Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-09
A halálkártya
A majmok bolygója - A birodalom
Macskák a múzeumban
Mind idegenek vagyunk
Vincentnek meg kell halnia

2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
Az elveszett város
- Mozi+, 13:00
Feledés
- HBO, 13:10
Lagzi-randi
- Mozi Klub, 13:45
Az utolsó léghajlító
- Moziverzum, 13:50
Rubinvörös
- Film Mánia, 14:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Hegedűs D. Géza (71)
Breckin Meyer (50)
Dariusz Wolski (68)
Traci Lords (56)
Ned Bellamy (67)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
A Föld utolsó órái - Vélemények
Ninja Kamui (sorozat) - Vélemények
Barbár (2022) - Vélemények
Sasha Jackson - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Ihletett ünnep aaaaa
Jeremy Renner aaaaa

 

Egobajnok hozzászólásai

Ugrás Egobajnok adatlapjára

1 2

Hitler - A Sátán felemelkedése - Vélemények

2013-05-01 22:49.57
Elnézést kérek, ha valaki már említette volna: Nekem Chaplin Hitler paródia szónoklata ugrott be azonnal a Diktátorból, erről a Robert Carlyle formálta figuráról.. De ha a beszédek tartalmát vizsgáljuk, így kb. 70-80 év elteltével, mintha Chaplin demokrácia istenítő beszéde kezdene hiteltelenné válni, s mintha Hitler filozófiája egyre fényesedne...Úgy tűnik, látnoki képességekkel is rendelkezett.. Úgy látszik, a mai háttér hatalom mind több alaptételt vesz át a náciktól: Pusztuljanak a gyengék, szociáldarwinista eszmék, átnevelő táborok Amerikában stb.Már csak egy új Rosenberg hiányzik egy modern fajelmélettel.(Génsebészeti alapon..)


2013-05-01 22:17.42
Én is így gondolom. Hitler sokkal inkább a nagytőke előtérbe tolt, legmegfelelőbb figurája volt, míg Sztálin szinte csak önmagára támaszkodva jutott oda, ahova.


2013-05-01 22:09.54
Nagyon meg fogsz lepődni, mert a jelenlegi, 1990. óta működő demokrácia több mint egy millió embert pusztított ki hazánkból, az elmúlt 23 évben. Vigyázz a közhelyek szajkózásával ! A különbség csupán, hogy ez indirekt módon történt, tehát nem a trambulinról, hanem a víz alatt !


A faun labirintusa - Vélemények

2013-02-19 13:36.15
Nekem valahol a Száz év magány mitikus,misztikus ugyanakkor realisztikus világa köszönt vissza a filmből, érthető, hiszen egyazon, vagy legalább is rokon kultúra termékei...Szakmailag nagyon korrekt, pontos munka az biztos..A történet egyik szálán futó valóságos világ, abban az évben (1944) általános realitás volt egész Európában ezért a brutális jeleneteket, sőt a kapitány viselkedését sem tartom eltúlzott ábrázolásnak. Kiélezett történelmi helyzetekben mindig mindenütt felbukkannak hasonló jellemek...Elismerve a film értékeit,valahogy nem tudok jó ízzel emlékezni rá, mégsem.Talán azért, mert az eszme, miszerint az élet mindent túlél ( Marqueznél.) itt valahogy hiányzik. Lehangoló és kétséges a végső kicsengés..


Álmaimban Argentína - Kérdések

2012-11-25 00:03.26
Látom itt a régi véleményeket, be kell vallanom, nekem csak épp az imént sikerült megnéznem a filmet.Elsőrendű igényes alkotás, ez nem vitatható.A fanyalgó kritikáknak tán az lehetett az oka,hogy lényegében egy kamara-pszicho drámát látunk,de az emberi szenvedések mögött kevéssé domborodik ki a politikai háttér.Mint Latin Amerikában "rendesen" az ellenfél is hasonló eszközökkel operált -ugyanis.... Így aztán csak a beavatottak tudják, hogy itt Videla tábornok katonai diktatúrájáról van szó.Csak most és egyszer láttam a filmet ezért nem tudom pontosan idézni, de elhangzik Banderas álmaiban és szájából valahol, hogy a tábornok őszinte meggyőződéssel igyekszik hazáját megvédeni...Valami ilyesmi.. Számomra sokkal érdekesebb az a tény, hogy bárhol és bármikor, bármilyen diktatúra milyen gyorsan megtalálja a maga pribékjeit...A fehér kesztyűs intellektuell ifjú tiszttől a gorilla agyú verőlegényekig. Az elegáns, betegesen perverz fiatal parancsnok láttán nekem azonnal beugrott Nagy Gábor kitűnő alakítása az ötödik pecsétből...Énünknek ez a fele talán nem bujkál minden emberben,az alkalom adta lehetőség háttérben lappangó árnya viszont félelmetes. Ebben az értelemben a történet alapgondolata eléggé közhelyes,de biztos,hogy egy nagyon jó filmet láttam, ennek ellenére. Kár, hogy az ifjúság, sajnos nem fog tanulni belőle.


1 és 1/2 lovag - Az elbűvölő Herzelinde hercegnő nyomában - Vélemények

2012-08-26 23:14.59
Egy régi jópofizás szerint a világ három legvékonyabb könyvét az angol konyháról, az olasz hősiességről és a német humorról írták....Nos ebből a nézőpontból üzenném a fanyalgóknak: Szuper ötös ez a film.Nálam afféle németváltozatú "Jöttünk, láttunk, visszamennénk" reflexiója van. A bukéja ellenben abszolút eredeti....Főként ezért nem értem a "sablonosság miatt" fanyalgókat..Persze én nem Fluor Tomin nőttem fel. Például nagyon tetszik a film zenéje. S akik Ráth Végh-et soha sem olvastak, nyilván nem értik mitől estem ki a fotelből, amikor a rock együttes tagját egy erényövvel dobják fejbe a koncert hevében...Valami általános életöröm árad az egészből, ami végig ott lebeg a fanyar, szándékosan szellemtelen "poénok" felett...Nos,ha a német humor hagyományai gyengék,(megvallom én német filmvígjátékot soha sem láttam, noha 1957- től jártam moziba..uszkve..)akkor az alkotók iskolát teremtettek ezzel a filmmel.Én Fear_ bossal egyet érezve ötre pontoztam !


Ellenség a kapuknál - Vélemények

2011-11-16 23:42.37
Jobb, hogy ezt a filmet végre nem ők csinálták... Egyébként az első "sztálingrádi" játékfilmet Sztálin parancsára már 1944-ben, a háború vége előtt elkészítették. Láttam és egészen tárgyilagos hangvételű volt. Azután az idő múlásával több, egyre átköltöttebb változat jelent meg. Többek között a várost felszabadító és Paulust foglyul ejtő Uran hadműveletről(1942. november 20.) is készült egy hatalmas, dupla, színes mozi, eget verően grandiózus csatajelenetekkel. Szóval a Moszfilmnél nem volt hiány Sztálingrád mítoszának ápolásában....Persze, a fiatalok ezekről már nem tudnak,ezért keveslik talán az "akciót" ebben a filmben. Ez a történet szeptember,október körül játszódik, amikor a várost védő csapatok végső kitartását várta el a "főnök" (miként Hruscsov nevezi a kép előtt állva) olyan helyzetben, amikor a városban még senki sem tudhatott az óriási szibériai, felmentő haderő közeli érkezéséről. A helybéli védők, csak a halál és másik halál közt választhattak, ahogy látjuk... Ez a két hónap volt Zajcev "aranykora". A mesterlövészek ugyanis az álló háborúban bontakozhatnak ki igazán. A film fő hibájának tartom, hogy nem értjük meg a végső győzelem okát ! Ami nagyobb baj, meg sem magyarázza nekünk ezt az alkotó..Már csak hab a tortán, hogy vajon milyen nyelven társalgott oly folyékonyan a német tiszt az orosz proletár gyerekkel...?


Kegyetlen játékok 2. - Vélemények

2011-11-15 23:15.11
Úgy van ! Köszi ! A felénél tartok éppen, de felfogni nem tudom, hogy ugyanaz a rendező és forgatókönyvíró alkotta. Valaki azt írta, hogy egy bedöglött sorozatból fércelték össze. Hiteltelen és üres. Még a szinkronírónak sem kellett erőlködnie !


2011-11-15 16:21.04
Remélem elolvastam az összes véleményt, így talán senkit sem ismétlek meg..!? Az első rész Choderlos de Laclos klasszikus szerző, Veszedelmes viszonyok c. színdarabjának modern adaptációja volt,a legjobb fiatal sztárokkal, igényes rendezésben. Nekem is sokkal inkább tetszett, mint Stephen Frears óriási "nagyágyúkkal" megrakott kosztümös alkotása, amely 1:1-ben az eredeti darab filmváltozata. Kíváncsian várom ezt a "2.részt", ma este a tv-ben. A reakciókból gyanítom, hogy ennek már semmi köze az eredeti alapanyaghoz....


Bo Widerberg - Vélemények

2011-11-12 13:51.27
Bocsánat az elírásért! Természetesen Marika Lagercrantz-ról írtam !


2011-11-12 13:46.32
Nem kapta meg a Francia Becsületrendet, mint Bergman.Bizonyosan nem is vágyott rá. A földön moralizált, nem az égben. Ha csak az Elvira Madigant és a Vágy és virágzást készíti egész életében, emléke akkor is feledhetetlen lenne.Bergman volt az ostor, Widerberg a megértő, simogató kéz.Mindketten tudták:Gyarló az ember.Ha jól emlékezem, Stefan Jarl nagy sikerű, emlékező dokumentum filmjében Bo valahol azt mondta:Szívesen csináltam volna filmet az ABBA pénzéből,akár Agnethával a főszerepben,ha ezt szabják feltételül, de semmiképp sem azzal a koncepcióval,amit ők elképzeltek.Végül is a filmet megcsinálta valaki más,és rettentőt bukott vele !(Nem a Hallstöm-féle sikeres ausztrál turné filmről van szó...) Azt hiszem, Widerberg úgy használta volna fel a művésznő szenzitív erényeit,hogy eközben sikeresen fedi el intelligencia hányadosának valós értékét...Igen. Szeretett szép nőket látni a filmjeiben.Pia Dagermark nevét soha sem ismeri meg a világ, ha Bo nem látja meg véletlenül, amikor éppen a trónörökössel táncol egy estélyen.Persze, nem lehet mindenki Marika Lagerkratz, aki előtt máig leborulok... Valamit bizonyosnak vélek: Sokat adtál és keveset kértél, Kedves Bo !


Benjamin Button különös élete - Vélemények

2011-11-02 00:04.38
Ilyen tömegű hozzászólás után már tehetetlen az ember...Elolvastam néhány szakmai kritikát is. Az alkotást nyilván maradéktalanul sikerült már kielemezni minden lehető oldalról... Azt gondolom, az idősebb nézőkre gyakorol nagyobb hatást ez a film. Egy húsz éves ember tapasztalat hiányában képtelen értékelni egy fordított személyiség fejlődés buktatóit. Olvasta- e valaki a fórumozók közül Simon de Beauvoir Az öregség c. művét? Nos mi történt volna Goethevel Tolsztojjal,Liszttel egy fordított életút estén ? A nevüket sem ismernénk. Nem véletlen, hogy a történet középpontjában a magánélet fonákságai állnak, mert egzisztencia építés kérdése szóba sem jöhet. Ha a bölcsesség kapujában nincs még elég testi erőnk, akkor az út végén sem tudjuk majd használni élettapasztalatunkat... Engem ez az anakronizmus nyűgözött le igazán. Asimovi magasságba emelkedhetett volna a forgatókönyv, ha beépíti ezt a problémát és meg is birkózik vele. Nem így történt. Kár.


Franciska vasárnapjai - Vélemények

2011-10-28 21:42.15
Szóljatok, ha nincs igazam, de mintha ezt a filmet is eldugták volna...A Váddal, a Vadonnal együtt. Pedig mindhárom kiváló, élvonalbeli remekmű. Most már igazából az érdekelne, létezik-e hivatalos cenzúra ebben az országban, avagy személyes érdekek, suba alatti politikai szelek fúvása erre-arra, vagy mi a fene foszt meg minket ilyen filmektől, miközben ömlik ide a szemét egyebünnen. Nem politizálok, csupán vitathatatlan értékük révén kérem elővenni ezeket az alkotásokat !


Ubrankovics Júlia - Vélemények

2011-10-28 00:02.16
Tavaszi szél, vizet áraszt...Én bizony negyven évet fiatalodtam tőle ! Amikor a Majdnem szűzben az első képeken megláttam,nekem először Gáspár Kata ugrott be Az apám beájulna-ból,a Tibor vagyok-ból, de hamarosan rájöttem: Több gyöngy is van a világon...Mindketten nagyszerűek és Remélem Júlia karrierje sem törik meg ebben a zűrös világban...Nekem már az is szimpatikus,hogy nem választott más művésznevet ! És úgy vélem, a férfi nézők nem kifogásolják a vetkőzését....


Az ifjú Viktória királynő - Vélemények

2011-10-23 15:06.00
Az ilyen filmeknél midig kérdés: Mennyire idealizálja a rendező a figurát, leginkább a kassza érdekében..? Idősebbek talán még emlékeznek az egykori, Rommy Schneiderrel forgatott "babaházas" adaptációra.2009-ben talán már senkit sem bántott volna némileg naturalisztikusabb megközelítés ez ügyben, miként azt az idősebb kori I. Erzsébet ábrázolásoknál láthattuk több filmben. Bár a fiatal Viktóriáról van szó, elnézve a korabeli festményeket és Emily Blunt fotóit, bizony Jen-Marc Vallée is a hamis illúziók világába kalauzolt el minket- megint csak. Pesze, egy ennyire esztétikai élvezetekre alapozott filmben nem tehetett mást, be kell ismerni..


Afrikai szeretők - Vélemények

2011-10-19 12:17.29
Előjött nekem még valami, a sztori alapját illetően. Leni Riefenstahl,a korszakalkotónak tartott Olimpia c. film(1936 Berlin) alkotója,az 1930-as években felfedezett egy afrikai törzset, amelynek tagjai oly különlegesen szépek voltak,hogy valósággal transzba hozták s elbűvölték a filmrendezőnőt. Természetesen a férfi tagjai... Az afrikaiak annyira megfeleltek a náci "antik szépség" eszménynek, hogy eleve minősített "alsóbbrendűségük" ellenére, a birodalmi kultúra vezetői is elnézték Leninek ezt a rajongást... Nos,ha Hitler 1. sz. doku és propaganda film rendezőjére ekkora hatást tettek az afrikaiak, miért ne történhetett volna meg ugyanez egy svájci butikos lánnyal is ? Bár Riefenstahlnak aligha jutott volna eszébe közéjük költözni... 98 éves korában mégis ismét meglátogatta a törzset, utoljára....


2011-10-19 00:15.40
Bizony én is Macsikámhoz kapcsolódnék,(21)de az ellen póluson. Sajna nem olvastam a regényt, Carola filmbéli magatartása így aztán abszolút világtalan előttem is. Nem ártott volna dramaturgiailag árnyaltabban kibontani ennek a "százezerből egy" típusú kapcsolatnak a kezdeteit és szárba szökkenését, mert így ugye ez a nő,igen csak pszichotikusnak tűnik, ha nem tudjuk, mitől és hogyan lett ily hirtelen és elsöprően szerelmes...Viszont teljesen világos, hogy ki tett meg nagyobb utat: Carola Svájctól Kenyáig, pláne a maszáj törzsig, avagy a harcos, aki otthon maradt ? Nyilván az utóbbi ! Nekem a maszáj sokkal szimpatikusabb.. Mindent beáldozott. Erről persze nekünk európaiaknak fogalmunk sincs. Én őt sajnáltam és őt látom absz. vesztesnek ebben az extrém történetben.


A bombák földjén - Vélemények

2011-10-17 00:00.01
Megvédeném ezt a filmet,de közben méltányolom a kritikusait is. Igazuk van, de...: Talán azért kapott Oszkárt, mert új szemléletű. Itt nincs küldetés tudat, se igazi, se hamis. A fiúk szakmailag vannak jelen a "Holdon" vagy akár a "Marson", önként és pénzért. Ez az életük. Indokuk semmi, igazságuk semmi. Mindezt pontosan tudják. No ilyen amerikai háborús film még nem készült. Emlékezzünk talán két szélső pólusra a Szarvasvadászra és a Szakaszra.. Talán így érthetőbb, mit akarok mondani...Technikailag valóban Ryan képsorai köszönnek vissza, ez sokakat zavarhatott. Bevallom engem is, mert itt öncélúnak érződik, ami ott a tartalom eszköze volt. A nihill, az értelmetlenség apoteózisa ez a film. És ebben az "utolsó tangóban" a vég ürességében próbálnak helytállni a fiúk. A legkisebb önigazolás nélkül.A véres-harci öltözetben zuhanyzó figura összeroskadása és a professzor vendégszeretete a "CIA ügynök" iránt előttem önmagában is indokolja az Oszkárt..


Vonat (2008) - Vélemények

2011-09-07 22:51.07
Eszméletlen jót röhögtem ! Ez a szöveg sokkal jobb mint maga a film ! Meglepően számos értékelője akadt, ahogy olvasgatom, de Te elvitted a babért kétszer triplán...! Most néztem meg a filmet., totál telibe vágtad, akárki vagy !


Ízlések és pofonok - Vélemények

2011-08-21 00:23.56
Már a legelső hozzászóló is tudta, hogy ez a Bella Marta remake-je. "Ízlések és pofonok", valóban. Mindkettőt ismerem és szeretem. Az amerikai közönséget minősíti, ha nem képes megnézni egy német filmet. Olyasmi ez, mint a Stauffenberg és a Walkür hadművelet. A Másolatba feltétlenül kell egy világsztár, hogy azok ott megvegyék...Szerintem mindkét esetben jobb az eredeti de könnyebben emészthető az "ami pacsmag"...


Amerikai szépség - Vélemények

2011-08-15 13:06.42
Engem leginkább az fogott meg, miként viszonyulnak a különböző jellemek az uralkodó értékrendhez s mindez hogyan érinti a néző szimpátiáját, vagy ellenérzéseit.Carolyn nyíltan vállalja konformizmusát, ahogy Jean a lázadását. Angela divatból képmutatásra kényszerül, mely végül is lelepleződik.A legszimpatikusabb figura kétségkívül a deviáns drogárus Ricky, aki a szereplők közül egyedül,megtalálja a helyes utat ebben a lápvilágban.. Lester és Fitts ezredes tragédiája egyaránt törtvényszerű, noha homlok egyenest különböző okokból származik.Nekem legalább is azt üzeni, hogy ebben a környezetben az egyén konvergens és divergens viszonyulása egyaránt bukásra van ítélve. Vagyis: Nincs megoldás ! Illetve csak egy: Eltűnni ebből a mocsárból, miként Lester magatartása eleve predesztinálta a szükségszerű tragédia bekövetkeztét.


Utolsó jelentés Annáról - Vélemények

2011-06-17 09:39.13
Azt gondolom, Mészáros Márta mindig sokkal többet tudott az általa ábrázolt történelmi korszakokról és eseményekről, mint amennyit filmjeiben megmutathatott azokból.Meglepett viszont, hogy ezúttal egy teljesen abszurd fikcióhoz nyúlt, szerintem. Kádár semmi esetre sem hívta volna haza Kéthly Annát. 1957. május 1-i beszédében kiemelten "bélyegezte meg". A 70-es években sem személyes, sem politikai oka nem volt egy ilyen lépésre.Nem is beszélve a moszkvai vezetés várható reakciójáról....Szóval a történet alapgondolata, úgy vélem, igen elfuserált. A film viszont kitűnő. Mesterségbeli kvalitásában semmiként sem marad el Mészáros Márta korábbi munkáitól s e tényt csodálatos színészi teljesítmény koronázza meg. Eszenyi Enikő káprázatos. A 70-es évtized életem kiemelkedő szakasza volt, láthattam a kor társadalmát alulról-felülről egyaránt. A Kovács Adél által kitűnően megjelenített figura csodásan adja vissza ennek légkörét...


Egy gésa emlékiratai - Vélemények

2011-03-18 11:14.34
Én nem olvastam a könyvet, így nem is zavarhattak korábbi emóciók. Nagyon élveztem a filmet. A japán kultúrából hozzánk leginkább a szamuráj erkölcs elvei értek el. Ezért érdekesen és újszerűen hatott rám a bepillantás lehetősége egy másik ősi hagyományukba. Ahogy én láttam, a gésák társadalmi helyzete leginkább a 19. századi európai színésznők, primadonnák, életviteléhez hasonlítható. Csakhogy, amíg nálunk a kitartotti státusz erkölcsileg elítélendő volt, mégis létezett, addig náluk még a sajtó is lehozta, mennyit ígértek a "jelölt" ártatlanságáért. Nyilvános volt a pártfogó személye is. nekem nagyon sok újat nyújtott a film.


A kőszívű ember fiai - Vélemények

2011-03-14 21:57.53
Nem csak Várkonyi rendezett Jókai adaptációkat, a nekibuzdulás 1959-ben kezdődött, a Szegény gazdagokkal,majd már széles vászonban folytatódott az Aranyemberrel, ezek is nagy kasszasikert arattak, talán ezen fellelkesülve bízta meg az akkori kultúrpolitika Várkonyit, további Jókai rendezésekkel. A nagy regények sikeres filmre "mentésének" sarokpontja a jó forgatókönyv. Az Egy magyar nábob és a Kárpáti Zoltán sikere nyilván nagyobb kockázatra ösztönözte a döntéshozókat, mert a Kőszívű ember fiait már szinte monstre hollywoodi stílusban és költségvetéssel készíthette el a mester. Telitalálat volt ! Kár, hogy az Egri csillagokról ezt már nem mondhatjuk el.( Gárdonyi regény)Én valamennyi könyvet olvastam(Életkorom okából is..)és mondhatom, hogy a fenti" film trilógia" nagyon komoly érték, mert képes volt eljuttatni Jókait a nem olvasókhoz is.Ami nagyon fontos: Stílusa és hangulata híven adja vissza a regényekét. Később a fekete gyémántok megint telibe talált !


Steiner - A Vaskereszt - Vélemények

2011-02-28 11:49.30
Van, de nem ennek a történetnek a folytatása. A Vaskereszt II. a nyugati fronton játszódik és Richard Burton a főszereplője. Ha jól tudom, itthon nem mutatták be. Kérem bárki igazítson ki, mert bizonytalan vagyok mindebben....


2011-02-28 11:31.05
Nálam is az első tíz kedvenc közt van ez a film..Csupán Steiner személyisége az, amivel nem tudok mit kezdeni. Mintha többféle jellemből gyúrták volna egybe,a németek háborújának eszmei igazolása okából.. Filozófus,mélyen humanista, de elszánt harcos , ha kell gátlástalan gyilkos.Utálja a nácikat, de nagy hazafi és jó katona. Legérdekesebb az orosz női szakasszal való találkozása, amikor a legfiatalabb katonája megölését egyáltalán nem torolja meg, sőt a szexszadista sebesült beosztottját prédául veti oda nekik..Minden más szereplő tökéletesen a helyén van, csak Steinerről állíthatjuk biztosan, hogy nem sematikus. Hasonló a viszonya a hierarchiához, a hatalomhoz is. Gyűlöli a tiszteket, de megmenti az életüket.Képzett, szinte diplomás embernek tűnik, de mégsem tiszt.Megveti a vaskeresztet, de mégis büszkén hordja. Csupa antagonizmus... Sajnos a film alapjául szolgáló regényt nem olvastam, lehet, hogy ezért vagyok tanácstalan. Ettől függetlenül nagyon kedvelem ezt a filmet.


A halál 50 órája - Vélemények

2011-02-27 23:28.40
Kurszk előtt természetesen győzött, fel is sorolja ezeket a filmben, Lengyelország, Franciaország Oroszország stb,később is, mindig bevitte a kezdő ütést rendesen,de az ellenfél légi fölénye ,illetve az utánpótlás hiánya miatt vallott Kudarcot. A film pontosan rámutat ezekre a körülményekre. Nálunk a Dunántúlon is így történt. Jellemző, hogy Malinovszkij a közelben ,Ercsinél rendelkezésre álló két páncélos hadtestet nem vetette be ellene, mert tudta, hogy semmiféle tartaléka nincs,tehát ki fog fulladni.Ezért a döntésért viszont nagy árat fizetett a támadást felfogó szovjet gyalogság..A szövetséges angolszász légierő, már az esztergomi kivagonírozásnál megsemmisíthette volna Ditrichet, de nem tette..


2011-02-27 17:04.43
Remélem elolvastam az összes hozzászólást, hogy senkit ne ismételjek...Mindenki a tankok "típushibájával" foglakozik. Nagyon helyesen. Ezért inkább a történelmi és személyi háttérre próbálok koncentrálni, ha nem törölnek...Egyik netes történelmi oldalon, a szerző a Filmben Hesslerként szereplő ezredest Josef Dietrich (1892-1966) Waffen SS páncélos parancsnokkal azonosítja. Ha így van, a rendező bizony igencsak idealizálta őt Robert Shaw személyében,mert koránt sem volt ennyire "faj árja" küllemű, no és jóképű... Érdekesnek tartom azt is, hogy ez a film akkoriban átment az "acéli" kultúrpolitika szűrőjén, mert a bemutatás idején mozijaink roskadoztak a keletről érkező(szovjet) igencsak egyoldalúan negatív, háborús német ("fasiszta") ábrázolásoktól. Még Hollywood sem öltöztethette Hesslert SS egyenruhába. Wermacht uniformis van rajta. Jelleme azonban valóban egyezik Dietrichével. Akinek nem voltak illúziói, (utalás a kérdéses jelenetre) mégis minden lehetetlen feladatot elvállalt, Kurszktól, Normandián, az Ardenneken keresztül a balatoni hadműveletekig és mindenütt vesztett. De nem égett benn a tankjában, miként a filmben. Viszont többször elítélték háborús bűnökért.Végül mégis ágyban párnák közt halt meg, noha ezt a tiszti szolgájának ígéri a filmben... Kérdem: A korabeli alkotók talán előtte is tisztelegni kívántak a filmmel ?


Vágy és virágzás - Kérdések

2011-02-23 00:22.51
A filmben amerikai B 17-es bombázók leszállását látjuk az egyik jelenetben,feltehetően Malmö környékén. Mintha ellátó bázisuk lett volna ott..Erről soha sem hallottam. Miként volt ez lehetséges ? Egyezmény alapján történt ? Mi volt a német reakció ? Azt tudtam , hogy a svédek jelentős mennyiségű hadianyagot adtak el a németeknek,egy ízben pedig 16 német hadosztály vasúti átszállítását engedélyezték Norvégiából Finnország felé.


A vád (1996) - Vélemények

2011-02-04 11:25.40
A "filmet -állítólag-" a nemzetek közötti jó kapcsolatok megrontása" címén tiltatta be valaki...Pedig bizony mondom nagyon értékes,mert hiánypótló.Az én édesanyám Székesfehérváron élte át ezeket az időket, véleménye szerint a filmben látott képi megfogalmazás még visszafogottnak is tekinthető, az egykori valósághoz képest... Nehéz kérdés: Vajon mi fontosabb ? A háttérben megbúvó politikai érdek tiszteletben tartása, vagy a mai ifjúság hiányos történelmi ismereteinek bővítése ?


1 2
parfumeshop 160x600

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk