Mannavita Virágpor rendelés
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
Emberszag
- Magyar Mozi TV, 02:55
A Gabby Petito-sztori
- HBO2, 03:00
Ősharag - Oh-Mah legendája
- Film Café, 03:00
A falka
- Film Mánia, 03:45
Az utolsó léghajlító
- Mozi+, 04:05

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Joanna Lumley (78)
John Woo (78)
Julie Benz (52)
Amira Casar (53)
James Badge Dale (46)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Magyar filmek
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!
A kaszkadőr (2024) - Vélemények
Melyik színésznővel/színésszel feküdnél le legszívesebben?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Csontok és skalpok aaaaa
Amira Casar aaaaa

 

Fórum - Jabberwocky - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

6. Vbacs (2015-04-30 22:33.07) aaaaa
Félig viccesen megjegyezve: SPOILEREK
Ez az a film, amit el kell engedni Terry Gilliamnek. Első önálló próbálkozása körülbelül ugyanakkora (ugyanolyan kevés!) büdzséből, mint a nagy testvére, a Gyalog galopp, melynek akár egy folytatásának is be lehetne ezt tudni, de valóban, inkább egy kimaradt jelenetek furcsa összességének.

Ám ez nem Python alkotás, mert a 6 tagból csak 3 vett részt, plusz egy, a banda zenei segédembere, Neil Innes. Több ilyen volt mellesleg, hogy 2-nél több tag involválódott be, ám nem mind. Ha nincs egyben a 4-es fő íróteam, akkor ez inkább csak egy fél piton.

No mindegy, részletkérdés. A lényeg, hogy a film olybá tűnik, mintha az elhasznált díszleteket a Gyalog galoppból - mely mostanában ünnepelte a 40. évfordulóját - Gilliam újrahasználta volna. Régi, nyirkos várak, a szokásos szárazjég, a nagyjából korhűnek tűnő jelmezek, éééés persze Michael Palin, aki véleményem szerint egymaga nem visz el egy filmet a hátán, de legalább erősen próbálkozott. Igen, Terry Jones is feltűnt az elején és kitűnő arcmimikákkal halt is meg rögtön :D Nem sokkal később ugyanezt ismételte maga a direktor is, nem szerencsés keresztnév ez a Terry úgy tűnik.

Maga a sztori szintén a korábbi Python műhöz hasonlóan régi középkori regényparódia, minden azzal járó elemével kiegészítve egy szatirikus középkor ábrázolással minden undorítóságával, fájdalmas igazságával, társadalomképével együtt, melyhez kevertek egy adag angol humort is. Igaz most nem voltak ezzel olyan bőkezűek, mint szoktak. Viszont abszurdításában és gilliami látványvilágban most sem hazudtolják meg magukat az alkotók. Az előbbi szempont abból is jól látszik, hogy milyen kifordított hősképet mutat be: buta, szerencsétlen inas válik hőssé, aki egy ronda kövér lányba szerelmes a királylány helyett, akihez később nem igaz szerelem, de egy kényszerházasság fog fűzni.
Sajnos nekem ez egy túlságosan korai mű a rendező úrtól, és ez alatt azt értem, hogy kissé amatőr, kissé összeszedetlen és a történet sem áll össze szépen. De nem baj, nem minden kezdet könnyű, főleg ha látványtervező – animátorból válik az ember hirtelen rendezővé, ráadásul igen kevés pénzzel a zsebében.

És azt hiszem ez volt az utolsó pótolnivaló Gilliam mű, most már a teljes palettát magaménak tudhatom. Akkor kezdhetem is őket újranézni.


5. Semprini (2012-04-02 15:39.21) aaaaa - (válasz Scal 4. hozzászólására)
Én is láttam a Tidelandot és csak Gilliam korábbi munkásságára való tekintettel nem vágtam rá az egyest. Úgyhogy pont belenúyltál. :-) De nem tetszett a Doktor Parnassus és a képzelet birodalma sem. Azokhoz az elborult agyú, lila ködös filmekhez képest ez a film egy ártalmatlan, szombat délutáni mesefilm. Kb. annyira passzol bele Gilliam életművébe, mint a Ridley Scottéba a Legenda. A fárasztó és kissé erőltetett poénokkal egyet tudok érteni, na de egy Python-tagtól ez talán nem is annyira meglepő...



4. Scal (2012-04-01 18:09.26)  
Egyedül a Tidelandot nem néztem még meg tőle, - ezért is örültem, hogy leadta a Central - de minden más filmje adott valami pluszt. Legalább volt benne valami misztikusság, egy atmoszféra, de itt tényleg az volt az érzésem, hogy hoppá, itt van egy csomó díszlet használjuk már ki. És miért pont ez a történet? És ha már ez, akkor vezetnék végig normálisan, nem pedig: Palin balfaszkodásai 95%, Jabberwocky története 5% - amihez egyébként smemit nem tesz hozzá a film. Nagyon vártam ezt a filmet, de hihetetlen nagyot csalódtam benne. Akartam volna legalább egyszer egy jót nevetni, de csak fárasztó és erőltetett poénok tömkelegét kaptam.


3. Semprini (2012-04-01 16:45.36) aaaaa - (válasz Scal 2. hozzászólására)
Gilliam azóta már csinált ennél rosszabb filme(ke)t is , hadd ne soroljam... Az meg, hogy a szinkron milyen, a DVD-re rákerült-e, és a magyar tévé mennyit várt vele, hogy műsorra tűzze, nem a film hibája. Ez egy 1977-es film, nem kimagasló, de nem is nézhetetlen, egy gyenge közepest megér szerintem, de nem vitázom.


2. Scal (2012-04-01 16:36.42)  
Már ne is haragudj, de ez a film szörnyű volt, nem közepes. Gilliam szégyene az életművén, nem csoda, hogy ennyit kellett várni rá, míg egy tévéadó műsorra tűzte. Ráadásul ha Warner Home Video megbízásából készült a szinkron, akkor miért nem került rá anno a DVD-re???? Nagy Natáliát megtenni szinkronhangnak, jézusmária!


1. Semprini (2012-03-31 14:58.57) aaaaa
Két évvel a Gyaloggalopp után Terry Gilliam ismét középkori miliőben játszódó filmet rendezett, Terry Jones itt már csak egy mellékszerepben tűnt fel, nem társrendezőként, a főszerepben pedig szintén az egyik Python-tag, Michel Palin látható. Fantasy-mese, abszurd humorba ágyazva, néhány jelenet mintha a Gyalog galoppból maradt volna ki, annyira ugyanaz a légkör, hasonlóak a karakterek, a díszletek, jelmezek is mintha onnan maradtak volna meg, mégis, valami elveszett közben. Alighanem a másik három Python: Cleese, Idle és Chapman hiányzott, hogy ismét valami egészen zseniális kerüljön ki a kezük közül, a végeredmény sajnos ezúttal csak közepesre sikeredett. Sebaj, újabb két év múlva a Brian életé-ben ismét együtt volt a nagy csapat, és ismét kultfilm született, végül az utolsó nagy Python-filmben az Élet értelmé-ben visszatértek a Repülő Cirkusz laza epizódokból álló szkeccs-füzéréhez. Ezekhez a korszakalkotó remekművekhez képest a Jabberwocky csak egy kis szösszenet, ujjgyakorlat, amelyben benne van egy zseniális vígjáték csírája, de sajnos nem tud kibontakozni.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVbacs, 2015-04-30 22:336 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk