Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Mi köze ennek a szerelemhez?
- HBO2, 06:00
Bajkeverő majom
- Minimax, 06:00
Szerelem első lájkra
- Film4, 06:40
Babylon A.D.
- Film Café, 06:40
Elit játszma
- AMC, 07:05

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mire gondolsz most?
Mit hallgatsz most?
Szólánc
Asszociáció
Vonalban vagy - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Gyerekkori barátok aaaaa
Brian Doyle-Murray aaaaa

 

Fórum - A kis cézár - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

9. Norbitzki (2023-11-14 00:01.57) aaaaa
A Warner alig beszerezhető gengszter díszdobozának egyik legrégebbi darabja lassan 100 éves, ezt azért illik tisztelni, de mit tehet az ember, ha egyszer a szintén ekkortájt készült Közellenség c. mozi köröket ver rá. Edward Robinson karrierjének első filmje ez, az itt nem túl szimpatikus színész a 60-as években még a Mackenna aranyában is játszott, ennyiből mindenképp érdekes ilyen fiatalon látni. Mindent egy lapra téve is csak közepes krimi, de időutazásnak tökéletes volt.


8. Qui Rufeng (2021-07-31 03:17.32) aaaaa
Elég jó.



7. Halember (2019-11-24 13:14.12)  
Közepes


6. Arpimokus (2019-11-24 12:52.38) aaaaa
Lehet, hogy 1930-ban nagy szám volt, de ma már ez nézhetetlen. Nem azért nézhetetlen mert 2019 van, hanem mert a jó filmeknél mindegy hány évesek.


5. Arturo professzor (2016-08-08 13:27.31) aaaaa
Magyar tv-premier:1980.08.07.


4. Filmim (2014-08-30 23:21.20) aaaaa
Élvezhető, élménydús, pörgős filmet láthatunk A kis cézár c. film személyében, még is volt valamiféle hiányérzetem. Edward G. Robinson remekül alakított és a többi színész is szépen játszott. Egy dolog viszont nem tetszett nekem, túl gyorsan történt minden a filmben. Én kifejezetten ajánlom a megtekintést, különösképp azért is, mert talán ez a film a hangosfilmek közül az egyike a legelső gengszterfilmeknek. :)


3. Mozsika (2013-01-18 13:09.47) aaaaa
A lényeget már levésték előttem.
Nem is írnék többet.



2. HMáté33 (2012-05-23 14:25.26) aaaaa
A pre-code gengszterfilm egyik nagy sikere a Little Caesar, ami egy azóta klasszikussá vált témát vesz elő, ez nem más, mint az alvilági karriertörténet. A főszereplő semmiből való kitörése, illetve rögös útja a csúcs felé, majd elkerülhetetlen bukása itt még új ötlet volt, egyáltalán maga a gengszterfilm, mint zsáner is jóformán a szárnyait bontogatta. A koncepció viszont azóta igen felkapott lett, szépen kinőtte magát, kifinomult, és tökéletesedett az olyan nagy rendezők, mint például Scorsese vagy Coppola keze alatt. Ki lettek próbálva a műfaj határai, és a megszállott vagy mindenre elszánt elmékben tett utazások igazi klasszikusokat szültek, nem csak alvilági keretek között.
Ennek a nagy útnak az egyik első mérföldköve tehát a Little Caesar, ami nagyon ügyes kérdéseket tesz fel. Bűnözőnek lenni igen kifizetődő tud lenni, és az egyszerű ember bizony sokszor nem kevés irigyléssel tekint a magas életszínvonalra, amit egyesek úgymond kis erőfeszítéssel érnek el. Lopva, csalva, esetleg emberéletek árán. A lenézés és a keserűség tölti el az embert az igazságtalanság láttán. Ám ez a semmi erőfeszítés olyan elszántságot igényel, ami nagyon kevesekben van meg. A film is azt üzeni, ha ez könnyű élet lenne, mindenki így élne. A legvadabb álmok megvalósításához magunkat kell legyőzni, és az alvilág vezetői is ezt teszik.
Rico a zsáner remek úttörő figurája, nincsenek aggályai, nincsenek gátjai, mindent megtesz, hogy feljebb jusson, mindenkit elsöpör az útjából. Pontosan azt az életet éli, amit mindenki elképzel, de csak kevesen merik megélni. Most természetesen nem a gyilkosságokra gondolok, hanem az önmegvalósításra, a célok elérésére, arra hogy félelem nélkül járhassuk a saját utunkat. Persze, egyúttal ez a gyengepontja is, meg az átlagemberben meglévő józanság hiánya. Ezek előrevetítik bukását, az elkerülhetetlen mélyrepülést, a dicstelen véget. Nagyon sok múlik Edward G. Robinson alakításán, ami kiforrott és elegáns, hatása szerintem a mai napig megfigyelhető a karriertörténettel foglalkozó filmek főszereplőinek játékán.
A mozi nagy hibája egyértelműen a rövid játékideje, ennyi alatt nem kaphatunk egy szépen felépített utat, csak kapkodást és sietséget. Robinson jól játszik, nem kérdés, és a film mindenképpen komoly alapokat rakott le, de talán hibáiból lehet a legtöbbet tanulni. Egy ilyen sztori felvázolásához idő kell, megfontolt tempó, kell hogy átélhesse a néző azokat az eseményeket, amik formálják a főhős személyiségét, máskülönben elsikkad a lényeg, és súlytalanná válhat a mondanivaló.
Mindazonáltal jó film a Little Caesar, minden csiszolatlanságával. Amit tesz, azt jól teszi, hatása pedig maradandó, hibái miatt érdemes rá úgy tekinteni, mint egy klasszikus műfaj kezdeti darabjára, ami rengeteget ad, de egyúttal meghagyja a lehetőséget a fejlődésnek is.


1. Kék kereszt (2010-05-12 00:06.52) aaaaa
A bölcs közhely,miszerint a bűn sosem fizetődik ki,legszebb mozis cáfolatát a korai hangosfilm idején születő gengszterműfaj jelenti,amely akkoriban szinte egyedül tartotta el ballonkabátos vállán a Warner-stúdiót.A sztori szempontjából ezek a fekete fehér filmek jobbára egyazon karriertörténet variációi.Elvégre hús-vér szereplői is egyforma haranggörbe mentén éltek,s haltak.Nyomorból,kisstílű stikliken át a csúcsra,majd a sírgödörbe...A jelenlegi film,a Kis Cézár mára már egy igazi gengszter klasszikussá vált.Igazi műfajteremtő darab volt 1930 ban.Ennek már 80 éve.A feszített tempójú,jól kidolgozott történet nem várt fordulatokat hoz a számunkra.Az Oscar díjas Edward G. Robinson játéka kifogástalan volt.Nagy átéléssel játszotta el a könyörtelen és brutális gengsztert.A befejezés önmagáért beszél.Véres,brutális és szomorú…A filmet a Szökevény vagyok,Waterloo Híd és a Virág a porban és a Quo vadis rendezője,valamint az Óz,a csodák csodája producere,Mervyn LeRoy készítette.Tehetséges rendező.Sok nagyszerű filmet készített,amikor többsége sajnos az évek múlásával a feledés homályába veszett.A film forgatókönyvét Oscar díjra jelölték,de nem nyerte meg.A Kis Cézár minden idők egyik legjobb gengszterfilmje.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekNorbitzki, 2023-11-14 00:019 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk