Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Kelly hősei
- RTL Három, 13:10
Veszedelmes vonzódás
- HBO, 13:15
Angyalok és démonok
- Mozi+, 13:40
Összetörve
- Film Mánia, 13:50
Szellemíró
- Viasat Film, 14:15

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Joker - Kétszemélyes téboly - Vélemények
Jonathan Majors - Vélemények
Érdekességek!
Állati mészárlás - Vélemények
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Dr. Minorka Vidor nagy napja aaaaa
Törőcsik Mari aaaaa

 

Fórum - Little Ashes - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
271. Zsol0 (2023-05-14 09:48.02) aaaaa
Dali barátsága Lorcával elmélyült volt, és Dali életének egy döntő pontján, mint férfi és művész, Lorca segített neki meghatározni saját küldetését és identitását.A barátságot felváltotta a granadai költő szerelmi érdeklődése,és Dali később így emlékezett vissza: "Amikor Garcia Lorca birtokba akart venni, undorodva utasítottam el." Tekintettel Dali kitalációra való hajlamára, soha nem fogjuk megtudni, mi is történt valójában a két állandó társ között,úgy tűnik, hogy a nőkkel kapcsolatos tapasztalatai még mindig korlátozottak, és mindig azt állította, hogy szűz volt, amikor találkozott Gálával.

Egészen addig a találkozásig, amely megváltoztatta Dali életét, ő és Lorca elválaszthatatlanok voltak, szeretettel rajzolták egymás portréit, és osztoztak egymás művészi lelkesedésében. Volt például egy ampurdan-i tiszt és politikus, Josep Margarit portréja Dali szülői házának aulájában, és mind őt, mind Lorcát lenyűgözte, nem utolsósorban az alany felháborító bajusza miatt, amelyet irigyeltek. Minél közelebb került Dali a szürrealistákhoz, annál hűvösebb lett a barátság Lorcával; és annak ellenére, hogy a költő még egy ódát is írt neki, Dali brutális véget vetett a barátságnak. És valóban, az az ember, aki 1930-ban a Barcelona Athenaeum egyik rendezvényén a szellemi élet pusztulását hirdette, a férfi, aki meghirdette az új korszakot, eljött a finomabb érzések és emberi ösztönök eltaposására, már nem sok közös vonása volt az érzékeny költővel. Dali ennek ellenére szépen írt Lorcáról a Titkos élet-ben: "A forradalom kitörésekor nagy barátom, a la mala muerte költője,Federico Garcia Lorca a fasiszták által megszállt Granadában egy lövész osztag előtt halt meg. Halálát propagandacélokra használták fel. Ez méltatlan volt, mert ők éppoly jól tudták, mint én, hogy Lorca lényegét tekintve a leg-politika mentesebb ember a földön. Lorca nem egyik vagy másik politikai ideológia szimbólumaként halt meg, hanem annak a teljes és integrált jelenségnek a engesztelő áldozataként, amely a forradalmi zűrzavar volt, amelyben a polgárháború kibontakozott." Való igaz, hogy Dali-t, amikor egyszer megkérdezte újságíró, hogy mennyire érintette őt a Lorca meggyilkoása, azt válaszolta: „Mélyen megelégedtem.” De Dali természetesen szándékosan sokkoló választ adott.


270. Zsol0 (2023-05-14 05:35.51) aaaaa
"A festészet - jelentette ki -, mint a szerelem, bemegy a szemekbe, és az ecset szőrszálainál fogva kifolyik. Erotikus delíriumom arra késztet, hogy szodomitikus hajlamaimat a paroxizmus magasságaiba vigyem." Ezt a Dalit nem lehetett megállítani. Isten embere gondoskodott róla, hogy "a legfinomabb hátulja legyen körülvéve, amit csak el lehet képzelni. A legszebb nőket ráveszem a vetkőzésre. Mindig azt mondom, hogy a legnagyobb titkokba a háton keresztül lehet behatolni, sőt még egy mélységes kapcsolat az egyik nő feneke között, aki meglátogatott Port Lligatban és levetkőzött nekem, és a tér-idő kontinuum között, amelyet a négy fenék kontinuumának neveztem el (mellesleg ez a kontinuum egyszerűen egy atom ábrázolása) . A legcsodálatosabb és legőrültebb pozíciókat találom ki a paroxizmális erekció fenntartása érdekében, és teljesen boldog vagyok, ha jelen lehetek egy sikeres szodómia akción. Számomra minden, ami számít, a szemen keresztül történik. Sikerült rábeszélnem egy fiatal spanyol nőt, hogy engedje meg egy szomszédos fiatalnak, aki udvarolt neki, hogy szodomizálja. Egy barátnőmmel (az én színházamban fontos a közönség, és úgymond a könyvelő szerepét tölti be) egy díván ülök. A nő és a fiatal különböző ajtókon lépnek be: meztelenül van pongyola alatt, ő ruhátlan, tagja pedig egyenes. Azonnal megfordítja, és nekilát bemenni. Olyan gyorsan csinálja, hogy felkelek, hogy ellenőrizzem, nem csak színlel, mert nem akarom, hogy hülyét csináljanak belőlem. Aztán elragadtatva felkiált: "Ez Dalinak szól, az isteni Dalinak!" Nem érdekel a kifejezés, mert látom, mennyire alaptalan – főleg, hogy ez az erős fiatalság szenvedélyesen munkálkodik a spanyol lány hátában, és ő nyög az élvezettől. Azt mondom: "Elismerted, hogy szereted azt az embert, aki a fenekedben van?" Azonnal abbahagyja a játékot, és felkiált: "Igen, imádom őt!" És akkor megláttam a legmegdöbbentőbb dolgot, amit a fenomenális szépség megnyilvánulásaként el lehet képzelni: a fiatal nő szilárdan a csípőjénél fogva, és a férfira feszítve felemelte a karját, és mögé nyúlt, ami megemelte csodálatos melleit is. Ugyanakkor hátrafordította a fejét, és ajkai megérintették annak a férfinak a száját, aki átélte ezt a csodálatos gyötrelmet. Tökéletes gesztus volt a maga módján, és az állatpárt liánává változtatta, angyali látomást közvetítve. Soha nem tudtam elmesélni ezt a történetet annak a csodálatos érzésnek a nélkül, hogy felfedtem a tökéletes szépség titkát."



269. Atr0303 (2014-11-19 12:01.08) aaaaa - (válasz Pindurlányka 268. hozzászólására)
Nem akarom fájdítani a szíved, de leírhatatlan hangulata van a helynek. (A hatalmas tömeg ellenére szinte érezni lehetett a Mester jelenlétét. Bár tudtam, hogy fizikai képtelenség, de már-már vártam, hogy mikor lép be valamelyik ajtón.) Gondolom tudod, hogy ezt a múzeumot nem utólag hozták létre, hanem maga Dalí állította össze.


268. Pindurlányka (2014-11-18 12:22.58) aaaaa - (válasz Atr0303 267. hozzászólására)
Fú, most nagyon irigyellek, hogy már jártál az egyik Dalí múzeumban...

=)


267. Atr0303 (2014-11-18 12:16.24) aaaaa
Bár jártam a figueras-i Dalí-múzeumban, olvastam Dalí önéletrajzi alapú regényét, és Lorca "tevékenysége" sem ismeretlen előttem, távolról sem nevezném magam szakértőnek a két művészt illetően.
Így csak a filmről mondok véleményt. Alapjaiban jó mozi, én többször is megnéztem eredeti nyelven. Annak ellenére élveztem, hogy erősen emlékeztet (mind témájában, mind koncepciójában)a Rimbaud és Verlaine hasonlóan viharos kapcsolatát boncolgató "Teljes napfogyatkozás" c., majd' húsz évvel ezelőtti filmre.
A siker itt is azon áll, hogy a színészek mennyire tudják hús-vér emberré változtatni a többnyire alkotásaik révén ismert művészeket. Ez Beltrán-nak tökéletesen sikerült, de nekem Pattinson Dalí-ja kicsit vérszegény maradt. Mondom ezt azzal együtt, hogy egy játékfilm sosem ábrázolhatja a szereplőit dokumentarista pontossággal, a karakterek és a történetvezetés a rendező és a színészek felfogását tükrözi, és nem a valóságot. Úgy érzem, itt nem is Dalí vagy Lorca a főszereplő, hanem a Kapcsolat. És ez teszi izgalmassá ezt a mozit. Mert mi is ez? Szerelem? Testi vonzalom? Művészi nyitottság ("no limit")? Mit akar Lorca Dalítól? (Ez talán egyértelmű.) És mit akar Dalí Lorcától? (Ez már érdekesebb kérdés...)
Aki szereti az ilyen kérdéseket és a szépen fényképezett filmeket, annak tetszeni fog ez a mozi. Ahhoz is jó alap, hogy az ember ismerkedni kezdjen az 1920-30-as évek Spanyolországával.


266. Pindurlányka (2013-06-03 10:23.27) aaaaa
♥ XD ♥

"175. Angela2011 (2011-07-03 19:27.29)
Összegzem az eddigi eredményeket:

Alapos és fáradságos irodalom- és művészettörténeti kutatómunkánk során jelenleg arra a tudományos megállapításra jutottunk Pindurlánykával egyetértésben, hogy a szóban forgó két világhírű művész között az 1920-as években igen nagy valószínűséggel szexuális jellegű tevékenység lebonyolódásának esete forgott fenn, nevezetesen hogy F.G.L. "huncutkodója S.D.-ban járt" (Pindurlányka verziója) avagy F.G.L. "huncutkodója" egészen S.D. intim testnyílásának kapujáig jutott (saját verzió)."

XDDDD

Olyan jók vagyunk ♥ Angela ♥!

*nosztalgiázott*


265. Pindurlányka (2013-06-03 10:09.39) aaaaa
Aki esetleg június 20-án véletlenül Floridában kóricál, csak mer' mér' ne pont a Dalí Múzeumnál, megtekintheti a világ leggyönyörűbb filmjét:

[link]

~.~


264. Angela2011 (2012-06-09 17:03.18) aaaaa - (válasz Pindurlányka 261. hozzászólására)
Dehogy ismerem személyesen. Pedig most de jó lenne valaki, aki lefordítaná nekem a Lorcáról írt új regényt! Mert hát elkezdhetek és spanyolul tanulni (valójában el is kezdtem), de mikor jutok odáig, hogy ezt el tudjam olvasni? Előbb köszönt be a jégkorszak. Nem tudom, egyáltalán létezik-e az országban olyan ember, aki annyira odavan Lorcáért, miközben perfect tud spanyolul is, hogy örömest elolvasná, ráadásul hajlandó lenne leírni a fordítást. Szerintem nincs ilyen ember, kár is erről álmodoznom. Pedig elkezdtem kutatni bizonyos fórumokon, de természetesen eddig semmi eredmény.

Jó neked, hogy te már kielégültél Dalíval kapcsolatban. Ez a Messiások kiállítás épp hogy csak halványan rémlik, nem néztem meg. Pedig hát a Kölcsey mellett lakom.
A minap belenéztem a Dalí életrajzba, nem sok mindenre emlékszem az eddig olvasottakból, de lehet, hogy most folytatni fogom. Ismét csak megállapítottam, hogy Ian Gibson bizony nem igazán szerette Dalít.

És megnéztem újfent a García Lorca eltűnése filmet. A Lorca életrajz előtt alig értettem belőle valamit, de így már egész más. Nem is rossz! Csupán annyi bajom van a filmmel, hogy helyenként akciófilmes kliséket használ, de azért valamennyire művészi is. Eleinte kicsit furcsának tűnt Andy Garcia Lorca szerepében, de már szokom. Egészen aranyos. Na jó, azért nem egy Javier. :-)


263. Pindurlányka (2012-05-22 14:56.53) aaaaa
Ehh, de jó kis giffek:

[link]

*még otthon tüzetesebben átnézi ezt az oldit, meg kivi rá hogy milyen katonás filmje az ottan*

^_^


262. Pindurlányka (2012-05-22 14:23.10) aaaaa - (válasz Pindurlányka 261. hozzászólására)
*rézkarc


261. Pindurlányka (2012-05-22 14:21.27) aaaaa - (válasz Angela2011 260. hozzászólására)
És személyesen is ismered azt a Lorca-kutatót?

Persze hogy egy csomó mindent nem tudok még Dalíról, de akárhová nyúlok {könyvek, internet} már csak ismétlésekkel találkozom. =( Meg úgy érzem, hogy amit szerettem volna tudni róla az a birtokomban van, szal kíváncsiságom iránta szinte teljes kielégülést élvez. ;-)

Mint tudod, nálam is ezzel a filmmel indult a szerelem Dalí {no és Patti} iránt 2009 nyarán, ősszel pedig én is láttam Dalí képeket Debrecenben {Modem, Messiások} 7 kisebb pixe volt kiállítva {fametszet és rézkrajc}. ♥ Ez csodás volt, de maga a kiállítás elég durva...{véres és brutális jelenetek filmen, hullaházi képek stb.}

Ian Gibson egy látens homi, nincs vele gond. ;-)

Szeretem a balettot, ovis koromban balett táncosnő akartam lenni. =D
Akkor egy újabb film amit be kell szereznem. =)


260. Angela2011 (2012-05-21 19:45.34) aaaaa
Tévedsz. Pl. Dr Dobos Erzsébet, Lorca-kutató, a Lorca Alapítvány magyarországi képviselője, a BGF tanára pirinyókát többet tudhat nálam. :-) Személyesen ismeri a Lorca család bizonyos tagjait, s Lorcával kapcsolatos könyve is jelent már meg spanyolul. De az igaz, hogy Magyarországon úgy általában elég csekély az érdeklődés Federico iránt.

Talán Dalíról is van még egy csomó infó, amit nem ismersz, csak ezek nem érhetők el magyar nyelven. Meg aztán ott van a rengeteg festménye, rajza, amiket agyon elemeztek a hozzáértők.
A regényét olvastad már?
Nem is mondtam, néhány éve voltam Debrecenben egy Dalí kiállításon a Bikában. Bizonyos rajzai szerepeltek, olajfestmények nem, és megállás nélkül vetítették "Az andalúziai kutya"-t. De szerintem te még akkor nem voltál Dalí rajongó, ugye? Mostanra meg talán lecsengett ez benned. Nem tudom, az én Lorca iránti szerelmem meddig fog tartani és mennyire fog elmélyülni. Csak az biztos, hogy a Little Ashes-szel kezdődött az egész. Pedig most már látom, hogy Federico személyisége egészen más volt, mint a Javier-féle szelíd és kissé halovány figura. Ennek ellenére azért továbbra is imádom a filmet Javier-vel együtt. :-)

Jaj még hadd mondjam már el (ha eddig nem mondtam volna), hogy ez az ír származású Ian Gibson őrületesen szerelmes lehetett/lehet Lorcába, szinte az egész életét a Lorca kutatásnak szentelte (több könyvet is írt róla, leginkább spanyolul), s úgy sejtem, Dalíval is csak Federico miatt foglalkozott. A 80-as években felvette a spanyol állampolgárságot, és már régóta Granada(!) közelében él egy kis faluban. Amúgy van felesége is meg gyerekei. Azért érdekes egy fazon lehet, nem?

Köszi a linket, láttam már a filmet, meg is van DVD-n, és a napokban újra meg szeretném nézni. Sajna nem igazán Federicoról szól, inkább csak a halála körülményeivel kapcsolatos utólagos nyomozásról és az 50-es évek(?) diktatórikus Spanyolországának politikai helyzetéről.

Ja meg még annyit, hogy Csajkovszkij: A hattyúk tava balettjének van egy meleg szerelem témájú modern változata. Matthew Bourne a koreográfus, Adam Cooper táncolja a fiú hattyút, aki a homoszexuális herceg vágyainak tárgya. A balettfilm 1996-ban készült és baromi jó!!


259. Pindurlányka (2012-05-20 23:41.16) aaaaa - (válasz Angela2011 258. hozzászólására)
Egyértelműen te vagy a legfelkészültebb és legnaprakészebb Lorca életéről ebben az országban. =) Bárcsak engem is ennyire inspirálna még Dalí mint 2-3 évvel ezelőtt, de őt már körbejártam minden irányból. =(


Nézd csak, találtam neked egy Lorcás filmet, nemtom láttad-e: http://www.filmkatalogus.hu/Garcia-Lorca-eltunese--f19378

x)


http://www.filmkatalogus.hu/Garcia-Lorca-eltunese--f19378


258. Angela2011 (2012-05-20 22:06.04) aaaaa - (válasz Pindurlányka 257. hozzászólására)
Na jó, talán az túlzás, hogy lőttek a tervemnek, de Juan Ramírez felbukkanása eléggé megbonyolította a dolgokat.
Mindenekelőtt el kellene olvasni azt a naplót, melyet nem is biztos, hogy kiadnak, vagy ha mégis, akkor ugye spanyolul lesz. Juan lávsztoriját nem lenne érdemes vagy nem is lehetne használnom (jogdíjak miatt meg azért is, mert mások is használják vagy használni fogják), kérdés, hogy a Rafael sztorit mennyire cáfolják ezek az új dokumentumok.
Ha Ian Gibson könyvéből a Rafaelről írtak mégis igazak, akkor viszont arra lehet következtetni, hogy Lorcácska mindkét fiúval kavart párhuzamosan. Ejnye hát! Nem tudom, mit fognak ebből kisütni az életrajzírók és irodalomtudósok.

A regény (spanyolul) a jövő héten jön ki, próbáltam utánanézni az írónak, de semmi nincs róla angolul, a könyveit nem fordítják semmilyen nyelvre, szóval lehet, hogy írókám nem olyan nagy szám, de fogalmam nincs erről.

Felőlem Javier is játszhatná, de csak úgy 15 év múlva, addig ugyanis túl fiatal lenne a 38 éves (és fotókon minimum 45-nek látszó) Lorcához.
Viszont Juan, Federico leglegutolsó szerelme meg csak 18-19 éves volt anno, s még nem számított nagykorúnak az akkori törvények szerint. Együtt akartak Mexikóba menni, de a fiúnak szülői beleegyezésre lett volna szüksége az utazáshoz, amit persze nem kapott meg. Lorcácska meg noszogatta levélben, hogy próbálja meg rávenni mégis az apját. Ahelyett, hogy odaállt volna ő becsületesen a szülők elé, aztán megkérte volna szépen a gyerek kezét, ahogy illik. :-) Megígérhette volna, hogy apja helyett is apja lesz, sőt még annál is jobban fogja szeretni. :-)
Persze amúgy nem is vicces, mert végeredményben emiatt halt meg Federico, hogy nem akart a fiú nélkül elindulni Mexikóba, közben meg kitört a polgárháború.

Az életrajzi könyvet befejeztem. A vége nagyon durva és megrázó volt, de már régen előreolvastam, úgyhogy most nem ért meglepetés. Szerintem nagyon jó, nagyon alapos könyv, iszonyú sok munka lehet benne. Mint a Dalí könyvben.


257. Pindurlányka (2012-05-18 00:21.37) aaaaa - (válasz Angela2011 256. hozzászólására)
Wow! :O
Emiatt lőttek a tervednek?
'Olyanabb' film kell ide, ujujjj! ;-) De Javiernek kell újra eljátszania (!) mert ő legtökéletesebb erre. =)


256. Angela2011 (2012-05-17 17:16.56) aaaaa
Aztaleborultmindenségit!!!

Az elmúlt napokban nyilvánosságra hozták, hogy ki volt valójában Lorca utolsó szerelme, aki egyben "A sötét szerelem szonettjei" versciklust ihlette: Juan Ramírez de Lucas (és nem Rafael Rodriguez, ahogy eddig tudtuk).
Az a legdöbbenetesebb, hogy ez az ember csak két éve halt meg 91 éves korában, és sikerült neki végig titokban tartania a lávsztorit. Egy dobozkában őrizte Federico egyik neki írt levelét és versét s a saját naplóját, melyből sok minden kiderül állítólag.

Az biztos, hogy az én kamaradráma tervemnek lőttek. :-((
Viszont Federicoról lesznek újabb infók, lesz regény spanyolul és szerintem egyszer majd készül ebből film is, ami talán még olyanabb lesz, mint a LA. :-)


255. Pindurlányka (2012-03-27 22:28.07) aaaaa
Bezony-bezony 2 évvel ezelőtt díjat is nyert ez a film:

[link]

GLAAD --> Gay & Lesbian...*tovább nem tudja, a lényeg hogy a buzis filmek között, na*

;-)


254. Pindurlányka (2011-12-21 23:48.41) aaaaa - (válasz Angela2011 253. hozzászólására)
Szinte faltam a betűket. =)
Azért szerencsés fickó Ian Gibson, hogy találkozhatott Dalíval és beszélhetett vele...igaz, sokat nem értett belőle mert ugye mint tudjuk akkor Salvador már nagyon rossz állapotban volt. =( Ahogy leírja a leépülését majd halálát, azt megsirattam. :S Pedig van olyan dolog Dalínál amit nem tudok megbocsátani: ez az állatokhoz való viszonya. *.* Aki macskákat dobál a medencébe, meg diót köt a lábukra, hát az...*inkább nem mond semmit*...leírta magát nálam. Ám megkapta a büntetését, egyrészt a gonosz feleségére gondolok, másrészt hogy egyedül, igaz barátok nélkül maradt az utolsó éveiben és úgy is halt meg. Megérdemelte.
Számomra is fontos egy emberben, hogy gazdag és mély érzelmekkel rendelkezzen és azt ki is tudja mutatni! Ha valakinek az érzelmi intelligenciája a béka popija alatt van, azzal nem tudok mit kezdeni, vagyis nem sokáig. Nos, Gibson elég érzéketlen embernek mutatja be Dalít, hát nem tudom...végülis nem kellett vele élnem soha, így azért annyira nem izgat. ;P
Valóban nem találkozott Dalí számára annyira izgalmas és érdekes emberrel mint Lorca. =) Arra azért Ian is rávilágított volna.
A tramontana egy jeges, hideg, vad szél amely a Pireneusok szorosain át érkezik és általában 130 km/h sebességgel csap le. A depressziósokra különösen rossz hatással volt/van, mivel egy hétig is eltarthat...Dalí apai nagyapja Gal Dalí is állítólag emiatt lett öngyilkos. :O Persze ez csak szóbeszéd, ő alapból paranoiás volt. Hát így nyomta ez a Dalí család. =DD

Köszönöm a személyre szabott képeslapot a kedvenc csókjelenetemmel! <3 (L) <3
*ki is tette háttérképnek*

Én is Kellemes Ünnepeket Kívánok Neked:
http://i41.tinypic.com/15ytb90.gif

=)))


253. Angela2011 (2011-12-21 00:03.09) aaaaa
Szóval átrágtad magad rajta. Azért Ian Gibson nem egy szűkszavú típus. Meg nem is az a rajongó fajta. Ez a Lorca életrajzon is látszik amúgy, aminek kb. a 150. oldalán járok (majdnem a harmadánál), épp a Dalíval való kapcsolat kellős közepén.
A Dalí könyvet meg még nem is olvastam teljesen végig, mert hát az az igazság, hogy Lorca sokkal-sokkal jobban érdekel. Lassan kezdem belátni, ő sem volt egy tökéletes angyal, de azért így is imádni való. Bonyolultabb személyiség volt annál, mint ahogy képzeltem a könyv előtt, és szerintem nem volt kevésbé különleges, mint Dalí, viszont ezerszer mélyebb érzelmekkel rendelkezett, és ez számomra nagyon fontos egy emberben. Ugyanakkor mégis csak onnan indult részemről ez a szerelem, hogy egyes művei hihetetlenül közel állnak hozzám, amit viszont Salvadorod amúgy fantáziadús és zseniális festményeiről nem mondhatok el.

De az is biztos, hogy ha nincs a LA, talán soha nem mélyül el ennyire az érdeklődésem.
Épp ma olvastam, hogy 1925-ben az egyik levélben azt írta Dalí Lorcának: "Te vagy az egyetlen érdekes ember, akivel életemben találkoztam."

No majd írok még róluk, és persze be akarom fejezni a Dalí életrajzot is. (Mi az a "tramontana"? Látod, erre sem emlékszem.)

Addig is boldog Karácsonyt, van itt neked egy képeslap:
[link]

:-)


252. Pindurlányka (2011-12-18 01:28.56) aaaaa - (válasz Pindurlányka 251. hozzászólására)
Nemsoká meg kell válnom a könyvtől. =( {Igaz, hétfőn nincs is könyvtár, pedig akkorra írtak ki =D no majd kedden.}

Ez a legegzaktabb, legrészletesebb, 'lerántóleples' könyv ami valaha született Dalíról. Imádtam minden kis sorát...hiányozni fog ez a temérdek információ, így elő is jegyeztettem egy antikváriumba rá, hátha...=)
Tényleg sajnálatos, hogy Gala részéről szinte semmi nem maradt fenn, tuti rengeteg dolog új megvilágításba kerülne.
Nem érzek csalódást Dalí iránt, hogy össze-vissza hazudgált a Titkos élet-ben, ezt azért lehetett sejteni, hogy szájhős típus...de hatással volt/van az emberekre és ehhez különleges személyiség szükséges.
A tramontana tényleg olyan durva? :O Inkább ez akasztott ki, hogy emiatt emberek bolondultak meg. =D
A kedvencem {akárcsak Dalínak} Lídia az őrült nő, aki élvezte a háborút. XD

Az Utószó utolsó mondatai:
"Dalí soha nem tudta elfelejteni Lorcát, aki mindig jelen van a munkáiban, s akinek a kísértete az utosló percig vele maradt. Végeredményben talán az volt a legnagyobb tragédiája, hogy nem szerette elég gyengéden a költőt, amíg módja lett volna rá."

(L) <3 (L)


251. Pindurlányka (2011-11-24 12:25.50) aaaaa - (válasz Angela2011 250. hozzászólására)
Nem...minden oldalról bukta a dolog...*kínjában röhög*

Jó kis vaskos könyv! :O
December 19-én kell visszavinnem, szal el leszek addig ezzel a nyócszáz oldallal. Még nem kezdtem el rendesen, csak beleolvasgattam itt-ott és úgy látom sok új infót tartogat számomra. *.*
*izgalommal várja az olvasással töltött perceket*

=)


250. Angela2011 (2011-11-23 16:43.24) aaaaa - (válasz Pindurlányka 249. hozzászólására)
Azt hittem, a tesódnak le van töltve.
A HBO 2 adni fogja mostanában többször, legközelebb péntek dél körül, de egész decemberben műsoron lesz. Én nem/sem tudom fogni a HBO-kat, de felveszik nekem, viszont Karácsony előtt nem fog eljutni hozzám a lemez. Így meg, ahogy most tudom nézni, elég keserves, sztem a magyar fordítás sem mindig tökéletes.

Úgyhogy vetesd fel valakivel és addig is örülj a könyvnek! :-D


249. Pindurlányka (2011-11-23 12:17.23) aaaaa - (válasz Angela2011 248. hozzászólására)
Ne fájdíts a szívem...*ő nem tud letölteni* =(((
Ha tesómra és rád is ilyen hatással van, uhh, akkor tuti nálam is kiveri...ööö...mármint a biztosítékot. =DD

Munka után megyek a könyvért, szóltak a könyvtárból hogy meggyüszölt! =)))
*száguldozni fog az úton*
;P


248. Angela2011 (2011-11-19 14:19.04) aaaaa - (válasz Pindurlányka 247. hozzászólására)
Tegnap este megint megnéztem a Single Man-t. Érdekes módon első látásra csak annyit éreztem, hogy nagyon értékes, mély, szép film (nagyon zavaró volt, hogy sokszor nem találtam a magyar szöveget, így nem is tudtam normálisan nézni a filmet), viszont második alkalommal olyan erővel talált szíven, hogy nem is tudom szavakkal kifejezni. Ilyen megrázó művészi élményben nagyon ritkán van részem. Az egyik legjobb film, amit valaha láttam. Muszáj volt most ezt valahova leírnom. Majd szeretnék róla írni a film saját oldalán is.


247. Pindurlányka (2011-11-18 19:51.17) aaaaa - (válasz Angela2011 246. hozzászólására)
Jó neked, hogy már láttad. =) Nem feltétlen erotikára játszom egy ilyen filmnél. *.*

Nem szeretném elveszíteni majd a kikölcsönzött könyvet!!! Esetleg "véletlenül"...XDD
{Hogy te milyen zsivány vagy! =D}

A legyes témát emlegeti párszor az önéletrajzi könyveiben, meg a festményein is visszatérő motívum ez az állat.

Jah, annyit ír csak, hogy ágyba pisilt, de a székletét is szerette itt-ott hagyni a szobában. Mennyi légy donghatta körül...pfúj! :O =D Sztem koprofág is volt, de ezt mindig tagadta! {A kis Sz*rjankó XD.}

Tettem az ikszdét *nem vonzódik a homikhoz* szal vicceltem, de az igaz, hogy szeretem ha egy férfinak női lelke van, én nemtok mit kezdeni a "fúdekeményvagyokésnemmutatomkiazérzéseimetmertazgyengeségn ekszámít* pasikkal.
A szerelmem meg nyilván nem homi, hisz velem van. (L) (L) (L)


246. Angela2011 (2011-11-18 19:09.29) aaaaa - (válasz Pindurlányka 245. hozzászólására)
Tegnap este megnéztem a Single Man-t. Hú, ez egy csodaszép film!!! Annyira mély és fájdalmas! De ha erotikára vágysz, akkor csalódni fogsz, mert az nem nagyon van benne. Gyönyörű mondatok, képek, zene... pedig vagy a képet nem láttam vagy a szöveget, mert kénytelen voltam szövegfile-ként megnyitni a feliratot egy külön ablakban, mivel mint mondtam, nagyon nincs szinkronban a feliratom a filmmel. De majd nézem újra!

No ha tetszeni fog a Dalí könyv, akkor elő lehet ám jegyeztetned minden létező netes antikváriumban, mert a tesóm azt mondja, neki sikerült már így könyvet szereznie. És tudakold meg, hogy a kikölcsönzött könyv esetleges "elvesztése" esetén mennyit kellene fizetni!
Azért a biztonság kedvéért írok egy végrendeletet, hogy rádhagyom ezt a könyvem, jó? :-DD

Ezt a legyes dolgot még nem olvastam Dalíról. Honnan szeded te ezeket az infókat? Nos én perverzállat módon arra is kíváncsi lennék, hogy a saját testének végtermékeit (jaj de szépen mondtam, ugye) is szerette-e vajon a testén érezni. Mert a Titkos életben csak annyit ír, hogy 9 éves koráig szórakozásból az ágyába pisilt.
(Hm, nagyon remélem, ezt a fórumot most nem olvassa senki rajtunk kívül: :-D

No azért te nem csak a homi fiúkhoz vonzódsz! És a szerelmetes társad? :-D
Federico sem csak a heterokhoz vonzódott, viszont az, aki csak 99,9%-ban volt hetero, már nem volt biztonságban, ha ő elkezdte csábítani (mint pl. az utolsó nagy szerelme).


245. Pindurlányka (2011-11-18 14:39.12) aaaaa - (válasz Angela2011 244. hozzászólására)
Szívesen, bár a filmcím nővéremnek köszönhető. Ő nagyon nem slash rajongó *finoman fogalmazott* de ha lát/hall valami homis alkotásról, akkor azonnal riadóztat. =))) Eddig minden ilyen témájú kedvenc filmemet megnézettem vele {gondolhatod hogy örült *.*} de aszonta ez volt az első ami tetszett neki és már másként látja a b*zikat. {És ezt nem az én kérésemre nézte, hanem tök saját magától ami baromi nagy szó (!) szal remélhetőleg nekem is lesz hozzá szerencsém hamarosan.}

Jó és nagyon friss híreim vannak a könyvről {5 perccel ezelőtt történt} ugyanis felhívtam a helyi könyvtárat, de aszonták ilyen könyv nincs náluk =( ám a megyei könyvtárban igen, és onnan le tudják kérni - már el is indították a kérelmet és majd szólnak telón ha meggyüszölt. Juppiii! ^.^
*fülig érő szájjal vigyorog*

Dalí überperverzmazoállat volt...mindent magára kent és öntött, pfúj XD legfőképp azért hogy ellepjék a legyek...:O engem kifejezetten irritál ha megtalál egy ilyen repülőbizé, egyedül a dongókat szeretem, azok tök cukik, mindig alaposan megvizsgálnak {főleg a hajam}. ;-)

Federico a hetero fiúkhoz vonzódott, én meg a homi fiúkhoz XDD hát bakker, ugyanolyan pancserek vagyunk. =D


244. Angela2011 (2011-11-14 14:32.29) aaaaa - (válasz Pindurlányka 243. hozzászólására)
Kösz a dicséretet meg az "Egy egyedülálló férfi" címét. Erről a filmről eddig nem hallottam, de a napokban sikerült lehalásznom a netről, viszont még nem volt érkezésem megnézni, csak az elejébe kukkantottam be, s rögvest észrevettem,hogy a magyar feliratom nincs szinkronban a képpel.

A Dalí életrajzzal kapcsolatban nincs jó hírem. Ex barátom nem fog megválni tőle, pedig a nyakamat tenném rá, hogy a büdös életben nem fogja újra kézbe venni. Sok-sok évvel ezelőtt egyszer elkezdte olvasni, de azóta sem folytatta. Kérdeztem egy újabb antikváriumban is (mert én is keresek most megint valamit), de jelenleg nincs.
Ha nagyon kíváncsi vagy rá, és nem akarsz várni, akkor a könyvtár lenne az ideiglenes megoldás. Legalább látnád, milyen, hogy mennyi új infót tudsz belőle gyűjteni, vagy hogy nem találod-e túl száraznak.

Én elég keservesen haladok az angol Lorca könyvemmel. Majd ha az egyetemi évekhez érek, nagyon jól fog jönni a magyar Dalí életrajz (mindkét könyvet Ian Gibson írta), sok átfedés lesz valszeg ezeknél a részeknél.

Azért bele-belenézek a későbbi részekbe is, és azt szűrtem le, hogy Federicocskám úgy általában nem sokáig bírta szerelem és főleg szex nélkül az életet, s ha épp nem volt kéznél a soros nagy szerelme (pl. hosszabb utazások alkalmával), akkor bizony azzal kavart, aki kéznél volt. Mintha a hetero fiúkhoz jobban vonzódott volna, mint a melegekhez, s ez kissé megnehezítette a helyzetét.

Dalíról meg azt képzelem, hogy talán perverzebb lehetett annál (is), mint amilyennek beállította magát. Pl. mikor azt olvastam a Titkos élet-ben, hogy a tejeskávét szerette az ingébe önteni gyerekkorában, később mindenféle egyéb infók birtokában felmerült bennem a kérdés, hogy: Tényleg csak a tejeskávét? Tényleg csak az ingébe? :-)



243. Pindurlányka (2011-11-02 00:58.19) aaaaa - (válasz Angela2011 241. hozzászólására)
Felhívtam 1 {azaz egy} darab antikváriumot és mivel kudarccal jártam a keresést feladtam. =D

Szép videó, de tőled az igényes és alapos munka nem meglepő. =) Gratula! ~.~

{Uhh, van egy b*zis film amit alig várok hogy megnézzek: Egy egyedülálló férfi a címe. Láttad?}


242. Angela2011 (2011-10-20 13:27.46) aaaaa
Hát itt van, elég gusztustalan színe lett a youtube-on:

http://www.youtube.com/watch?v=W4qLTVS5qZ8

A Dalí-s blokk utáni első képen van az a fiú, aki ennek a versnek a múzsája lehetett (Lorca vállára teszi a kezét a fotón).
Emilio Aladrénnek hívták, 8 évvel volt fiatalabb Lorcánál, és ugyanúgy a Képzőművészeti Akadémiára járt, mint Dalí, szobrászatot tanult. Lorcának ez a kapcsolata akkor kezdődött, amikor a Dalí iránti szerelem még szinte véget sem ért, vagyis lehetett valamennyi átfedés a két szerelem között. Állítólag Emilio féltékeny is volt Dalíra. A könyvem szerint igen vad, fékezhetetlen természettel rendelkezett ez az ifjú szobrászka, de nem volt tehetséges. Lorca barátai többnyire utálták. Aladrén idővel kezdett átpártolni egy nőhöz, akit pár évvel később feleségül is vett. Federicot annyira megviselte a kapcsolatuk megromlása vagy megszakadása(?), hogy bánatában hosszabb időre Amerikába utazott nyilván azért, hogy felejtsen. De még az amerikai út után is találkoztak. Szóval elég keservesen ment nekik az elszakadás egymástól.

A filmben szerepel egy kép Lorca harmadik és egyben utolsó nagy szerelméről, Rafael Rodríguez Rapúnról is (az Aladrén-es fotó után). Ez a szerelem már a halálig tartott, ahogy kell. (Persze egyikük sem élt már sokáig.)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kapcsolódó fórumok

VéleményekZsol0, 2023-05-14 09:48271 hsz
KeresemSz. Lilla, 2010-02-07 19:3615 hsz
KérdésekNikozia12, 2010-01-23 16:54142 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk