Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Hisztéria
- Film Café, 04:00
A vér földje
- HBO2, 04:05
Az erős ember
- Spíler2, 04:15
Életem legszebb évszázada
- HBO, 04:35
Apafej
- Mozi+, 04:35

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Vonalban vagy - Vélemények
Nyugaton a helyzet változatlan (2022) - Vélemények
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő - Vélemények
Érdekességek!
Mit hallgatsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vonalban vagy aaaaa
Brian Doyle-Murray aaaaa

 

Fórum - Sutkai bajnokok - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

3. Az utolso szamuráj (2012-06-19 19:06.47) aaaaa
Mi az a 3 szó,amit sose szeretnénk hallani cigányoktól?
-Jó reggelt,szomszéd.

Romák.Apacsok.Dzsipók.Férgek.Kommancsok.Ingye nélő szemétládák.Cigány gecik.
És akkor még finom voltam.
A világ finoman szólva ezzel a néppel előítéletes,más kérdés,többségük viselkedése kiszolgálja az előítéletet.Mintha nem akarnának beolvadni,nem akarnák felvenni a lépést,nem tudnak beilleszkedni,és ha mondjuk megvernek egy tanárt,lopás történik faügyben,gyümölcsösben ,valaki vasazásból meg bodzából lesz vagyonos,azonnal tudjuk,cigány az illető.Nem mert rasszista vagyok,vagy utálnám őket,de tényeket kár tagadni,mégha az is igaz,az igazság olyan dolog ilyen esetben,ami emberek -olykor begyöpösödött..-gondolkodását erről a népcsoportról csak még jobban megalapozza.Tény,vidéken a roma gyerekek csak hátráltatják a többi gyerek tanulását,a mélyszegénység bűnözést szül....egyszerűen mintha ennek a dolognak nem lenne megoldása,ebbe a saját farkába harapó kígyónak a testén nincs fogás,ahol érdemben hozzá lehetne nyúlni.
Ez a film viccesen el akarja nekünk adni a romákat:úgy érzem,sikerrel.Miközben látjuk a doksifilmet,és ismerkedünk a karakterekkel,nekem néha olyan érzésem volt,ez nem lehet mindig igaz,van megbeszélt pillanat,jelenet,volt forgatókönyv...de ez legyen az én bajom.
Viszont szórakoztam,nevettem,jól éreztem magam 80 percig:ez meg az én örömöm.Mert ott mintha megállt volna az idő,és urambocsá elnézést,de mintha a nagy többség egyszerű lenne,mint a raklap:török kazi zenei bajnok van,meg öltöny bajnok,meg öreg,aki lesmárol minden csajt és bár Bocskai hajdúinak idején született,discóba pörög,van aki tehénkivégzésben bajnok,van aki pofonokban...van itt dráma,néha naívitás,sokszor józan ésszel hihetetlen életek és roma kultúra,ahogy azt a készítők lökik a nézők felé(az esetleges árnyoldalakról néha megfeledkezve.)
Az alkotók igénye,hogy bemutassák,a cigányságnak van kultúrája-tajtparasztság lenne ezt tőlük tagadni!-van harmónia életközösségükben-én is így láttam-és mint minden népcsoportnak,talán van lelke is.A film esetleg arra szolgál,hogy míg nevetünk az amúgy eredeti és jópofa embereken,talán megbomoljon az a vár,amit úgy hívnak,előítélet....gyűlölet....és minden egyéb negatív idevágó.Más kérdés,ezt a filmet mutasd meg cigány által kirabolt öregasszonynak,parasztnak,akinek földjét lerabolják állandóan,megkéselt fiatalnak,pofánvert tanárnak....nem folytatom.Az érem másik oldala.
Ez az amit a Csak a szélnél nem bírnak többen felfogni.
Viszont,és ez fontos!
Amikor néztem ezeket a bajnokokat,az jött le róluk,ezek a férfiak,nők,gyerekek BOLDOGOK közegükben,és az a világ,amit építettek maguknak,működik.Nem is lenne jó nekik abból kiszakadni,talán nem is nekik való az,ami a világban történik,de merem állítani,boldogabbak a sutkai bajnokok,mint a fórum 80 százaléka életével.
És ez kérem....nagyon fontos,legyek egyszerű,kurva fontos.Mi vadászunk a boldog pillanatokra,ők meg kazettákkal meg hallgathatatlan zenével,Versace!!original!!!! ruhákkal elérik,amit legtöbben csak áhítoztunk.
Mi ez,ha nem irigylésreméltó????
Valamint ami ebben a dologban a legfontosabb tanulság,maga Simix hozzászólása:jót szórakozott a filmen,nevetett rajta,eredetiek a figurák,de egy mondat miatt atomot a cigányokra.
Mi ez,ha nem paradoxon,amivel itt többen is küzdenek a fórumon,hisz hány embernek tetszik a Macskajaj,mekkora mozi és arcok,de azért a cigányok koszos romák maradnak,pfej a fajtájukba.
Pedig félek,az a mondat félre lett értelmezve,leginkább azt jelentette,a cigányok mindenhol otthon érezhetik magukat.Nem megszállást vizionált.
Más kérdés,egy szabolcsi cigányhadnak ha beköltözne mellém,mit szólnék...no már megint az érem koszosabb oldala.

És azon a bizonyos kígyón még mindig nincs fogás.


2. Simix (2008-08-02 15:35.24) aaaaa
Általában kerülöm a roma témájú filmeket, de bevallom ez a film tetszett. Fantasztikus mindegyik figura, keresve se lehetne találni jobbakat. Mivel a kolléga itt kifejtette előttem a lényeget, ezért én már nem megyek bele. Ajánlom a filmet mindenkinek, jól lehet rajta szórakozni.

A végén, a 'romáké az egész világ' szlogen engem is igen szíven ütött. Nem kellett volna, Csak, hogy a Ford Fairlane-t vegyem alapul, 'Sutkában kellene atomot robbantani'!

Ajánlom a filmet mindenkinek!


1. MrMojoRisin1 (2008-07-03 15:04.34) aaaaa
"Itt sutkán mindenki segélyből él, de ha esküvőről vagy körülmetélésről van szó, mindenki összekaparja a pénzt" Gyakorlatilag ebben a mondatban minden benne van ami a cigányságot jellemzi, dolgozni nem, viszont szórakozni azt igen! Eme kis dokumentumfilmet teljesen felesleges lenne elemezni (bár a besöpört díjakat nézve, illetve egy-két kritikát olvasva sokkal többet is belelátnak, pedig ez nem több mint egy,a valóságba oltott Kusturica film) viszont kegyetlen nagy figurák, és történetek vannak benne, Sutkáról a világ legnagyobb cigányvárosáról! Itt van például sutka boksz bajnoka, akinek 10 győzelem után fejébe szállt dicsőség, nagyképű lett és elkezdett drogozni! Viszont edzője ad neki még egy esélyt! "Szerencsére a sportorvos bevan rúgva, így nem veszi észre, hogy bajnokunk rá van állva a metadonra, és nem képes bokszolni" Természetesen a bajnok veszít, majd megtudjuk, hogy "soha többet nem lépett a ringbe. Később épp egy gyógyszertárt akart kirabolni, de leesett a tetőről és szörnyet halt"! Természetesen a klasszikus cigány is színre lép, aki úgy kezdi mondandóját, hogy Ő azért van egésznap a temetőben, mert vigyáz a sírokra, nehogy valaki megrongálja azokat! Viszont a narrátor felteszi a keresztkérdést: "Te nem azért jársz a temetőbe, mert lopsz? –Nem! – Ne hazudj! – Na jól van, innen lopom a fakereszteket, hogy tudjak tüzelni, meg különben is akinek nincs semmije az lophat!" A filmben láthatunk még vámpír és dzsinnűzőket, homokosokat, törökzene versenyt, libaviadalt, illetve egy embert aki 20 éve írja a roma szótárt, de közben egésznap nem csinál semmit, a család meg éhezik! Hát így zajlik az élet sutkán! A végére viszont maradt még egy találó idézet:"Fazli bácsi, a dervis, egyszer azt mondta nekem: nekünk, romáknak nincs is szükségünk saját országra, úgyis milyenk ez az egész bolygó" Hát erről van szó, kérem szépen!



Kapcsolódó fórumok

VéleményekAz utolso szamuráj, 2012-06-19 19:063 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Sutkai bajnokok adatlap
Eredeti cím: The Shutka Book Of Records
Évszám: 2005
Rendezte: Aleksandar Manic
Szereplők: Bajram Severdzan

További információk


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk