Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Veszedelmes vonzódás
- HBO, 13:15
Angyalok és démonok
- Mozi+, 13:40
Összetörve
- Film Mánia, 13:50
Felsőbb törvény
- Cinemax, 14:30
Lopott szavak
- Paramount Network, 14:30

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Joker - Kétszemélyes téboly - Vélemények
Jonathan Majors - Vélemények
Érdekességek!
Állati mészárlás - Vélemények
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Villám Charlie aaaaa
Törőcsik Mari aaaaa

 

Fórum - Harc az egyenjogúságért - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

2. Tomka90 (2013-01-13 19:19.23) aaaaa
Ez egy igaz történet alapján készült játékfilm, teljesen korhű ábrázolással, jó színészekkel, köztük Bob Hoskins-al.


1. Angelika58 (2012-10-01 12:44.25) aaaaa
Az ki van zárva, hogy aki ezt a rémséges címet elolvassa, le is ül a filmhez. Mert nyilván a harcias , esernyőikkel hadonászó szüfrazsettek jutnak eszébe. Rosszabb esetben pedig , ahogy elképzelni szokás a feministákat: nagydarab, szőrös, férfigyűlölő és leginkább leszbikus nőkként.

Holott a feministák azok az emberek, akik úgy gondolják, az ember két nemből áll, úgymint férfiak és nők. És közöttük bármilyen sorrend állítása antihumánus, ostoba és elképzelhetetlen dolog.

Ez a film bizony feminista film és abba sorba tartozik, amibe a Fújd szárazra, édes!, az Alul semmi, a Fújhatjuk! és még sok más ilyen remeke a brit filmgyártásnak. Hétköznapi emberek közt játszódó , kicsit ironikus történetek, amelyekben valami olyan történik a szereplőkkel, hogy kis időre hőssé válnak. Ki azért, mert nem hagy elpusztulni egy bányászzenekart, ki azért, mert pucér fotókat vállal a megélhetésért, ki azért, mert rájön, a becsület még egy ócska fodrászbajnokságon is fontos. Ennek a filmnek a hősnői pedig gyári munkásnők, akik sztrájkba lépnek azért, hogy ugyanazért a munkáért a férfiakkal egyforma bért kapjanak.

Most persze az lenne jó, ha minden olvasó felszisszenne: „De hát miért ne kapnának egyforma bért, hiszen azt természetes!!” Nem sziszeg senki, mert nem természetes, most sem az, dehogy az.

A dagenhami Ford-gyár alkalmazottai a hatvanas évek végén kivívták, hogy legalább a férfiak fizetésének 92 %-át megkapják. És közben tanultak sokat, elsősorban önmagukról. Mert nem muszáj lábtörlőnek lenni, nem muszáj eltűrni kitűnő oxfordi diplomával a kezünkben, hogy a férjünk cselédnek nézzen, hogy a hatalommániás senkiházi tanárt ki is lehet rúgatni szépen.

Csak annyi kell, hogy embernek érezzük magunkat. Nem aranyoskámnak, anyucinak, mamikámnak, cicababának, néninek, muculinak, bénejemnek, naccságának, hanem embernek. Innentől már lehet valamit kezdeni a dologgal, amit egyenjogúságnak hívnak.

Van a világnak olyan része, ahol a „nincs egyetlen tiszta gatyám sem”- kijelentésre (hozzá szemrehányó pillantás illik, csupa nagybetűvel:EBBEN A HÁZBAN SEMMI SINCS RENDBEN!) két válasz lenne lehetséges. 1. „Kellemetlen, akkor ma mosnod kell.” 2. „ Kölcsönadhatok egy bugyit, de ne nyújtsd ki.”

És vannak olyan helyek, ahol már a kérdést sem lehetne feltenni. Mert felnőtt ember a fehérneműjéről maga gondoskodik, ugyebár, szégyellné, ha ezt más tenné meg helyette (kivéve a mosodát, de annak az a dolga.)

A film nagyon, de nagyon jó, a szereplők az angol színjátszás krémje, a főszerepben Sally Hawkins tündököl. Tündököl, pedig nem is szép, de mégis, tündököl, ahogy az igazság is, amit képvisel.

A film eredeti címe „We want sex”, amiről később kiderül, egy plakáton levő felirat töredéke: „We want sex—ual equality.” Sajnos , még magyarra sem lehet lefordítani, legfeljebb úgy, „A nemek közötti egyenlőséget akarjuk”.

Mindenesetre a végén egy saját tapasztalat a nagyon szellemes és okos film mellé, de szolgálhat tanulságul is: csak azzal mossák fel a padlót, aki hagyja magát rongynak nézni.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekTomka90, 2013-01-13 19:192 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk