Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A másik Boleyn lány
- Film Café, 11:10
A piszkos tizenkettő
- Film+, 12:15
A Pelikán ügyirat
- RTL Három, 12:20
Hercegnői románc
- Film4, 12:20
Seneca: A földrengések kialakulása
- Cinemax, 12:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Máté Gábor (69)
Michelle Pfeiffer (66)
Uma Thurman (54)
Nora Dunn (72)
Jürgen Vogel (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Monk - A flúgos nyomozó (sorozat) - Monk legviccesebb tettei
Rock zene
Micimackó: Vér és méz - Vélemények
Jellemző mondat, esetleg rövid párbeszéd - melyik filmben hangzott el?
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Enola Holmes aaaaa
Rachel Blanchard aaaaa

 

Fórum - A hóhér (1963) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1. VAL P (2022-12-14 14:52.07) aaaaa
Franco caudillóskodásának kétharmadát már maga mögött tudta, amikor a mozik műsorukra tűzték ’A hóhér’-t. Ahogy a két címszereplő, José Luis és Amadeo családjának, az ibériai filmkészítőknek sem volt fenékig tejföl a ferroli diktátor országában átlavírozni a mindennapokat. Ellentétben az olasz, a német vagy az orosz rezsimmel, a katolikus egyházzal szövetséges hispán vezetés nem fedezett fel pozitív energiát a mozgóképgyártásban, akár népnevelésről, akár szórakoztatásról lett légyen is szó. Berlanga keserédes vígjátékai azonban rendre átsiklottak a cenzúra rostáján. Ezt – azon túl, hogy művei nyilvánvalóan megnevettették a publikumot – elsősorban szimpatikus, empátiacsiklandó, a hatalom magasából is vállalható karaktereinek és a tekintélyuralmi rendszer cizellált, metaforikus kritikájának köszönhette.
José Luis temetkezési vállalkozó, egy kollégája mutatja be neki az idős Amadeót, a nyugdíjazás előtt álló hóhért. Ők, a testek elhantolói sem bejáratosak ugyan a társasági összejövetelekre, de azért szemmel láthatóan van, aki páriább náluk is. A döcögős kezdés után lendületet vesz a történetmesélés, sorjáznak a klasszikus commedia dell’arte-elemek: szaladás a másik után annak elhagyott batyujával, szerelmesek in flagranti, szánalmasan csetlő-botló antihős. A humor azonban, amin átszűrték a sztorit, nem olyan harsány, vérbő, mint az itáliai eredetű műfaj reprezentánsaiban.
Az árnyalt fogalmazásmódra jó példa a „szerelmesek” karikatúra-kontúrja. Bőven túlvannak mindketten azon a koron, amikor a családalapítás körül kalandoztak ekkoriban a népek nemiszervei. Társadalmi marginalizációjuk gondoskodott róla korábban, hogy ilyesmi szóba se jöhessen. Csendes, összesimult táncukkal is elviselhetetlenül károsítják a rádiót hallgató piknikezők szabadságélményét.
A Nino Manfredi alakította ügyefogyott, sodródó Rodríguezben sokan magukra ismerhettek vetítés közben, kinek gyengeségéből – nevezetesen abból, hogy képtelen a légynek sem ártó árnyékát átlépni – más olvasatban akár erényt is lehetne kovácsolni. De a pacifizmus nem igazán dédelgetett gyermeke a mérlegelési és a döntésekbe beleszólási jogaiktól megfosztott, mindössze engedelmes parancs- és ítéletvégrehajtókra igényt tartó államberendezkedéseknek. A megbízható tisztviselőknek ezzel szemben különböző ízesítésű jutifalatokat is asztalukra pottyanthatnak a békeidők szelei. Komfortos lakás, utazás, kulturális programok nem juthattak bárkinek osztályrészül.
Egy pontnál azonban felbomlani érezzük a José Luisszal való sorsközösséget. (Illetve nem vállaljuk fel büszkén, amennyiben mégsem.) A kurrens hóhér ugyanis a lehető legtermészetesebb módon veszi birtokába az új munkaköre után járó privilégiumokat, ám amikor meg is kellene szolgálnia azokat, nem hogy a helyzet magaslatán nem áll, de még a saját lábain is alig. Mintha kirántották volna alóla a talajt.
A legszuggesztív jelenete a filmnek, amikor az elítéltet egy fehérre meszelt hodályon vezetik át a vesztőhelyre. A pálinkával, kávéval és pezsgővel meglélekerősített José Luis két fogdmegbe karolva tántorog utánuk, de – miután ő a tartalékenergiáit is felemésztve hisztérikusabban viselkedik – egyre többen csoportosulnak át az előbbi teamből a támogatói közé. Nehéz eldönteni, melyikük sajnálatra méltóbb. Míg a bűnösnek talált foglyot a fizikai, addig az ítéletvégrehajtót a lelki megsemmisülés mezejére kalauzolják.
Ne menjünk el szó nélkül az Amadeo szerepében lubickoló Isbert alakítása mellett. A szeretetre méltó öregúr ahányszor csak a kamerák pásztázta térben virít – az aláírós színrelépését nem számítva –, fel sem ocsúdunk, miként, de zsebre teszi a show-t. Kiemelném azt a megmozdulását, amikor egy már eleve dedikált kötetet visz az ismert szerző standjához, hogy az kapásból felismerje.
Az epilógusban váratlanul egy váltig ismeretlen vitorlásra közelít rá az operatőr. A testi-lelki nyavalyák gyötörte emberek bőrébe bújva fényképezi le, amit kínlódásuk közben átengednek reléik a környezetükből. Míg ők elanyátlanodva szenvednek, a világ vigad, köszöni szépen, remekül érzi magát, boldogan csordogál tovább nélkülük is.
Ismét a kitaszítottak morzsa nem sok, de annyit sem látott tányérja került José Luis elé vacsora gyanánt. Ez az, amihez soha nem lehet igazán hozzászokni!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2022-12-14 14:521 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
A hóhér adatlap
Eredeti cím: El verdugo
Évszám: 1963
Rendezte: Luis Garcia Berlanga
Szereplők: Nino Manfredi, Emma Penella, José Isbert, José Luis López Vázquez, Ángel Álvarez...

További információk

Szereplők fórumai
- Tonino Delli Colli - Vélemények
- Nino Manfredi - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk