Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Moszad
- Film+, 06:15
A séf
- Moziverzum, 06:15
Szerelem első lájkra
- Film4, 06:40
Babylon A.D.
- Film Café, 06:40
Elit játszma
- AMC, 07:05

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mire gondolsz most?
Mit hallgatsz most?
Szólánc
Asszociáció
Vonalban vagy - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Gyerekkori barátok aaaaa
Brian Doyle-Murray aaaaa

 

Fórum - Szerelem (1970) - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

23. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2024-02-20 16:01.51) aaaaa - (válasz Cziki 1. hozzászólására)
Én zárok, a 2 Darvas több, mint Oscarok Oscara!


22. Nyomozo1 (2022-03-13 22:32.09) aaaaa
Most néztem meg !! Ajánlom a Magyar filmek kedvelőinek !
Jelentős mondanivalója van a filmek !! Sok család szenvedett akkor a semmiért!!Nagyon jó ez a Magyar film !!



21. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2015-12-24 08:12.09) aaaaa
Nyári Krisztián "Így szerettek ők" c. könyvében érdekes adalékot "mond el" Déry Tibor és Kunsági Mária szerelme ürügyén a film alapanyagához. Vagyis azt, hogy a filmben a valóságban az élet követte a fikciót:a novellát az író még bebörtönözése előtt írta. Tegnap újranézve külsőséges "problémák" merültek fel bennem: az 50- es években nem ilyen "rövid" ruhákat, és nem ilyen cipőket hordtak, mint Töröcsik, ezek az 1970- es évek "hullámai". A regényt nem olvastam, hogy Lucának milyen haja volt, de a frizurája sem az 50- es éveket tükrözte, és hajszobrásza félresikerítette Töröcsik imidzsét. De a díszletek, infrastruktúra nagyon is tükrözte a kort, imádtam a lepattogzott mázolásokat az ajtókról, stb.. Az utolsó mosdatási jelenet, ahogy Darvas fekszik az ágyon, felesége lavórban csavar ki egy rongyot, azzal mintegy simogatva, közben puha csókot lehelve törli a férje hátát. Befejezőmondat (nem 141 perc befejezetlen) arról szól, hogy a férj megkérdezi, ott leszel mellettem az éjjel, és Luca megnyugtatja, hogy ezentúl mindig ott lesz mellette minden éjjel! Ez a Szerelem, szeretet, házastársi hűség, halálig tartó mindenség mindensége!


20. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2015-11-04 12:58.34) aaaaa - (válasz Chris92 19. hozzászólására)
Fekete fehérben- itt van amire vágytál- világító ágytál= ez az a film, ami megunhatatlan. Hitelesen katartikus minden "porcikája."Minden + Mindenki = tökély! nem sekély e kéj! "n" db. filmben szerepel kijövés a börtönből, itt én nem kapok levegőt! Nekem a Másik Darvas-Töröcsik párosa- folytatás Nálad, Döbbenet!


19. Chris92 (2015-11-03 14:17.14) aaaaa
Déry Tibor két kisregényét fantasztikusan összegyúró klasszikus státusát maximálisan megérdemlő alkotás. Az eredeti művek témája: szerelem, halál, hogy az elnyomó hatalom milyen módon nyomoríthatja meg és tarthatja félelemben az embereket...mind-mind jelen van ugyanakkor Makk Károly a mozgókép minden lehetséges eszközét kihasználva behozza az emlékezés és a szereplők gondolatainak, tudatának kivetülését is, szinte univerzálissá tágítva a látottakat. Költői szépségű képek peregnek előttünk ritmikus gyorsasággal, sokszor ok-okozatiság és racionális logika nélkül, a kimondott szavak és a fejben elképzelt cselekedetek és a múlt megelevenedik és összeolvad a jelennel, útmutató pedig nincs, nekünk kell összerakni, értelmezni amit kapunk. Darvas Lili és Törőcsík Mari párosa olyan döbbenetes erővel töltik be a vásznat, hogy az ember le se tudja venni a szemét róluk. Nagyon szép, elégikus és megrendítő mozi, aminek egyedi stílusát ugyan szokni kell, de amiről és ahogyan szól, páratlan mozgóképes kinccsé teszi.


18. Stickfa (2012-11-20 21:59.55) aaaaa
Az igaz ,hogy Darvas Lili fenomenális, de Törőcsik Marit "csúnyán meg kellett volna dobni" egy Oscarral.


17. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2012-03-09 14:05.26) aaaaa
Darvas Lili "akcentusa" kiválóan illett szerepéhez. Töröcsik nagy fekete konty parókája idegen imaget kölcsönzött számomra, de ahogy minden alkalommal idegesen ugyanazt a szekfűcsokrot "adja el" anyósának, ahogy az ágytálat csipkével letakarja, ezek gyönyörűséges mozzanatok az egész Csodából kiragadva.


16. Sokdudu (2012-03-08 17:29.56) aaaaa
Olyat játszik mindhárom színész, ami nálam Oscar!


15. Miyo (2011-04-15 22:28.32)  
Remélem nemsokára adják a tévében... magyar szóbeli tétel, és órán nem néztük meg... másrészt meg kíváncsi vagyok, annyi mindent olvastam most róla :)


14. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-02-18 09:31.13) aaaaa - (válasz Gyorkos 13. hozzászólására)
Minden szavával egyetértek, és ahogy Töröcsik mosdatja Darvast katartikusan szívfacsaró.


13. Gyorkos (2010-02-18 09:26.52) aaaaa
Ja igen. Jól összegzik a megadott linken a tartalmat:

"Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. A régi barátok félnek, elzárkóznak a segítségre szoruló asszony elől. Luca feladatai között szerepel az is, hogy ellássa anyósát, és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolatának alapja, hogy ugyanazon férfi áll életük középpontjában. A Mama már nem tudja megvárni fia hazatértét. Egy nap váratlanul kiszabadul János, s a házaspár újra kezdi az életet...

A költői szépségű film Tóth János, Makk Károly és Déry Tibor egyszeri és megismételhetetlen alkotása. Az élet legfontosabb kérdéseit érinti - szerelemről, halálról, túlélésről szól. Az '56-os korszak abszurditását úgy fokozza, hogy a századforduló biedermeier emlékeit felvillantva egy vállalhatatlan meg egy visszahozhatatlan világot, kétféle lehetetlent szembesít egymással. Tóth János szuverén képi világa költői szépségű, ugyanakkor súlyos atmoszférát teremt. Halálos és gyönyörű játék az, ami a két asszony között zajlik. Szabálya nincs, csak törvénye, amit a normák felett levő, legmagasabb rendű emberség szab. A Szerelem minden idők egyik legszebb magyar alkotása, mely méltó helyet foglal el a "Budapesti tizenkettő" filmjei között, s a világegyetemes filmművészetében."


12. Gyorkos (2010-02-18 09:24.23) aaaaa
Nagyon szép film. Kicsit lassú, nem egy akciófilm, biztos, hogy a ma popkornmozihoz szokott embere nehezen emészti meg, de érdemes "megküzdeni" vele.

Szerelem fekete-fehér magyar filmdráma, 85 perc, 1971 DVD-Rip

*****

* Automatikusan eltávolított tartalom.


11. GyermeklakĂłbizottsĂĄg (2010-02-04 10:47.06) aaaaa - (válasz Cziki 6. hozzászólására)
A 2 Darvas (Lili ahogy fekszik az ágyban párnák közt), Töröcsik csoda. Mensáros szemüveges orvosa, aki kedvéért csipke terítőt tesznek az ágytálra(itt van amire vágytál, vílágító ágytál) , mint mellékes szereplő is nagyon hiteles.


10. Gyermeklakóbizottság (2010-01-05 12:03.05) aaaaa - (válasz Cziki 9. hozzászólására)
Ez a 2 triviális, a másik 2 is kitalálható lett volna., köszi, csak nem gondolkodtam el , hogy narrátor(pedig használtam a Háború és béke c. előadás kapcsán) és kanonok...


9. Cziki (2010-01-05 11:58.01) aaaaa - (válasz Gyermeklakóbizottság 7. hozzászólására)
Amennyiben valaki a film szüzséjéről ír, az annyi mint a film cselekménye, a fabula a története.


8. Cziki (2010-01-05 11:56.26) aaaaa - (válasz Gyermeklakóbizottság 7. hozzászólására)
A narrativ egy egyszerű elbeszélési forma.
A kanonizált - dicső, pajzsraemelt és rendszerbe foglalt művészeti értékeket magán viselő alkotás.


7. Gyermeklakóbizottság (2010-01-05 10:40.27) aaaaa - (válasz Cziki 6. hozzászólására)
Nem válasz, hanem kérdés: mi az , hogy narratív, kanonizált? (ciki megkérdezni, a jeleket már tudom)


6. Cziki (2010-01-04 19:21.42) aaaaa - (válasz Tomi07 3. hozzászólására)
Gondolj bele, milyen történelmi korszakban játszódik az alkotás. Koholt vádak alapján emberek sokaságát végezték ki. Mit jelentett a legközelebbi rokon számára a bizonytalan jövő és egyáltalán biztos lehetett-e abban, hogy Ő érte nem fog eljönni a nagy fekete autó.
A vágóképek és a zavaros stílus, ahogyan fogalmaztad, a modern film formanyelvi eszközeit használja, ezen érthetetlennek tűnő képek, a szereplők titkos gondolatiságát fejezik ki. Tudom, nem egyszerű a hatvanas-hetvenes évek magyar filmi virágkorának értelmezése, egyébiránt a nemzetközi modern filmi irányzaté sem. Sajátos pszichologizálás, az elidegenedés a parabolisztika, a minimalista képalkotás reprezentálják.(egyébiránt a Szerelem nem tisztán modern, hanem egyszerre narratív is)
A volt szocialista országok filmrendezőinek nemcsak a szakma kihívásaival, a forgatás nehézségeivel, a színészek egyéniségeivel kellett megküzdeniük…
A kornak párthű, agymosott kapuőrei voltak, besúgók tízezreivel, (keveset mondtam) melynek máig tartó hagyományai a jelenben is élnek.
Az alkotóknak egy rendkívül szűk mezsgyén kellett képi kommunikációjukat kordában tartani, ami a Láttathatóság a Bedobozolás, és a Kitaszítás között ment végbe. (3T.)
Nem bántani akarlak, inkább felhívni a figyelmet a kor mozgóképi értelmezésére. A ma embere nehezen tűri ezt a filmi nyelvezetet. Érthető okai vannak.
Minden filmtörténeti korszak alkotóinak és a maiaknak is az a legfontosabb feladatuk, (vagy kéne, hogy legyen) hogy az adott kor emberét, azaz a kortársait képes legyen megszólítani, (vagy szórakoztatni) a vászon, vagy a képernyő elé ültetni.
A hetvenes években Makk Károlynak ez sikerült.
Ezért lett kanonizált műalkotás a Szerelem.
Makk Károly filmjének vászonra vitele Déry Tibor írásából született.
A Két asszonyból és a Szerelemből.


5. Gyermeklakóbizottság (2010-01-04 17:58.33) aaaaa - (válasz Cziki 1. hozzászólására)
Én még frissebb hús vagyok, 2 hete tán, hogy regisztráltam. Darvas Lilit láttam élőben a Madách Színház férje által írt Olimpia c. darabban, kb.1963, fenomenális volt.Azok a jelenetek, ahogy hazajön Darvas Iván, és ahogy "egymásra találnak" feleségével, szívszorító és melengető. Darvas Lili ágya körüli díszlet, éjjelije zseniális.


4. Supiman (2009-02-08 18:39.26) aaaaa
2. kedvenc magyar filmem.


3. Tomi07 (2009-02-07 14:37.08)  
Kiváncsian néztem, hiszen az úgynevezett klasszikusok között tartják számon, de ennek ellenére egyszerűen rossznak tartom. Rég láttam ennyire túlértékelt filmet. A csendéletként beállított vágóképek, illetve az egész stílus annyira zavaros, erőltetett, mondjuk azért akadt 1 - 2 kivétel. A színészekkel végülis nem volt bajom, csak amiket mondtak ! Töröcsik Mari zárómondatát igencsak kelletlenül adta elő, az egész sztori megalapozatlan, vázlatszerű, érdektelen volt. Ja és az a Kossuth reklám.



2. Picilány88 (2009-01-10 07:28.05)  
nekem nagyon tetszett,régen nem szerettem a régi filmeket,de ez lenyűgözött..tanulságos sztori,remek szereplők!!!10/10


1. Cziki (2008-03-14 19:05.26) aaaaa
Friss hús vagyok. Egy hete tán, hogy regisztráltam. Érdekes számomra, hogy egy ilyen filmről senki nem nyitott..............



Kapcsolódó fórumok

VéleményekGyermeklakĂłbizo.., 2024-02-20 16:0123 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk