Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Mindörökké Batman
- AMC, 09:50
A Pelikán ügyirat
- RTL Három, 10:15
Egy kivételes barát
- Cinemax, 10:20
Peacemaker
- Mozi+, 11:10
A sellő és a Napkirály
- Moziverzum, 11:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Állati mészárlás - Vélemények
2022-es választás
Mire gondolsz most?
A sógun (sorozat) - Vélemények
Mit hallgatsz most?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Mi lett volna, ha... aaaaa
Giorgio Moroder aaaaa

 

Fórum - Az agy - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

9. Zsol0 (2023-07-07 13:18.46) aaaaa
Agybaszás felsőfokon!
Most már értem miért van szörnyű kategória itt a filmkaton.Ha van film amire illik ez a jelző akkor ez az.
Eldobom az agyamat,hogy annó ilyen filmre egyáltalán adtak zsetont... Nem véletlen hogy a 19908. helyen áll a filmek toplistáján! Talán egy nulla lemaradt.


8. Arturo professzor (2015-11-14 21:27.22) aaaaa
Forgatási helyszín:Mississauga Ontario Kanada
3 baki van benne.



7. Thefloorfilla (2010-09-14 20:51.19) aaaaa
Megjelent widescreenben is? Remélem hogy amit most szerzek meg veziót, az lesz.


6. Randal (2010-06-09 01:31.19) aaaaa
Nem rossz film szerintem, a gyermeteg bábos horror vonalon túl húzódik egy egész alaposan kidolgozott ideológiakritika.

Az agy a TV-n keresztül hat az emberekre, hipnotizálja őket, hogy torz képet kapjanak a valóságról. A film szerintem nem áll ellen annak az értelmezésnek, hogy az agy a tömegmédia metaforája, tettei pedig az agresszív ideológia képzés aktusai. A film tanulsága szerint tehát a média manipulálja az embereket. Ez nem egy eget rengető alapgondolat, szerintem már '88-ban sem volt az, amiben viszont szerintem jó a film, az az ideológia működésének bemutatása.
Rövid elméleti megalapozás:
Az ideológia egy prizmaként fogható fel, ami az ember és a valóság között áll, és amin keresztül nézve az ember csak azt látja meg, amit ez a prizma látni enged. Ha például vallásos vagyok, a véletlenekben isteni munkát látok, ha nyugati erkölcsökben hiszek, akkor a gyilkosságot bűnnek látom, ha rasszista vagyok, a négereket ostobának gondolom stb.
Az ideológia egy fontos jellemvonása, hogy csak észrevétlenül képes működni - abban a pillanatban, hogy valakinek tudomása van róla, hogy amit lát, az csak ideológia, a prizma mellett elnézve is képes szemlélni a dolgokat, így az ideológia - funkcióját vesztve - megszűnik az egyén számára ideológiának lenni.
Minden közösséget egy ideológia szervez egységgé (az egyházat a vallás, a nyugatot a demokrácia, a diákokat az iskola intézménye stb), ez adja meg az értékeket, ezért csak úgy lehet valaki elismert, ha pozitívan reagál az ideológia megszólítására (jó sportoló akarsz lenni? - nyerj versenyeket; jó diák akarsz lenni? - legyél kitűnő tanuló stb.), kiemelkedik annak értékítélete szerint.
Hogy jön ez össze a filmmel?

Az agy a televízión keresztül hipnotizálta az embereket, ami a 80-90es évek domináns tömegmédiuma volt. Valódi hatását az első képsorok hallucináció képeiben láthatjuk, amikor a lányra rátámad a szobája - az egyik csáp a TV-ből jött elő, tekeredett rá a nyakára és kezdte fojtogatni. A lány így élte meg azt, amit a többség egyszerű tévézésnek, hiszen ő nem nézte a műsort így nem juthatott el hozzá a hipnózis sem, nem csepegtették belé az ideológiát. Ezt a képet fejtette ki később hosszabban a film.
A főszereplő srác bizonyos képességei, mint a magas intelligencia és az "életrevalóság" megóvta a hipnózistól, így ő kívül maradt az ideológián, prizma nélkül nézte közvetlenül a "valóságot" (ilyen persze nem létezik, de ezt egyelőre felejtsük el), ezért pontosan látta, mi történik. Természetesen üldözötté vált, hiszen negatívan reagált az ideológia elvárásaira.
Az sem véletlen, hogy menekülésének első színhelye az iskola volt. A film ezzel szerintem azt akarta közvetíteni, hogy csak az ismeretek fejlesztése útján kerülhető el, ami a városban történt. Lásd meg a prizmát, hogy elnézhess mellette. Mivel Jim-et a film alapvetően intelligens, "jó tanuló" diáknak mutatta be, ő eredendően bírt ezzel a fajta tudással, ami végül sikerhez vezette. Az agyat nem akkor győzte le, amikor vegyszerrel szétrobbantotta, hanem amikor lehetőséget kapott arra, hogy elmondja a TV-ben, mi történik, ezáltal felhívva a figyelmet a prizmára, ami ilyen módon rögtön funkcióját is vesztette.

Amiben szerintem a film rossz, az az agy mozgatása. Szerintem nem kellett volna fizikailag megmozdítani, hitelesebb lett volna, ha végig megmarad abban a szobában, és csak a a pribékek kergetik a fiút, majd szimbolikusan "magától" szétrobbant volna, amikor az a bizonyos végső TV adás lement.
Minden ideológikritikának problémája, hogy önmaga is ideológiát közvetít. A film szerint a média manipulál, védekezni ez ellen pedig reflektált attitűddel lehet. Ez nyilván nem a teljes valóság, de a film ezt közvetíti, így valójában ugyanúgy manipulál, mint az, amit kritizál. Ez egy olyan csapda, amiből nem tud kilépni az a rendszerkritika, ami a rendszeren belül dolgozik, ezért feltevődik a kérdés, hogy van-e értelme egyáltalán ilyen tartalmú filmeket forgatni.

Filmes szakmai hiba a forgatókönyv véletlen központú szerkesztési elve, túl gyakran történik valami "véletlenül szerencsésen". Ami a pszichológiai intézeten belül történt, szinte mind ilyen volt - véletlenül pont arra menekült, ahol a lány volt, véletlenül pont azon az ajtón ment be, ahol az agy is volt, a bojlerházban véletlenül pont ott keresték Jim-et a barátai, ahol meg is találták stb - de az intézeten kívül, a menekülős részekben is gyakran így történt. Ez kidolgozatlanságra utal, ami szerintem egy műfaji film esetén nem lehet pozitívum, inkább igénytelenség.
Gyengén használta szerintem a film a zenét is, gyakran lekésett a hangsáv a képi eseményekről, máskor nem játszott alá kellőképpen, megint máskor rosszul alkalmazta a csöndet (arra a részre gondolok, amikor Jim-re rátörtek a hallucinációk a kocsijában).
A színészi alakítások is gyengék voltak szerintem, ez leginkább a főszereplő srácnál volt szembe tűnő, aki majdnem minden eseményre ugyanazzal az arckifejezéssel és gesztussal reagált, így nemigen lehetett tudni, mikor félt vagy mikor volt dühös stb (és így a nézőnek sem segített a film, mit hogyan értelmezzen).
A monstrum is erőtlen volt szerintem, nem kellett volna emberarcúra csinálni, talán szerencsésebb lett volna meghagyni egyszerű agynak. A kivitelezése olyan amilyen, nem tudom '88-ban hogy működött. Nekem kifejezetten tetszett, hogy nem CGI volt, nosztalgikus élmény volt bábokat látni. Amúgy imádom a 80-as évek képi világát, kevésbé steril hatású. Olykor szemcsés, olykor fakó, a színészek megjelenése egy régebbi kort idéz stb - mindezzel persze a film felhívja a figyelmet a a medialitására, az ember jobban tisztában van vele, hogy amit lát az film, mint mondjuk egy IMAX vetítésen, de nekem akkor is tetszik ezeknek a filmeknek a hangulata.

Összességében szerintem ez egy jó alapötlettel dolgozó, egész jól kidolgozott történettel bíró történet gyenge filmes kivitelezése, amit viszont talán ellensúlyoz a 80-as évek hangulat romantikája.


5. Mikulka (2010-05-09 21:58.41)  
Nekem megvan a film jó minőségben magyarul!


4. Langelus (2010-01-15 21:05.35) aaaaa
Szerencsétlen egybegyúrása a legostobább tinifilmek és a legundorítóbb horrorkellékeknek. Woody Allen egy női keblet ábrázolt hatalmas élő szörnyként, ez a film egy fej belsejét. Pangó rozzanat ez a késő esti film.


3. MrMojoRisin1 (2010-01-12 16:27.01) aaaaa
Én szeretem ezt a mozit is, igazi 80-as évek kreativitásával megáldott idiotizmus. Nézhető, ha épp erre vágysz, és ilyenkor még legalább lelemémyesek voltak a rendezők, nem úgy mint a mai dvd-re gyártott retteneteket készítők.



2. Az utolso szamuráj (2010-01-12 14:22.24) aaaaa
Huha,erre én is emlékszem!
Nagyon komoly munka volt,ekkor még csak VHS-t lehetett kölcsönözni,és ilyen kiadók versengtek kegyeinkért,mint Vertex meg Zoom,ez is valami nagyobbnevű szuperfegyvere volt.Azért volt jó nézni őket,mert egyszerűen borzalmasak voltak,viszont épp ezért roppant szórakoztatóak,és volt tanáraim látva éhségemet az ilyesmikre,lelkesen adtak pár ötletet még ezen érából,lásd Moszkitók meg valami macskába költözött akármi,ami fertözött,és aminél rosszabbat talán még nem is láttam.Itt a vége volt döbbenet,amikor a megnagyobodott Agy vadászni kezd,komoly traumát okozva mondjuk egy művészfilmes nézőnek,akivel persze megnézetném,csakhogy tudja,mi a jó)))
De illik elmondani azt is,Tarantino például ilyesmiken (is) szocializálodott,szóval két vigyor közt csöpp tiszteletet,mert bekopog az Agy!


1. Dymoon (2010-01-08 11:55.43) aaaaa
Kiskorom videotékás, illetve Szív TV-s korszakából maradt meg bennem ez az "első osztályú" Zs-lategóriás sci-fihorror. Valahányszor megemlítették valahol, legszívesebben újranéztem volna. Most végre sikerült. És igen, a filmben nem csalódtam, mert már az emlékeimben is elég gagyinak tűnt, ezen az idő sem segített. A történet nem lett volna olyan rossz. A baljóslatú pszichiátriai intézet, a laborban lévő hatalmas agy, illetve a tévén keresztüli hipnotizáció remek elemei egy jó kis pszicho-horrornak, csak hát a megvalósítás, illetve a forgatókönyv primitívsége ezt lényegesen lerontja. Azért meglehet nézni, de ha belegondolok, hogy ebből milyen faja kis filmecske lehetett volna, akár egy remake-t is eltudnék viselni, de az úgysem lesz, mert ahhoz nem elég ismert múvi.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekZsol0, 2023-07-07 13:189 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Az agy adatlap
Eredeti cím: The Brain
Évszám: 1988
Rendezte: Ed Hunt
Szereplők: Tom Bresnahan, Cynthia Preston, David Gale, George Buza, Christine Kossak...

További információk


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk