Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A beavatott
- Film+, 12:40
Sárkányszív
- Film Café, 12:40
Kelly hősei
- RTL Három, 13:10
Angyalok és démonok
- Mozi+, 13:40
Összetörve
- Film Mánia, 13:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Joker - Kétszemélyes téboly - Vélemények
Jonathan Majors - Vélemények
Érdekességek!
Állati mészárlás - Vélemények
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Lány a jövőből aaaaa
Törőcsik Mari aaaaa

 

Fórum - Henry - Egy sorozatgyilkos portréja - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

13. Lifeisamovie (2021-09-08 21:02.15) aaaaa
http://www.youtube.com/watch?v=gqJom8XPf1k
Hogyan ne adj el tévét...

Mocsok, undorító egy film, de amikor mondja, hogy plug it in...ááá :D


12. Nyolcadik utas (2020-05-13 13:32.28) aaaaa
Nem portré. Inkább pillanatkép.
Valljuk meg, a semmiből indul és nem tart sehova.
Eme "céltalan" idő naturalisztikus ábrázolását látjuk, amiből megállapíthatjuk, vannak teljesen abnormális emberek, akik képesek másból is felszabadítani a bennük lakó szörnyeteget.
Beteg film egy beteg világ beteg embereinek beteg cselekedeteiről.



11. Hajrá KTE (2020-01-27 14:54.22)  
Még jó, hogy később kiderült, Henry nem volt sorozatgyilkos :D


10. Lifeisamovie (2019-08-13 15:59.05) aaaaa
Ha eladó vagy, inkább légy udvarias. Sosem tudhatod ki akar nálad vásárolni...:P


9. Bede István (2017-03-07 03:18.29)  
qrva jó film


8. Chris92 (2015-07-24 13:31.30) aaaaa
John McNaughton 1986-ban forgatta le első filmjét, ami a valódi sorozatgyilkos Henry Lee Lucas életén alapult. Az elkészült film csaknem három évig őrlődött az amerikai filmterjesztés fekete lyukában, mert az alkotók nem voltak hajlandóak egy képkockát sem vágni belőle, hogy a kedvező "R" besorolást megkapja a film, emiatt nem is volt senki, aki felvállalta volna a mozikba küldés felelősségét. Kijövetelekor sokan dicsérték, sokan a pokolra kívánták, és bár sok pénzt nem hozott, nem került feledésbe, a műfaj egyik kult-klasszikusává vált.
Ironikus módon a film összes erőssége pont az a tényezőből fakad, ami a forgatást nehézzé tette. Mégpedig az, hogy McNaughton-nak és stábjának még az akkori mércéhez képest is döbbeneten alacsony költségvetésből (110-120 ezer dollár) kellett dolgozniuk. McNaughton viszont ezt úgy fordította a film előnyére, hogy az akkori stilizált, "slasher" féle horrorokkal ellentétben egy sokkal realistább, nyersebb, szinte már-már dokumentarista hatásokat tükröző filmnyelvet kezdett alkalmazni. A gyilkosok életét epizódszerűen és ridegen ábrázoló, szemlélő nézőpont, amiben végig el vagyunk helyezve nagyon erős hitelességet ad a látottaknak, a gyilkosságok egyszerre brutálisak és kegyetlenek de még azok ábrázolásában is van egy visszafogottsága a filmnek, nem érezzük őket egy percre se túlzónak. A nyomasztó, szinte nihilista atmoszférát a pazart rendezés mellett tovább erősíti a kiváló zene, a zsigeri hanghatások, a színészi játékról nem is beszélve. Michael Rooker félelmesen erős az érzelmek nélküli gyilkost, de Tom Towles és Tracy Arnold szintén kiválóak a szerepükben.
A pszihothrillerek egyik legpatinásabb képviselője még harminc év után is, csak ajánlani tudom a műfaj rajongóinak.


7. Norbii92 (2013-11-04 14:46.43) aaaaa
John McNaughton A Horror Mesterei egyik legjobb epizódját készítette el, amivel felkeltette többi filmje iránt is a kíváncsiságomat. A választásom pedig a Henry-re esett és de jól tettem, hogy megnéztem!
Henry Lee Lucas Amerika egyik legbrutálisabb sorozatgyilkosa volt, aki saját bevallása szerint százakat gyilkolt meg társával Otis Tool-al karöltve.
A rendező pedig kegyetlenül realisztikusan prezentálja e gyilkos(ok) életének egy fejezetét. A kiváló zene és színészi játék pedig csak tesz hozzá, főleg Michael Rooker, aki tökéletes Henry Lee Lucas-ként!
Nincs mit kifogásolnom ebben a filmben tényleg, nekem nagyon tetszett! Kár, hogy olyan kevesen ismerik. Ráakadni se volt valami egyszerű! 5*


6. Snaps (2011-10-18 22:32.05) aaaaa
Ja!
És még annyit h Henryt játszó színész sem volt valami szimpi!
Szeretem ha a főszereplőben találok vmi érdekeset,de itt nem volt meg!
Annyi baj legyen!
Majd legközelebb.


5. Snaps (2011-10-18 22:29.02) aaaaa
Hát ez nekem nem tetszett!
Sok brutalitás,elmebeteg főszereplőkkel,akik
a kegyetlenségben lelik örömüket.
A Motelhez kérem ne hasonlítsuk,mert az más kategória!
Én inkább egy kicsit Bret Easton Ellis : Amerikai Psychojához hasonlítanám,a film változathoz!
Ott keveset mutattak a brutalitásból,azért veszítette el érdeklődésemet a fim,itt meg fordítva.
Senkinek sem ajánlom!Mert nem valami izgalmas!
Sőt...
Aki meg mindenképp felkavarót akar,ajánlom az Eden Laket,vagy A szomszéd lányt,és annak könyv változatát!
Nem is kérdéses h nálam ez 0!


4. MrMojoRisin1 (2009-09-12 13:27.10) aaaaa - (válasz Lyak 3. hozzászólására)
És tényleg! Most nézem csak, hogy rossz a magyar cím. JAVÍTANI!!!:)


3. Lyak (2009-09-05 17:44.02) aaaaa
Vajon azért nem ismerik az emberek ezt a fantasztikus filmet, mert nem lett népszerű, vagy pedig azért, mert "sorozgyilkosnak" írták és ezzel elk*rták a címét?! Mindegy is, örülök, hogy végigolvastam azt a 101 horrorfilm, amit meg kell... -könyvet, mert különben fel sem merült volna bennem a Henry megnézése. Ez a film hibátlan. Kezdve a maffiafilmekre emlékeztető, kegyetlenül jó zenével, a képek, a hangok tökéletesek, mindent szavak nélkül ért az ember. A színészek fantasztikusan játszanak, Michael Rooker lenyűgözően adja a figurát, valahogyan el tudtam hinni, hogy ő az, akit játszik... nem átlagos horrorfilm, hiszen a gyilkos/ok szemszögéből van az egész, a felépítés gyönyörű, a brutálisabb akciók kegyetlenül realisztikusak, semmi fölösleges vér, semmi hatásvadászat - mintha épp te csinálnád. Félni csak Henry természetének szeszélyeitől lehet, de attól nagyon. A vége pedig tényleg annyira tökéletes, annyira kifejező, hogy... mit mondjak. Hű. John McNaughton filmje minden szempontból remek alkotás. Gratula.



2. Billy costigan (2008-06-30 21:43.57) aaaaa
Valóban egy nagyszerű film egy nagyszerű Michael Rookerrel.És milyen kicsi volt a költségvetése.Viszont tényleg ez az a film aminek durvasága jobban sokkoló mint a Motel vagy a Fűrész filmeknél.Elképesztően durva,véres és nem semmi milyen szövegeket vág le a két jómadár.Horrornak nem mondanám ,sokkal inkább a thriller felé avanzsál.A Szakasz mellett még ezt a ajánlanám a 86os évből.Stormshadowoknak pedig egyenesen kihagyhatatlan.


1. MrMojoRisin1 (2008-06-27 11:19.07) aaaaa
1936. augusztus 23.-án született Henry Lee Lucas, a "sorozatgyilkosok királya"! Mint általában az aberrált embereknél, Henry is rossz családi körülmények között nőt fel. Alkoholista és szadista szülők gyermeke volt, akit anyja egyszer úgy megvert, hogy szemét nem sikerült az orvosoknak megmenteni. Első gyilkosságát 14 évesen hajtotta végre, egy 17 éves lányt megfojtott, majd elásott, mert az nem akart vele intim kapcsolatot létesíteni! 23 évesen megölte anyját, majd a holttesttel fajtalankodott. Ezek után jött az elmegyógyintézet, majd fegyház, ám 1970-ben helyhiány miatt kiengedték, ezzel számtalan ártatlan ember halálát okozva. Szabadulása után megismerkedett a szintén elmeháborodott Otis Toole-lal, és ketten együtt több száz(!) gyilkosságot követtek el. Volt mikor csecsemőket öltek és ettek meg, volt mikor nekrofil aktusokat követtek el. John McNaughton megdöbbentő filmje, itt, ezzel a találkozással kezdődik.

Éjfekete háttér, baljóslatú zene, a képernyőn vastagon szedett fehér felirat: Henry. Ezután a zene tovább szól, jön a stáblista. A zene zajjá változik, egy női ajakról távolodik a kamera. A látószög egyre többet mutat. Egy meztelen, szétkaszabolt nő holtteste tárul elénk. Vágás. Egy férfit látunk, amint egy kávézóban fizet és udvarol a pincérnőnek. A nőnek imponál a gesztus, de nem is sejti, hogy mitől menekült meg. A háttérben halálsikoly és hörgés hangja csendül, a képernyőn két, csúnya állapotban lévő hulla. Henry kiszabadult.
Így indul McNaughton talán legjobb filmje. Hogy ez hatásvadászat vagy realizmus? Talán a fentebb leírtakból kiderül, mindkettő. A Vad vágyakat is jegyző rendező ugyanis részletekre kiterjedően mutatja be Lucas életének eme fejezetét, bár a kannibalizmussal és sátánizmussal is gyanúsított, Halál Keze nevezetű szektában való ténykedés kimarad. Többet a film történetéről nem is írnék, mert annak naturalista és brutális képsorait a műfaj szerelmeseinek látnia kell. Amerikában a mozi vetítések alkalmával, a pénztárosok bocsánatkérően figyelmeztették a nézőket, hogy a filmben sok a megrázó jelenet, szóval aki nem bírja az jobb, ha nem veszi meg a jegyet. A film megnézése után, egy kicsit más szemmel néztem a világra. Ez nem a képzelet szülte, Hannibal Lecter történet, vagy John Doe a Hetedikből. Ez a valóság. A kopottas színek, a sokszor zene nélküliség mind-mind ezt a hatást akarják növelni, sugallni. Az egyik jelenetben látjuk amint Otis és Henry megerőszakol és lekaszabol egy családot. A kamera távolodik és jön a megdöbbenés. A duó saját magát nézi vissza videón, újból és újból és újból. Olyan jól szórakoznak, mintha csak a szerda esti stand-up comedy-t néznék.
A színészek kegyetlenül hitelesek. A Henry-t megformáló Michael Rooker zseniálisan hozza a nyugodt, érzések nélküli sorozatgyilkost. Minden pillanatban ott van az arcán a közöny, lerí róla Lucas törvényszéki jegyzőkönyvéből vett mondat: "Nem éreztem semmit gyilkolás közben. Olyan volt, mintha megittam volna egy pohár vizet." Nem hiába forrt össze Rooker neve, Henryével.
Összességében ez egy zseniális film, és talán itt tudunk a legközelebb kerülni egy serial killer észjárásához. Ha minden igaz, most nyáron valamikor a Corner Film kiadja DVD-n ezt a kultklasszikust. A műfaj szerelmeseinek, abszolút kötelező vétel.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2021-09-08 21:0213 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Henry - Egy sorozatgyilkos portréja adatlap
Eredeti cím: Henry: Portrait of a Serial Killer
Évszám: 1986
Rendezte: John McNaughton
Szereplők: Mary Demas, Michael Rooker, Anne Bartoletti, Elizabeth Kaden, Ted Kaden...

További információk

Szereplők fórumai
- Michael Rooker - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk