Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Az ördög maga
- Film Café, 08:35
Mindent bele, fiúk!
- Moziverzum, 08:40
Az ügynökség
- Viasat Film, 08:55
Hősök kora
- Film Mánia, 09:40
Mindörökké Batman
- AMC, 09:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Mire gondolsz most?
A sógun (sorozat) - Vélemények
Mit hallgatsz most?
Szólánc

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Keresztúton aaaaa
Perényi László aaaaa

 

Fórum - Luther (2003) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
37. Roszner (2022-11-18 19:56.10)   - (válasz Panyolai 28. hozzászólására)
"Mai, racionális világunkban pedig még jobban csak azonosulni lehet Luther céljaival."

Én inkább Mindszenty József, Prohászka Ottokár, Kaszap István, Sík Sándor, Böjte Csaba - végtelen hosszú a sor!! - céljaival azonosulok és nem egy falánk, részeges, ellentmondást nem tűrő, erőszakos alakéval!


36. Roszner (2022-11-18 19:48.19)   - (válasz Zsol0 33. hozzászólására)
"LUTHER = LUCIFER

Egyetértek!



35. Roszner (2022-11-18 19:45.12)   - (válasz Csak annyit hogy... 31. hozzászólására)
"...Szent. János Pál ezekért az ocsmány dolgokért is bocsánatot kért a katolikus egyház tagjaitól, ill. más felekezetektől."

És a protestánsok mikor kértek bocsánatot az ocsmány dolgaikért a katolikus egyháztól, tagjaitól, ill. más felekezetektől?


34. Zsol0 (2021-04-06 22:19.46) aaaaa
L U T H E R A L A T O R


33. Zsol0 (2021-04-06 22:19.12) aaaaa
L U T H E R = L U C I F E R


32. Langelus (2017-10-31 21:26.28) aaaaa - (válasz Vbacs 20. hozzászólására)
Vagy 1 milliárd azt hiszem.


31. Csak annyit hogy... (2017-10-31 20:37.55) aaaaa
Katolikusként hiszek a reformáció jótékony hatásában. Szó szerint is sötét volt akkor az egyházi vezetők feje, és azt hiszem Szent. János Pál ezekért az ocsmány dolgokért is bocsánatot kért a katolikus egyház tagjaitól, ill. más felekezetektől.

Biztos vagyok benne, hogy a jövőben majd egyesülnek az egyházak nagyobb többségei.


30. Ystee (2017-10-08 12:05.49) aaaaa - (válasz Ystee 29. hozzászólására)
"református egyházunk születése"
Javítanám a hibám, evangélikus egyházunk születése.


29. Ystee (2017-09-28 22:35.29) aaaaa
Régóta nem volt rám film ilyen hatással. Talán a kitűnő történelmi téma megválasztása is szerepet játszik benne, református egyházunk születése. Rendezés, szereplők, kosztümök, helyszínek, forgatókönyv, minden a helyén volt.


28. Panyolai (2016-05-21 23:40.35) aaaaa
Búcsúcédula. Ezt a szóval, fogalommal találkozva mindig kinyílik a bicska a zsebemben - tényleg dühítő, vérlázító, hogy meddig süllyedt arra az időre az egyház. Mai, racionális világunkban pedig még jobban csak azonosulni lehet Luther céljaival. Bátorsága és állhatatossága előtt mély főhajtás, hogy az abban a korban leghatalmasabb és legtekintélyesebb szervezet ellen kihívást mert intézni. (És csodálom azt is, hogy egy ilyen, a katolikus egyház "értékeit" /anyagi érdekeit.../ alapjaiban kikezdő embert hogy nem tettek el láb alól még idejében. Bár mivel elhintett magvai hamar komoly táptalajra leltek, csak mártírt kreáltak volna belőle. Ám azért elgondolkodtató dolgok ezek...)
A film sok mindent bemutat - sok mindent pedig nem. Lehetett volna még árnyalni, jobban részletezni ennek a rendkívüli hatású történelmi alaknak az életpályáját, ám e felszínesség érzetével együtt azért összességében a leglényegesebb dolgok helyet kaptak a moziban. A színészek hoznak egy elvárható szintet. Én leginkább a jelmeztervezők munkáját dicsérném. A kor újjáteremtése remekül sikerült. A legjobb jelenetek inkább a film elején voltak, mikor szembesülünk a római állapotokkal, valamint Luther előadása, ahogy igencsak szellemes cinizmussal világítja meg az egyház romlottságát és durva visszásságait.


27. Vbacs (2013-05-12 00:00.06) aaaaa
Úgy látom, hogy alattam már a nálam okosabbak tökéletesen összefoglalták a filmet, ehhez semmit sem lehet már hozzáfűzni.

Tényleg nagyon jó film volt, simán megszerettette velem ezt a témát történelemből, amit amúgy nem kedvelek, legalábbis elérte, hogy végre be is vizuáljam az egész kort.
Ha már történelmileg mindent a helyére tettünk, térjünk azért rá néhány szóban a film sajátosságaira. Például a szereplőkre! Joseph Fiennes tökéletes választás volt Luther szerepére, mert neki is benne van az a fantasztikus tűz a szemében, mint kedves bátyjáéban, emiatt bármit el tud adni szenvedéllyel. Én láttam már papot játszani és mintha ráöntötték volna ezt a szerepkört, ragyogó munkát végzett. Akikben még nem csalódtam, azok a nagy öregek, akik itt is kitettek magukért : Ustinov és Bruno Ganz, ezeknek olyan fényesen ragyog a nevük, hogy csak akkor kell megemlíteni őket, ha negatív irányban tért el a játékuk a jól megszokott profizmusuktól. Nos, itt nem így volt:)
Maga a díszlet és a smink is igényes volt. Egész szerény volt az egész, nem vitték túlzásba, aminek kifejezetten örülök, mert ez pont így volt jó. Minden nagyon megfelelő volt, bár nem kiemelkedő, de megfelelő, ezért is adok rá 4-est.
(és nem vallási nézeteim miatt, mert abban igencsak mínuszokban vagyok :D )


26. Angelika58 (2011-09-08 13:45.30) aaaaa - (válasz Independence 25. hozzászólására)
Ebben a fórumban azt szeretem, hogy lehet egymástól tanulni!(És kellő szerénységre is szoktat, ha az ember nagy szájat tát, hogy hűdesokat is tud valakiről...)

Mert ezt az idézetet pl. nem ismertem. De Márton testvérnek most is igaza van. :))


25. Independence (2011-09-08 13:41.31) aaaaa - (válasz Angelika58 24. hozzászólására)
Nem téma társra leltél, mert én inkább tanulok Tőled..., sok mindenben.
Nem unlak, általában nem unom az értelmes, kedves, jó humorú, nyitott emberekkel való társalgást, akik még az őszinte ellenvéleménytől sem félnek!

És egy kis idézet, ha már Luther:

"Ott rossz kedély nem férhet el,
hol néhány jó társ énekel,"

:)


24. Angelika58 (2011-09-08 13:10.29) aaaaa - (válasz Independence 23. hozzászólására)
Nagyon kedves viszonyban is voltak, mai szóval "cikizték" egymást.Azért nem volt semmi, a nullából gyakorlatilag fenntartani azt a háztartást. Mert mindig "ott evett a fene" (kb.így mondta a drága asszony) pár tanítványt is a háznépen kívül.

Luther tényleg nagyra tarthatta,mert őt tette meg örökösévé, ez akkor ritka dolog volt.Sokat persze nem örökölt, Márton testvér nem volt eladó sose... Szegénységben halt meg.

És még a mai szemmel nézve sem volt csúnya nő.

(Engem le köll lőni, ha Lutherról esik szó,alaptémáim egyike.Úgyhogy csak szólj, ha unod. :)) De láthatólag megint téma-társra leltem! )


23. Independence (2011-09-08 13:00.40) aaaaa - (válasz Angelika58 22. hozzászólására)
Katharina von Bora, és a vele való házasság, külön filmet érdemelne.
Jó értelemben vett igazi "nő" volt, pragmatikus, értelmes, okos asszony, aki kezébe vette a "háztartás ügyeit" :), és így férje úrának nem volt gondja a mindennapok problémáira.

Luther nem véletlenül hívta előszeretettel „Käthe uramnak“, ez nem hagy kétséget afelől, ki is volt az "úr" a házban. :D

Hiába, minden nagy ember mögött áll egy asszony...


22. Angelika58 (2011-09-08 12:02.33) aaaaa - (válasz Independence 21. hozzászólására)
Utánad nincs is mit mondani a filmről.Csak személyeset, mert a tények elemzésedben benne vannak. A filmet is nagyon szeretem, mert Luther személyisége, írásai is nagyon vonzottak mindig.

Komplett lázadó volt. És ha nincs a szász választófejedelem, aki gyakorlatilag eldugta őt, nem ússza meg.

Azt senki sem érti, hogy a választófejedelemnek honnan volt bátorsága szembeszállni Rómával (akkor ez azért nem volt mindennapos), de megtette.

A modern német nyelvet valóban Luthernek köszönhetjük. Ő maga amúgy elég változatos nyelvezetet használt, hihetetlenül tudott pl. káromkodni, amikor az ördögöt szidta. És nagyon jó humorérzéke volt. Mindig úgy érzem , volt egy jó haverom a XVI. században...

Én igazából nem bántam , hogy az "angol szellem" vezérelte a fimet, hiszen a pontosság, a miliők precizitása, a színészvezetés területén ők verhetetlenek.

Úgy gondolom,nagy hiba lenne Luthert (ahogy azt a korábbi hozzászólásokból láttam) "vallási személyiségnek" felfogni. Természetesen az is volt, hiszen az evangélikus kereszténység megteremtője. De annyi minden más is volt, filozófus,nyelvreformátor,szónok, hitvitázó.

És nem utolsó sorban ember. Ki mert volna rajta kívül akkor kiugrott apácát feleségül venni??


21. Independence (2011-09-08 11:46.17) aaaaa
Ez egy igazán korrektül összerakott, nagyívű, igényes feldolgozás Martin Luther életének egy szakaszáról.
A korhűség, a díszletek, jelmezek, mind rendben vannak, érződik a szándék, hogy minél tökéletesebben próbáljon minket visszakaluzolni a film a XVI. század elejének középkori hangulatába.

A német arisztokrácia tagjainak hajviselete, ruhadivatja, rendkívül illúzió keltő, mintha csak a drezdai Zwinger-ben sétálgatva portrékat nézeget
nénk a kor festőitől.

A római jelenetek, amivel végeredményben a film nyít, szépen kivitelezettek, könnyen érthetővé teszi Luther lelkiálapotának megváltozását, megrendülését saját hitében.

Ez később jól megalapozza a reformáló szándékokra való törekvéseinek okait.

Vallásos nem lévén, Luthert mint meghatározó történelmi alakot, később egész eszmerendszereknek létét és létrejöttének lehetőségét előkészítő nagyformátumú személyiséget tudom értékelni.
A német történelem, és kultúra meghatározó figurája, intellektusa, személyes bátorsága, elemző, gondolkodó elméjének nagysága megkérdőjelezhetetlen.
Még akkor is így van ez, ha a film egy kicsit idealizálja a "lutheri alakot" személyét eltávolítva a valódi Luthertől, akinek persze jócskán voltak emberi gyengeségei, mégis az a tény, hogy képes volt szembefordulni a saját korának, korrupt, bigott, és elavult egyházi berendezkedésével, egyáltalán képes volt ezeket felismerni, és tenni ellene, önmagáért beszél.

Tudjuk, a máglyahalált kockáztatta!

Érdekes és önmagáért beszél a tény, hogy egy korabeli szerzetes, nem tanulmányozhatta az újtestamentumi evangéliumokat.Árulkodó.

Nagyon szép a szándék, hogy egy a német történelem, vallástörténelem, és kultúrtörténet ilyen impozáns zászlóvívőjéről német film készüljön.Méghozzá kevés kifogásolnivalót felmutató német film.

Az már kevésbé szimpatikus nekem, hogy a főszereplőt egy angol színész játssza, még akkor is, ha az ifjabb Fiennes tastvér kitesz magáért.
A vívódó, önmarcangoló, kétségek közt gyötrödő, néha félelmekkel teli Luthert jól hozza.
Az engondolkodó, bölcs, intellektuális Luthert kevésbé.

Mindig van egy kis őrület a tekintetében, ami egy kicsit talán sok, vagy másképp fogalmazva a kevesebb több lenne.

Nagyon örültem viszont Bruno Ganz felbukkanásának, akit nagyon nagyra tartok, alighanem simán felveszi a versenyt jónéhány agyonsztárolt amerikai kollégájával.

Mikor Luther odaadja ajándékát, a német nyelvre fordított Bibliát, Bölcs Frigyesnek, az történelmi pillanat.
Az irodalmi német nyelv alapjait helyezik ekkor le.

Szinkronosan láttam a filmet, de tudtommal a nyelve angol, hát ezért is nagy kár.

Minden apró hibájától eltekintve, aki kicsit is érdeklődik a kor iránt, szereti a történelmi témájú filmeket, netán gyakorló református, annak kötelező darab.

1517. október 31. a reformáció születésnapja. Ekkor tűzte ki Luther a wittenbergi vártemplom ajtajára a 95 tételt.

Emlékül idézzünk közülük egyet:

82. Például: Ha a pápa a székesegyház felépítéséhez szükséges nyomorult pénzért – ami gyenge indokolás – számtalan lelket vált ki a tisztítótűzből, akkor miért nem üríti ki a tisztítótüzet a szentséges szeretetre és a lelkek iszonyú gyötrődésére való tekintettel, – ami pedig mindennél igazságosabb indokolás lenne?!


20. Vbacs (2011-07-29 09:25.24) aaaaa - (válasz Langelus 15. hozzászólására)
Van benne valami, csak az a különbség, hogy a (KATOLIKUS!) vallás miatt több ember halt meg, mint a nácikat és a gulagokat együttvéve:)


19. Langelus (2011-07-28 21:35.58) aaaaa
[link]

Már elkezdtem írni, mikor kiderült, hogy nem is hollywood-i film. Majdnem lefújtam az egész cikket.


18. Comarca Lagunera (2011-03-21 10:07.26)  
ha én kezdtem volna reformálni, biztos, hogy kiégették volna még a lelkemet is :D


17. Gyorkos (2011-01-27 13:17.35) aaaaa - (válasz Virghínia 16. hozzászólására)
+1


16. Virghínia (2011-01-26 15:56.26) aaaaa
Gyönyörű szép film! Nagyon tetszik mivel én vallásos vagyok! A keresztény emberek ezt szeretik. A történet maga is nagyon szép.


15. Langelus (2010-01-13 15:34.38) aaaaa
Utálom a vallást, a katolikus egyház nálam náci+GULAG szint, de a történet megvalósítása énszerintem megfelelő.


14. Rózsatövis (2009-02-25 09:13.55)  
És persze remek színészeket szedtek össze. Molina nagyon jó, mint mindig:)) Bruno is ari, inkább angyalos-töprengős, mint hitleres ;)
És Ustinov életének utolsó alakítása!!!


13. Rózsatövis (2009-02-25 09:09.59)   - (válasz Gabroca 11. hozzászólására)
Hát igen, én is örülök, hogy protestáns vagyok. És ez a korhű, de ugyanakkor heroikus-romantikus feldolgozás tud lelkesíteni. Persze ez egy csöppet idealizált Luther volt. Az idősebb, testes, sokgyerekes, söröskupa mellett teologizálgató Lutherről - nekem - más képem volt...
Kár, hogy az ifjabb Fiennest nem látni mostanában annyit...


12. Orfeusz (2009-02-22 09:05.35) aaaaa - (válasz Gabroca 11. hozzászólására)
Teljesen meg tudlak érteni ....


11. Gabroca (2009-02-21 21:30.42) aaaaa
tetszett, ajánlom mindenkinek. katolikusnak neveltek, de soha nem szimpatizáltam e vallással.


10. VadRaszta (2009-02-05 17:40.58) aaaaa
barátnőm akarta megnézni,ezért néztem meg.



9. Orfeusz (2009-02-04 08:49.06) aaaaa - (válasz VadRaszta 7. hozzászólására)
akkor miért nézted meg ..???


8. Mangilla (2009-02-04 08:43.30) aaaaa - (válasz VadRaszta 7. hozzászólására)
Ez aztán az előítélet :)


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekRoszner, 2022-11-18 19:5637 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk