Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Csak egy telefon
- Magyar Mozi TV, 07:55
Szerelem a villában
- Max4, 08:10
Végzetes lakáshotel
- Film4, 08:25
A 27 órás nap
- Izaura TV, 09:00
Facér mamik klubja
- Paramount Network, 09:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James LeGros (62)
Sally Hawkins (48)
Anna Chancellor (59)
Kevin McNally (68)
Arielle Dombasle (69)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
Fogadóóra
2022-es választás
Mire gondolsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vad esküvő aaaaa
David Cronenberg aaaaa

 

Fórum - Szökevényvonat - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
36. Nyomozo1 (2020-12-28 20:29.38) aaaaa
Most néztem meg ! Hatalmas ez a film! Ajánlom mindenkinek !!!


35. Nyolcadik utas (2017-11-03 22:20.01) aaaaa
Bármikor újra nézhető akciófilm a nyolcvanas évek közepéből remek színészi alakításokkal és egy igazi drámai befejezéssel.



34. Az utolso szamuráj (2017-02-06 17:25.57) aaaaa
Orosz-japán-amerikai.
Andrej Koncsalovszkij-Akira Kuroszava és figyelem!!!Menahem Golan és Yoram Globus.(Továbbá:Shakespeare)
A Szökevényvonat a 80-as évek esszenciája:hogy aztán az utolsó fél órában olyan magasságokba emelkedjen,szétfeszítse vállalt műfajának korlátait,amire azért nehéz példát találni.Talán meglepő a Golan-Globus nevek ittléte a stáblistán,hisz az urakra nem az volt jellemző,igényes filmek elkészítésében vegyenek részt.(Chuck Norris,Michael Dudikoff örökbecsűek).
A Szökevényvonat története viszonylag egyszerű:Alaszkában a szuperbiztonságos börtönből két fegyenc szökik meg,akik néhány összekapcsolt mozdonyra szállnak fel:pechükre annak vezetője meghal , a vonat egyre gyorsulva száguld a kietlen tájon,és helyzetüket az se teszi könnyebbé,az elítélteket mélyen megvető börtönigazgató bosszúra szomjasan liheg a nyomukban.Ki szeretnének jutni a jeges pokolból,és a véletlen egy túszt is ad nekik,egy fiatal nő személyében.
Ha egy emberrel állatként bánnak,állatként is fog viselkedni:Manny kemény figura,akit a kíméletlen börtönparancsnok sem tud megtörni,a börtön falain belül az ő harcuk folyik,ahol az elítélt társai teljes szimpátiáját és tiszteletét élvezi.Buck-és kérem,kapaszkodjunk meg,a mára lenézett Eric Roberts igenis tudott remekül játszani!-teljesen más "tészta",nagydumájú de tapasztalatlan,inkább ügyeskedő alkat.Manny nem is akarja magával vinni,a fiú egyszerűen "ráragad".
Jon Voight tehetségét mára csak azok ismerik(el),akik tudják,hogy indult Angelina Jolie édesapja karrierje:a Hazatérésért Oscart is bezsebelő színész a Szökevényvonat után több évre eltűnt(az okok közt számtalan balhéja is közrejátszhatott) és a 90-es évektől kevés "nagy" szerephez jut(Az Anakonda nem,nem számít annak).Itt mégis elemi erővel hozza Oscar Manheim alakját,akinek számtalan arca villan fel a filmben:és a filmbéli vonat hű leképzése Manny-nek,a mindent elpusztító,féktelen indulat,erő és megzabolázhatatlan szabadságérzetnek.Voight robosztus alakja és valami félelmetes kisugárzása adja meg a mozi belső lényegét és dinamikáját,amitől a Szökevényvonat olyan fontos film-és amitől nem akciófilm.
Mert hiába van a kor hangulatához méltó izgalom,a 80-as évek brutalitásábrázolása a börtönbéli jeleneteknél,mint említettem,a mű a végére filósabb,mélyebb értelművé válik,ahol a könyörtelen igazgatónak-John P. Ryan -indokait is azért meg lehet érteni vagy legalábbis vitára érdemesek tartani(hisz azok a legények nem azért raboskodtak ott,mert kilopták a szendvicsből a paprikát).Van némi törés zúzás,ám mégis a legérdekesebb dolog,a mű lényegének katalizátora maga Manny.
Mert az ő döbbenetes elszántsága ,vakhite és ereje továbbá szabadságvágya kell a szökéshez,ám ettől még nem lesz kedélyes-kedves ember:és mikor Eric Roberts-et szétveri mert az szerencsétlen képtelen átmászni az első mozdonyra,mindent,és tényleg MINDENT,ami addig volt,amit keménységével és hajlíthatatlanságával elért,a sárba tapossa(Miközben Rebecca De Mornay karrakterére ráüvölt,mikor ezért kérdőre vonja,"ö EMBER",így nagybetűvel,egyszerre aláhúzva és kritikával élve bizony felénk is,ha nem úgy mennének a dolgok és nagy trébe tapicskolnánk!)Mikor pedig a könnyeivel küszködő kisstílű bűnöző szembesíti ezzel,magába roskad:egy férfit látunk,aki hirtelen szembesül saját erejével,hogy mit tölthet(et) be olyan emberek között,akiknek talán már csak ő maradhatott mint olyan meghatározó pont,aki gerincet,tartást adhat nekik szörnyű körülményeik ellenére is-és hogy mekkorát hibázhatott,"Isten" egyetlen csettintéssel és megalázó rugdosásokkal rombolja nimbuszát.A férfi innen támad fel,,robosztus alakja régi megzabolázhatatlanságára támaszkodik,megmenti a lányt és Buck-ot,ő pedig örök ellenfelével vállalja sorsát:a néző agyába intenzíven ég bele a végső képek ereje,ahogy szélnek,hónak életnek és sorsnak ellenállva száguld bele a megsemmisülésbe,ám méltóan annak a példaképnek,amit többen tartanak róla-és aminek vélhetőleg magában azért meg is szeretett volna felelni,hisz egy olyan környezetben ahol több éve élt,amit kivívott,ahova "odaért",nem szívesen dobta volna el és neki is már csak az maradhatott.
A Szökevényvonat pont emiatt a "magasságok" miatt lesz többször nézhető és igazán nagyszerű alkotás,mi több,értékes:Shakespeare-rel számtalan "movie" erősít,hallhatatlan soraival próbálják többnek láttatni azt,amit mutatnak a vásznon,itt az angol sorai összefoglalják Voight karakterének önnön drámáját.
És...félve írom le,de mondata ránk is érvényes,ha úgy hozza a sors,az a pali kegyetlenül tudta,miről ír.


33. Sötétszív (2016-08-27 22:30.58)   - (válasz Emmersson 32. hozzászólására)
Azért ez előbb készült, mint a Féktelenül.


32. Emmersson (2016-08-27 22:21.57) aaaaa
Mindenki dicsérte a környezetemben, csak egy arc húzta le. Gondoltam, egy próbát megér, hiszen Eric Roberts jó arc, John Voight pedig egész jó színész!

Sajna, megkaptam a Féktelenül és a Hólyukasztó törvénytelen gyerekét, ami csak a rosszat örökölte mindkét szülőjétől :(
Ez egy unalmas mozi!


31. NorbiSK (2016-06-14 12:20.06) aaaaa
Tegnap láttam elősször, és bevallom kellemes meglepetés volt. A Golan-Globus produkció általában zs-kategóriás filmekkel foglalkozott, de ez kivétel. A szinészek jók,a hangulat átjön, az akció jelenetek látványosak, és kidolgozottak a korhoz képest. Mindenkinek ajánlom!


30. Androidos (2016-02-02 01:28.03) aaaaa - (válasz Az utolso szamuráj 27. hozzászólására)
Hát tehetek én arról, hogy pont őt nem ismertem eddig. Nem.


29. Arturo professzor (2015-10-17 18:23.08) aaaaa
9 milliót használtak,és 8 milliót kaszált az USA-ban.
1985.feb.25-én kezdték a forgatást,mely Montanaban és Alaszkában zajlott.
Richard Holley helikopterpilóta márc.9-én halt meg Alaszkában,útban a forgatás felé.A kanyon északi alagút szakaszán nekiment egy vezetéknek.
Eric Roberts karaktarére esélyes volt Jeff Bgridges.Tom Berenger is hasonlóan járt.
Rebeccát Karen Allen-nal cserélték ki.
18 baki van benne.
Hazai mozipremier:1988.08.04.
2 szinkron:
Jon:Rajhona Ádám Sörös Sándor
Eric:Rátóti Zoltán Rékasi Károly
Rebecca:Kovács Nóra Tallós Rita
Kyle:Józsa Imre Csuja Imre
John.P.:Tolnai Miklós Ujlaki Dénes
T.K.:Vass Gábor Vitai András
Kenneth:Horkai János Kristóf Tibor


28. Varganan (2015-06-14 00:38.44)   - (válasz Mbtomi 11. hozzászólására)
Üdv.
[link]
Erről a címről letöltheted DVD minőségben, nem nehéz, leírják hogyan kell.


27. Az utolso szamuráj (2015-06-08 16:00.01) aaaaa - (válasz Androidos 25. hozzászólására)
az mondjuk fasza,egy john voight neve nem mond sokat...:))


26. Metalmegszallott (2015-06-08 15:55.13)   - (válasz JasonX Zsé 17. hozzászólására)
Ez az FEM3-as szinkron engem is nagyon érdekelne! Régóta keresem már ezt a változatot. Valamilyen formában el tudnád juttatni hozzám?


25. Androidos (2015-06-08 01:21.30) aaaaa
Egyszerüen zseniális egy alkotás. Izgalmas meg minden, bár azért a szinészek közül csak Rebecca De Mornay, mondjuk az is igaz, hogy egyedül csak őt ismerem, bár meg kell hagyni, hogy Jon Voight sem játszik rosszul.Meg kell hagyni a tv-2-őn mindig késő este mennek a jó filmek, de megéri őket megnézni.Legalábbis amikor egyszer be volt irva a programba elég későn volt.Szóval megy az 5 csillag


24. John Ryder (2014-03-11 10:19.01) aaaaa
Régen adtam már filmre 5 csillagot, de ez! Ez megérdemli! Majdnem az egész film egy elszabadult, száguldó vonaton játszódik, amin két szökött fegyenc és egy nő próbál valahogy túlélni. De ennek ellenére - vagy épp ezért - az izgalom végig a tetőpontján. John Voight brutális, megtörhetetlen, fékevesztett állat karaktere egyszerűen csúcs. A kopóként nyomában lihegő, kíméletlen börtönparancsnoké nemkülönben. Az a kietlen, zord téli táj, amelyen megállíthatatlanul száguld a vonat, és a film drámai vége, meg végképp felteszik a pontot az i-re. Egyszerűen lenyűgöző. Kihagyhatatlan!


23. KlarkKent (2014-02-25 16:14.55) aaaaa
Először igen a boxmeccs után sérült meg a keze, de ott késsel keresztülszúrták. Aztán jóval később a vonaton a kapcsolókészülék kapja be az ujjait spriccel is a vér rendesen.


22. Norbitzki (2013-12-27 14:26.35) aaaaa
Még kisebb hibáival együtt is szerethető és magával ragadó mozi, ami elsősorban a nem mindennapi hangulatának köszönhető. A havas alaszkai táj, a nagyon durva mínuszok és a robosztus vonat önmagukban és együttesen is megadták a mozi alaphangját, és szerencsére a feszültséget is végig fenn tudták tartani, annak ellenére, hogy mindössze két "helyszínen" játszódott az egész.
A zene remek, csak kár, hogy alig hallható, ám amit szeretnék kiemelni az a csodálatos fotózás, Alan Hume ezen a téren nagyszerű munkát végzett! Relatíve kis költségvetésű, ám kellően minőségi mozi ez, mit nem adnék, ha a mai Seagal filmek ilyenek lennének...


21. Fehér Tyson (2013-05-31 15:02.24) aaaaa
Szenzácios film, nagy alakítások, Jon Voight óriásit alakít,a filmet csak ajánlani tudom mindenkinek.


20. Johnny kapitány (2013-02-26 15:33.36) aaaaa
Hatalmas jó film. Alant írtak egy egetrengető hülyeséget, miszerint Voight ripacs volt. Meg kell mondjam, hogy ez baromság úgy ahogy van. Élete legnagyobb alakítása, azóta sem nyújtott ekkorát. Az itt még zsenge Roberts is jól hozza az idétlen karakterét. Van egy nagyon jó drámai vonása a történetnek, a legnagyobb erőssége az alakítások mellett a jellemábrázolás. Emellett a zenék is remekül válogatottak, meghozzák az alaphangulatot. Van egy pár vonatos film, de ebben a témában az egyik legjobb eme mű.


19. ChelseaForce (2011-12-02 21:39.21) aaaaa
Most néztem meg a filmet eredeti, angol nyelven, magyar felirattal.
Azt kell mondanom ez egy rendkívül jó mozi! Egyaránt akciódús, feszültségekkel, konfliktusokkal teli történetet mesél el, e mellett egy drámai szála is van a cselekménynek, amely szépen fokozatosan tárul elénk. Mind Jon Voight, mind Eric Roberts kiválóan játszik, Rebecca De Mornay egy szép, üde színfoltja volt a filmnek :).
A vonatos, repülős, stb. filmek közül azt kell mondanom a legjobb, amit láttam.
Nálam: 10/10!

SPOILER!

Eurodog! Voight keze a bokszmeccs közben sérült meg, amikor hátulról rátámadt késsel az egyik rab, akit az igazgató biztatott fel és kését keresztülütötte Voight tenyerén.

SPOILER VÉGE!


18. Eurodog (2011-11-22 19:25.00) aaaaa
Nemrég láttam újra a TV2-őn.Nagyon jó film lett amikor már kibontakozott.Az elején a börtönös részeknél kicsit unalmas volt.De valamit nem értek:John Voight kézfeje mikor sérült meg? Azt hittem amikor a szekrényt törte fel a vasútállomáson,de aztán visszanéztem és nem ott.De akkor hol és mikor? Nem láttam,hiába néztem meg még egyszer. És egy furcsaság:Eric Roberts amikor a börtönben boxolt,kiüttötte az ellenfelét,rá is számoltak egész tízig(ez is furcsa: 9 után egy kis szünetet tartott a bíró és csak utána mondta hogy 10)mégsem hirdettek K.O.-t, csak a következő menetben.


17. JasonX Zsé (2011-07-05 16:18.47)   - (válasz Csobi33 3. hozzászólására)
Nemrég volt a Fem3-on, nekem megvan.


16. Chris92 (2011-03-30 21:59.11) aaaaa
Az átlagos történet ellenére a nagy átlagból messze kitűnő és nagyobb élményt nyújtó darab, Akira Kurosawa forgatókönyve alapján, egy orosz rendező kezei közül amerikai földön játszódva, ami remekül mozog a zsánerek között hisz egyszerre akciófilm, katasztrófafilm, kalandfilm és karakterközpontú dráma. És ehhez a sokszínűséghez remekül alapot adnak, a hihetetlenül sok emberi érzelmi dinamikát megmozgató, mégis mindkét lábbal a földön járó karakterek, akiket remekül formálnak meg a színészek, kiváltképp Jon Voight, aki nemhiába kapott Oscar-jelölést a főszerepben. A hideg és kietlen alaszkai táj végtelensége, a megállíthatatlan monstrumként dübörgő vonat érzékeltetése pedig fantasztikus hangulatot teremt, elsősorban a zenei aláfestésnek is köszönhetően. A befejezés pedig egyszerűen lehengerlően drámai befejezés, amire kicsi szó, hogy tökéletes.


15. Tysonrichie (2011-03-07 19:23.19) aaaaa
Jó film, a téma is jó, szeretem a vonatos filmeket.


14. Pisti801227 (2011-02-06 19:46.12) aaaaa - (válasz Mbtomi 11. hozzászólására)
*****

* Automatikusan eltávolított tartalom.


13. F2d (2011-02-05 23:23.56) aaaaa
Ez a legjobb börtön film amit valaha is láttam.
A vége kellőképpen eszelősen drámai. Szerintem Voight zseniális, de a többi szinészre sem lehet panasz.
A rendezőnek volt kitől tanulni, ha jól tudom Tarkovszky-jal több filmen is közösen dolgoztak.


12. Gabroca (2010-11-18 09:56.19)   - (válasz Mbtomi 11. hozzászólására)
Letölteni megtanulni nem nagy kunszt és megéri mindenképp. Amíg még lehet, mindenki torrentezzen.
Kurosawa a király!


11. Mbtomi (2010-09-11 19:21.10)  
Urak!
Amerikai vasút rajongó vagyok és talán ez a film kényszerített erre a pályára! IMÁDOM!!! Valaki legyen olyan kedves és árulja el, hogyan tudnám DVD-n megszerezni? Nekem csak egy agyonhasznál VICO-s kölcsönzős VHS-en van meg. Sajnos. Letölteni meg nem tudok... Nagyon kéne! Előre is köszönök minden segítséget! Üdv!


10. Pisti801227 (2010-02-27 11:58.35) aaaaa
Jól emlékszel, társforgatókönyvíró volt.


9. Shakedown (2010-01-26 00:38.33) aaaaa
Régen láttam ezt a filmet.
Jól emlékszem, hogy Akira Kuroszava írta a film forgatókönyvét?



8. Pisti801227 (2010-01-25 22:38.25) aaaaa
zseniális film. az elején akciófilm, a vonatrakerülés után katasztrófafilm, ami átmegy kamaradrámába. csodálatos táj, zene, látvány. igazi pasifilm.


7. RCD (2009-12-04 17:27.24) aaaaa
az osztályzata alapján jobbra számítottam, sztem ez a film az átlagost alulról súrolja...


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekNyomozo1, 2020-12-28 20:2936 hsz
KeresemMetalmegszallott, 2015-09-22 14:332 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk