzászólására)
Egyetértek .


12. Kokesininja (2021-10-24 19:46.25) aaaaa
Szerintem telitalálat...a hangulata és a körítés is elragadó, a mondanivalója is eléggé komoly . És mindezt sikerült humorosan és elgondolkodtatóan egybegyúrni .


11. Emmersson (2021-10-21 10:16.37) aaaaa
Egyrészt, a leírás helyből baromság, mert Mr G nem veszíti el a szenvedélyét, épp ellenkezőleg, egy nagy lehetőség kapujában áll, amikor is...potty :)

Másrészt, nálam az húz le ey csillagot, ami keretbe foglalja a sztorit - ez a borzalmas improvizatív jazz! Szerencsére viszonylag kevés nyenyere szólt a filmben, de még az is sok(k) volt számomra.

A többi OK. Korrekt mese, jó ötletek - bár a 2D Jerryk és társaik furák voltak -, a már megszokott profi Pixar munka.
Rendesen belemásznak az emberi lélekbe-tudatba, szépen megvilágítják a film végső üzenetét.

***

KicsiRéka!

A trailer bal sarkán van egy 12-es korhatár karika :)


10. Bertó!!! (2021-10-12 03:56.52)  
A Lelki ismereteket, akár még az Agymanók testvérfilmjének is lehetne nevezni, viszont azt nagyon rühelltem a karakterei miatt. Számomra kínszenvedés volt végignézni (harmadjára csak sikerült).

A Soul-nál azt éreztem, hogy meg tudja érinteni az ember lelkét.
Inkább felnőtteknek ajánlott. A gyerekeknek nem hiszem, hogy végig le tudná kötni a figyelmét.

Coco, Előre és most ez.
Szép munka, hamisíthatatlan Pixar minőség.


9. A tisztelendő (2021-06-18 16:47.08) aaaaa - (válasz KicsiRéka 8. hozzászólására)
Akkor marad nektek a Toy Story kvadrológia, a Hihetetlen család filmek, meg a kedves lánctalpas Wall-E. Azt mindenki imádja, akivel eddig életemben találkoztam.

Elnézést a személyes megállapításért, de nem is tudtam, hogy van gyereked. Amikor 2 hete velem és többekkel beszélgettél a dolgok, amik idegesítenek rovatban, nem került szóba. Bár magamtól is rájöhettem volna, mert te egyértelműen azok közé tartozol itt a fórumon, akiknek zajlik valami a kobakjában, következésképpen alkalmas szülőnek. Gratulálok. :)


8. KicsiRéka (2021-06-17 07:43.14) aaaaa - (válasz A tisztelendő 7. hozzászólására)
12 év felett mar működhet a film, a 9 éves gyerekemnek még túl elvont volt, ki is kellett jönnünk róla, annyira unta. A Coco-t nagyon szereti, de ez inkább a nagyobbaknak készült.

Nekem kissé katyvasznak tűnt a világképe, (afféle New Age), merítettek mindenhonnan, keletről meg nyugatról is. De bővebben nem tudok véleményt mondani, mert a feléről lemaradtam.


7. A tisztelendő (2021-06-11 17:11.57) aaaaa - (válasz Norbii92 6. hozzászólására)
A Pixar legutóbbi filmjei közül a Coco, az Előre és a Lelki ismeretek nemcsak szórakoztató, hanem erőteljes tanító-nevelő szándékkal is közelít a gyerkőcök felé. Arról nem vagyok maradéktalanul meggyőződve, hogy utóbbi kettő üzenete hatékonyan célba talál náluk, de felnőttként egyértelműen katarzisos élményt adnak. Óriási a kontraszt a gyerekeket egysejtű happy meal menü fogyasztóknak néző ellenpólussal szemben, amit pl. a Norm, az északi-féle rettenetek testesítenek meg.


6. Norbii92 (2021-06-11 16:02.10) aaaaa
Tavaly mutatta be a Pixar a Lelki ismeretek névre hallgató animációs filmjét, ami nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy Joe Garner jazz zenész történetén keresztül bemutassa a túlvilágot, de még inkább azt hogy honnan is "jöttünk", mi a célunk, és hogy miért vagyunk a Földön. A film választ kíván adni arra, hogy hova mennek a halott lelkek, hogyan alakul ki az újszülöttek személyisége, és nem mellesleg, hogy bemutassa: az élet még ha napi szinten próbára is tesz minket, a szenvedéseken túl igenis értékelnünk kell az apró örömöket, ugyanis csak ez az egy esély áll rendelkezésünkre.
A Lelki ismeretek egy Queens-i jazz zongorista, Joe Garner életébe és halálába ad betekintést. Joe egy általános iskolában tanít, ami nem teszi őt teljesen boldoggá, ugyanis a vágya mindig is az volt, hogy apja nyomdokaiba lépve híres jazz zenésszé váljon. Erre pedig meg is kapja a lehetőséget, amikor hívást kap egy volt diákjától, aki lehetőséget kínál neki, hogy a híres Dorothea Williams bandájában zongorázhasson. Joe-t a sikeres próba alatt és után is teljességgel elragadja az ihlet, aminek hatására megfeledkezik a külvilágról, és szerencsétlenség éri: lezuhan egy aknába és meghal. A lelke a túlvilágra menne, Joe azonban másik utat választ.
Joe a történet során a túlvilágról, vagyis az "azutánból" az “azelőttbe” surran, ahol összetalálkozik egy még meg nem született lélekkel, 22-essel. 22-es már évezredek óta a születés előtti állapotban van. A karakter kiválóan mutatja be a főhősével szög ellentétes narratívát, vagyis, hogy a Föld nem egy varázslatos hely, hanem a kín és a szenvedés epicentruma. 22-es egy olyan karakter, aki szkeptikusan áll mindenhez, mindenről azt hiszi, hogy ő jobban tudja. Azonban szép lassan kiderül, hogy mindez csupán egy védekezési mechanizmus, ugyanis egész “életében” azzal szembesült a mentorai révén, hogy nem elég jó a földi élethez. Joe és 22-es közt viszont egy különleges kötelék alakul ki, azáltal, hogy Joe nem akarja megváltoztatni a személyiségét. Mindezt azonban felülírja Joe megszállottsága a zene iránt, és a környezete irányába tanúsított nemtörődömség, ami 22-esben is rendkívül mély nyomot hagy. Mondhatni a karakterek egymásra hatnak, ugyanis amíg Joe hétköznapi észleléseken, élményeken, és nem mellesleg a saját "bőrén" keresztül mutatja be a szkeptikus 22-esnek, hogy az élet igenis megéri azt, hogy megéljük: az első étel megízlelése, vagy épp csak egy másik ember megismerése mind-mind olyan élmény, amely értelmet ad mindennek - addig Joe is kénytelen megtanulni néhány leckét az életről. Még pedig, hogy az mit sem ér, amíg csak a céljaink megvalósítására használjuk – így ugyanis kimaradunk a legfontosabb dologból, a valódi életből.
Ezen leckék megértéséhez kiváló eszközt választottak a készítők, ugyanis a zene képes arra, hogy összekösse az embereket, emellett nem próbálja meg a néző szájába rágni sem ezeket fölöslegesen.
A Lelki ismeretek tehát egy óda az élethez. Apró momentumokon keresztül mutatja be, hogy miért is egy egyedülálló élmény, és miért kell örülnünk minden egyes napnak, amit átélünk. A film továbbá nem idealizálja túl a karaktereit sem, hanem realisztikusan, a hibáik bemutatásával ad róluk komplex képet.
Összességében a Lelki ismeretek egy páratlan filmélmény, egy olyan animációs film mely egyszerre szól a gyerekekhez és felnőttekhez, nem szájbarágós, hanem vicces, közérthető és egyben átélhető. Továbbá megmutatja, hogy képes a mélyére ásni olyan metafizikai kérdéseknek, amelyekre az elmúlt évezred filmjei jószerivel próbát sem tettek. Engem nagyon megérintett. Csak ajánlani tudom mindenkinek. 5*


5. Cantri (2021-01-21 00:08.21) aaaaa
Cinema therapy

Kissé elkoptatott frázis, hogy a Pixar nem csak kicsiknek készíti alkotásait...azonban ezúttal megfordulni látszik ez a tézis, ugyanis a Soul egyértelműen inkább az érettebb, felnőtt közönségnek szól, mintsem gyerekeknek....mégha egyébkénk a lurkók sokkal többet képesek felfogni a világunkból mint hinnénk.

Az alkotók az Inside Out után újfent nem voltak restek komolyabb fába vágni a fejszéjüket. Igazából kifejezetten figyelemre méltó hozzáállás ez, hiszen ez a cég pont megtehetné, hogy csupán merchandise vadász (köhüm Verdák) cuccokkal árassza el a képernyőt, de tulajdonképp pont ezért vannak ott jegyezve animációs körökben ahol. Soul esetén egy egészen komplex absztrakt univerzumot tárnak elénk, olyan figurákkal, melyek néha mindösszesen néhány vonalból állnak. A látvány minőségét szinte már említeni felesleges, de tényleg elképesztő, ahogy egyre részletesebbek ezek a mozgóképes csodák...konkrétan minden egyes képkocába bele lehet nagyítani, és felfedezni, hogy a ruhák bolyhaitól kezdve az izzadságcseppekig minden oda lett pakolva. Amiben viszont tényleg még nagyobbat lépett a lámpás stúdió a mesterséges megvilágítás kifogástalan alkalmazása, ahogy az utcasarkokban vagy emberek arcán megtörnek a fények és színek, mintha csak Deakins legjobb munkáit idézné. Bámulatos.

Tökéletesen időzített alkotás, így 2020 tájékán abszolút valid mozgóképes lélekterápia, mely során újra felfedezhetjük az apró dolgok szerepét boldogulásunkban, ahogy az élet nevezetű dolog megformálja lelkünket. Tudom....már-már elkoptatottnak hangzik mindez, de ahogy a pixaros srácok elénk rakják az ember eszébe sem jut az olcsóság vagy újrahasznosítás gondolata. Taps-taps!


4. Sakamaru (2021-01-08 17:12.44) aaaaa
Pixard lassan mikor ez a stúdió filmet csinál tuti lehet készülni a zsepikkel. Nagyon megható történet. Mi a cél és mennyire mellé lehet vele lőni.


3. Samick (2020-12-31 00:14.39) aaaaa
A Pixar megint minőségit alkotott.

Számomra az Inside out szintjét nem éri el, de mégis egy megható és elgondolkodtató belső utazásra viszi a nézőt!A téma elég mély, az élet értelme körül vizsgálódik, de jól emészthető formában!

A tartalom leírása az adatlapon teljesen rossz, egyáltalán nem arról szól a film!



2. Tomka90 (2020-10-10 12:41.12)  
Amerikában a Disney+-on lesz elérhető, nálunk viszont fogják vetíteni a mozikban.

[link]


1. Dexter Sitzky (2020-01-11 16:33.57)  
Ez a legígéretesebbnek tűnő idei animációs film.Moziban láttam az előzetesét,úgy tűnik lesz benne némi újdonság.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekSemprini, 2024-03-22 07:4017 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk