Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Végképp eltörölni
- Viasat3, 21:00
Elysium - Zárt világ
- Film+, 21:00
Robotzsaru
- Viasat Film, 21:00
Rambo - Első vér II.
- Moziverzum, 21:00
Csak szexre kellesz
- SuperTV2, 22:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Jellemző mondat, esetleg rövid párbeszéd - melyik filmben hangzott el?
Fallout (sorozat) - Vélemények
Sötét múlt (2022) - Vélemények
Született július 4.-én - Vélemények
Becky bosszúja - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Végzetes árulás aaaaa
Carlyss Peer aaaaa

 

Fórum - Csungking expressz - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

10. Bertó!!! (2024-03-03 14:50.44)  
Én ezzel a filmmel be is fejeztem Wong Kar-wai
munkásságát. Már a Szerelemre hangolvát is, csak a hangulata miatt néztem végig. Számomra az is borzalmasan vontatott volt. Ez meg még rátesz egy lapáttal a retardált szereplőivel is, ráadásul olyan, mint dramaturgia nem is létezik.


9. Norbii92 (2021-09-24 11:27.58) aaaaa
Wong Kar-wai épp egy nagy költségvetésű filmjének utómunkálatai közben folytatott 3 hónapos szünetében forgatta le a Csungking exoressz-t még '94-ben. Ennek ellenére ez egy mestermű, szó szerint, a karcos képi világával, néha videoklipszerűen rángatózó, máskor melankolikusan lassú vágásaival, szimpatikus színészeivel egy rendhagyó romantikus film, melyben a lejárt szavatosságú ananászkonzerveket éppúgy mint a tárgyakhoz való beszélést is képes a rendező szerelemhez kötni. Ahogy az időt is egyfajta romantikus eszközként használja fel (a levél, az 1 évre később szóló beszálló kártya), a vágyódás, a már beteljesült de véget ért kapcsolat és egy új szerelem kezdete ugyanúgy érzékeltethető vele. És teszi is Wong Kar-wai gyönyörűen két történeten keresztül, melyben mindkét főszereplő rendőr (223-as és a 663-as), mindkettő épp szakított a barátnőjével és szerelmi bánat gyötri, és mindkettő életének főhelyszínévé ugyanaz az sarki étkezde lesz. Jobban mondva egyikének a kapcsolat végét, a másiknak pedig egy új kezdetét szimbolizálja (223-as rendőrt mindig ott várta a barátnője, míg 663-as beleszeret az új felszolgálóba).
A 223-as számú rendőrt április 1-jén hagyja el barátnője, May. A dátum miatt sem veszi teljesen komolyan, ezért minden nap vesz egyet a lány kedvenc ananászkonzervéből május elsejei lejárattal (amely egyben a férfi szülinapja), hogy mintegy égi jelként kezelje: ha lejárnak a konzervek, lejár a szerelme szavatossága is. Eközben egy drogcsempész nőt átver a bandája, menekülnie kell előlük. Egy bárban fut össze 223-as és a nő, felmennek egy hotelszobába is, de ott a nő elalszik. Másnap a sarki étkezdében új lány, Faye kezd dolgozni, de a tulaj unszolására se kelti fel 223-as érdeklődését. Nem úgy 663-as rendőrét, aki szintén ott eszik és szintén elhagyta barátnője. Az ex a rendőr lakásának kulcsát az étkezdében hagyja 663-asnak, de Faye ahelyett hogy visszaadná, titokban odamegy minden nap kicsit rendbeszedni a lakást. Mire a férfi rászánja magát a randira, Faye elutazik világot látni, mielőtt megállapodna.
Mindkét történet a szakításról és az újrakezdésről szól, két nő és két férfi érintkező, de nem összefutó útjáról, akik ha találkoznak is, nem feltétlenül történik köztük semmi és kommunikálni se tudnak igazán egymással (a szőke nő az első történetben nem akar beszélgetni, Faye üvölteti a zenét, 223-as nem éri el telefonon az exét, 663-as pedig a tárgyaihoz beszél).
Az időt már említettem, de központi szerep jut az ételeknek is, minden karakterhez tartozik egy étel, ami talán még szimbolikusnak is mondható: lejárófélben lévő ananászkonzerv, ínyencsaláta, szardínia...stb. Emellett világsláger dalok is köthetőek a karakterekhez; Faye pl. arról ábrándozik, hogy Kaliforniába költözik világot látni, így ő állandóan a California Dreamin'-t hallgatja. Apró momentumok, de értékesek.
Összességében nekem nagyon tetszett a Csungking expressz. Egy gyönyörű, minden elemében nagyszerű romantikus film az élet legszebb és legkeserűbb érzéseiről. Nincs mindegyik történetben beteljesülés, nem végződik mind happy enddel, ahogy az életbe se, de próbálkozni és remélni, az érzéseinket - akár jó, akár rossz - megélni jelenti az életet. 5*



8. Anzsi72 (2017-02-14 10:10.52) aaaaa - (válasz Iszonytató Huttyogány 2.0 7. hozzászólására)
Nem egy tucatfilm, az biztos. :)
Annyira magával ragadó a hangulata; elrepít, elvarázsol.

Jó, hogy eszembe juttattad, hamarosan újra megnézem, az az érzésem. :)
(És újra kellene a Trust-ot és az Engedj be! c. filmet is. :))


7. Iszonytató Huttyogány 2.0 (2017-02-14 07:14.02) aaaaa
Na ilyennek kell lennie egy igazi romantikus filmnek! Már annyira unom a hollywoodi, mindig happy enddel végződő nyáltengereket, meg a rákkal és leukémiával szomorítani próbáló filmeket (tisztelet a kivételnek, mert van egy-két jó), hogy ez a film a maga sajátos hangulatával és történetével (/történeteivel, mert ugye 2 történetből áll) igazi felüdülés volt. A színészek, főleg Takeshi Kaneshiro és Tony Leung pedig szó szerint hibátlanok voltak. Nagyon erős, egyedi film!


6. Anzsi72 (2016-09-08 13:46.43) aaaaa
Imádtam ezt a filmet. Leginkább a hangulata miatt. :)


5. Vbacs (2014-05-28 16:36.57) aaaaa
Wong Kar-wai bizony nem véletlenül a filmfesztiválok kedvenc Kelet-ázsiai manusa.
Nagyon ügyesen tudja kombinálni Kína filmművészeti szokásait a művekbe okosan beépített nyugat felé nyitással.
Ha a Szerelemre hangolvában nem is mutatkozott ez meg tisztán, a Csungking expresszben szinte az orrunk alá dörgöli.
2 külön kis történet egy filmbe ágyazva. Egy férfi és egy nő, pontosabban egy csalódott férfi, akit épp elhagyott az asszonya és egy különleges, rejtélyes nő, mindez kétszer.
Kellemes kis romantikus történet a híres-hírhedt kínai piac dzsungelében, ahol bármi megtörténhet. Mindenesetre a hangulatot nagyon jól megadta ez a környezet, mert emiatt sosem érzed, hogy leülne a sztori. Egyedül az operatőri munkával voltak problémáim, de az tény, hogy ebben fejlődött idővel a rendező stílusa. Hát itt még néha görcsöt kaptam tőle :)

Ó, aki szereti a Mamas & Papas California Dreamin' c. számát, annak ajánlom a megtekintését, mert ha 5x nem hangzok el benne, akkor egyszer sem :)


4. Lilllllibulllli (2013-05-28 12:00.08) aaaaa
nagyon cuki film :)


3. Bodhiszattva (2012-02-08 22:34.13) aaaaa
Kifejezetten érdekes darab, végig élvezetes, még ha időnként nem is találja az ember a történet fonalát. A vágás nagyon jó, főleg az első történetben. Nem örök érvényű film, de egy megnézést mindenképp megér.



2. Mangilla (2009-04-06 23:53.45) aaaaa
Én is szeretem, de sajnos nagyon kevesen ismerik...


1. Smokecity Underground (2009-01-27 14:45.07) aaaaa
már jó két éve vadásztam Wong Kar Wai gyűjteményem e még hiányzó darabjára, mire ráleltem. A méltán híres rendező korai filmje a kilencvenes évek közepéről. A történet érthető és követhető, senmi kuszaság, de már fellelhetők a tipikus kari wai -i kézjegyek. lassú zene, de a film annyira nem vontatott, mint láthatjuk más ázsiai rendezőknél is. Nem unalmas, és vannak benne okos megoldások, okos megmondások is. Csupán ne úgy nézzük, mintha most készült volna, mert a videokazi aranykorából való minőségre gyárott produkció néhol az elmosódó képhalmazok bugyrába veszik. ennek ellenére élvezhető, okos film



Kapcsolódó fórumok

VéleményekBertó!!!, 2024-03-03 14:5010 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Csungking expressz adatlap
Eredeti cím: Chungking Express
Évszám: 1994
Rendezte: Wong Kar-wai
Szereplők: Brigitte Lin, Chin-hsia, Valerie Chow, Takashi Kaneshiro, Tony Leung...

További információk

Szereplők fórumai
- Takashi Kaneshiro - Vélemények
- Tony Leung - Vélemények
- Wong Kar-wai - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk