Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)
A mag (4K Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Túszdráma
- Film Mánia, 01:05
Levadászva
- Mozi+, 01:25
Ha ölni kell
- Cinemax2, 01:46
Expend4bles - A feláldozhatók 4.
- Filmbox Premium, 02:25
A védelmező 3.
- HBO2, 02:35

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Al Pacino (84)
Hank Azaria (60)
Jeffrey DeMunn (77)
Jason Lee (54)
Renée Zellweger (55)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mit hallgatsz most?
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
2022-es választás
PC
Naruto (sorozat) - Most akkor sasuke buzi?xD

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Megfojtott virágok aaaaa
Bruce Lee aaaaa

 

Fórum - A nomádok földje - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

20. Bertó!!! (2023-03-16 08:16.40)   - (válasz Cantri 18. hozzászólására)
igen keveset mertek bemutatni az igazi nélkülözésből, éhezésből

Nem vagyok otthon a témában, ezek valid dolgok?


19. Cantri (2023-03-15 23:04.05) aaaaa
Szóval amúgy teljesen érthető miért ez a film nyerte 2 éve az Oscart, mert ez is álomgyár, csak éppen indie film álruhába öltöztetve. Ami egyébként egyáltalán nem feltétlen baj, de ez a túlromantizált életkép akkor is maximum néhány tehetősebb ember perspektíváját mutatja be. Éppen ezért szerintem inkább "Az apa" volt a 2020-as év alkotása, ami komplexebben tálalta tárgykörét.



18. Cantri (2023-03-15 22:39.26) aaaaa
A maga nevében mindenképp különleges alkotás, félúton valahol a dokumentarista megközelítés, és Terrence Malik vizuális mesélőmódja között. Az ázsiai rendező amúgy maga sem tagadta, hogy sokat merített az amerikaitól, a gyakorlatilag csak a természetes napfényt használó, néha egészen megkapó képei mindenképp a dolog sikerét bizonyítják, jobbtól másolni pedig nem bűn. De valahol pont a szépsége miatt nem üt akkorát ez a film mint lehetett/kellett volna.... Egy-két minimális akadályt leszámítva nomádjaink különösebb fennakadások nélkül élik mindennapjaikat... pedig a nincstelenség, a sehová sem tartozás érzése kegyetlen konfliktusokat gerjeszt. Úgy vélem a mérleg nyelve nagyon is pozitív irányba billent a játékidő során, a készítők igen keveset mertek bemutatni az igazi nélkülözésből, éhezésből, a maró magányból, és hogy ezek mennyire megtépázzák a testet és lelket egyaránt.... McDormand persze tökéletes, arca minden rezdülése egy új réteget rejt karaktere történetében, a többiek meg pont annyit asszisztálnak neki amennyit kellett.

Megkapó mozi, mondom talán túlságosan is az. A fotózás mindenesetre csodás, a lemenő nap beágyazódása a hegyek közé sokadszorra is mesés képeket eredményezett, és imádtam a természeti montage jeleneteket is. Sajnos azonban a szegénység, mint szociális tragédia nincs kellő hangsúllyal a vásznon, de arra mindenképp jó volt Zhao filmje, hogy legalább megmutassa ezt a láthatatlan réteget.


17. Imre 007 (2023-01-30 13:30.19) aaaaa
SPOILER lehetséges!

Nagyon jó film, tetszett hogy bemutatja ennek az életmódnak a hátrányait is (defekt, betegség), viszont tény, hogy kimaradt, hogy mi van ha megtámadnak, stb. A fényképezés is gyönyörű, a kontraszt a természet és a kapiztalista világ között (Fern alkalmi munkákkal keres pénzt, például az Amazon csomagolórészlegében).


16. Dobsony (2022-02-01 18:04.49) aaaaa
Egy lehangoló, életszagú film A nomádok földjén.
Frances McDormand kurvajó alakítása, szokás szerint.
Entersp megjegyzése a válasz arra, miért is nem fogott meg a film.....kössssz! :)


15. Tjunior (2021-10-03 11:09.28) aaaaa
Én valahogy úgy éreztem végig a film alatt, hogy egy verset látok. Tudod, hogy hülye megfogalmazás, de jobb megfogalmazást nem tudok. Költői na.


14. Miszter88 2 (2021-08-11 17:07.30) aaaaa
Azt nem tudom minek néztem végig...
Mindegy, délutáni dögléshez jó volt .


13. Entersp (2021-06-21 20:22.45) aaaaa
Ezt a filmet csak az értheti igazán, aki volt már nomád.


12. A tisztelendő (2021-06-21 18:46.48) aaaaa - (válasz Dorathg3 11. hozzászólására)
Nagyon szép és intelligens kritikát írtál a filmről. Utólag belegondolva, tényleg igazad van azzal kapcsolatban, hogy nem romantizálják benne a nomád életmódot, hanem kitűnő arányérzékkel mutatják meg annak jó és rossz, szomorú és kevésbé szomorú aspektusait.


11. Dorathg3 (2021-06-20 23:18.19) aaaaa
Őszintén szólva én egy pillanatig nem irigyeltem ezeket az embereket. Szerintem nincs is ez az egész túlromantizálva a filmben.
Ezek az emberek, ilyen-olyan okból, de élik a nomád életet, melyet csak kevés választ el a hajléktalanságtól.
Egyesek kényszerből kerültek eme helyzetbe, míg mások szándékosan választották ezt, és habár vannak szép dolgok ebben az életmódban, a film nem fél megmutatni az árnyoldalát. A szorult helyzetek nagyrészt ugyan meg lettek oldva, de azért rendesen be lettek lengetve azok a szituációk, melyek megmutatják, milyen kiszolgáltatott is az ember ha így él.
Ha defektet kapsz a világ végén mit csinálsz egyedül? Ha beteg vagy és rosszul leszel mit csinálsz egyedül? Ha bedöglik a kocsi, az, ami végülis a lakásodat és az életedet fogalja magába, akkor mit csinálsz? De mondhatnám azt is, amit ez a film nem mutatott meg: Mi van, ha rádtamadnak kétes alakok, vagy betörik az autódat mikor épp nem vagy benne?
Főszereplőnknek és környezetének rendre meg kell birkóznia nehéz helyzetekkel, de ilyenkor sosincsenek egyedül, vagy ha mégis, akkor van kihez fordulni segítségért, mert vannak segítő családtagok (Fern testvére ugye).
Ezeken túl pedig ott a magány, ami ezzel az élettel jár... Szülinap egyedül, újév egyedül és talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy az emberek jelentős része ezeket az eseményeket bizony megosztaná másokkal.... Vannak bizonyos mérföldkövek az életünkben, melyeket átlagban nem egyedül szeretünk megélni... Hát ezek az emberek mind egyedül vannak, akkor is ha néha összejönnek és közösen töltenek némi időt...
A film nem azt hirdeti, hogy hű, ez milyen szuper így és nem is azt, hogy hű, de szr minden.
Habár megvannak a maga tragédiái a történetnek, nem megyünk át szenvedésballadába és önsajnáltatásba. Habár megvannak a szépségei és vidám pillanatai is, de nem megyünk át ódába. Megmaradunk a kettő között.
Habár Fern elsősorban maga választotta ezt az életet, azt látnunk kell, hogy sokan pusztán szükségből, menekülésképp választják ezt, hisz az ocsmány kiszipolyozó kapitalista berendezkedésű világ kiköpi magából azokat, akik már nem elég hasznosak a társadalomnak és különösen Amerikában, nevetséges összegű nyugdíjjakkal ütik ki azoknak az embereknek a szemét, akik vegigdolgoztak az életüket. Én nem láttam a túlromantizálást, én azt láttam, hogy bizony hálátlan feladat embernek lenni egy embertelen világban, pláne megöregedni benne....
A film kicsit olyan mintha dokumentumfilmet néznénk erről az életstílusról, megmutatja milyen is nomádnak lenni. Nincs is igazán sztorija, csak járjuk a világot Fern cipőjében. Hogy baj ez? Számomra legkevésbé sem, de abban biztos vagyok, hogy ez sokaknak problémát fog okozni... Szerintem remek film volt és kétség sem fér hozzá, hogy McDormand megint megérdemelte az Oscart.


10. A tisztelendő (2021-06-05 14:14.17) aaaaa
Nagyobb szabadság a fészkes fenét! Attól még, hogy a film szereplői nem hajléktalanok, ők is az emberi kiszolgáltatottság egy olyan magas fokán állnak, amit nehéz lenne szavakba önteni. Sokan sokféleképpen dicsérték már ezt a filmet, azt viszont érdemes megjegyezni, hogy Chloé Zhao rendezőnő, bár a társadalmi problémákat kellő bölcsességgel átlátja és rendkívül összetetten ábrázolja a főszereplőnő emberi drámáját, a filmjével véleményem szerint kissé tévesen azt a hatást éri el, hogy romantizálja a nomád életmódot. Én is tisztában vagyok azzal, hogy csodálatos élmény a természet részévé válni és gyönyörködni benne erdőket, kanyonokat, vadasparkokat, vízeséseket látogatva, de ez az élmény csak addig tart, amíg egy-vagy több elaljasodott, mindenre elszánt, mocskos szemét embert oda nem esz a fene. Vajon Fern mihez kezdett volna, ha az útja legelején, akár egy parkolóban, akár a táborban, valaki megveri, megerőszakolja, kirabolja vagy más módon megalázza? Akkor is elvágyódott volna a saját családjától? Vagy Dave-től, aki szintén be akarta fogadni őt? Ha úgy adódna, hogy csak egy lerobbant tragacs állna köztem és a világ összes kegyetlensége között, fickó létemre is alaposan meggondolnám, érdemes-e vállalni a kockázatot.


9. Johnny Saiper (2021-06-05 08:15.01) aaaaa - (válasz Bertó!!! 8. hozzászólására)
Persze, hogy lett volna, de látszott, hogy nagyon az egyén en is múlik ez az egész, mert egyrészt az emlékek, ahogy te is mondtad, másrészt annyira megszokta már azt az életmódot, hogy neki az volt már kvázi a természetes.


8. Bertó!!! (2021-06-05 05:01.55)   - (válasz Johnny Saiper 7. hozzászólására)
Fern-nek lett volna választása, csak a múlt/szerelem "visszahúzta".


7. Johnny Saiper (2021-06-04 23:13.02) aaaaa
Nagyon komoly film, és egyben kőkemény társadalomkritika Amerikára nézve.


6. Lector (2021-04-26 15:22.42)   - (válasz Anitabagwell 1. hozzászólására)
Érdekes. Megfogott, ... megfogtak a szavaid.
Ilyet csak az vet "papírra" akire nagy hatást gyakorolt ez a film.
Feltétlen megnézem.


5. Liverpoolfan19 (2021-04-26 15:10.37) aaaaa
Az akadémia hallgatott ràm.


4. Bertó!!! (2021-03-16 08:06.48)  
Nagyon szép, őszinte és értékes a történet.
Maga a modern nomád közösség, egyébként ismeretlen számomra. Elég kemény életük lehet.

Pozitív:
Zene
Történet
McDormand(annyira természetes a játéka) Fényképezés

Érdekes volt látni a természet "kontra" civilizáció (multik) bemutatását. (ami egyáltalán nincs túltolva)

A játékidő elején, kissé vontatott a tempó és a vágás sokszor kapkodó, mintha a jelenetek nem lennének kitartva. A felétől viszont már nem mutatkozik ez a probléma.


Ludovico Einaudi
http://www.youtube.com/watch?v=nFI3Mgu94bg

(((Biztos, hogy jó ötlet a rendezőnek Örökkévalókkal folytatni? A Rodeóst láttam Tőle, egynek elment, de a két munkája alapján nekem inkább Indie filmesnek tűnik. Nem lenne jó, ha bedarálná a rendszer.)))


3. Liverpoolfan19 (2021-03-15 18:11.47) aaaaa
Legjobb film és színésznő kategória nyertese kell hogy legyen.



2. Anitabagwell (2021-01-10 10:27.05) aaaaa - (válasz Anitabagwell 1. hozzászólására)
na még 1x :D

[link]


1. Anitabagwell (2021-01-10 10:26.50) aaaaa
Kicsit aggódtam, hogy nagyon "Oscarra gyúrt" lesz, de szerencsére az alkotók minden sallangot mellőztek és egy nagyon egyszerű, de nagyszerű filmet hoztak össze - olyan őszinte és nyers alakítással, amilyet tényleg csak Frances McDormand tud. Szerintem a legnagyszerűbb színésznő a világon, aki újra és újra bebizonyítja miért is tartom annak. A sztori számomra nagyon érdekes, mindenképp elolvasom majd Jessica Bruder könyvét, itt van egy remek cikk róla: https://korkep.sk/cikkek/tarsadalom/2017/11/11/nyugdijasok-idenymunka- lakokocsival-jard-be-amerikat/?fbclid=IwAR362_ZGko9kWu0S94pY0OyOzm3lI4 AHIJnQA0x1FZm9LBrtSBwJhGrEBvU
2021-ben külön elgondolkodtató az emberek élete akik gyakorlatilag hajléktalanok, vagy szabad akaratból vagy kényszerből, de végülis elhagyták a materialista világot. És én kevés dologra vagyok irigy az életben, de az a szabadság, amit ez a film ad az azért arra ösztönöz, hogy kicsit távolabbról is ránézzek az életemre.
Nem lesz mindenki filmje, mert lassú és tulajdonképpen "nem szól semmiről", de akit magával ránt azt nagyon el fogja kapni.
Frances meghát Frances. <3



Kapcsolódó fórumok

VéleményekBertó!!!, 2023-03-16 08:1620 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk