Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Éttermi élet
- Filmbox Extra HD, 04:00
Good Morning
- Magyar Mozi TV, 04:00
Barbie - A film
- HBO2, 04:05
Ő a szerelem
- HBO, 04:33
Gépállat SC
- Mozi+, 05:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James LeGros (62)
Sally Hawkins (48)
Anna Chancellor (59)
Kevin McNally (68)
Arielle Dombasle (69)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Fogadóóra
Mire gondolsz most?
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Aladdin aaaaa
David Cronenberg aaaaa

 

Fórum - Emberek a havason - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
31. Nyomozo1 (2023-11-11 22:12.03) aaaaa
Láttam a filmet !! Nagyon szép ez a régi Magyar film !!


30. Lifeisamovie (2020-02-12 11:49.02)  
"Ne félj kicsi Gergő, szeret már az erdő!"
Gyerekként a rovást titkos írásként használtuk :D



29. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-03-02 16:48.12) aaaaa - (válasz Sokdudu 28. hozzászólására)
Nagyon örülök az örök visszatérésednek. Azért merek ide írni off- osat, mert elhulltak legjobbjaink a kat alatt, és már senki sem ír magyar filmekhez. Hyppondronhoz is írtam Hozzád. Majd ha nincs kedved, és 4. dimenziód engedi, un. priviben "valljál" tanulmányi, stb.. életedről.


28. Sokdudu (2017-03-02 15:00.31) aaaaa - (válasz GyermeklakĂłbizottsĂĄg 27. hozzászólására)
Koszonom, az elgepelesekert bocsanat, nem szeretek ilyen kutyukon irni :D


27. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2017-03-01 06:41.48) aaaaa - (válasz Sokdudu 26. hozzászólására)
3, 10-esre nem ciki, hanem czikis gyönyörű kifejtős.


26. Sokdudu (2017-03-01 00:38.41) aaaaa
Emberek. 1942. Magyarorszag. A Hyppolit a lakaj kb szaz utanzata (melyek kozott persze vannak egeszen remek darabok is) es a Hollywooban divatos melodrama ugyancsak remek es sikerre vitt atvetele, a Halalos tavasz utan egeszen megdobbento es kifejezetten forradalmi alkotas az Emberek a havason. A kritikak is erthetoek valahol, nem ez eletem legjobb realista vagy neorealista filmje, de az hogy itthon ilyen elkeszult a '40-es evek elejen arra nem kicsit kell buszkenek lennunk.
Erdely es azonbelul is a szekelyek egy kulon vilag volt mindig is. Nem veletlen ha ma is megkerdezunk egy szejelyt az egyszerre vallja magat szekelynek es magyarnak is. Ez egy kulon elszaparalt vilag, a havasi teruleteken elok inkabb jasonlitanak egy kulon torzsre, es ezt a filmben tokeletesen abrazolta Szots. Sok esetben mas nyelvi elemekkel beszelnek (ezt ertheto modon nem vitte teljesen realistan a rendezo filmvaszonra), a civilizalt varosi ember meg akkor is gyakran megmosolyogja egyszeruseguket, naivitasukat, eros hituket a babonakban vagy a rendkivul mely vallasossagot, valahol azonban megis erezzuk, hogy ezek az emberek valami olyan osi oszton es szellem birtokaban vannak, ami nemhogy kihalofelben van, de javareszt mar ki is halt. Egyszerre naturalis es kegyetlen a vilaguk, egy mai ember (en is) felhaboritonak es embertelennek tartana azt, ami peldaul a lovas jelenetben tortent, de ott van a masik oldal - ki venne fel manapsag 1000 pengot azert hogy utana elkoltse egy cipore, amit a halott baratja fianak ad? Nyomorognak, eheznek, faznak, megsem jelent nekik semmit az anyag, a penz, az o lelki sikjuk mas szinteken mozog. Hol is van akkor ezekben az emberekben a civilizalatlansag?
Ezeket az emberi tulajdonsagokat, ezt a lelki-erzelmi hozzaallast ma szazezrekert lehet elsajatitani kulonbozo jogiktol, spiritualis tanitoktol, ezzel van elfoglalva a modern kor embere, hogy vesse le magarol a civilizalt vilag stresszet, a mindennapos gondokat es a mondvacsinalt problemakat, ezek az emberek pedig egyszeru eletosztonbol olyat tudnak, amiert mi epekednenk ket Mcdonaldsos menu, az otodik diploma megszerzese meg harom szamlabefizetes kozott. Szots kerdesei a mai kor ember szamara nemhogy aktualisak de kifejezetten ironikusak es melyen elgondolkodtatoak, talan sosem volt olyan kontraszt emberi vilagok kozott, mint a 21. szazadban.Es ha hisszuk, ha nem, vannak akik meg ma is kepesek igy elni. En nem egyszeru embereket lattam, hanem embereket, valami olyan lelki tisztasagban, amivel en itt, az urbanus "civilizalt" vilagban sosem talalkoztam.Lehet hogy naiv vagyok en is, de szeretnem azt hinni, hogy ehhez nem kell a havasokban szuletni (pedig valoszinuleg de).

Hogy technikazzunk kicsit, a fenykepezes csodalatos, bar Erdelyt nem lehet rosszul fenykepezni. A szineszektol en nem voltam elajulva Gorbe hol nagyon jo, hol nekem nem eleg eros es atelt. Azakcentust jol hoztak, itt jegyeznem meg, hogy angol felirattal lattam a filmet es igen sajnalom azt, aki nem tud magyarul, mert az angol mondatok -ertheto modon- olyan szinten nelkulozik azt a gyonyoru nyelvi format, amit a forgatokonyv mintegy kompromisszumos megoldaskent (vagyis legyen nemileg autentikus, de ertsuk is) elenk tart, hogy sajnalom azt, aki ezt nem erti eredeti nyelven. Tartalomban stimmelt ugy is, de a film egyik legfobb technikai erteket szamomra a nyelvezete adja.

Azt feltetlen meg kell emliteni, visszaterve a bevezetesemre, hogy a Biennale okan valoszinuleg nemcsak a magyar filmgyartasra volt ez ilyen eros hatassal, hanem a nemzetkozire is, hiszen hol volt ekkor meg neorealizmus? Valoban vannak a filmnek hibai, nehol giccsbehajlo jelenetek, vagy szineszi hianyossagok, de az akkori viszonyok kozottiseg es a mai szemmel ijesztoen kontrasztos gondolatisag okan ez bizony egy magyar (az mindenkepp) megkerulhetetlen alkotas.


25. Find (2016-01-31 23:54.51)  
Nagyon tetszett a film, valószínűleg azért, mert időközben ráébresztett egy nagy turpisságra.
A főszereplő család idillien élt a havasokban. Míg nem a fejlődő világ emberei megzavarták a nyugalmukat. A kisgyermek jövőjét 2 féle képpen tudták volna alakítani. Vagy maradnak a házukban és előbb-utóbb el kell költözniük, ráadásul a nagy ipar ellenségeiként.
Vagy azt választják, amit végül Görbe János választott, hogy próbál minél előbb beilleszkedni az új életformába.
Úgy tűnhet, hogy az apa választása sodorta ilyen tragédiába a kisgyereket. Rosszul választott, elvesztette a kegyét Istennél, minden rosszra fordult.
De ha a maradásnál dönt, akkor is rövidesen elérte volna őket ez a végzet.
A szereplők esetében tehát bukásra voltak ítélve, elkerülhetetlen a haláluk.
Ilyen a görög drámákban szokott lenni.

Erősen kételkedek, hogy sikerült leírnom a lényeget, de az biztos, hogy mélyebb a film, mint vártam. :)


24. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-07-01 09:15.52) aaaaa
Szőts István rendező beszédet mondott 1959 áprilisában a film egyetlen Európában levő megmentett példányának bécsi bemutatóján.
" Majdnem 18 éve kezdtük el a film forgatását. A szerző kivételével csupa, kezdő , ismeretlen fiatalember.
" Emlékszem ma is a csípős kora őszi kolompszavas hajnalokra, ...festék , sminkmester nélkül dolgoztunk.
"Velence fényes, művészettől roskadó városa az akkori propaganda és háborús filmek áradatából ezt az ismeretlen , szerény kis magyar filmet magasra emelte és megmutatta a világnak. Akkor még nem volt neorealizmus."
" Engedjék meg, hogy Nyíró Józsefnek ezekkel a veretes szép szavaival ajánljam és indítsam el a vetítést: sokan laknak emberek a havason, pásztornépek, más szegény emberek.Fát vágnak, és gondozzák a más jószágát. Erősek, szívósak az erdei emberek, kik nem félnek a vértől, haláltól.
Tekintetükben benne van az egek mélysége és a pokol ijedt félelme. A templomba ritkán ereszkednek le, és a misén elkáprázva hallgatnak. Isten azonban ismeri és szereti őket..."
Nemzetőr, 1959. május 15.


23. Angelika58 (2012-06-30 11:41.16) aaaaa - (válasz Vbacs 22. hozzászólására)
Lesz a Dunán vasárnap 19 órakor az Ének a búzamezőkről. Rémes a film, de Szellay Alice miatt nagyon érdemes nézni.


22. Vbacs (2012-06-30 11:18.08) aaaaa - (válasz Angelika58 21. hozzászólására)
Örülök, hogy nem maradok magamra.

Én sem értem, hogy mitől olyan jelentős ez a film. Ha még az alakítások miatt gondolhatnánk, de szerintem még azok sem voltak kiemelkedőek.


21. Angelika58 (2012-06-30 00:39.57) aaaaa - (válasz Vbacs 20. hozzászólására)
Nem leszel mumus, én még kevesebbre tartom ezt a filmet.Igazából nem is értettem, mitől minősítették jelentős műnek.Egy dolog miatt nem felejthető: az Szellay Alice. Különleges tehetségű színésznő volt, összesen öt filmben játszott, mindegyik Szőts Istváné.

Érdemes megnézni az Ének a búzamezőkről-t (Móra Ferenc rémes giccse alapján készült), abban megrendítő. 1948 után visszavonult, a nagyon híresen szép hangú karakterszínész, Pándy Lajos feleségeként.

Ha látom, mindig arra gondolok, mi lehetett volna belőle, ha folytatja.A Tolnay-Gobbi-Sulyok triász talán bővült volna egy negyedik nagysággal, ki tudja.


20. Vbacs (2012-06-30 00:25.03) aaaaa
Tudom, tudom, már megint én leszek itt a mumus, mert engem ez nem igazán nyűgözött le, de ezzel megpróbálok majd együtt élni.
A történet elég jó volt, nem is ezzel volt itt a probléma, sokkal inkább minden mással:) A kivitelezés, a színészek és ezzzaaa taaajszólaaas.

A kivitelezés, nos. Nem bírom az olyan filmeket, ahhol többet vágnak, mint felvesznek. Itt nem két nagy jelenet között van egy apró vágás, hanem két nagy vágás között van egy apró jelenet. Ennek a logikáját sosem értettem. Jó, igen, régi film ,de a Hyppolit ezelőtt 11 évvel készült el (mellesleg megjegyzem, mert 42-es ez a film), de ilyen ott mégsem volt.
Biztos bennem van a hiba, de a többséggel ellentétben engem egyáltalán nem nyűgözött le Görbe játéka. Nem mondom, hogy bűnrossz volt, mert egy nagyon erős közepes azért megvolt, de ennél több semmiképp. Egy hangsúllyal mondott majdnem mindent, abszolút érzelemmentes játék volt a film háromnegyed részében, a végén már kezdett ezen módosítani. Az érdekes nevű nő inkább volt meggyőző, mint János bá.

A nyelvvel csak az volt a baj, hogy alig lehetett érteni, erre még rátett egy lapáttal a hangsáv, úgyhogy sokszor jól jött a youtube-ra is feltett angol felirat, ami meg borzasztó hiányos is volt.

Nagyon jó szívvel adom meg erre a négyest és azt is csak a nagyon jó történet miatt.


19. Sötétszív (2012-05-02 21:50.38) aaaaa
Nem egy könnyű alkotás az Emberek a havason. Szöts István filmje bár 1941-ben készült, de a mai napig megállja a helyét. Nagyszerű film egy remek Görbe Jánossal a főszerepben, de Szellay Alice és Ferenci Péter is jól játszanak. Egy örökbecsű alkotás, amelyet jobban meg kellene becsülnünk!


18. Chris92 (2012-05-02 16:16.57) aaaaa
Igencsak érzelemdús de mai napig hatásos és működő történet, ami újszerűen kezelte a hegyekben élő parasztemberek világát neorealista megvalósításával. Méltán lett elismert.


17. Bordal (2011-12-23 17:52.00) aaaaa - (válasz Roszner 16. hozzászólására)
Nem véletlen, hogy Görbe János játszotta a filmbéli szerepet. Nyírő József szinte egész munkássága borongós, depresszív hangulatú. Regényei az Uz Bence kivételével mind nyomasztó hangulatúak, miként novellái is. Éppen ezért nem játszhatta volna el a szerepet mondjuk Kabos Gyula.
Egyébként jó film, az bizonyos. Kár, hogy nem követik a cselekmények hűen a könyveket, amiből össze lett ollózva a film története. Akkor lennél még csak igazán kiakadva! :)
Görbe János ezen szerepek eljátszására lett predesztinálva.
És végül, de nem utolsó sorban: Miért volt Nyírő ilyen, amilyen? Mert szívén viselte a Trianon utáni erdélyi magyarság, a székelyek sorsát, nyomorát. Pap létére megfelelő empátiával viseltetett az emberi sorsok iránt. A papi rendből való kiugrásaának is Tranon volt az oka. Ezért a kilépésért ráadásul még ki is közösítette az egyház - de ez már nem Görbe Jánosra tartozik.:)


16. Roszner (2011-12-23 17:12.46) aaaaa
Nagyon jó film lenne, csak ne az a borzalmas Görbe János játszaná a főszerepet.
A "Föltámadott a tenger" és a "Ház a sziklák alatt" is az ő megjelenése miatt élvezhetetlen számomra.


15. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-12-10 16:37.47) aaaaa - (válasz Bordal 14. hozzászólására)
Köszönöm a kiegészítést, nem volt a kezemben.


14. Bordal (2010-12-10 15:41.53) aaaaa - (válasz Sherman 6. hozzászólására)
A film nem egyetlen mű alapján készült. Mégcsak nem is regény adaptáció, hanem több novelláskötetének elbeszéléseiből állt össze. Úgymint:
Kopjafák
Jézusfaragó ember
Havasok könyve

Gyönyörű,halinakötéses könyvek!Volt ilyen kiadású könyv a kezedben? :)


13. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-12-10 14:47.49) aaaaa - (válasz Sherman 6. hozzászólására)
Köszönöm Nyírő Józsefhez most megyek.


12. Gabroca (2010-09-29 11:09.15)  
Egyik legjobb magyar film.


11. Orgona (2010-02-13 17:11.54) aaaaa
Méltán kapott ez a film is nemzetközi elismerést.


10. Cziki (2010-02-13 16:17.44) aaaaa
A giccs kifejezéssel óvatosan kell bánni bárminemű művészi alkotás kapcsán.


9. Pulber (2010-01-22 13:04.27) aaaaa
Érdekes film ez. Vannak benne realista elemek (a fő konfliktus a havasi emberek kiszolgáltatott szociális helyzete körül szerveződik), de ugyanúgy megjelenik a giccs is (havasi család megy az erdőben, megható zene szól, miközben simogatják a fiókákat a fészekben, az őz sem fut el előlük, esküszöm, ha a halak is kidugják a fejüket a patakból egy cirógatásért, már hiányoltam volna a Disney-logót). Szép film ez és értékes, de annyira mégse jó.


8. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-01-18 18:07.13) aaaaa - (válasz Randal 7. hozzászólására)
Mikor játszották ezt mozikban? én 1952 óta jártam moziba, és nem rémlik.


7. Randal (2010-01-07 13:53.17) aaaaa
Én látom, hogy szép történet, hogy megható...
De úgy nem lehet filmet csinálni, hogy 3 percenként van egy dramaturgiai csúcspont. Minden jelenet Oscar-jelenet, ami nem tudom, hogy működött 70 évvel ezelőtt, de most inkább hat giccsesnek, mint szépnek.
A képek tetszetősek, a hangulat átjött (hogy mennyire hiteles, azt nem tudhatom), de szerintem ez a film annyira szép, hogy már túl szép is.


6. Sherman (2009-12-14 09:09.54)  
Ne feledkezzünk meg a film alapjául szolgáló regényt író Nyírő Józsefről sem! Itt kezdődik a film méltatása.


5. Oimuka (2009-06-11 12:18.03)  
Szőts István 1942-ben forgatott Emberek a havasonja az egyetemes filmművészet világszerte becsült darabja. Szerepe volt az olasz neorealizmus zászlóbontásában. Azóta sem nagyon fordult elő, hogy fontos iskola kibontakozásához teremtő inspirációkkal járultunk volna hozzá. Új időszámítás kezdetét jelenti a magyar film történetében. Az Emberek a havason témája – Nyírő József novellája alapján – a társadalmi egyenlőtlenség, a kiszolgáltatottság, a megalázottak és megszomorítottak világa. Szőts István költői magasságokba emeli az elbeszélést. Megejtő közvetlenséggel és őszinte rokonszenvvel viszi vászonra a havasok hőseit, s eszményeket is ebben a puritán szférában talál – ilyen az önfeláldozás, a tisztesség, a becsület, a szolidaritás. A romantikus szemlélet és a keserű antikapitalizmus sajátos jelképekbe ágyazott. Görbe János, Szellay Alice és Bihari József színészi teljesítménye nagymértékben járul hozzá a film magas hőfokához. A rendező a vizualitás nyelvén fogalmazta meg azt, amit pályatársai szavakkal sem voltak képesek életre kelteni.

Mindenkinek tiszta szívből ajánlom ezt a remekművet.Akinek van szíve,azért....akinek meg nincs,ettől majd lesz:)

http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=emb..


4. Stickfa (2009-01-14 20:41.26) aaaaa
Talán ,túlzottan is érzelmes(csöpögő?),de ettől függetlenül kiemelkedően jó film!



3. Cziki (2008-03-06 19:24.01) aaaaa
Ez a film nyitotta meg az utat az olasz neorealista filmek előtt. Korszakalkotó jelentőségű. A kalauz a hatalom megszemélyesítője.


2. Villamostörténész (2008-01-05 06:46.35)  
hát .szégyen,nem szégyen-én ténylegesen meghatódtam rajta. ,ezért Görbe Jánosnak oszkárt adtam volna,
én lassan rájövök, a legegyszerübb filmek a legnagyszerübbek
ennél a filmnél jobban, már csak a
KOPÁR SZIGET
ami tetszik
ugy mint LEVI mondta magára
azt mondják-igy levi-én vagyok a legszebb rondaság


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekNyomozo1, 2023-11-11 22:1231 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk