Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-09-26
A gonosz nem létezik
Adóztass, ha tudsz
Barátom, a pingvin
Exhibition on Screen: John Singer Sargent, a jólét festője
Kaláka - a Kárpátoktól a Karib-tengerig
Lepattanó
Megalopolisz
Ne oldozz el!
Vakarcs

2024-09-19
A kegyelem fajtái
Egércsapda
Egy család rövid története
Fekete pont
Lottóőrültek
Monte Cristo grófja

2024-09-12
Balhé a Riviérán
Nemere István: Addig írok, amíg élek
Örökké
Szádra ne vedd!
Zenit

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
Megáll az idő
- M5, 03:20
szeretettel.com
- Izaura TV, 03:40
Mamma Mia!
- HBO2, 04:15
Ave, Cézár!
- HBO3, 04:15
LOLA
- Cinemax, 04:40

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Stephen King (77)
Bill Murray (74)
Luke Wilson (53)
Jerry Bruckheimer (81)
Szirtes Ágnes (69)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
A csapda (2024) - Vélemények
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!
Szerinted mi a legidegesítőbb magyar szó?
Mire gondolsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A sógun aaaaa
Mario Bava aaaaa

 

YouLikeJazz? hozzászólásai

Ugrás YouLikeJazz? adatlapjára


A dokumentátor - Vélemények

2020-02-27 22:46.52
nem csak, hogy az egyik legjobb film dárday és szalai munkásságából, de talán az egyik legjobb magyar film. persze nem nézettség alapján - brutális hossza és erősen kísérleti, neo-godard-i stílusa még csak el sem kezdheti elriasztani a nézőket, ha sehol nem játszák, semmilyen formában nem adják ki, és soha senki nem beszél róla. pedig a dokumentátor az alig látott magyar filmek egyértelmű királya, 10/10es, apokaliptikus műremek. a sztori önmagában is szórakoztató: godard megvetés-sztorija (vagy legalábbis hasonló), átalakítva egy rettenetesen 80-as, 90-es évek szerelmi háromszög-drámájává, a korszak legjobb/legrosszabb stílusjegyeivel (frizurák, kosztümök, világítás mind szörnyen nosztalgikus). hanem ami igazi mesterművé teszi, az a videókultúra, a reklám, a pornó, a híradó montázsának beépülése a történetbe. amit aztán a roncsfilm, vagy a nyugattól keletre is csinál, itt a maximumra van feltekerve, és a videó állandó zaja átveszi a főszerepet. tévéfelvételen láttam, és a film közepén elindult egy reklámszünet - vécépapírreklám, vagy ilyesmi volt -, és már egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy tényleg reklámszünet volt-e, vagy a film része, poszmodern metajáték, kikacsintás. a film tulajdonképpen a tévéképernyőnek és a másolt videokazettának állított emlékmű, és hogy fétis-e, vagy disztópikus rémálom, az így utólag már mindegy is. persze ez a végletekig fokozott, filmművészetet meghaladó kísérletiség az, ami miatt sokak kikapcsolnák, utálnák - de hát még itt sem tartunk, ha a világon senki nem látta. dvd-t, streamet, vetítéseket neki! magasművészet, a sátántangóval és a kutya éji dalával egy mondatban van a helye. egy évtizede játszotta a duna tv, így szerencsére elérhető a nava.hun (illetve a magyar kalózok is könnyen megtalálhatják a tv-ripet).


Gondviselés - Vélemények

2020-02-15 20:10.23
Keresem akármilyen formában (link, fájl, torrent, tévéfelvétel - dvd, vhs, mindegy), fizetek is érte szívesen!


Filmregény - Három nővér - Vélemények

2019-09-17 11:44.31
a filmregény szó találó, óriási kaliberű, terjedelmű műről beszélünk, ami fejezetenként halad előre, boncolgatja az emberi (most éppen női, kádárkorszakos) életet, érzéseket, sorsokat. csehovot nyomokban tartalmaz inkább, mintsem hogy valódi, hű adaptáció lenne. bár a tanulság nagyon hasonló, mint a darabban. a film a dokumentarista mozgalom diadala, a következő lépcsőfok a jutalomutazás és a fotográfia után. a kameramunka valami kibaszott jó. dokumentumfilmet idéző arcközelikben játszódik minden, nem kapkod a kamera ide-oda, elmélyül az emberi arcban, sokszor valaki monológol, de csak a másikat nézzük, ezzel megborítva olyan konvenciókat, mint a snitt-ellensnitt. a történet maga is ütős. talán a legjobb színészi alakítások, amit magyar filmben látni lehet, pont azért, mert nem is színészekről beszélünk, hanem emberekről, akik ember-dolgokat csinálnak, mégis elképesztő, hogy nyertek ki az alkotók ilyen könnyed természetességet a kamera előtt ülő nemszínészekből. dvd sajnos nincs, de interneten utána lehet járni. a hossza persze félelmetes, de ha úgy vesszük, csak egy fél sátántangó.


Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten - Vélemények

2019-09-17 11:04.48
tinédzskerkoromban már jól ismertem a 'ne fütyülj' jelenetet, mindenki idézte a környezetemben, csak évekkel később derítettem ki, miben hangzik el a párbeszéd. kapát és pepét érthető kultusz övezi, mert rettenetesen furcsa pillanat a filmtörténetben, érthető is, ha nem veszi be a gyomrod. egyrészt stan és pan-jellegű bohózat-jelenetekről beszélünk, scherer és mucsi között remek az összhang, a kémia, iszonyú jól improvizálnak együtt, mucsi az ordítással lett híres, de meg is fordulnak néha a szerepek. másrészt ennél sokkal többről, furcsábbról is szó van: egy legendás veterán rendezőről, aki, csaknem nyolcvan évesen elhagyja a meztelen lányokat meg lovakat, új alkotói korszakba lép, és nagyjából ott folytatja, ahol godard a week-enddel abbahagyta, a teljes önreflexív anarchiánál. a két hős tízpercenként szerepet vált, néha kicsit, néha nagyon, meghalnak, feltámadnak, megjelenik jancsó és hernádi, meghalnak, feltámadnak ők is, minden perc kikacsintás, semminek sincs értelme, aztán videoklipbe fordul az egész, aztán fellép kispál (vagy később lagzi lajcsi, belga, sub bass monster, hajós andrás, akárki), most már gengszterfilm (talán visszautalás a szomjas-féle gengszterfilmre), most meg már vége. jancsó, akitől már rég senki sem kérdezi, milyen filmet csinál a pénzből (kiérdemelte), azt csinálja, amit csak akar. kurvajól teszi. a kapa-pepe filmek mintha magáról a filmkészítésről szólnának, a dramaturgiáról, a kameramunkáról, az alkotói folyamatról, mintha egy alzheimer-bontotta művészi agyat látnánk, de persze ez nagyon is tudatos, magabiztos projekt. aki azt mondja, semmi értelme, tulajdonképpen igaza van. én meg talán túllihegem, de a legjobb jancsó filmnek tartom mind közül. mucsit és scherert nagyon felkapták ezután, és sok-sok tömegfilmen keresztül folytatták a szerepet - szerencsére már nincs az a papírkutyák, ami elvehetné tőlük, hogy hat darab jancsó-féle kapa-pepe filmben tűntek fel. a folytatások közül az utolsó vacsora az arabs szürkénélt ajánlom. dvd-n, használtan, megtalálható.


Örökbefogadás - Vélemények

2019-09-17 02:43.42
(spoilerek!) igazi feminista mestermű. az örökbefogadás egy lassan kikerekedő, óvatos értelmezése a kortárs női szerepeknek; hasonló pontra érkezik meg, mint mészáros korábbi eltávozott napja, de talán még könyörtelenebbül. egészen az utolsó pillanatokig szinte súlytalan történettel van dolgunk, amiben egy középkorú nő rettenetesen vágyik arra, hogy gyereke legyen, még megfelelő férfi nélkül is, egy fiatal lány pedig rettenetesen szerelmes egy fiúba; a két nő találkozik, talán egy kicsit még meg is ismerik, meg is értik egymást. ami eddig átlagos, klisé dráma lenne, azt teljesen újraértelmezik a film utolsó jelenetei (na még egy spoiler warning): látjuk, ahogy a lányt, aki úgy vágyott a szerelme, falhoz bassza a saját vőlegénye az esküvőjükön; a nő pedig, akinek végül sikerül örökbe fogadnia egy kisbabát, azt kézbe véve már rá is jön, hogy ez sem fogja boldoggá tenni. persze már túl késő. mészáros egy olyan társadalmat mutat be, ahol egyszerűen szar nőnek lenni - ahol az egyik sarokból kimenekülve egy másikban találja magát az ember. mindezt anélkül az agresszió nélkül, amit a legtöbben kapásból a feminizmussal azonosítanak - már ezért is érdemes megnézni. naván megtalálható.


Tamás és Juli - Vélemények

2019-09-17 02:06.21
(kicsit spoiler!) kiemelkedően enyedi legjobb filmje. a szereplők neve akár rómeó és júlia is lehetnének, persze nem a szentimentalista értelemben: hiszen már shakespeare darabjában is érezhető, igazán mekkora faszfej rómeó. a tamás és juli rettenetesen rövid, mindössze 60 perces love story, abból is a legsötétebb fajta, az, amit nézve igazán rossz érzés férfinak lenni. nincs itt semmi fölösleg - amint megunja a történetet, a rendező azonnal le is zárja az egészet. a pasi, aki nagy szerelme ellenére csak úgy tud bánni a csajjal, mint a szarral, és a csaj, aki ennek ellenére viszont szereti, tulajdonképpen megérdemlik a végkifejletet. végtelenül egyszerű, icipici film. kiadták dvd-n, nem lehetetlen megtalálni. érdekes, mennyivel érettebb, letisztultabb, mint a jóval később készült testről és lélekről.


Roncsfilm - Vélemények

2019-09-17 01:53.36
igazán remek film, aminek látható hatása lett a magyar filmgyártásra, mucsit itt már kapának hívják, szőke-badár talán itt a legjobbak valaha, a rendőrségi interjúk és a történettelen történet pedig visszaköszönnek majd például az üvegtigrisben is. vígjátékként is működik, de érdemes beszélni szomjas kitűnő rendezéséről is: egyrészt a színes filterek és izgalmas kameramunka mellett helyet kap a tévé/rádióreklámok kreatív újrahasznosítása is (hasonlóan más filmekhez a korszakból: a dokumentátor, a nyugattól keletre, a könnyű vér), ami jól ellenpontozza a kiégett, rendszerváltás-kori pesti anarchiát. másrészt nem csak epizodikus filmről beszélünk, hanem egyenesen anti-történetről: hasonlóan az említett nyuggatól keletréhez, a roncsfilm is szinte bunuel-i módon groteszk. minden jelenet bunyóval, késeléssel, őrjöngéssel végződik karaktertől függetlenül; akármilyen minimális sztorit felülír a folytonosan kiújuló káosz. biztos vagyok benne, hogy ez ugyanolyan frusztráló lehet néhány nézőnek, mint amennyire szórakoztató másoknak. a zseniális disznóvágásos jelenet visszautal a vattatyúkra. szőke asztalnál evős improvizációja karrier-csúcspont. szomjas györgy ekkora már sok mindenben kipróbálta magát - én azt hiszem, ez a mesterműve. két példányban is megvettem a vaterán, egy-két ezresért megvehető majdnem minden használt-dvd boltban.


A lépcső (1994) - Vélemények

2019-09-17 01:29.47
gyönyörű dokumentumfilm, de talán még jobb úgy, hogy gyönyörű film. tulajdonképpen nehéz elhinni, hogy nem megírt, fikciós történetet látunk, hanem a valóság szerencsésen felvett és mesterien összerakott darabkáit. a koncepció nevetségesen egyszerű, még hírértéke sincs: rostás árpád asztalos/restaurátor megpályázza a marcali kórház lépcsőzetének restaurálását, és valahogyan meg is kapja. ami innen kibontakozik, az emberi hitványság, korrupció, bürökrácia és rosszakarat tanmeséje - végignézzük, hogyan aláznak meg a végletekig egy munkásembert, akinek egyetlen bűne, hogy jó munkát akar végezni. szívszaggató történet. ami már a neo-neorealista koportosban majdnem sikerült gyarmathynak, itt, egy egyórás dokumentumfilmben, tökéletes: nem csak rátaláni volt képes, de giccs nélkül összevágni is egy történetet, ami szinte vetekedik a de sica biciklitolvajokkal. látható a naván.


Tükröződések - Vélemények

2019-09-17 01:13.59
a dárday/szalai páros magasművészi maratonjának fináléja (az emigráns ezek után nemhogy gyengébb, de teljesen redundáns). csodálatra méltó az alkotói szabadág és magabiztosság, amivel dolgoznak - ahogyan későbbi dokumentarista munkáik és a dokumentátor, ez is egészen radikális filmnyelvi kísérlet. tulajdonképpen az egész film homályos, ahogy a csernobilban sugárfertőzést szenvedő, és következményeként lassan haldokló főszereplő szemszögét többféle torzító effekttel ábrázolják. akár nézhetetlen is lehetne (talán az is), mégis hipnotikusnak találtam a vizuális kísérletezést, a nézővel nem törődő bátorságot, ahogy rombolják, pusztítják a film képeit. az alapszituáció párhuzamot mutat tarkovszkij tükrével, a történet nem is előre halad, hanem ide-oda, önmagába, sehova. megjelennek álomképek, dokumentumfilm-részletek, tévéreklám-darabkák. a nava.hu-n megtalálható.


A pártfogolt - Vélemények

2019-09-17 00:56.38
a budapesti iskola egyik gyöngyszeme. már dramaturgiailag is tökéletes felnövéstörténet, egyben társadalmi és politikai kritika a kádár-korszak második feléről, a szegényréteg új generációs fiataljainak teljes kilátástalanságáról. ami azonban igazán egyedülálló, az a formai megközelítés: a kisfiút, akivel schiffer anno interjút készített a fekete vonathoz (mémként is életben maradt, az 'egy pohár sör beugrik...' jelenettel), egy bő évtizeddel később újra filmezi. a srác most már önmagát játsza egy félig dokumentumfilm, félig játékfilm hibridben, modorosság nélkül filmezve, vegytiszta naturalizmussal. iráni filmekkel vetekedő filmnyelvi meta-játék ez. van egy elképesztő jelenet itt: a fiú, akinek semmi motivációja, vagy terve nincsen, és egyszerűen csak szeret seggrészegen edda-dalokra ugrálni, végül eljut egy valódi edda-koncertre. persze nem ez volt, amire valóban vágyott; kisétál a tomboló tömegből, arcán semmi sem látszik, talán csak a fájdalom. pici jelenet, de egészen megrázó. az m2-ből felvéve a naván látható. érdemes együtt nézni a fekete vonattal.



 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk