Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Ferrari (4K UHD Blu-ray + BD) *A mozifilm* *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Vuk
- TV2, 14:15
A nagy dobás
- Viasat Film, 14:20
Bajkeverő majom
- Minimax, 14:30
Koktél
- Film Mánia, 14:45
Forráskód
- Mozi+, 15:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Brendan Gleeson (69)
Christopher Lambert (67)
Terence Hill (85)
Eric Idle (81)
Lucy Lawless (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Agyvadászok - Vélemények
2022-es választás
Ellenségek legjobbika - Vélemények
Jó, rossz, meg ami közte van - Vélemények
- Filmes Sámánok Rendje -

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Ha eljön Joe Black aaaaa
Fritz Wepper aaaaa

 

Fórum - Judy - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

8. Kukoricaember (2022-11-30 22:18.42)   - (válasz KicsiRéka 2. hozzászólására)
Jól van sokat ittál kiborultál aludj ☺


7. Wilhelm (2022-11-30 18:36.10) aaaaa
Irgalmatlanul erős dráma.
2019-ben lett elkészítve ez az életrajzi betekintés, mely az aranykor egyik híres színész-énekesnőjének utolsó éveit mutatja be.
Judy Garlandról beszélek, Liza Minnelli édesanyjáról, aki már két és fél évesen a szórakoztatóipar gyermekének számított. Erre az akkori uralkodó filmgyár szintén rögtön felfigyelt, amit úgy hívunk, hogy Metro-Goldwyn-Mayer. Röviden: MGM. Ennek az emblematikus mozgó jelképe az üvöltő oroszlán, amely fölött az van vésve latinul, hogy Ars Gratia Artis, vagy franciául írva, L'art pour l'art, vagyis a Művészet a művészetért.
Na, újra Judyra visszaugorva, kislányként kövérke volt, így a filmstúdió szigorú diétára fogta, a megfelelő testsúly elérése érdekében. A vállalat csakúgy, mint a többi ilyen „kisfruskát", portékaként kezelte, sakkban tartotta, és finoman szólva sem éppen kesztyűs kézzel bántak velük, ha kellett egésznap dolgoztatták a lányokat, Garland akár 18 órát is lehúzott egyhuzamban a forgatások alkalmával- a mozi egyes aspektusai ennek a negatív vetületét visszatükrözi.
1950 után hagyta ott a céget, majd a filmezésben megbízhatatlannak titulálták a sorozatos kicsapongásai miatt, ezért szép lassan kezdett felhagyni ezzel.
Életrajzunk hálistennek a korai időszakát nem szedi szét darabokra nekünk, hanem élete legvégi időszakára fókuszál. Tehát a koncertezéseire, fellépéseire, televíziós interjúira- ezek az 1960-as évekre tehetőek. Ha zeneileg akarnám neked belőni a korszakot, akkor Beatles korszak.
Viszont nem vajmi petyhüdt keretek között hozza előtérbe ezeket a drámaibb eseményeket, hiszen művünk kihangsúlyozza az énekesnő anyagi gondjait, gyógyszerfüggőségeit, túladagolásait, ivászatát, majd ebből kifolyólag egészségügyi problémáit. Később példaként említve légcsőmetszést (tracheotomiát) hajtottak végre rajta- hangszálai szinte tropára mentek, skálázni alig tudott. Fiatalkori függőségei megmaradtak neki negyvenen túl is- ezekkel a démonokkal élete végéig küzdött.
Elég is mostan ennyi felkonferálás, nem koptatom tovább ennek kapcsán a klaviatúrát, mivel ha feltrappolsz a világhálóra, és bepötyögöd személyünket, akkor számtalan információra rálelhetsz.
Azonban Rupert Goold drámája azonnal megkaparinthat, magával ragadhat, legalábbis én így voltam ezzel. Egy név nyomban rásrófolt egy óriásit erre. Ez nem más, mint a texasi színésznő: Renée Zellweger. Izzasztóan nehéz szerepet kapott, ám döbbenet, amit itt beleadott. Semmi elmismásolás, hanem tiszta színészi játék, valódi éneklés a részéről- Akadémia jutalmazta is ezt a Teljesítményt!
Rupertet amúgy ekézték, hogy rendezése szűkmarkú, ha nem lett volna Renée, akkor veszített volna értékéből,- van benne némi igazság, de nálam nem volt benne hiba. Azért is ekézgették, mert Garland életének záró állomását vesézte ki. Kérkedőkkel ellentétben szerintem ezt pontosan jól csinálta, mivelhogy így nem egy fárasztó, agyon unott, elcsépelt életrajzi mozira kaptunk jegyet, hanem a zenés paletta kapta a nívósabb teret.
Igen, ez igencsak nívós volt, sőt, még szebben fogalmazok: Impozáns. A legendás énekesnő londoni fellépéseivel, abban az előkelő teremben, amit Talk of the Town kabaré klubnak nevezünk. Big-Bandjével együtt, ennek a karmestere, zongoristája, Burt Rhodes volt. Hozzáteszem, hogy a brit birodalom fővárosának egyik luxus hotelében lakott, a személyzet pedig természetesen az ő kénye-kedve szerint teljesítette kívánságait.
Borsószemnyi termetével, azzal a cirka 151 cm-es magasságával valami elképesztő emlékezetes pillanatokat adhatott az ottaniaknak, ezzel az otthonülőknek, azaz nekünk is. Persze akadt számos allűrje, de kétségtelenül hódolói piedesztálra emelték és korszakának ékességének bizonyult. Sokan nem is gondolják, de a világon ő az első, aki Grammy Díjat zsebelhetett be magának.
Ám magányos és boldogtalan volt életének jelentős részében- Zellweger ezt felettébb hitelességgel adja át számunkra. Átéreztük, azonosultunk a nyomorúságosabb pillanataival. Gyermekeivel való távoli kapcsolatával, félresiklott temérdek házasságával, megbotránkoztató viselkedésével.
Ez a dráma a fenséges és a nyomasztó perceket váltakozva hozza- Rupert ezt parádésan mérlegre tette. A szomorúbb, hányatatottabb magánszféráján túllátva. Vess egy pillantást a színpadra, azokkal a háttérizzókkal, azzal a zenekarral. Mintha a régebbi világhírű, sanzonénekesnőt láthattuk volna, Edith Piaf féle magasságokban járunk, nem picinyke szót mertem most ide leírni.
Énekesnőnknek London volt a végső beteljesülés, a második otthona. Az esték alkalmával, mikor nem itta le magát a sárga földig, és tényleg odafigyelt, akkor káprázatos estéket adott közönségének. Olyan zeneszámokat énekelt, mint például: Once In My Life, San Francisco, vagy éppenséggel a levezető lírai: Over The Rainbow- ez az alkotásunk zárása is egyébként. Elcsuklott hanggal a végén, a két hódolója segítette ki, akikkel a filmben szemrevételezhettük, hogy pár idilli percet eltöltött.
Zellweger búcsú szavai megérinthettek minket, beléd ivódhatott azzal az énekléssel- nem utolsó sorban megszívlelendők ezek a szavak tőle.
Plusz úgy összességében az egész Goold féle mű megérinthetett.



6. Ava Gardner (2020-08-22 12:43.23)   - (válasz Henassa 5. hozzászólására)
Hát nem is a szétbotoxolt bridzsit dzsónszal kellett volna eljátszatni e szerepet.


5. Henassa (2020-08-22 02:27.58)   - (válasz KicsiRéka 2. hozzászólására)
?


4. Cantri (2020-03-15 18:08.11) aaaaa
Ilyen mikor egy alakítás teljesen elviszi a hátán a filmet....Zellweger hatalmasat alakít, pedig anno a Bridget Jones naplója idején ki gondolta volna, hogy ilyesmire is képes... Szép emléket állítottak a készítők Hollywood egyik korai csillagának, tetszetős drámai ívvel bemutatva a hírnév áldásait és átkát...a "Somewhere over the rainbow-nál" pedig maximálisan összejött a lúdbőr.


3. Bartpet (2020-01-29 14:35.33)   - (válasz KicsiRéka 2. hozzászólására)
Köszönjük Emese!


2. KicsiRéka (2020-01-10 21:59.12)  
Zellweger a valaha volt legirritálóbb színésznő számomra :D Szegény Judy Garland :(


1. Emmersson (2020-01-10 19:38.33)  
Na..ez a nő bárkire jobban hasonlít már, mint egykori önmagára :P



Kapcsolódó fórumok

VéleményekKukoricaember, 2022-11-30 22:188 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk