Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Mi köze ennek a szerelemhez?
- HBO2, 06:00
Bajkeverő majom
- Minimax, 06:00
Transformers: Az utolsó lovag
- Mozi+, 06:10
Moszad
- Film+, 06:15
A séf
- Moziverzum, 06:15

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Vonalban vagy - Vélemények
Nyugaton a helyzet változatlan (2022) - Vélemények
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő - Vélemények
Érdekességek!
Mit hallgatsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Halott Fiúk Nyomozóiroda aaaaa
Brian Doyle-Murray aaaaa

 

Fórum - Temple Grandin - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

24. Oldie (2018-05-26 20:31.13) aaaaa
Csodálatos film. A főszerepben pedig Claire Danes alakítása alakítása annyira jó, hogy arra nem találok eléggé kifejező szuperlatívuszt. Oscar díjat érdemelt volna.


23. Bede István (2018-02-26 17:58.59)  
qrva jó film



22. Türkiz (2017-06-25 23:07.11) aaaaa
Nagyon jó film,nem akart többnek látszani,mint ami,nagyon jól bemutatta Temple világát és tetszett a zoológiai rész is.


21. Rockercsaj2003 (2016-08-19 20:54.22) aaaaa
hihetetlen hogy egy autista nő ilyen mély dolgokat megfogalmazott...amit olyan emberek akik sírnak szeretnek nem tudnak. Lásd: értelmetlen szenvedés,,,, szépen meghalni, tiszteljük őket mert húst adnak nekünk.... Az embertelenség ellen szólalt fel, miközben nem tudott sírni amikor egy közeli barát meghalt....ez a kettősség...és mégis értékesebb sok érző embernél...Fantasztikus film, mindenkinek ajánlom aki egy tartalmasabb filmet szeretne megnézni!!!!!


20. Whyteangel (2014-07-04 11:42.57) aaaaa
A sok romantikus és vicces film után igényeltem, hogy valami komolyabb kerüljön terítékre, ami ad is valamit. Az életrajzi filmek általában ebbe a kategóriába tartoznak, így keveredtem ennek a filmnek az adatlapjára, és a sok pozitív vélemény után döntöttem úgy, hogy megnézem.
Az elején elég lehangolóan kezdődik a film, de hamar elkezd kicsit oldódni a hangulata.
Az egész filmet átszövik azok a képek, amik Temple gondolataiban vannak, és mint vázlatot megosztották velünk is, ezt nagyra értékeltem, megkönnyíti a film megértését. Nem különösebben kedvelem a fizikát, és akkor még enyhén fogalmaztam, így amikor az ezzel kapcsolatos részekhez értünk, kicsit aggódtam, hogy megfejthetetlen képletek, és számomra nehezen értelmezhető viták kerekednek majd a fizika rejtélyeiről, de nem így lett. Igazán nézőbarát formában építették be a filmbe, és őszintén felnéztem a főszereplőre, hogy miket tudott létrehozni.
Claire Danes-t most láttam azt hiszem először. Remek választás volt Temple Grandin szerepére. Az tetszett a legjobban a játékában, hogy minden mozdulatában megnyilvánult, hogy ő más, mint a többiek. Egy pillanatra sem lépett ki a szerepéből.
Catherine O' Hara is jól játszott, most láttam, hogy ő volt a Reszkessetek betörők!-ben is, nem ismertem fel.
Julia Ormond sok melegséget hozott a filmbe. Amikor az ő szerepét kellett kidolgozni, mindenki a földön járt, és ez fontos egy életrajzi filmben. Emberi volt. Szerette a lányát, türelmes volt hozzá, de volt olyan jelenet is, ahol a türelme határához ért. Egy anyának nehéz feldolgozni, hogy a gyermeke más, mint a többiek, nehéz elfogadni, ha egy orvos azt mondja, adja örökre intézetbe, és nehéz szembesülni azzal, hogy soha nem kap egy ölelést, egy simítást vagy egy puszit. Az autizmussal világra jött gyermek édesanyjának problémáit sikerült finoman átadni a filmen keresztül.

Maga az autizmus közkedvelt téma a filmiparban. Talán a leghíresebb film az Esőember. Mi érintve vettük az egyetemen az autizmust, és akkor is elmondták, hogy ez egy nehezen diagnosztizálható betegség. Vannak nagyon súlyos esetek, és vannak akik az egészséges és az autista határán vannak valahol. Temple Grandin szerintem a enyhe és a közepes között helyezkedik el. Megfigyelhetőek nála a mániák (Csak joghurtot és zselét eszik), a kommunikációja során kerüli a szemkontaktust, nem viseli el az érintést. Az átlagnál fejlettebb képességeket nagyon szeretik kiemelni, ha autistákról van szó, de ez nem törvényszerű, nem jellemző minden autistára, hogy valamilyen területen kiemelkedő lenne. Ennek ellenére lehet, hogy Temple Grandin ilyen.

Sosem hittem, hogy lesz olyan film, aminek majdnem a fele a marhákkal kapcsolatos, és én ezt még élvezni is fogom, de lám-lám, mégiscsak így lett. :)


19. Qwe123rtz (2014-03-16 14:28.39) aaaaa
A jó pontozás miatt vettem ki a tékából ezt a filmet, mert nem hallottam róla. Nagyobb figyelmet érdemelne. A sok buta akciófilmek mellett igazi felüdülés volt nézni valódi értéket. Ez a film egyszerűen zseniális. (egyetértve Kittentyűvel...) Sok Oscar díjas film nyithatna "ajtót előtte", hogy a film képeire is hivatkozzak. Nagyon tetszett, köszönöm a film készítőinek, a filmkatalógus lakóinak a jó ajánlást, ami miatt képbe került előttem ez a film...


18. Kittentyű (2013-09-23 01:37.13) aaaaa
Csak annyit tudok ehhez a filmhez hozzáfűzni hogy egyszerűen zseniális. Claire Danes alakítása lenyűgözött, mindig is tudtam hogy jó színésznő, de hogy ilyen erős alakítást is képes nyújtani azt nem gondoltam volna. Nagyon jó film egy olyan ember életéről aki képes felülkerekedni a saját korlátain és megmutatni másoknak, hogy autista létére bármit el tud érni amit szeretne és megvalósítható minden álma a különleges képességének köszönhetően.


17. Miss bambi (2012-02-13 14:38.11)  
Egy kíváló életrajzi film,mely köszönhető a remek Claire Danes-nek, ki megformálta és elénktárta, eljátszotta egy autista nő életét.
Furcsa volt látni a világot Temple szemszögéből, ki minden egyes kis részletre felfigyelt, lefényképezett a szemével és belérögzült örökre az a kép amit látott.
Sokak számára ez meglepő volt, sokan csak nevettek rajta, azt hitték, hogy bolond, egy különc, aki így hívja fel magára a figyelmet.
Rengeteg ember van a világon ki még azt sem tudja egyáltalán, hogy mi is az, hogy autizmus, mert egyrészt vannak olyan szerencsések, hogy nincsenek benne közvetett a problémába, vagy nincs esetleg egy ilyen ismerősük, akinél ezt megtapasztalhatják.
Persze írom azt, hogy szerencsések, egyrészt, mert nem könnyű egy ilyen emberrel együtt élni, másrészt meg egy fajta kihívás, megváltoztatnak bennünket, jobban odafigyelünk rájuk, a problémákra, meg úgy összevetve az egész életre.
Ők is ugyanolyan emberek mint mi, csak sokkal de sokkal több figyelmet, de főként türelmet igényelnek.Vannak dolgaik amik egy normális ember számára szinte már kiakasztó tud lenni, viszont elég nagy intelligenciával rendelkeznek, szóval tényleg különlegesek.
Temple is különleges volt, fejébe vett egy dolgot és véghez is vitte, persze segítséggel és anyai támogatással de sikerült neki.
Az a rész a filmben amikor kollégiumba megy és őrültnek nézik mert befekszik a saját maga által kreált „szorítógépbe”.., hát kissé szomorú látvány volt, pedig ez jelentette neki a megnyugvást,és mint mondta, ez volt neki az ölelés, egy bensőséges érzés, amit sokat jelentett számára.
Nem értették az emberek, hiába tudták Róla, hogy autista, akkor is abszurdnak gondolták azt amit csinált.
Ami még ennél is szomorúbb volt, hogy egy ember nem akadt a korosztályából aki legalább mellé állt volna, kivéve a vak lányt,aki az utolsó szobatársa volt.
Kissé vicces volt és egyben szánni való, hogy csak egy vak lányt tudtak mellé tenni, mert persze az nem láthatja, hogy miket is csinál a szobájában, csak hangok alapján ítél.
Viszont öröm volt látni, hogy egész jól kijöttek egymással, talán azért mert mindkettőjüknek volt valami „hiányossága”, ezért megértették egymást, sőt segítették is.
Temple a saját „találmányával” olyat alkotott, hogy az nem kis dícséretben és elismerésben részesült, és a mai napig is kivitelezik amit alkotott.
Hihetetlen erővel, akarással és lelkesedéssel vitte véghez azt, amit szeretett volna, és addig csinálta amíg elégedett nem volt a végeredménnyel.Édesanyja is nagyon büszke volt rá, ki mindvégig támogatta Őt mindenben, de legfőképpen türelem terén, mert abból kellett a legtöbb, sokkal több mint egy átlag embert azt gondolná.
Lehet együttérezni ezekkel az emberekkel, segíteni őket, de leginkább az tapasztalja meg aki érintett a dologban, aki együtt él velük.
Calire Danes mondhatnám azt is, hogy meglepett, bár eddig sem tartottam rossz színésznőnek de ez a szerepe után elmondhatom azt, hogy kimagaslik a korosztályában,Én csak gratulálni tudok neki ehhez a szerepéhez, mert rendkívül tehetségesen bemutatta egy autista ember életét.


16. Doloresz89 (2012-02-12 11:14.03) aaaaa
Claire Danes iszonyatos hitelessèggel formàlja meg az autista Temple karakterèt... A film maga pedig meghatò ès tanulsàgos, ajànlom mindenkinek!


15. Vikgez (2011-12-19 00:04.25)  
Elképesztően különleges film-csemege.

Csodálatos, csupaszív ÉDESANYA.
A feltétlen szeretet és a "különleges" EMBER elfogadásának brilliáns példája.

Zseniális szinészi alakítások.
Claire az általa alakított autista ember karakterét elkápráztatóan eleveníti meg,
hihetetlen nagy erővel és kitartással.

Tanulságos is:
egy ajtó mindig egy új világot nyit meg előttünk.
MINDENKINEK!


Üdvözlettel:
Vik Géza
vikgez@gmail.com


14. Angelika58 (2011-10-19 11:20.55) aaaaa - (válasz Luika 13. hozzászólására)
Az Esőember 1988-ban kapott Oscart,a Temple Grandin meg 2010-es film.Tehát az Esőember nem tehet arról, hogy a Temple nem kapott Oscart.

Abban én is egyetértek, hogy a Temple a mélyebb és súlyosabb mű. De az is igaz, hogy az Esőember hívta fel a figyelmet először a világon az autizmusra és nagyon sokat tett az autizmus társadalmi elfogadása érdekében.


13. Luika (2011-10-19 09:58.48) aaaaa
Nekem nagyon tetszett a film!!!
Remekül megformálta Claire az általa alakított autista ember karakterét. Zseniális volt. Én Oscart adnék érte! A Rain man ehhez képest smafu. Bár én a Temple Grandin után láttam az esőembert, lehet ezért okozott óriási csalódást. Nem is értem, miért a Rain man kapott Oscart, amikor ez a film sokkal érdekesebben mutatta be a történetet. Egy pillanatig sem kalandoztak el a gondolataim a film nézése közben, míg Dustin Hoffman halálra untatott.Gratulálok ehhez a filmhez mindenkinek, aki részt vett az elkészítésében!


12. Angelika58 (2011-10-13 12:54.56) aaaaa
Szinte sokkolt a film. Teljesen felesleges arról vitatkozni, hogy mennyire tehetségesek az autisták, mert az autisták épp annyira különböznek egymástól, mint a nem-autisták.

Sokkal lényegesebb, hogy rámutatott, mennyit számít a család, a közeg , az elfogadás abban, hogy az autista nem "más" legyen, hanem "különleges".

Persze, mindenkinek eszébe jut az Esőember. Az alapvető különbség az, hogy az Esőember egy hollywoodi giccs, amely zsenialitását a színészóriástól kapta meg.

A Temple Grandin-nak pedig minden kockája maga az igazság.És a káprázatos alakítás "csak" a ráadás.


11. Kreatin (2011-09-15 11:50.22)  
Claire Danes jól eltűnt de ezzel a filmmel megint bebizonyította hogy nagyszerű színésznő!Szemét dolog ahogy csak mert valaki más,bántják és kinevetik...Szegényt a kis ládikója nyugtatta meg ahogy belebújik..


10. Kasukero (2011-08-03 18:14.08) aaaaa
ez egy szuper film!!! a foszereplo pedig zsenialis!!!


9. Holivudiellen (2011-03-13 00:14.57)  
Temple Grandin (az igazi) egyszer azt mondta: "Mindenki azt kérdezi, hogy mit érzek, pedig engem sokkal jobban érdekel, hogy mit gondolok!" Az autizmus egy mondatban.


8. Comarca Lagunera (2011-03-09 10:16.12) aaaaa
nem rég beszélgettem egy lánnyal, aki autistáknak tervezett otthont, és eléggé képbe kellett kerülnie az autizmussal kapcsolatban, és azért a legtöbb esetben nincsenek ilyen fejlett képességek, és az autizmus fokozata sem mindegy milyen szinten áll, ez azért tényleg egy kirívó "eset"


7. Lilieth (2011-03-09 09:58.39) aaaaa
Nagyon tetszett, Danes-ről nem is gondoltam volna idáig, hogy tényleg jó színésznő, de ez brilliáns alakítás volt, le a kalappal.


6. Birka78 (2011-01-11 09:43.26) aaaaa - (válasz Comarca Lagunera 5. hozzászólására)
Én nem láttam a filmet, viszont Temple Grandin nevét autizmusa révén ismerem. :)


5. Comarca Lagunera (2011-01-11 09:38.34) aaaaa
nekem nem feltétlen az autizmus, vagy a képességei, vagy az elfogadás a lényeg, hanem , hogy ebben az emberben mennyi erő van, valami hihetetlen, nagyon az!


4. Comarca Lagunera (2011-01-11 00:24.53) aaaaa
zseniális


3. Birka78 (2010-12-23 22:16.29) aaaaa - (válasz Sötétszív 2. hozzászólására)
Nem betegségnek mondanám, inkább állapotnak. Az autizmus spektrum-zavar, a kiemelkedő intellektusú ember enyhe szociális készségzavarától a súlyos fogyatékosságig lehet osztályozni. Az emberek nagy részének vannak autisztikus tulajdonságai, még ha maguk erről nem is tudnak, és attól, hogy valaki kevésbé autista vagy sok-sok autisztikus vonással rendelkezik, még nem feltétlenül beteg.

Természetesen az autizmus bevonzhat sok betegséget is: pl. epilepsziát, táplálkozási, emésztési zavarokat, sajnos, de önmagában jobb szó rá az állapot (szerintem).



2. Sötétszív (2010-12-15 23:47.05) aaaaa
Az HBO saját gyártású filmjében Temple Grandint egy autista lányt ismerhetünk meg, akit Claire Danes alakít, méghozzá briliánsan. Mick Jakson filmje az érzelmekre, és a másság elfogadására próbál hatni, méghozzá kerülve minden giccset. S ezért olyan jó ez a film. Egy kihagyhatatlan film, egy nagyon fura betegségről, nagyszerű színészek tolmácsolásában.


1. Mekare (2010-09-01 02:36.19) aaaaa
Már jó ideje terveztem megnézni, de így az Emmy után aktiváltam is magam végre. Érdekes,szépen rendezett filmecske ez valóban díjat érdemlő alakításokkal, különösen Danes-től persze. Jól érzi magát az ember tőle, a zene vagy az ajtókon átlépkedés miatt is...Temple megfigyelései és munkássága pedig még értékesebbé teszik a filmet, miközben hajtják előre a történetet, mint marhákat a hídon :)



Kapcsolódó fórumok

VéleményekOldie, 2018-05-26 20:3124 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk