Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Vörös szobák

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek

2024-04-11
Back to Black
Carte Rouge - Vörös térkép
Szellemirtók - A borzongás birodalma
Thabo és a szafari kaland
Verseny a győzelemért

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A bíró
- Film+, 09:10
A Gyűrűk Ura - A király visszatér
- HBO, 09:20
Casino Royale
- Mozi+, 09:30
A csaló
- Filmbox, 09:40
Tucatjával olcsóbb 2.
- Moziverzum, 10:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Eric Roberts (68)
James Woods (77)
Ragályi Elemér (85)
David Tennant (53)
Maria Bello (57)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Hiányolt fórumozók!
Szólánc
Mit hallgatsz most?
Kifacsart filmcímek - szójáték

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Bolero aaaaa
Eli Roth aaaaa

 

Fórum - Aztán mindennek vége - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

6. Independence (2016-07-16 11:12.50) aaaaa
Tolsztoj, minden idők egyik legnagyobb nagyepikus prózaírója.
Pergamenszagú s sablonos e megállapítás, tankönyvízű, egyben mégis igaz.

Bár tán mégse egyértelmű ez mindenkinek, mert beszéltem házaspárrral, kik ketten négy diplomát aggathattak nappalijuk falára, rögvest a kislányuk óvodai fényképei mellé, ám az említett íróról annyit tudtak, hogy neve alapján tán valami szláv féle lehet, s itt ki is merültek, a K2 magaslatára emelve a magyar közoktatás nívóját s a tananyag szakbarbár mivoltát.

Nos, ennyit hát ennyit a "diploma" szakmai képzésbéli alaposságán túlmutató értékéről!

Életműve szűkebb méretű, mint a vele sokszor együtt említett kortársaké – bár nem mind szigorúan vett stílusbeli kortárs – lásd:Hugo, Dickens vagy a mi Jókaink, s mégis e néhány realista, de mégis romantikus színezettséggel átszőtt mű, a legyagyobbak közé emelte.A legtöbbünk tán három irományát ismeri mélyebben, de a lélegzet eláll attól, mily erős gondolatatokkal teli s csodás elevenséggel megírt prózák ezek: Háború és béke, Anna Karenina, s személyes nagy kedvencem az Ivan Iljics halála!

Filmet készíteni élete utolsó momentumairól oly hálás feladat, hisz ki érzelmileg is kötődik a nagy „Levhez”, az meg fogja nézni, s ki ismeri élete folyásának menetét, örömmel látja viszont nagy vásznon, mit csak különböző tollakból származó biográfiák sorai közt böngészhetett eleddig.

Én most mellőzném a tolsztojánizmus hitvallásának kifejtését – aki akar utána néz - ,mert bár a mozi témája jórészt ebben merül ki, mégsem ez az esszenciája.
Jasznaja Poljana s az ottani élet bemutatása teszi e mozit oly egyedivé s érdekessé.Egy hely, mely telve van azzal a szerethető orosz sajátsággal, mi nem merül ki az úri vadászgatás s vodka vedelés búfelejtő szertartásaiban.
E hely fontosságát az is jól mutatja, hogy a sztálini diktatúra idején is ápolták nimbuszát, s a negyvenegy nyarán bekövetkező német támadás után, a fontos értékkel bíró darabokat Szibériába menekítették.Tolsztoj alakja az orosz lélekben lakik, s még a kultúrát saját szájuk íze szerint értelmező kommunista gondolatszabászok sem akarták azt a már-már szakrális mélységű hagyatékot veszni hagyni, mi Tosztoj után ránk maradt.

A film ereje atmoszféra teremtésében rejlik, s nem lehet persze eltekinteni a pazar színész alakításoktól sem.
Helen Mirren mindig képes, jó értelemben leuralni azon mozikat, melyben megjelenik, s ez most sincs másképp, ám a megszokott keménységét oly kamaszos, szinte kislányos bájjal képes fűszerezni, hogy rögvest megértjük az író ragaszkodását asszonyához, kit sok méltatlan támadás ért, pont ezen film által boncolgatott téma kapcsán.Szofja Tosztoja lényegesen összetettebb személyiség, mintsem az örökségért hisztériázó feleség Csertkov által feketére festett képe mutatni szeretné.

„Egy évszázadon át könyvek tucatjaiban festették le Lev Tolsztoj feleségét hisztérikus, önző nőszemélynek, aki, főleg az író vallási fordulata után, pokollá tette férje életét, úgyhogy annak végül nem maradt más választása, mint hogy öregen, betegen megszökjön otthonról...” (...)
„Popoff életrajzában a házaspár utolsó évei, hónapjai mindkettejük számára hasonlóképpen tragikusak: két óriási személyiség nem volt képes megoldani a konfliktusait, s ettől mindketten szenvedtek. S ugyanakkor a szerző végre igazságot szolgáltat ennek a különleges nőnek, akinek szelleme, elméje, érzékenysége, szerelme, gondoskodása benne van az egész Tolsztoj-életműben.”

Nem is kell ide több sort pazarolni...

Paul Giamatti tökéletes Csertkov, önző idealizmusában van valami mélyen diabolikus, rejtetten ördögi szín, mely képtelen túllátni saját céljai elérésén, miért könnyedén beáldozza idolja személyes kötődéseit, nem tőrödve a veszteséggel, mit tetteivel okoz.Tolsztoj számára nem „ember” csak kultikus tárgyiasulása egyéni céljainak.

Christopher Plummer mint Tolsztoj..., szinte a megsárgult fényképek albumaiból lép elénk, hibátlan mód azonosul külsőleg s belsőleg szerepével.

Aki még külön szót érdmel az James McAvoy, felnő azokhoz a nagyságokhoz, kikkel együtt játszik, érzékeny, megértő, gondolkodó ember, s még a felszínes szerelmi szálban is nagyon megható férfi bájjal csetlik-botlik, képes együtt érezni Szofjával, érti inditékait, nem ítélkezik, inkább egyensúlyoz, közel engedve magához mindenkit, de keményen távolságot tartva Csertkov megfellebezhetetlen értékrendjétől, ellenben mégis „tosztojánus” marad, csak a maga egyedi, sokszínűbb, érzelmes, nem doktríner módján, Bulgakovja közel kerül a nézőhöz, remek alakítás!

S, hogy mindennek vége? Szokásosan ostoba magyar cím, inkább folytatódik valami, egy nagy ember életművének máig tartó hatása, szeretete s tisztelete azzal, hogy utoljára levegőt vett..., nem ér véget!


5. Orion.anna (2012-08-12 11:33.45) aaaaa - (válasz Sirajukihime 4. hozzászólására)
Nem, tüdőgyulladásban halt meg.



4. Sirajukihime (2012-02-11 21:24.02)  
Még nem láttam,de határozottan úgy rémlik,hogy Tolsztojt a felesége hajszolta öngyilkosságba.:S


3. Debraa (2011-11-16 08:32.03) aaaaa
Remek film!


2. Sophie0607 (2011-02-19 21:32.42)  
Hol lehet megtekinteni ezt a filmet? Irtó kíváncsi vagyok rá...:)


1. Anyuka50 (2011-01-18 10:44.51) aaaaa
James McAvoy nagyot alakított benne mint Bulgakov! Azok a szégyenlős arckifejezések!! Nem is tudom, hogy őt miért nem jelölték díjra. Igaz, Helen Mirren is nagyon élethű volt benne...
A Tolsztoj-vonalban sok dokumentumszerű esemény van, de Bulgakov alakja és Szofja bárónő szerepe igazi drámává emeli a történetet.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekIndependence, 2016-07-16 11:126 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk