Tiszta méhpempő tudnivalók + rendelés
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A beavatott
- Film+, 12:40
Sárkányszív
- Film Café, 12:40
Kelly hősei
- RTL Három, 13:10
Angyalok és démonok
- Mozi+, 13:40
Összetörve
- Film Mánia, 13:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Joker - Kétszemélyes téboly - Vélemények
Jonathan Majors - Vélemények
Érdekességek!
Állati mészárlás - Vélemények
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Csillagosok, katonák aaaaa
Törőcsik Mari aaaaa

 

Fórum - A sanghaji asszony - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

9. VAL P (2019-04-06 13:56.32) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 8. hozzászólására)
Rejtjelezett spoilereket alkalmazok elkorcsosult "esszéimben", amik az adott film megtekintésével oly könnyedén bomlanak ki, mint ahogy "a ruhák fényesen, suhogva,
keringtek, szálltak a magosba."


8. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2019-04-06 06:17.29)   - (válasz VAL P 7. hozzászólására)
Ön író- "nehéz" olvasmány az esszéje.Én is leteszem..



7. VAL P (2019-04-05 09:47.26) aaaaa
’44-ben szárnyalni kezdett a noir-ipar az amerikai stúdiókban. Orson Welles is, kinek ekkor még tartott a Midás királyi korszaka – ha a kortársaknak ez nem is tűnt fel, mindnek –, megalkotta a maga Hammett-hangú elbeszélőjét, akibe nagy adag vért ömlesztett Traven hőstelenített figuráiból is.
A narrátor, Mike O’Hara emlékei közt kalandozik, s mivel a végkifejlet ismert a számára, számos ponton utal sejtelmes, celofánba csomagolt mondatokkal arra, mai fejjel ekkor vagy ott, bizony, másképp döntött volna. Meglehetősen direkt módon teremt tehát atmoszférát Welles, mégis hatásos a történet ilyeténképpeni kibontása. Bár akciót gyakorlatilag kettőt látunk a műsoridő alatt (az első Hitch ’Fiatal és ártatlan’-jának vonatkozó tárgyalóterem-elhagyási jelenetére hajaz, a második meg sokat idézett mérföldköve a filmtörténetnek); a színészek verbális csatái olyan ügyesen, átgondoltan csepegtetik a nézők felé a dezinformációkkal vegyes információkat, hogy a cselekmény feszessége percre sem lanyhul, a figyelem ébren tartásához nincs szükség csipkelődő szomszédra a moziban.
Egy noir szüzséjét otrombaság lenne ismertetni, főleg most, hogy mindenki kedvet kapott meg- vagy újranézni ’A sanghaji asszony’-t, le is teszem a klaviatúrát.


6. Arturo professzor (2016-08-08 14:33.59) aaaaa
Magyar tv-premier:1981.05.23.A szinkron 80-as


5. Csabaga (2014-06-24 17:39.55) aaaaa - (válasz Chris92 4. hozzászólására)
Igen,a történet átlátása miatt legalább kétszer kell megnézni.
Megéri!

Sok ilyen film készült akkor.Máltai sólyom,Hosszú álom.Ezeknél is figyelni kell.


4. Chris92 (2014-06-23 21:54.56) aaaaa
Orosn Welles sokat emlegetett noir-ja, anno idejében atomnagy bukás volt, jelentőségét csak évtizedekkel később fedezték fel, de ma már megérdemelten emlegetik ezen stílusirányzat olyan klasszikusai között mint pl a Máltai sólyom vagy a Kísért a múlt, annak ellenére, hogy lényegében mai napig egy stúdió által megvágott változatot látunk, ami csak töredéke annak, amit Welles eredetileg összehozott. Ő maga játssza a főszerepet, az egyszeri, kemény öklű tengerész, aki vakul követi az őt megigéző szőke végzet asszonyát, hogy egy sötét és halálos összeesküvésbe keveredjen, aminek minden résztvevője végezi akar a másikkal, más-más okokból. Lassan induló de az atmoszférát és a karakterek közötti viszonyokat jól kiépítő a történetvezetés, ami aztán szépen szétkuszálja az egészet, és annyit csavarodik a sztori, hogy emberi ész legyen felkészült, aki képes kibogozni, de nem is ez a lényeg. Úgy vagyunk összezavarva mint a főhős, rémálomszerű spirálban halad lefelé az átverések és kihasználások örvényébe, a film végi vidámparki szellemház absztrakt, szétesett képi világa reprezentálja azt a káoszt, ami a fejében uralkodik, de mi nézők alól is pont úgy ki van húzva a talaj. Hogy aztán a legendás tükörtermi finálé összezúzza az egészet és katartikus lezárást adjon. Remekmű.


3. Mozsika (2013-12-08 13:51.50) aaaaa
Orson Welles az az amerikai filmes ember, akit a tengerentúl kritikusai a mai napig legjobbnak tartanak. Életművét nagyon nagy tisztelet övezi, és a mai napig utalgatnák rá több filmben is. Nemcsoda, hisz az aranypolgár nagyon terjedelmes munkássága és ferde élete egyaránt bélyegként díszeleg sok amerikai polgár előtt.
Ami engem illet, szintén elismerem Wellest és kiváló Shakespeare színésznek tartom amellett hogy jelentős rendező is volt. Bár mindent nem szeretek tőle.
Ez a filmje talán kevésbé tetszett nekem. Amivel ezúttal gondom akadt az a tempó, ami eléggé lassan haladt, pedig a film vége nagy katarzisba csapott. A tükrös jelenet valami eszméleti volt, de előtte számomra gyötrelmes lelkizés, vágyakozás volt látható, amiből talán picit sok volt. Pedig a film nem is túl hosszú.
Welles jól játszott, de ezzel újat nem mondok, Rita Hayworth pedig olyan kis semleges volt.
Nem rossz klasszikus ez, de láttam már jobbat is ebből a korból.



2. Betegesh (2008-01-26 11:37.31) aaaaa
...és ma este az m2-ön, 22:30-tól!!!


1. Betegesh (2008-01-26 11:36.52) aaaaa
welles legkiemelkedőbb filmjei közé tartozik a rendező jellegzetes és cinikus fogásaival. az év '47, tehát javában a film-noir a legnépszerűbb műfaj, ami amúgy is erősen köthető welles-hez. de orson még itt sem hagyja el shakespeare-t teljesen - valójában a film egy színpadra illő krimi, de shakespeare-i fordulatokkal, szóval ügyesen beleépítette. színészileg is hozza magát nagyon, az akkori feleségével, rita hayworth-szel együtt, de ami megint csak filmmé varázsolja az egészet a vágásokon kívül (tehát amiért érdemes volt filmre vinni), az az operatőri munka. zseniális, az aranypolgárt idézi. persze a film éppen a citizen kane-nel említhető igazán egy lapon. a hangulat is utánozhatatlan, folyton van valami feszültség, de az egész olyan végtelenül patetikus, amilyet csak welles tud.

ami viszont különösen felháborító, az az adatlapon lévő leírás. az egész film története ugyan valóban ez, de minek kell ezt kiírni? hogy ne nézze meg senki? de persze azért nem csak emiatt érdemes látni, hanem a "hogyanja" miatt, szóval ebből ne induljon ki senki.



Kapcsolódó fórumok

KeresemDexter Sitzky, 2019-04-06 15:371 hsz
VéleményekVAL P, 2019-04-06 13:569 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk