Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Végképp eltörölni
- Viasat3, 21:00
Elysium - Zárt világ
- Film+, 21:00
Robotzsaru
- Viasat Film, 21:00
Rambo - Első vér II.
- Moziverzum, 21:00
Csak szexre kellesz
- SuperTV2, 22:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Jellemző mondat, esetleg rövid párbeszéd - melyik filmben hangzott el?
Fallout (sorozat) - Vélemények
Sötét múlt (2022) - Vélemények
Született július 4.-én - Vélemények
Becky bosszúja - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Fallout aaaaa
Carlyss Peer aaaaa

 

Fórum - Parkolópályán (2010) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

2. Panna55 (2019-11-20 13:59.04) aaaaa - (válasz Guilaine 1. hozzászólására)
Kedves Guilaine!
Én is a Merlinből, a lenyűgöző Colin Morganből indultam ki... Nagy nehezen rátaláltam erre a filmre, még angolul se tudok, de olyan gazdag eszköztárral rendelkeznek a szereplők, hogy lenyűgözve néztem végig a filmet. A dátumból kiderül, hogy mára világossá vált, ami a Merlin 2-3 része után már látszott, - majd mellékesen a két széria között leforgatott Parkedből is kiderült, és persze amiket azóta eljátszott szerepeket, - hogy mekkora színész lett a felnőtté vált Colin Morgan. Nagyon örülnék, ha a tudtommal szinkronnal létező filmet magyarul is megnézhetném, mert nagyszerű ez az alkotás. Nem mellékesen érdemes lenne a fiatalokkal is megismertetni, milyen a pusztító szenvedély, és milyen szép tud lenni az élet... Köszönöm, hogy megírtad a véleményed, örülök, hogy másnak is tetszett. Továbbra is keresem, néha hiába Colin munkáit...


1. Guilaine (2014-09-10 20:48.34) aaaaa
Parked – Parkolópályán
Az angol nyelvtanulás tagadhatatlan előnyei

SPOILER veszély
Először fordul elő velem, hogy Filmkatalóguson én nyitom meg a Vélemények témát, és ez a tény büszkeséggel tölt el, még abban a tudatban is, hogy valószínűleg senki, de tényleg senki nem fogja elolvasni a kritikámat erről a másfél órás észak ír filmről. Ennek ellenére én mégis felrakom ide a véleményem, mert egyrészt ez a produkció abszolút megérdemli, másrészt pedig azért, mert a remény hal meg utoljára, és talán mégis akadnak majd páran, akik valamilyen úton-módon rátaláltak erre a filmre, megnézték, vagy meg akarják nézni, és szükségük van egy viszonyítási alapra.
Ha mással nem is, nos, azzal legalább szolgálhatok.
A története annak, hogy én hogy kerültem kapcsolatba a Parked című filmmel, nem egy bonyolult história; az ember ugye több indokból kifolyólag néz filmeket, érdekli a téma, a sztori, rajong a gyártó országért, a színészi játékért, az eredeti nyelvvért, és persze nem utolsó sorban szórakozni szeretne. Nekem ezek a kritériumok két szóban kiteljesedtek, a két szó pedig: Colin Morgan. A legfontosabb, amit tudni kell rólam: a három kedvenc színészemtől minden film kötelező, és mivel Colin áll a harmadik helyen, adta magát a szabály: a Parked alapfilm számomra. Az elszántság tehát pipa, csak egy volt a bökkenő: hol fogom megnézni a Parkolópályánt? Ez a kérdés foglalkoztatott végig, keresztül egy nyáron és egy német nyaraláson, és egyre inkább bosszantott a gondolat, hogy miért van az, hogy míg a Tedhez hasonló undorító, obszcén és ostoba filmeket előszeretettel szinkronizálják és adják ki Magyarországon, addig a Parked megmarad elásva még egy ilyen nagynak számító magyar internetes filmes fórumon is, mint a Filmkató.
Persze finoman szólva nem bírtam megülni a fenekemen addig, amíg ha a föld alól is, de elő nem ástam a Parkedet – és persze minden fáradságot megért.
A megoldás egyébként meglepően kézenfekvő volt: Google. Persze eredeti nyelven, minden felirat nélkül pörgettem le a másfél órás futamidőt (amiből végül egy jó tizenöt perccel több lett, tekintve hogy még a felsőfokú angol nyelvvizsgám ellenére is akadt néhány jelenet, amit nem egyszer kellett visszatekernem, mert a tősgyökeres ír akcentus mellett pont Colin Morgan karaktere volt az, aki az ír szlenget is megszólaltatta, az pedig szöges ellentétben áll a brit akcentussal). Óriási előny volt tehát az angoltudás, és épp ezért tartom igazságtalannak, hogy aki nem tud angolul, de akár csak egy kis szépérzéke is van, kimarad egy ilyen gyönyörű, megindító, megríkató, érzékeny drámából.
Mert, hogy a Parked ilyen. Ó de mennyire hogy ilyen. Első és talán utolsó hozzászólóként adom meg rá minden gondolkodás nélkül az öt csillagot. Furcsa volt egyébként a korábban számomra csak a Merlin sorozatból ismert Colin Morgant ebben a teljesen új szerepkörben látni, de egy percig sem aggódtam, hogy esetleg nem fog felnőni egy drámával járó felelősséghez, és nem is volt rá szükség: Colinnak minden tehetsége megvan ahhoz, hogy egyszer nagy színész legyen, és aki látta a Parked-ot, az erre a kijelentésre csak bőszen bólogathat. Színészpartnerei, Colm Meaney és Milka Ahlroth is jók természetesen, mindkettő ír, nálunk mindkettő full ismeretlen, de Írországban azért kijár nekik a jól megérdemelt tisztelet.
A történet kreatívabb, mint az előzetes alapján azt várni lehetne, a végkifejlet sem fullad klisékbe, mi több, újat, hoz, mutat, tanít a nézőnek, egy újfajta, eddig ismeretlen emberi kapcsolat épül ki a szemünk előtt.
Főszereplő párosunk két groteszk figura, két szerencsétlen alak: mert ki a fene hallott már olyat, hogy egy korosodó túlsúlyos pasas konkrétan a kocsijában lakjon, de halál komolyan, és a nyilvános vécében végezze a napi tisztálkodást? Fred Daly elve mégis az, hogy sohasem szabad feladni, kérdhetnénk, ugyan mit nem akar ő feladni, mikor amúgy sincs a világon semmije? Egy nap azonban beáll a Fred otthonául szolgáló majdnem teljesen üres tengerparti parkolóba egy sárga kis tragacs, és kiszáll belőle a még Frednél is félresiklottabb életet élő huszonegy éves Cathal O’Regan. Ő viszont úgy, ahogy van, a folyton égő füves cigijeivel, a lázadó stílusával, a nyomában lihegő elszámolást követő ír dílerekkel, és valójában hihetetlenül fantasztikus látásmódjával, és érzékeny lelkével teljesen felforgatja Fred négy kocsiajtó közzé szorult üres és értelmetlen világát.
Mit jelent majd Cathal Frednek? Remek kérdés, én azt hiszem, egyszerre fia, legjobb barátja, tanítója ez a drogos kölyök az élet nagy részét már bebarangolt Frednek, aki maga mondja a film vége felé: He made me see things I thought I would never see again (Rávett, hogy észrevegyek dolgokat, amelyeket azt hittem, nem fogok többé látni.).
Érdekes egy világ ez a miénk, ahol egy drogfüggő srác arról beszél, milyen gyönyörű a pillanat, ahogy lehull egy levél a fáról. Ahol egy értékek nélkül élő gyakorlatilag hajléktalan férfi még verekedni is kész egy fiúért, akit alig ismer, és mégis ő az egyetlen barátja. Ahol egy zeneszerző zongorista, aki a férje halála után nem találta a helyét a földön, két ilyen a társadalom legalját képviselő emberrel való találkozása, és barátsága után újra komponálni kezd.
Az életben senki nem mondja meg nekünk, hol keressük az értékeket, és mi hajlamosak vagyunk az előítéleteinkre hagyatkozni, elfordulni. De mi van, ha néha – ahogy azt film kulcsmondata hirdeti – tényleg az általunk legkevésbé várt személy segít megtalálni a hazavezető utat? (Sometimes the person you least expect can help you to find your way home.) Talán nehéz elképzelni, hogy egy drogos srác kincset ért, hogy egy kocsijában élő hajléktalan nem adta fel, hogy volt még remény. Pedig volt.
A Parked gyönyörű história, ami megmarad, még évekkel a megtekintése után is. Igaz, hogy Fred azóta házat vásárolt magának, mert egy fiú, aki alig élt éppen élni tanította, de a fiú sosem megy el igazán, és ha láttuk a filmet, nekünk is valahol a részünkké vált, ha máshogy nem talán az érte hullatott könnyeinkben.
Engem lenyűgözött ez a film, és megérintett, igazán sajnálom tehát, hogy másoknak ki kellett maradnia ebből az élményből, pusztán azért, mert az emberi érzékenység és értékek kora múlóban van, és nálunk nincs már igény ilyen filmekre.
Azt azért javasolnám, hogyha a filmet nem is, legalább azt nézzük meg egyszer, milyen is az, amikor egy levél megtöri a növény vonalát, és lehull a fáról.
It is a beautiful thing.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekPanna55, 2019-11-20 13:592 hsz
KérdésekBrigi0612, 2013-08-03 20:503 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Parkolópályán adatlap
Eredeti cím: Parked
Évszám: 2010
Rendezte: Darragh Byrne
Szereplők: Colm Meaney, Colin Morgan, Milka Ahlroth, Stuart Graham, Michael McElhatton...

További információk

Szereplők fórumai
- Colm Meaney - Vélemények
- Colin Morgan - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk