Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-04
27
A kiméra
A Majomember
Az első ómen
Hogyan szexeljünk
Kék Pelikan
Nemkívánatos személyek

2024-03-28
Belu - A legbátrabb bálna
Cabrini - A szent
Godzilla x Kong: Az Új Birodalom
Ki hitte volna?
Pókok

2024-03-21
Artúr, a király
Bonnard - Egy festő szerelme
Exhibition: Cézanne - Egy élet portréi
Kung Fu Panda 4.
Őszi sanzon
Szeplőtlen
Vaskarom

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Wonka (4K UHD + Blu-ray) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol feliratot tartalmaz*
Aquaman és az Elveszett Királyság (Blu-ray + DVD) limitált, fémdobozos *Import-Angol hangot és Angol

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Bajkeverő majom
- Minimax, 14:30
Pókember: A Pókverzumon át
- HBO3, 14:45
Ház a sziklák alatt
- M5, 14:50
Rumlis vakáció
- Film+, 15:00
Pofa be!
- Moziverzum, 15:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Reviczky Gábor (75)
Dianne Wiest (76)
Vince Vaughn (54)
Brett Ratner (55)
Max Perlich (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
Mire gondolsz most?
szólánc tudósokkal
The Enforcer - Vélemények
- Filmes Sámánok Rendje -

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Tarzan a nagy folyónál aaaaa
Mike Henry aaaaa

 

Fórum - Elah völgyében - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2 3
64. Lauda (2021-07-22 11:08.11) aaaaa
Vártam a filmben a fordulatot, de hát nem jött. Nagyon egyszerű film szerintem, többet vártam tőle. És, hogy az adatlapon mi a misztikum és thiller kategória. Arra sem jöttem rá.


63. Kittentyű (2014-04-18 02:09.46) aaaaa
Nagyon jó film, a rendező ismét egy remek filmet hozott össze. A két főszereplő Tommy Lee Jones és Charlize Theron pedig pazar alakítást nyújt. Nagyon kedvelem mindkettőjüket.



62. Emylio (2014-01-09 13:53.29) aaaaa
Jó film ez, de amíg megszoktam Tommy Lee Jones szinkronhangját, addig háromszor levert a víz. Szerintem szörnyű.


61. DRUGHI_7 (2013-12-01 23:05.14) aaaaa
Amerika = háború


60. Su-30mk (2013-10-20 12:30.12) aaaaa - (válasz GyusziG 57. hozzászólására)
"az összetört szívű apa megérti mindazt, mi történt, nem táplál haragot, megbocsát fia gyilkosának. Piszok nagy emberi tett. Elképzelni nem tudom, hogy volt rá képes"

Valóban nagy tett és igazából itt ér össze az a dolog amit lentebb feszegettem különbségekről és azonosságokról, generációsan. Csakis azért volt rá képes szerintem, mert ő is átélte ízig-vérig katonaemberként (egy másik) háború borzalmait, így képes elfogadni az elfogadhatatlant. Megérteni, igazolva látni ugyan sosem fogja, sosem tudja, de el tudja fogadni, míg egy civil valószínűleg ezt sosem tudná. Szerintem legalábbis valami ilyesmi lehetett a háttérben.


59. Nyolcadik utas (2013-10-19 19:22.28) aaaaa
Úristen!
Ez mekkora film!
Annyira erős, hogy látni kell.
Mindenki hibátlan, Jones zseniális. Ahogy néz, mikor a karfához van bilincselve a keze, maga a hidegrázás.
Elemi erejű bomba...
...gondolati síkon!!!


58. GyusziG (2012-06-20 02:33.33) aaaaa
Megint elfelejtettem szavazni... Ezentúl jobban figyelek... Egyébként nálam 5 csillagos.


57. GyusziG (2012-06-20 02:20.32) aaaaa
Érzelmekre ható alkotás. Nagyon is.
Paul Haggis úgy hiszem, jó rendező, az Elah völgyében c. filmje is nagyon jól példázza ezt a feltevésemet. Remek filmet rakott össze a háború negatív hatásairól, egy apa, egy anya elkötelezettségéről. Állítólag igaz történeten alapszik, nos, ha valóban így történt, s ez a férfi mindkét fiát elvesztette, nagyon sajnálom. Valószínű, nincs annál rosszabb, mikor egy szülő temeti el gyermekét, sőt, ez esetben kettőt. Néha az élet bizony kegyetlen tud lenni, akárcsak az emberek...
Mert a háború megváltoztat, elmész, visszajössz, más emberré váltál-legalábbis nekem nagyon úgy tűnik, a magam 16 évével ezt nem tapasztalhattam meg... Szóval elmész egy olyan háborúba, ami szinte nem is tiéd, harcolsz, parancsra, mindenféle szarságot látsz, világképed csorbát szenved, teljes reménytelenség hull rád. Ezt vettem ki Penning szavaiból. S ebben szerintem nem tévedek. A végén hallható egy csodálatos zene Annie Lennox előadásában, a szám címe: Lost. Ha jól értettem szövegét, ez is arról szól, nagyon nehéz visszatalálni ahhoz az úthoz, mi reménnyel van kikövezve. Hiába vannak kisebb jelek, esélyek ennek véghez vitelére, elvesztünk, totálisan. Meglehet könnyedén félreértettem, ha így lenne, s marhaságot írtam le, elnézést érte!
A film egyetlen egy pillanatra sem laposodik el, végig érdekes, élvezhető marad, érdekes, amint Tommy Lee Jones és Charlize Theron együtt veti bele magát a nyomozásba. Kiderül, Tommy Lee Jones remek adottságokkal van megáldva, mi nyomozási képességeit illeti. Cinikus ugyan, ám érző szívű, a kemény ábrázat érző lelket takar. T.L. Jones tökéletesen játszotta el a meggyötört apa szerepét: amikor megtudja, fia meghalt, bevallom, szemembe könny szorult, s ez nem egyszer ismétlődött meg a film nézése során. A telefonbeszélgetés feleségével, kit Susan Sarandon alakított pompásan, briliáns. Susan Sarandon sírva fakad, emiatt Tommy Lee Jones ugyancsak...csodálatos jelenet, s amit Susan Sarandon mond, erősen húsba vágó... Ki szeretnék még emelni két jelenetet: az egyik, mikor Orizt próbálják begyűjteni, s ő elmenekül, rendőrök nyomában, viszont Tommy Lee Jones az, ki hamarabb eléri, és ott kijön minden harag belőle, minden feszültség, valakin ki kellett töltenie...szegény mexikói srácnak jutott eme megtiszteltetés. A második pedig, mikor a végén vallomást tesz Penning: az összetört szívű apa megérti mindazt, mi történt, nem táplál haragot, megbocsát fia gyilkosának. Piszok nagy emberi tett. Elképzelni nem tudom, hogy volt rá képes.
Charilze Theron is fantasztikus volt, minden mozzanata valóságos, egyértelműen felnőtt Tommy Lee Joneshoz, kettőjük játéka sokszor a hátán viszi a filmet, nagy szerepük van abban, hogy ilyen valóságszagú lett az egész mozi, rengeteg érzelmet közvetítenek, nem feltétlen mondanak ki mindent, s szerintem ez az, mi az ő zsenijüket bizonyítja: nem kell nekik hosszú, többszörösen összetett mondatokban elmondani, mi bántja lelküket, minden arcukra van írva. A végén, mikor búcsúznak, akkor sincs ölelkezés, búcsúbeszéd, csupán egy köszönöm T.L. Jones szájából, visszafogott, de pazar. Majd a film lezárásaként felhúzatja az apa fiától kapott zászlaját úgy, hogy az mindig a segítség kérésének szimbóluma legyen. Nagyon szép film!


56. Su-30mk (2012-02-22 01:06.07) aaaaa - (válasz Roberto 48. hozzászólására)
A forgatókönyvet is Paul Haggis írta...:-)
Ez egy nagyon szerencsés együttállás egyébként, mármint ha a rendező írja meg a forgatókönyvet, legyen az eredeti vagy adaptált. Nagyon jó példa erre Frank Darabont munkássága, mely vitán felül nem igazán nélkülözi a zsenialitást. Egyébként Haggis is nagyon mély forgatókönyvekre képes, és rendezőnek is nagyon jó, mindkettőt ékesen bizonyította ez a filmje is! Ma már többre értélelem mint 4*, olyan 4,5.
2-3x láttam és egyre jobban tetszett...


55. Weser (2011-11-18 11:55.24)  
Elég felejthető film lett számomra, az biztos. Igazából addig, amíg néztem elvoltam vele, mondhatni lekötötte a figyelmemet valamelyest, de az újranézése nem valószínű, hogy valaha is szóba jöhetne nálam. Egyszer bevállalható.


54. Su-30mk (2011-06-21 02:34.31) aaaaa
Paul Haggis ismételten fajsúlyos filmet hozott össze és most is igen komoly társadalmi kérdéseket feszeget, melyhez az alapot az iraki háború szolgáltatja. Egy katonacsalád két generációjának párhuzamait és mindemellett szöges ellentéteit látjuk a vásznon. Bár más a kor és másik a háború is, ámde lélekölő hatásai most is ugyanazok. Az apa mélyen eltemetett érzelmei eme múltbeli traumáiról árulkodnak, fia pedig nem is tudta túlélni a borzalmakat, (spoiler jön!) bár teste nem odaát a háborúban veszett oda, de a lelkének egy jobbik darabja mindenképpen igen.

A Roger Deakinstől már megszokott visszafogott, ámde igen stílusos és pazarnak is nyugodtan nevezhető fényképezést kaptuk.
Haggis igen neves alkotógárdájával tehát azt kell mondjam nem hiába fáradozott, és egy jó filmet tett le az asztalra.


53. Bdt (2011-05-05 16:22.11) aaaaa
Szegény apa ,inkább törődött volna bele, h meghalt a fia, így nem kellett volna szembesülnie magával, a hibáival, és a beteg fiával.


52. Mulika2 (2011-01-04 16:35.23) aaaaa
Idéznék Az utolsó szamuráj 23-as hozzászólásából: "Illetve úgyhiszem,az igazi bűnösök még csak véletlen se fogják letenni popsijukat soha a vádlotttak részére fentartott székre."
Ez jött le nekem is a filmből leginkább, illetve szerintem ez lenne a legfőbb üzenet.


51. Tysonrichie (2010-10-27 03:23.00) aaaaa
Jó film, nagy színész Tommy Lee Jones.


50. Flagg (2010-10-01 06:22.48) aaaaa
Nekem leginkább az a nyugalmatlan légköre tetszett a filmnek, amelyet ez a két zseniális színész (Tommy Lee, Charlize) teremtett. Ha szolgáltatok már háborús területen (főleg Irakban vagy Afganisztánban), akkor bizony semmi értelme túlmagyarázni a film jelentéstartalmát - azonnal érteni fogjátok. Természetesen senkinek se kívánom ezek megtapasztalását, de a valódi élmények mindig jobban beleégnek az ember agyába, mint a filmvásznon látottak. El kell keserítsek mindenkit, aki nem háborúpárti: tényleg ilyen a háború, felemészti az embert. Ajánlom mindenkinek! Mármint a filmet, nem a háborút. :)


49. Lasimoci (2010-09-16 20:52.11) aaaaa
A maga visszafogott stílusával, egy egyéni tragédia kiderítésének bemutatásával többet mond el a háborús borzalmakról, az elidegenedésről és a régi értékek romlásáról, mint sok más túlzó film. Tommy Lee Jones és Theron is remek. Nagyon tetszett.


48. Roberto (2010-07-19 21:40.55) aaaaa
Nos, nemrég néztem meg a filmet. Hát elég gyenge történetet visz fel a forgatókönyvíró az igen tehetséges Paul Haggis rendezőnek. Igen, megint Irak témájú. Röviden a történet annyiról szól, hogy az apa elkeseredetten küzd fiáért a fronton, vagy a mögött. Kevés helyszínnel mindezt, igaz egy kisvárosban játszódik a film 97%-a, de akkor is. Nem vénnek való vidék sokkal jobb volt, csak ott sajnos nem szerepelt benne sokáig a Nagy Öreg. Egyedül azt sajnáltam a filmben.


47. Delpiero (2010-02-19 18:18.14) aaaaa - (válasz Stüni60 46. hozzászólására)
Nemhiába azt a filmet, is eme rendező úr dobta és írta össze. :)


46. Stüni60 (2009-12-29 19:17.19) aaaaa
Az egyik legjobb film,amit életemben láttam,az Ütközések csak egy icipicivel tetszett jobban.


45. Bean (2009-07-19 15:41.35) aaaaa
Tommmy Lee nek már nagyon régen láttam ennyire erős moziját.
Miért van az, hogy egy két tehetséges és már veterán színész eltünik a filmvászonról.:(
Mindenesetre nagyon örülök, hogy láthattam a munkáját megint.:)
A történet mindenképp szenzációs, mert bemutatja azt, hogy miként torzul egy olyan ember személyisége aki mások szerint( az egyszerű emberek)csak a hősieségről a fegyelemről és a bátorságról szól.
Amikor bekapcsoljuk a híreket sok ilyet hallunk katonák bevonultak ide bevonultak oda kissebb harcok nagyon összecsapások stb stb.Mi egyszerű közemberek ezt meghallgatjuk és utána elkapcsolunk és megnézzük az aktuális sorozatunkat vagy épp filmünket.
És a dologba mélyen egyáltalán nem gondolunk bele.
Na itt egy film ami egy kicsit bemutatja nekünk mit jelent katonának lenni és mit jelent az ha egy apa úgy gondolja mindnet megad a fiának.
A katonaság egy kemény dolgo ez közhely ezt mindneki tudja, de az, hogy alakítja át személyiségünket keveset tudunk.Az apaság élő bizonyítéka a filmben, hogy egy apának nem tudnia kell azt, hogy fiának mindent meg ad-e érzelmileg, hanem éreznije kell azt.
Én nem vagyok még se apa és nem voltam soha katona sem, de ez a film keményen elgondolkoztatja az embert főleg azokat szerintem aki ezek elött áll még.(Katonaság már nem igen hiszem.:))
Rendezést illetően semmi panasszal nem tudok élni, színészi játékot pedig csak dícsérni tudom.A zene is hozta azt a filmben amit egy zenének hoznija kell.:)Értem én ez alat a zene beleépülését a filmben.
Sajnos nem tudom amerikában mennyire volt erős mozi a film, egy biztos engem lenyügözött és elgondolkoztatott.
Amit még leírnék dícséretként az az, hogy amerikában is kevés az a film ahol a drámát a krimivel ennyire hitelesen és korekten összetudnak hozni.:)


44. Sötétszív (2009-05-10 22:10.29) aaaaa
Ha egy szülő elveszíti gyermekét az mindig fájdalmas. Főleg ha ilyen kegyetlen módon:42 késszúrással végeztek vele, majd feldarabolták, és elégették. És ráadásul ez a film megtörtént eseményerk alapján készült Paul Haggis forgatókönyvíró/rendezőú készítette. A film ennek ellenére visszafogott, és mégis fordulatos, és izgalmas. De nem biztos, hogy úgy történt minden, ahogy az a katona elmondta a vallomásában. A színészek fantasztikusak, nem is emelnék ki senkit. Hogy mi ennek a filmnek a tanulsága?Hogy a valóság rémisztőbb bármilyen fikciónál.


43. Doctor Pondró (2009-03-29 14:22.35)   - (válasz Legisfalk 42. hozzászólására)
Ahol pedig nem az égből sújtanak le, ott más módon idéznek elő kellemetlenségeket. Nyugodtan szétnézhetnénk akár a saját házunk táján is, ebben a vonatkozásban. A baj csak az, hogy idehaza az emberek nagy része nem látja a fától az erdőt.


42. Legisfalk (2009-03-29 11:48.15) aaaaa - (válasz Mangilla 41. hozzászólására)
Szerintem korrekt a blog, de idézhetem a Népszavát is, az talán még polkorrektebb:
[link]
Izraelnek vannak ilyen húzásai, hol itt, hol ott mérnek légicsapást a térségben, olyan államok területén, amelyekkel nem állnak hadiállapotban. A nemzetközi jog fölött álló Izrael állam ezt megteheti. Ahogyan azt is, hogy gond nélkül felállít egy több száz robbanótöltetből álló atomarzenált, amivel időről időre fenyegetőzik is. Az sem kérdés, hogy USA-Izrael viszonylatban néha bizony a farok csóválja a kutyát, úgyhogy szerintem, ha pontos és szakértői elemzésnek nem is foghatóak föl Dr. Pondró szavai, közelebb állnak az igazsághoz, semmint a hülyeséghez.


41. Mangilla (2009-03-28 21:58.17) aaaaa - (válasz Legisfalk 40. hozzászólására)
Elolvastam... hm, ez nem mond ellent annak, amivel doktor Pondró írásában én is egyetértettem (vagyis, hogy az iraki beavatkozás bizonyos politikai érdekek miatt történt úgy, ahogy) - és nyilván vannak szép számmal (más országokban is:P) olyan esetek, ahol bizonyos embereket "államilag" ellehetítlenek... ennek ellenére nem győzőtt meg a cikk teljes mértékben arról, hogy minden úgy igaz, ahogy ők állítják (bár hozzáteszem, hogy ez a honlap valahogy eleve nem tűnt számomra elfogulatlannak...)


40. Legisfalk (2009-03-28 21:39.05) aaaaa - (válasz Mangilla 39. hozzászólására)
Nem hülyeség az, csak nem polkorrekt.

[link]


39. Mangilla (2009-03-28 21:05.57) aaaaa
Csak azt akartam jelezni, hogy a leírásod tartalmazott jónéhány féligazságot, melyek így, ebben a formában nem helytállóak - az meg különösen nem tetszett, hogy "tényként" állítasz be hülyeségeket (konkrétan a "nagy bekezdésed" utolsó mondatára utalok).

Azt természetesen nem vitatom, hogy Irak nem arra volt jó Amerikának (pontosabban egy bizonyos vezető politikai/gazdasági rétegnek), amit Bush állított...


38. Doctor Pondró (2009-03-28 18:39.35)   - (válasz Mangilla 37. hozzászólására)
Ha már így lenulláztad a véleményemet, akkor legalább mondd meg te, hogy mi az igazság ezzel kapcsolatban. De nehogy azt írd nekem, hogy csak a felvirágoztatás végett küldik oda a katonákat, mert akkor olyat modok, hogy magam is megbánom.


37. Mangilla (2009-03-28 18:21.12) aaaaa - (válasz Doctor Pondró 36. hozzászólására)
"...Ilyen és ehhez hasonló dolgok a filmben természetesen nem hangzanak el, ez már csak az én elmém által levont, tapasztalati tény..."

Ami persze nem jelenti azt, hogy helytálló lenne...



36. Doctor Pondró (2009-03-28 17:18.30)  
Nem egy könnyű film, az biztos. Arra gondoltam, hogy a végkifejlet ismeretében, visszafelé haladva leírok ide egy-két dolgot, de ezt mégis inkább hanyagolnám. Nem akarok spoiler-kedni, tehát nem fogom a történések kapcsán vezetni az értékelésemet.

Ebből adódóan csak annyit tudnék megjegyezni a filmmel kapcsolatban, hogy ha kivételesnek nem is kivételes, mindenképpen értékes mozi. Gondolkodásra készteti az embert, azután is, hogy lepereg a stáblista és meghallgathatjuk Mark Isham egyik nagyszerű zenei tételét. Egy fájdalmasan aktuális, az egész amerikai nemzetet érintő problémával kapcsolatos a történet. Az iraki háború ugyanis minden dolgozó amerikai polgárnak csak a kárára van: az ő pénzükből fedezik a tárgyi feltételeket, arról nem is beszélve, hogy a szegény családok fiúgyermekei kerülnek ki a vágóhídra. És most teljesen mindegy, hogy éppen ki ellen harcolnak: így volt ez Vietnam-ban, Koreában, Irak-ban és Afganisztánban is. Ahogy a Szakasz című filmben is elhangzik, két választásuk volt: visszamenni a gyárakba rabszolga munkát végezni, vagy pedig vállalták a hősi küzdelmet és a lehetséges pusztulást is, a hazájukért. Ez szép és nagy becsben tartandó dolog. A baj csak az, hogy gyakorlatilag ezzel nem a hazájuknak tettek jót, hanem azoknak, akiknek az olajra fájt a foguk (visszakanyarodva Irak-hoz). Mert mi más is lehetne a háttérben, mint a pénz. Ezeket a hamis, hangzatos szlogeneket, mint a demokráciáért folytatott harc, és az elesetteknek történő segítségnyújtás, a zsidók találták ki, saját gonosztetteik igazolására.

Ilyen és ehhez hasonló dolgok a filmben természetesen nem hangzanak el, ez már csak az én elmém által levont, tapasztalati tény.

a film értékelése: 75%


35. Neil McCauley (2009-03-23 15:43.33) aaaaa
Legelősszőr négy csillagra akartam értékelni,de Tommy Lee Jones miatt muszály vagyok ötöst adni,mert egyszerűen tökéletes amit nyújt.Tényleg rajta múlt a film,mert azért abban találtam kivetni valót,de így is élvezetes krimi láttam,némi drámával körítve.Maga a nyomozás nem rossz,viszont nekem néha kellett a koncetráció nehogy elveszítsem a fonalat,de mégegyszer mondom,ha nem az öreg kedvenc a főszereplő,még véletlenűl se négyes.Sőt.


1 2 3

Kapcsolódó fórumok

VéleményekLauda, 2021-07-22 11:0864 hsz
Bakik a filmbenAlekSeJ, 2009-06-27 12:258 hsz
KérdésekHellotibor, 2008-04-19 22:141 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk