Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Gépállat SC
- Mozi+, 05:00
6:3, avagy játszd újra Tutti
- RTL Három, 05:15
Záróakkord
- SuperTV2, 05:30
A kifutópálya
- Filmbox Extra HD, 05:45
Bajkeverő majom
- Minimax, 06:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James LeGros (62)
Sally Hawkins (48)
Anna Chancellor (59)
Kevin McNally (68)
Arielle Dombasle (69)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Dolgok, amik nagyon idegesítenek
Fogadóóra
Mire gondolsz most?
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Aladdin aaaaa
David Cronenberg aaaaa

 

Fórum - Büszkeség és bányászélet - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

11. Sakamaru (2020-08-27 20:10.49) aaaaa
ez egy igenis jó film volt. Remek színészi alakításokkal.


10. Törölt felhasználó (2018-07-28 10:24.14) aaaaa - (válasz Törölt felhasználó 7. hozzászólására)
Most egy jó nagy off következik, de aki nem tud pontosan megjeleníteni egy filmcímet, az inkább ne írjon semmit, vagy kérjen elnézést.
Az utóbbinál maradva: az általam tévesen említett film természetesen a "Mindenki", rendezője pedig az a Deák Kristóf, akinek új kis játékfilmjét ma adja az RTL (12.10).
Véletlenek aligha vannak, ma jelent meg egy erről szóló cikk...
A legjobb játék címet viseli a kisfilm, már ha ezúttal nem tévedek...




9. Törölt felhasználó (2018-07-26 15:23.43) aaaaa - (válasz HMáté33 8. hozzászólására)
Dehogy tartalak kötekedőnek, sőt, köszönet a felvetettekért. :)
Valóban nagyon sarkosan és kissé túlzóan fogalmaztam, de ugyanakkor beleírtam, hogy nem lebecsülni kívánom a szellemi munkát sem.
Inkább a saját tapasztalataim alapján szűrtem le ezt a "ha nem menne be az a vezető", akkor mi lenne. Teljesen inkompetens emberek vannak nem nekik rendelt vagy általuk felérhető pozícióban. Ami szükséges lenne az a valóban hozzáértő, logikusan gondolkodni tudó, jó szervezőképességű vezetőség, enélkül olyan minden gazdasági/szolgáltatási egység, mint a fejetlen csirke. (Ettől függetlenül még igaz, hogy két hét vezetői távollétet nem lehet észrevenni, főleg ahol mindenki más tudja a dolgát)
A tőzsdéről meg van egy nagyon markáns negatív véleményem, de biztos vagyok benne, hogy félre tudnád söpörni mindenféle közgazdasági érvelésekkel. (Tudásod elismerése mellett én mégis simán ragaszkodnék ahhoz a negatív véleményhez.:))

A szolgáltató szektorra még egy pillanatra visszatérve: nem elég a munkát megszervezni, olyat is kell találni, aki kivitelezi...:) Itt jön be a második bekezdésed: persze, sehol sem állnak arányban a fizetések az elvégzett munkával ezen a "szinten", de az, amit a jelenben nem oldanak meg, az nemhogy a holnapban vagy a holnaputánban sem jön rendbe, de sokkal hosszabb távon sem.

Remélem valamikor azért sort kerítesz a filmre.:)


8. HMáté33 (2018-07-26 14:35.53)   - (válasz Törölt felhasználó 7. hozzászólására)
tudom, hogy nem ez volt az írásod lényege, de ha már ott van, reagálok rá, mert szerintem leegyszerűsítetted a melós vs vezető témakörét. amikor azt mondtad, mi van, ha térdig gázolunk a szemétben, akkor már ugye nem arról volt szó, mi történik, ha az egyik nem megy be hétfőn dolgozni, hanem konkrétan a munkakör elvégzése lett kivéve az egyenletből. márpedig ebben az esetben lehet, hogy a takarító hiánya gyorsabban válik nyilvánvalóvá, de mivel a gazdaságot a szolgáltató szektor élteti (mondjuk nálunk, meg a fejlődő és fejlett világban), közép- és hosszútávon igen komoly makro-szintű problémákhoz vezetne, ha ez a terület nem lenne megfelelően menedzselve. arról nem is beszélve, jó nagyokat tudnak szívni a melósok a tőzsdekrachokon is, például.

ha arrafele tereljük a beszélgetést, hogy mennyire vannak a szerepkörök arányosan megfizetve, az megint más, mert nyilván semennyire. de itt úgy éreztem, valami nagyobb képről volt szó, ott meg mindig érdemes tovább látni, mint a holnap, meg a holnapután.

amúgy érdekesek az elmondottak, nehogy túlzottan is kötekedőnek tarts, fel is merült bennem, hogy ugyan miért nem néztem még meg a filmet:)


7. Törölt felhasználó (2018-07-26 13:55.13) aaaaa
Annyi, de annyi mindent lehetne leírni ezzel az egyetlen filmmel kapcsolatban. Jobb is ha belefogok, nehogy veszendőbe menjen bármi is... (Nagy szükség lehet még rá ;)), főleg úgy, hogy ülepedni sem hagytam az élményt, legfeljebb majd megint beleesek a "lépcsőházi bölcsesség" szindrómájába)

Egyébként meg külön jó, hogy  nem kell "filmspecifikálni" az összes mondanivalómat ugyanis globálisan is érvényes az, amiről most irka-firkálni fogok. 

"Mindig azt a lovat ütik, amelyik húz" - vajon hányan ismerik ezt a mondást? De még ha nem is ismerik, testközelből ez bármikor megtapasztalható.
Azok vannak a legjobban lenézve és a legrosszabbul megfizetve, akik a meló érdemi részét végzik. Holott ennek pont fordítva kéne lennie.

Még mielőtt lázadás törne ki: az érdemi alatt a fizikai munkát értem, nem lebecsülve ezzel a szellemiek áldásos tevékenységét, de valljuk be, amíg egy közép-vagy felső vezető hiányát nemigen lehet észrevenni, addig ha a takarító, a bányász, az ápoló nem állna munkába, annak eredménye  rövid időn belül látványos és nagyon aggasztó  lenne. 
Nem hiszed? Próbáld ki milyen térdig szemétben járni, ürülékben fetrengeni vagy nyolc bundabugyiban és nagykabátban védekezni a sejdehajod lefagyása ellen a sötétben.

Mégis, a történelem vonulatában bármeddig is tekintünk vissza azt láthatjuk, hogy a melósnak bizony kőkeményen oda kellett tennie magát, ha változást akart. És sokszor és sokaknak került az életébe az, hogy ma elvileg negyven órás munkahét van... Már ahol és már akinek és még folytathatnám, mert ez a világ még mindig nagyon csálén áll. 
Tehát abszolút létjogosultsága van minden olyan megmozdulásnak, ami azt a célt hivatott szolgálni, hogy emberibb körülmények között élhessen az ember. Igaz, ezt a Krisztus óta eltelt több, mint húsz évszázad alatt (plusz az a kis időbeli semmiség még előtte)  sem sikerült még maradéktalanul megoldani, de ennek számos oka van. Amiről ha elkezdenék írni, még vasárnap este is itt ülnék, és kábé annyi haszna lenne az egésznek, mint megváltoztatni az emberek többségének szemléletmódját,mondjuk a homoszexuálisokkal kapcsolatban.

Mert itt jön a következő téma, ami bizony tyúkszemre hágás, vagy vörös rongy többek szemében, pedig valakit a (nagykorúak iránti)szexuális irányultságára vonatkozóan megítélni legalább akkora baromság, mintha a vallása vagy a bőrszíne alapján tennénk ugyanezt. 
Nem az a mérvadó, hogy ki kivel "bonyolítja" (átvitt értelemben is) az életét, hanem az, hogy az illető miből van. Mert ha csak a megjelölésében  ember, akkor sikálhatja, még ha a legnagyobb hetero emberjogi harcos/állatvédő is....


És végül, de nem utolsósorban a minden más fontosnál is fontosabb mondanivaló: az "EGYÜTT" varázsa. Amire az emberiség úgy bizonyos időközönként rácsodálkozik és annál már csak azon ámul el jobban, ha rájön, hogy az összefogásnak milyen ereje is van. 
Már számtalanszor bebizonyosodott, hogy együttműködve, egymásért téve, a csoport érdekeit az egyéné elé helyezve mennyi minden elérhető és megváltoztatható. 

Éppen ezért olyan fontos az irányító rétegnek az, hogy ne legyen egyetértés. Mert amíg össze tudják ugrasztani a "homokost" a heteroval, a muszlimot a kereszténnyel, a jobboldalit a baloldalival, a feketét a fehérrel (és még sorolhatnám), addig nem kell a szarkupacra épült kis birodalmuk megingásától tartaniuk. Addig jöhetnek a gyűlöletbeszédek, az abszolút nem korrekt és főleg nem pártatlan újságírás, az emberek félretájékoztatása, az értelemre nevelés kivonása az oktatásból, a mindenáron fogyasztásra buzdítás, a zabáld fel a "Földet" jegyében, az adósokat megnyomorító hitelek, a látszólag fasza törvények és rendelkezések arról, hogy mihez is van (vagy inkább lenne) jogod és  a sor még folytatható a végtelenbe. 

Itt már viszont nem következik a konzekvencia egy pontba összesűrített levonása (szerintem egyértelmű), hanem most már tényleg és valóban csak a filmről írok. 

És arról is csak annyit, hogy szegényebb lettem volna egy élménnyel, ha nem látom, mert EMBERI, és mert csodaszép és felemelő egyszerre . A készítőknek nagy köszönet, ami ugyanúgy kijár a színészeknek is. És bocsátassék meg az én bűnöm, de nekem a mi pici kis Oscar díjasunk, az a sokak által fikázott "Együtt" jutott az eszembe... És nem tudom, hogy lesznek-e olyanok, akiknek a kezében majd úgy sül el a billentyűzet, hogy ez is csak egy hatásvadász film, de kérem tisztelettel, azt ne tessék elfelejteni, hogy csak azt lehet ilyesmivel vádolni, amiről egyértelműen bizonyítható, hogy előre megfontoltan önös célból, magamutogató jelleggel készült. Addig, míg ez ki nem derül, nyugodtan nevezhetjük ezt a filmet is egyszerűen csak remekműnek. (részemről pedig még utána is)


6. Panni88 (2018-07-26 05:53.38) aaaaa
Még keresem a szavakat. Nagyon tetszett..


5. Türkiz (2015-09-21 21:11.14) aaaaa
Érdekesnek ígérkezett a sztori,furcsán indult,de egy nagyon jó dolog lett belőle.Nekem is főleg a vége tetszett,a jövő bemutatása,és hogy ez a dolog oda-vissza is működött már a végén.A "Bread and Roses" pedig egy nagyon jó kis dal,amit azóta már sokszor meghallgattam és megható volt a filmben.


4. Az utolso szamuráj (2015-09-16 19:27.04) aaaaa
Hja hogy melegek.
Tudom:jó gyűlölködni.Jó őket utálni.Jó őket szapulni,és ezt legtöbbször nemtársaim szokták megtenni,elfeledkezve arról a dologról,minél több a buzi,annál több pina marad Neked(te ökör)Hogy pedig természetellenes???Ugyan...melegek mindig is voltak,mindig is lesznek,egyidősek az emberiséggel,és az állatvilágban több mint 500 fajnál figyelték meg-pont hogy főleg azoknál,amelyekről nagyobb intelligenciát mondogatnak a zsebkönyvek,hírek meg a tudósok.
De.
Ez a film,melegtéma ide vagy oda,elképesztően jó.
És,ha utálod is őket,megnyugtatlak,lesz egy smaci sötétben két csávó közt:nem mondom,ilyet heteróként szívesen nézek,de itt nem (annyira) zavart.
A film a Vaslédy idején játszódik,1984-ben,és minden idők egyik legkeményebb politikusa életpályáján azért a bányászok sztrájkja elég sommás alcím lehetne.Itt ,ebben a korban jön rá néhány homoszexuális mindkét nemből,hogy mennyi közös is van bennük a bányászokkal,pénzt kezdenek hát nekik gyűjteni.Mivel valljuk meg,melegeket a nehéz fizikai munkások közt kicsit "zűrösebb" találni,elképzelhetjük a bányászok arcát és fogadtatását e segítség láttán....
Az angol filmek tömege foglalkozik azzal,hogy nagyvárosi ember lerongyol vidékre,és rábambul ott hogy élnek az emberek-itt ugyebár Wales büszke ám roppant csóró népe.Aztán persze mindenki hat a másikra,az emberek élete megváltozik,jobbá,teljesebbé lesznek-régi recept ez,bevált formula,de a Büszkeség és Bányászéletnél szintúgy működik.Lehet emiatt vádolni a filmet némi bejáratottsággal,de felesleges:egyrészt,megtörtént eseményeket tartalmaz,másrészt,hamisíthatatlanul kellemes "feel good" darab.
És...ez a lényeg.Ez az angol film nem lesz harcos kiállás se a homik ügye mellett,se drámai krónikása nem akar lenni a bányászok megpróbáltatásainak,egyszerűen csak azt akarja,nézője érezze jól magát,néha felröhögjön,sokat mosolyogjon,és-a drámai pillanatok pedig megtekerjék szívét,hisz azok azért fontosak.Az értő kezű rendezés sose csúszik át a giccsfaktorba,és ebben nagy segítsége van a hihetetlen erős színészi teljesítményeknek,ahol az általam szinte alig ismert fiatal színészek ugyanolyan megbízhatóak,mint teszem azt,Bill Nighty.
Akinek amúgy megint minden rezdülése aranyat ér természetesen,és az Imelda Staunton-nal lévő szendvicskészítős ,csendes,meghitt,emberi és őszinte pár perce a film csúcspontja-úgy,hogy azt 80-as évek meleg slágerei nem húzzák alá hangosan.Ám egy őszinte beismerés,egy tűzről pattant nő válasza és Nighty meleg mosolya olyan mélyen gyönyörű,hogy az ember lelke beleremeg,mert néha jó érezni,dacára a világban zajló dolgoknak,hogy még emberek vagyunk.Talán,legbelül,pislákoló érzelmi töltettel,talán még mindnyájan tudjuk,hogy is KÉNE viselkedni-akár a buzikkal.
Vagy..bárkivel.Nem jobb az élni hagyni???És...tényleg kell energia a gyűlölködésre??
Ez az angol film az a fajta,amiből bár több lenne.Amit jó nézni,mert sokat nevetsz,amiből sugárzik az optimizmus,az elfogadás,néhol a harc,hogy ne hagyd magad és igen,a szeretet,akár gyökeresen eltérő emberek felé.Akik,ha jól megnézed őket,talán...talán mégsem olyan eltérőek,és pont esendőségük okán van bennük valami érdekes.
Ha pedig csak jó kis retró bulit szeretnél készíteni,bomba jó zenével,nos,még úgy is működik.Valahogy ez a film minden mód működik.


3. LilyP (2015-01-19 16:59.07) aaaaa
A film varázslatos, egyszerre vicces és torokszorító. Engem letaglózott, hogy valós cselekményen alapszik, viszont a végén nagyon tetszik, az, ahogy bemutatják a "jövőt". Az egész történet mai problémákkal foglalkozik 80-as évekbeli köntösben, hiszen a melegség elítélése és az AIDS ma is óriási problémákat jelentenek. A színészek remek alakítást hoztak, Imelda Staunton, Bill Nighy és a kenyérkenős jelenet egyszerűen tökéletes volt :) A cím pedig azon ritka esetekhez tartozik, amikor a magyar jobb, ötletesebb, többetmondóbb (van ilyen szó? XD), mint az eredeti (PRIDE). Akit csak egy kicsit is érdekel a téma mindenképp nézze meg, nem fog csalódni.



2. Bemve (2015-01-09 10:57.21)  
A cím szellemes,a 80-as évek zenéje szuper,nagyon jól színesíti a korképet.Nem igazán értem,miért vígjáték kategóriában indul a Golden Globe-on? A helyzet abszurd,de nagyon is komoly.Ha valaki arra készül,hogy végigkacarássza a filmvetítést,csalódni fog. A cselekmény itt-ott kicsit rózsaszínűre sikeredett,ezért a végén meglepetésként ért,hogy valós eseményeken alapul.(Sőt azok utórezgéseiről is hírt kapunk.)A téma 30 évvel a történtek után is sok aktualitással bír,nincs üresjárat,végig fenntartja a figyelmet.
Mindenkinek ajánlom a filmet, aki a buzizáson túl másra is hajlandó.Leginkább elgondolkodni azok méltatlan helyzetéről,akik valamiben eltérnek ugyan a többség által megállapított normáktól,mégis hasznos tagjai a társadalomnak.


1. Fikarcpapa (2015-01-09 10:04.13)  
Szerintem nagyon jó film, remek szereplőkkel(szándékosan nem színészeket írtam, időnként olyan jó alakítás volt mint ha valós személyek lennének), jó zenével, szép fotózással. Én nem biztos, hogy vígjátéknak mondanám, a vidám jelenetek, szövegek mellett nagyon sok gondolatébresztő(és ez nagyon fontos), drámai jelenet is értékessé teszi a filmet.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekSakamaru, 2020-08-27 20:1011 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk