Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Bunyó karácsonyig
- AMC, 18:50
Az utazó
- Viasat Film, 18:55
Elfelejtett idő
- Filmbox Family, 19:00
Börni, az eszelős temetős
- Filmbox Plus, 19:10
Barbie - A film
- HBO2, 19:32

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
A pokol bajnoka - Vélemények
Dallas (sorozat) - Vélemények
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Renegátok aaaaa
Asli Sümen aaaaa

 

Fórum - Börni, az eszelős temetős - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

19. Roxi88 (2019-12-28 10:51.59) aaaaa
Black zseniálsat alakít a filmben, de Shirley is!


18. Typeo (2019-03-25 21:18.16)  
Börni,az eszelős temetős kijött a sittről.
A fekete komédiáknál is bizarabb fordulatot vett a gyilkosságért életfogytiglanra ítélt,nemrég viszont kiszabadult Bernie Tiede élete: beköltözött a róla szóló mozifilm,a Börni,az eszelős temetős rendezőjének,Richard Linklaternek a garázsába,írja a Guardian.
Linklater 2011-es filmje valóban igaz történeten alapult.Bernie Tiede valóban egy álmos texasi kisváros temetkezési vállalkozója volt,és tényleg lelőtt 1996 novemberében egy gazdag özvegyet,a 81 éves Marge Nugentet,hogy utána eldorbézolhassa a vagyonát.
Bernie az asszonnyal még a '90-es évek elején ismerkedett össze,és beköltözött hozzá,ám állítása szerint a nő egy idő után teljesen kisajátította,kihasználta és az őrületbe kergette,így végül kénytelen volt megölni őt.A bűntény érdekessége,hogy a kisváros lakói kiálltak a gyilkos mellett,mivel mindannyian gyűlölték az egész várost terrorizáló,házsártos vénasszonyt.Bernie Tiede-ot viszont mindenki kedvelte.
Tiede a mostani szabadulását Jodi Cole ügyvédnek köszönheti,aki miután megnézte a Börni,az eszelős temetőst,perújrafelvételt nyújtott be a bíróságon.Az ügy újratárgyalásakor kiderült,hogy Bernie Tiede-ot fiatal korában szexuálisan zaklatták,és ennek volt betudható a későbbi félénksége és zavart tudatállapota.A börtönben viszont mindenki azt mondta róla,hogy mintaszerűen viselkedett,a szabadulása után pedig maga a rendező fogadta be a garázsa felett kialakított lakrészbe,Jodi Cole pedig az ügyvédi irodájában adott neki tanácsadói munkát.



17. Bobo 888 (2015-01-20 23:10.49) aaaaa
Jack Black itt is bizonyítja,komikusi vénája mellett mekkora színész...gondoljunk csak a kiborulós jelenetre a yardon,mikor minden kiszakad belőle,több hónapnyi feszültség egyszerre a felszínre tör...és Black zseniálisan lehozza,mint az egész karaktert.Sosem feledem,mikor a végén Bernie megy a smasszer mellett a sitten,nekünk háttal.Nyakig betűrt gatya,buzis járás,és...és egyszerűen nem hittem a szememnek.Kétségem nincs afelől, Black hosszasan tanulmányozta az igazi Berniet,hisz láthatjuk is a záró képsornál mikor beszélget vele...ez az ember sosem adta fel önmagát,még a sitten sem,még a börtön elkerülése érdekében sem...hiszen nagyon jól tudta,előbb-utóbb lebukik,nem érdekelte,élte tovább életét és lényét.Ilyen emberből mennyi lehet a világban?Azt hiszem mint varjùn a szőr...Black lazán megérdemelte volna a Globot,tovább megyek,ennél mérföldekkel rosszabb teljesítménnyel kapnak Oscart emberkék Hollywoodban...de ki nem szarja le.Én imádom a kis duci zsenit,ezt a remremekművet meg csak ajánlani tudom.


16. Az utolso szamuráj (2014-07-12 19:00.22) aaaaa
Vegyesek az érzéseim.
Mert,azért ebből többet is ki lehetett volna hozni:még maróbb fricskát,még feketébb humort,poénokat,főleg úgy,hogy Jack Black valóban karrierje egyik legjobbját hozta.És,mégse akárkik szerepeltek mellette,Shirley McClaine elképesztően nagy színésznő(Személyes kedvencem).
Ám még így is volt benne min mosolyogni,min megdöbbenni,vagy gondolkodni.
Hisz érdekes volt az a vonal-az amúgy valós eseményeket feldolgozó moziban-hogy a közösség majd egy emberként felmentette volna Bernie-t:úgy,hogy gyilkolt.Úgy,hogy a 81 éves nőt-bár,tényleg rendes volt,nem darabolta fel:)-belerakta egy fagyasztószekrénybe.Mindezt azért,mert Marjorie Nugent terrorizálta a várost,sokan nem szerették,népszerűtlenebb volt egy politikusnál.Bernie ezzel szemben mindenkivel kedves volt,sőt az öregasszony eltűnése után annak pénzéből hihetetlen összeget adott kölcsön úgy,hogy a részleteket nem kérte,vett autót,házat ismerősöknek,szóval:jótékonykodott,miközben a saját kocsija részleteinek befizetésével meg gondban volt olykor.(Nagy kérdés innentől persze,hogy a lakosság kiállása mennyiben köszönhető az anyagi javadalmaknak,ráadásul azokat az ügy kipattanásakor vissza is veszik.De,az tuti,csípték Bernie-t)
Mindezt egy olyan közösségbe,akik templombajárók,lelkes hívők,és mit is mond a Biblia?:)))
Az ilyen dolgok szembenállása miatt jó film valahol a Bernie,bemutatva ezt a kettősséget.Mikor pedig ezeket a sorokat írom,állítólag az igazi Bernie már kint van a sittről,és a rendezőnél lakik.
Amin szétröhögtem az agyam,a "tartüffös" jelenet:ahogy Matthew M. karaktere mennyire rászáll Bernie-re,megpróbálva valami tudalékos,agyonértelmiséginek beállítani,elvágva így az őt támogató "néptől",mire Black a helyes kiejtés után csak annyit mond,"Pedig nem nehéz ez".
Igaza van.A tudást,bárhol szeded fel-és ez csak valaminek a helyes kiejtése!!!-nem olyan nehéz megszerezni,főleg mostanság.Iskolák,sose késő,de olvashatsz,van net is....bár tényleg egyszerűbb az azt nem birtoklónak rögtön rámondani sokszor a másikra,tudalékos vagy sznob.
Azért,mert egyszerűen halott valamit,ismer valamit,tud valamiről....és még vannak hozzá hasonló balga marhák,akik-szintjükön-még tapsolnak is hozzá.

Meg a nagy lompos faszomat.És ebbe benne van,merre tart a világ,egyszerűen,primitívül,bunkón,hogy megértsed.


15. Bazsikala (2014-02-23 14:48.31) aaaaa
Amikor beszereztem a filmet azt hittem, hogy egy klasszikus Jack Black vígjátékot lesz szerencsém megtekinteni. A kritikusok nagyon felpontozták a filmet, úgyhogy én is nekiálltan és végignéztem. Azt kell mondjam, totál megérte! Fekete komédia a javából, kellőképp vicces, kellőképp drámai. Nagyon jól dolgozták fel a történteket, ráadásul Jack Black zseniálisan alakítja B. Tiede szerepét. Kevés olyan filmre emlékszem ahol drukkoltam a gyilkosnak, hogy a végén felmentsék. Mint tudjuk mi lett a vége, Tiede jelenleg is életfogytig tartó büntetését üli. Vérlázító!
Azoknak ajánlom ezt a filmet akik szeretik a fekete humort! Nekik érdemes megnézni!
5*


14. Mozibuzi (2014-01-08 20:51.00) aaaaa
A magyar cím igen megtévesztő. Na, de valamivel a pénztárakhoz kell csalogatni a nézőket.
Nem mondanám viccesnek, inkább elgondolkodtató.


13. Ehun (2014-01-01 21:48.34) aaaaa - (válasz Davenef 7. hozzászólására)
agree


12. Ehun (2014-01-01 21:47.06) aaaaa
utóbbi évek legjobb amerikai filmje, megtörtént eset alapján, IQ 95 alatt nem ajánlott


11. Intruder (2013-09-03 17:06.58) aaaaa - (válasz Ikon88 9. hozzászólására)
Nézz kicsit utána, a story valós, tehát nem akarták a filmben sem elferdíteni azzal, hogy felmentik, stb.
http://www.youtube.com/watch?v=ybxn6fOyAuw


10. Fütyülős (2013-08-24 14:55.15) aaaaa
Ez a film nem érdemli meg ezt a gyenge átlagot. Nekem nagyon is tetszett, ha nem is 5 csillagosan, de erös 4-es. De megadtam neki az 5-öt, hogy kicsit javuljon az átlag.
Nem erre számítottam, de jó lett. Jack Black nagy kedvenc, hatalmas jófej :)


9. Ikon88 (2013-08-14 15:00.04) aaaaa
*SPOILER*
ha valamilyen csoda vagy brilliáns ügyvédi munka folytán Börnit felmentették volna, talán 3 csillagot adok rá a drámai fordulatért és a végső katarzisért, de mivel mindezek elmaradtak, igazából végigunatkoztam a filmet, pedig kedvelt színészeim játszottak fekete komédiát, amire én alapvetően mindig vevő vagyok...


8. Scal (2013-01-03 23:14.08)  
Nem is tudom mit mondjak. Igazából helytálló lenne, hogy le vagyok döbbenve, de azért annyira nem erős ez a mozi. De mitől lehetnék? Nem a film minőségétől, sokkal inkább, hogy ezt bizony komolyan gondolták. Komolyan gondolta Linklater hiszen leforgatta a filmet, komolyan gondolta Black is, hiszen még azután is benne maradt, hogy elolvasott két mondatot a forgatókönyvből, és komolyan gondolta a forgalmazó is, mert volt olyan bátor, hogy moziba küldte nálunk ezt a - és most nagyon diplomatikus leszek - nem mindennapi fekete komédiát? Mindenesetre a nézők is komolyan gondolták, hogy őket ez nem érdekli.

[link]


7. Davenef (2013-01-02 13:28.49) aaaaa
Hibátlan film volt! Valóban nem mondanám vígjátéknak. A béna cím pedig megtévesztően utalhat egy c kategóriás vacakságra, ezzel ellentétben ez egy briliáns alkotás.


6. Vera47 (2012-12-19 15:07.49) aaaaa
Aki ezt a filmet vígjátéknak nevezte, valószínűleg nem látta. Talán közelebb áll a szatírához, mint a drámához, de hogy nem vígjáték, az biztos. Ez persze nem jelenti azt, hogy a film nem jó. Helyenként morbid, de elgondolkoztató. A főszereplő Jack Black alakítása pedig egyszerűen briliáns.


5. Anitabagwell (2012-12-13 18:29.52) aaaaa
NAGYON NAGYON NAGYON NAGYON...DRUKKOLOK JACK BLACKNEK! :)


4. Pinceajtó (2012-12-11 17:02.20)   - (válasz Ebenezer Scrooge 2. hozzászólására)
És elsősorban Robin Williams.


3. Anitabagwell (2012-12-11 07:38.08) aaaaa - (válasz Ebenezer Scrooge 2. hozzászólására)
Igen, ebben igazad van, hogy a drámai karaktereket a legjobban a komikusok tudják megformálni, a példák is elátámasztják.
Csak valahogy Jack Blackből sosem néztem ki, egy ilyet. Pedig a Holiday-ben is elég jó volt. Azért most meglepett. :) Én is várom, hogy látunk tőle még drámai szerepet, mert nagyon megállta most a helyét.



2. Ebenezer Scrooge (2012-12-10 21:43.39)  
Le a kalappal Jack Black előtt.Én mindig is tudtam,hogy több egy fingógépnél.S íme.Zseniális volt.Én azt mondom,hogy drámai karaktereket a legjobban a komikusok tudják megformálni,s eljátszani.Vagy inkább úgy fogalmazok,azok a színészek,akiket komikusnak aposztrofálunk,s beskatulyázunk.
Mondok pár példát amik nekem nagyon tetszenek.John Candy-Repülők, vonatok és automobilok,Jim Carrey-Egy makulátlan elme örök ragyogása,Steve Carrel-Dan és a szerelem stb.Mind zseniális.És ez a film is beállt a sorba.
Csak így tovább Jack!Remélem még sok hasonlóan jó alakítást láthatok tőled a jövőben is..


1. Anitabagwell (2012-11-28 11:22.29) aaaaa
Gratulálok a magyar címhez, mintha valami idiótaság lenne... pedig...

„In a small town, people will always suspect the worst of someone. But they'll also suspect the best.”

Na ez egy roppant érdekes alkotás lett, pont amilyenekre csak Richard Linklater képes, el sem tudtam volna képzelni másról, hogy ilyet rendez. Szeretem Linklatert, bár nem minden filmje a szívem csücske, úgy a film egészét nézve, de mindig mindegyik rendezésében van valami, ami mélyen elgondolkodtat. Általában ez a bizalom illetve az embertársainkba vetett hit. Olykor ezt egy nagyon kevés szereplős kamaradrámán keresztül is képes megmutatni (Tape című alkotása pl) minőségi színvonalon. Most itt a Bernie, egyértelműen itt érződik legerősebben a bizalom és a hit által felvetett gondolatok, problémák körbejárása. Linklater valószínűleg hihetetlenül jó emberismerő, máskülönben nem tudna ennyire elgondolkodtatni a rendezéseivel. Lehet egyébként vitatni, megértem azokat akik nem szeretik a rendezéseit, mert „ez a film sem szólt semmiről” és hasonlók. Lehet igazak rá. De én mégis mindig többnek érzem magam, ha megnézek egy filmet tőle. Ez most sem történt másképpen.
Ez a film olyan, mintha a Miss Daisy sofőrjét a Jekyll és Hyde-dal keresztezték volna :D… néhol eléggé már már groteszk volt az egész.
Bernie karakterét meg kellett alapozni, tényleg rá kellett jönnünk és élesen kellett látnunk, hogy ez az ember már-már annyira kedves hogy egyenesen ostoba. És mit csinál a legtöbb ember egy kedves emberrel? Kihasználja. Ez így van, ha tetszik ha nem. Akarva akaratlanul, de a kihasználás sajnos jóval "alapabb" jellemzője manapság az embereknek, mint a kedvesség.
A történet szerint egyébként Bernie egy texasi kis városban a „mindenes”. Temetkezési vállalkozókét indul, de a végére már mindent csinál és mindenhol segít, ahol csak és amiben csak tud. Olyan jó ember, hogy már szinte el sem hisszük róla. A film külön zsenialitását adja az interjús felépítés, hogy ezt a város lakóitól is halljuk. Sőt ők mesélik el, hogy mennyire jó ember Bernie, ami külön lenyűgöző, hiszen manapság már dicsérni sem divat egymást. Bernie egy olyan ember, akit mindenki szeret és aki szeret mindenkit. Egy napon találkozik egy Marjorie Nugent nevű idős, mogorva, kifejezetten gonosz „hölggyel” és különleges kapcsolat veszi kezdetét kettejük között… Bernie szépen lassan Marjorie szolgájává válik… amit Ő egy idő után, már nem bír elviselni.
Jack Black briliáns! Őszintén mondom, lenyűgöző. Igazi táncos-komikus, aki énekelni azt nem akárhogyan tud, ezt mindig meg kell jegyezni azért! Ettől függetlenül nem tartom magam kifejezetten a rajongójának… legalábbis amikor nem jut túl a fingós vicceken… de ha túljut és végre színészként, profin áll a dolgokhoz, akkor képes egy ilyen alakításra! Hát bravo! Megvolt a komikus rész itt is, bőven, van azért amit Jack Black sosem tud levetkőzni, de nem is baj, mert jól áll neki. De az, hogy ennyire jól meg tudta fogni a drámaiságot, ami Bernie életét egy bizonyos módon meghatározta… na ez olyan profizmusra és olyan tehetségre vall, amit én még nagyon sokszor szeretnék látni!!!! Na EZÉRT, az alakítás miatt, indokolt Jack Blacket szeretni, már ha színészként nézzük. Egyébként hatalmas forma, interjúkat mindig szívesen nézek vele, mert egy barom. :D. Nagyon jó volt, nagyon meglepett, hogy ilyet is tud. Pedig nem volt egy könnyű szerep, szerintem… meg kellett magát emberelnie és sikerült.
Vitte a hátán a filmet, szóval mást nem nagyon tudok kiemelni. Jó nyilván Shirley Macclaine egy élő legenda. De ez ennyiben most kifulladt. Jack Black aki itt komoly dolgokat művelt, meg persze Richard Linklater.
Azért még hadd szóljak Matthew McConaughey-ről… Talán nincs tőle hiúbb ember a földön. Taszít. Rosszul vagyok tőle. DE… mostanában elérkezett egy nagyon fontos állomáshoz a karrierjében (ami talán már a Tropic Thundernél elkezdődött) ez pedig az, hogy elkezdte magát NEM KOMOLYAN venni! És jó!!! Amikor önmaga paródiája az egyszerűen fantasztikus. Nem azt mondom, hogy hatalmas színészi kvalitással megáldott ember, de hogy tud szórakoztató lenni, ezt állítom. És játszott ő már Linklater filmben, a Newton Fiúkban. Nem volt valami nagy szám, de az volt az első eset, amikor egy „not bad” fejet vágtam McConaughey alakítására. Persze az esetek többségében még mindig minősíthetetlen ahogy a szerepekhez nyúl… csak azt akarom érzékeltetni, hogy pl. a Tropic Thunderben istenkirály a Magic Mike-ban meg talán az egyedüli értékelhető. Aztán jött a meglepő The Lincoln Lawyer, ami dráma és hihetetlenül viszi az egészet, nagyon nagyot játszik benne, még ma sem hiszem el, akkorát. Most meg itt van ez, amit szintén korrektül teljesített. Szóval azért… van valami ebben a fickóban és úgy néz ki, hogy mostanában kezd megvilágosodni és ezt egyre többet próbálja használni. Hogy tehetség, vagy szerencse, azt még mindig nem tudom, de érdemes rá NAGYON odafigyelni. Szeretem azokat a színészeket, akik képesek meglepni. McConaughey egész jó arányt produkál e tekintetben. Jövőre meg jön a Dallas Buyers Club és a kritikusok már most előre vetítik, hogy mennyire jó lesz benne. Ha rosszul is gondolják, érdemes várni, amiről már most ennyit beszélnek.
Na szóval, Bernie. Elgondolkodtatott, méghozzá nagyon. Értékes és fontos film, mert nem csak sejtet de ki is mond olyan dolgokat, amiken jó lenne egyszer minden embernek elgondolkodnia. Van akiknek nem fog tetszeni, mert Jack Black egyáltalán nem „Jack Black” lesz olyan is akik majd azt mondják megint: „ennek a filmnek semmi értelme sem volt”… hát akkor, legalább miattam ;) érdemes volt megcsinálni. Köszi Linklater, továbbra is szeretlek. :P.
ui.: aki megnézni, nehogy kikapcsolja a legeslegvége előtt, fontos a stáblista illetve a képek amik feljönnek. Így még durvább, mint azt végig gondoltam….



Kapcsolódó fórumok

VéleményekRoxi88, 2019-12-28 10:5119 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk