Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Mindent bele, fiúk!
- Moziverzum, 08:40
Az ügynökség
- Viasat Film, 08:55
Egy makulátlan elme örök ragyogása
- HBO2, 09:16
Hősök kora
- Film Mánia, 09:40
Mindörökké Batman
- AMC, 09:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mire gondolsz most?
2022-es választás
A sógun (sorozat) - Vélemények
Mit hallgatsz most?
Szólánc

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Az univerzumon túl aaaaa
Perényi László aaaaa

 

Fórum - Botrány a turfon - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1. VAL P (2023-03-31 01:37.43) aaaaa
A 'Botrány az ügetőn'-t a Marx tesók harmadik–negyedik legzseniálisabb helyéért küzdő produkciójának tartom.
A színházi miliőből a mozgókép világába integrálódó fivérek tettek ugyan egy-két filmkísérletet már a '20-as évek elején is, érvényesülni mégis a hangosfilm térhódításával sikerült nekik. Ami szikrányit sem meglepő, hiszen a cirkuszi vagy artistahumort népszerűsítő clownokkal (Chaplin, Keaton, Lloyd stb.) ellentétben elsősorban szójátékokkal, nyelvi zsonglőrködéssel színesítették repertoárjukat, tették különlegessé fellépéseiket. Ha ma kissé erőltetettnek, porosnak tűnnének poénjaik, az annak köszönhető, hogy többen bújtak elő a köpönyegükből, mint Gogoléból az írók. Követőiknek – akik ellesték és megbütykölgették módszerüket, variálták stílusjegyeiket a kurrens kor igényeinek megfelelően – se szeri, se száma.
A három idősebb testvér ugyanazokat a – külső és belső tulajdonságaikban egyaránt – könnyen körülírható figurákat jelenítette meg már 'A kókuszdiók'-ban is. Zeppo jelentéktelenségével tüntetett, míg köddé nem vált. A hülye járások minisztériumát évtizedekkel megelőző Groucho tömött filcbajsza, fennhéjázása és hozományvadász ambíciói; Chico elmaradhatatlan sityakja, jószívűsége és zongorabetétei mind-mind eltörpülnek Harpo excentrikus megjelenése (leharcolt cilindere és ballonja) és a neve által reflexszerűen felidéződő tevékenységek mellett: taxidudával, füttyel jelez, kézfogásra lábat kínál, kergeti, kit kívánatosnak tart, enyves kezű, néma, ezért mutogatva érteti meg magát Chicóval (Hi Hat eltűnt – elhajítja egy arra járó kalapját), hárfázik stb. Ha tisztelgésből megidézik alakját egy-egy filmben, meg sem említik a nevét, oly triviálisnak tekintik az ábrázolt személy kilétét (vö. Pierre Richard-ral az 'Olajralépés'-ben, vagy a 'Csipet csapat' sorozat vonatkozó epizódjában animált egér képében).
Történeteik egy srófra járnak. Adott két – egymásba – szerelmes, s boldogságukat egy ilyen-olyan hatalommal bíró személy komoly erőket felvonultatva igyekszik akadályozni. Chico és Harpo rendszerint rögtön a gerlepár szövetségeseként lép fel; míg a saját pecsenyéjét sütögető Grouchóval csak a filmidő elején ismerkednek meg. Eleinte egymást igyekeznek átverni (főleg az elesett, de élelmes Chico a jóba már beledagonyázó, szűk látókörű Grouchót), ám az események forgatagában egy oldalra sodródnak, mégpedig a gonoszokkal szemköztire, s közreműködésüknek köszönhetően a megérdemelt jutalmak, illetve büntetések gazdára találnak.
Erejük egyértelműen a helyzetkomikumban rejlik, szócsatáikat ügyesen ötvözik a némafilmek világát idéző, akrobatikus elemekkel. Sajátságos stílusjegyük például a nézőhöz való kiszólás (hangos töprengés) egy-egy poén kedvéért, ami színpadi fogásként természetesen évszázados múltra tekint vissza, de a '30-as évek filmkészítőinek egy az egyben hiányzott az eszköztárából.
Ebben az epizódban egy szanatórium haldoklik. A démoni Morgan kaszinót építene a helyén. Van, aki lódoktort hív, mert őbenne hisz, van, aki versenylovat vesz, bár fogalma sincs arról, mi az erőssége Őpatásságának. A zsokékat, mint Túró Rudikat megkapjuk, Van, aki az anyagcseréjéhez fohászkodik, s kiderül, hogy nem mindenkire hat a spenót úgy, mint Popeye-re. Képződik szitu, amikor örülhetünk annak is, ha kéznél van a lábunk, más esetből pedig az világol elő, hogy öröm fejekkel nem csak formaldehidben találkozni.
Próbálom mindezt halkan leközölni, nehogy leessen az álbajuszom, és kiváltképp azért, mert elfelejtettem már tegnap a kocsmában, hogy a kettős vérnyomásom melyik oldalamon magas, s melyiken alacsony.
Pályájuk, úgy vélem, klasszikus piramismodell. Folyamatosan izmosodnak, válnak gördülékenyebbé, élvezetesebbé alkotásaik, ahogy az ember vagy egy jó bor is kiteljesedik. A zeniten meglátásom szerint – a Queen tagjainak véleményét is osztva – az opera és az ügető áll, de a későbbi munkáikkal is (bár haloványabbak), érdemes megismerkednünk.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2023-03-31 01:371 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk