Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-16
Exhibition On Screen: Az ifjú Picasso
Gyönyörű esküvő
Hívatlanok - Első fejezet
Képzeletbeli barátok
Marguerite, a számok szerelmese
Nina és a sündisznó titka

2024-05-09
A halálkártya
A majmok bolygója - A birodalom
Macskák a múzeumban
Mind idegenek vagyunk
Vincentnek meg kell halnia

2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Ürömapám *Robert De Niro új filmje* (DVD)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Terminátor - A megváltás
- HBO, 02:16
Horrorra akadva 3.
- Mozi+, 02:25
Sobri - Betyárfilm
- Duna World, 02:35
Végső állomás 3.
- AMC, 02:35
A rózsa neve
- Film Mánia, 03:10

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Tim Blake Nelson (60)
Frances Fisher (72)
Benoit Magimel (50)
Jeffrey Donovan (56)
Shohreh Aghdashloo (72)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
Extralarge - Gonzales bosszúja - Vélemények
Érdekességek!
Kifacsart filmcímek - szójáték
2022-es választás

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A rólad alkotott kép aaaaa
Ryan Gosling aaaaa

 

Fórum - Táncoltass a dalomra - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

10. Lifeisamovie (2017-09-30 23:50.47) aaaaa
Nem gondoltam volna, hogy ez a film meg fog nevettetni, de sikerült neki. Czesc véleményére reagálva, Rix pont a természetes viselkedésével lopta be magát Julia szívébe s talán a miénkbe is - bár egy nyílt törés fájdalmával felér, amikor megvallja nem bírná vele állandóan - ahogy 'kerekeznek-karikáznak' az utcán, valami fetrengés :). Érezni lehet azt az örömöt amit hasonló képpen ki lehet váltani, egy magatehetetlen emberből. Hiszen ahogy Legisfalk fogalmazott abban a torzóban is egy lélek lakik, akinek ugyan úgy meg van a véleménye "fuck you bitch", ha bántják, szellemileg, lélekben teljesen a helyén van, már amennyire egy szinte használhatatlan testben helyén lehet egyáltalán. s tényleg a szem tükre az örömnek, mert Julia frankón mosolyog a szemeivel.
Persze egy mesével ér fel hogy egy ép férfi normálisan - mások szerint abnormálisan - így álljon hozzá, hogy egyáltalán kíváncsi rá, pedig senki nem kényszeríti, tényleg csak szeretni akarja. S persze mindent elkúr Madaline, az elcseszett, legalább is annak kell lenni ahhoz, hogy egy fogyatékossal szemben akarjon valaki fölényt élvezni, hú mekkora mutatvány tényleg. Eleve hányok tőle, ahogy visszaél a helyzetével, Ő az igazi torzó. Amikor Rix megadja neki, ami jár, (bebaszott neki egy hatalmasat :P) akkorát ugrottam a székben örömöben. :D


9. Czesc (2009-07-08 23:00.54)  
Erről beszélek.A filmet nem láttam,de ezek után tuti,hogy megnézem.



8. Legisfalk (2009-07-08 22:57.08) aaaaa - (válasz Czesc 7. hozzászólására)
Óh, ez a filmben prímán meg is jelenik! Előfordul, hogy Julia akaratos, sőt, önző módon viselkedik, megsértődik, dühös lesz, abszolúte nem szent.


7. Czesc (2009-07-08 22:54.32)  
A film biztosan nagyon jó és főleg megható,elgondolkodtató.Egy dolgot viszont másképp látok.Semmi nem ennyire fehér vagy fekete.Az egészséges emberek problémái is lehetnek legalább olyan súlyosak.Mindenkinek a maga baja tűnik a legnagyobbnak és ez így természetes.Nem kell a fogyatékkal élőket szenteknek sem tekinteni,mert ők is emberek.Van jellemük,ami lehet éppen utálatos és lehet angyali is.Tévedhetnek és követhetnek el rossz dolgokat is,pont úgy,mint az "egészségesek".Szerintem pont azért,mert mindenki úgy gondolja,hogy ők szentek,ezért nem mernek például megbántani,ne adj Isten,esetleg egy kapcsolat végén elhagyni egy fogyatékost,mert akkor az illető mekkora szemét.Pedig pont ettől,hogy teljesen normális embernek kellene őket tekinteni,az élet jó és rossz oldalával együtt,ettől éreznék,hogy ők sem maradnak ki semmiből.A betegség,amit "kaptak",akkor is megvan,de az életnek ez a kiszámithatatlansága,ami ugye az "egészséges" ember egész életét elkíséri,ezt nekik is érezniük kell. Nem kell csodálni és távolról tisztelni őket,be kell vonni és ha csalódnak az is benne van a pakliban.Ezt így látom.


6. Legisfalk (2009-07-08 22:47.30) aaaaa - (válasz Petmakay 5. hozzászólására)
Jól írod!
Kár, hogy alig ismerik a filmet, és most, hogy megszűnt a Zone Europa, még ennyire sem lesz elérhető.


5. Petmakay (2009-07-08 22:22.10) aaaaa - (válasz Legisfalk 1. hozzászólására)
"Úgy érzed, szar az életed? Nézd meg ezt a filmet,.."
Ehhez szeretnék hozzászólni annyit, hogy rengeteget segítenek nekünk úgymond ép embereknek a fogyatékkal élő emberek. Ha rosszul mennek a dolgaink és rájuk gondolunk, mindjárt könnyebb lesz egy kicsit nekünk. Hiszen az ő életük jóval nehezebb. Úgy érzem ők hordozzák a mi terheinket is és éppen ezért nagyon kell szeretni, megbecsülni és segíteni őket...tiszta szívvel. A film erre is megtanít minket, úgymond ép embereket, hogy ők, helyettünk is szenvednek, hordozzák a mi keresztünket is. Egy pohár vízért meg kell küzdeniük, holott nekünk ez pár másodperc! Már csak ebből a szemszögből is szerintem érdemes megnézni a filmet, hiszen tanulhatunk tőlük!!!
Szép film valóban és ajánlom mindenkinek, különösen azoknak akik a segítő szakmában dolgoznak!!!


4. Legisfalk (2009-01-29 23:04.25) aaaaa
Pár óra múlva a Zone Europa-n.


3. Legisfalk (2009-01-22 10:42.45) aaaaa - (válasz Cecilia1970 2. hozzászólására)
Igen, Heather Rose 2002-ben, egy nappal 36. születésnapja után meghalt. Magyarul nem találtam róla semmit, de angolul fellelhető némi infó.
[link]



2. Cecilia1970 (2009-01-21 19:18.47) aaaaa
Hali! Megnéztem a filmet és nekem tetszett.
Itt-ott olvastam, hogy a főszereplő tolokocsis lány irta a történetet. Szeretnék többet megtudni róla de állítólag már nem él. Nem tudom, hogy holl lehet utána nézni ennek.
Tudnál ebben segíteni?
Cilike.


1. Legisfalk (2009-01-16 04:09.14) aaaaa
Mind tudjuk, hogy vannak fogyatékos emberek. Siketek, vakok, kerekesszékbe kényszerültek, vagy éppen szellemi fogyatékosok. Nem igazán szoktunk rájuk gondolni, ők általában nem részei annak az életnek, amit mi, "egészségesek", ha normálisnak nem is, de hétköznapinak tartunk. Valahogy kimaradnak belőle. Részint azért, mert bár szeretnének, de sokszor egyszerűen képtelenek részt venni benne, másrészt meg azért, mert mi nem igazán tudunk mit kezdeni velük, kellemetlenül érint minket ez az egész, hát ha nem muszáj, nem foglalkozunk velük, és azt mondjuk, hogy úgysem tehetünk semmit.

Néha készül egy-egy jó film a témában, azért csak eszébe jut néha a dolog néhány emberibb filmembernek, és különböző megközelítésekben bár, de kivétel nélkül valami szelíd tapintattal megalkotják filmüket a vak lányról, a kerekesszékes fiúról, avagy a melegszívű szellemi fogyatékosról. Általában jók ezek a filmek, talán azért, mert kicsit nagyobb odafigyeléssel készülnek, lelkiismerettel, jó szándékból, és nem művészi magamutogatásként.

A Táncoltass a dalomra egyedi film, más, mint a többi. Egyedi, mert főhőse annyira halmozottan fogyatékos, hogy az a fentebb említett filmekben nagyon ritkán jön elő. Julia teste csupán egy groteszk, vézna torzó, amely a fekvésen kívül semmire nem alkalmas, örök görcsbe rándult kezei még egy poharat sem tudnak megemelni, a klaviatúrát is nehezen kezelik. Pedig szükség van a billentyűkre, mivel Julia hangképző szervei is bénák, csupán szuszogni meg hörögni bír, de beszélni nem, csak egy primitív gép segítségével, amelybe ujjaival pötyögi be a szavakat. Ilyen szintű fogyatékosság megmutatására nem sok rendező mer vállalkozni. Csakhogy ez egy egyedülálló film, ugyanis forgatókönyvét maga a Julia-t alakító Heather Rose írta, akit bizony kendőzetlen és nyomorult valóságában mutat meg nekünk a kamera.

Kemény film, alaposan igénybe veszi az ember lelki világát, írni sem könnyű róla, még így, majd' egy nappal és három másik filmmel később is újra meg újra eszembe jutnak sokkoló jelenetei. Mosdatás, vécézés, tisztába tétel, etetés, öltöztetés, mindez naturálisan, szemérmetlenül, de nem tolakodóan, nem közönségesen! Eszméletlenül megalázó, és nem lehet kihagyni, mert csak így tudatosul az emberben, hogy Julia egyik fentebb említett cselekvésre sem képes önerejéből. Meztelenül fekszik az ágyon, miközben ápolónője vagy mérgesen, vagy könnyedén teszi dolgát, persze csinosan felöltözve. Piszkosul egyenlőtlen helyzet, az ember elszégyelli tőle magát, hiszen ő is ott áll, az ápolónő oldalán, felöltözve és egészségesen, szemben azzal a pőre torzóval, amely arra sem képes, hogy eltakarja szemérmét.

Na igen, a szégyen. Szégyenkezhetünk azon, mi mind, hogy nem becsüljük meg eléggé az egészségünket, hogy mennyi jelentéktelen dolog van, ami miatt képesek vagyunk panaszkodni, jajveszékelni, dühöngeni, meg szomorkodni! Úgy érzed, szar az életed? Nézd meg ezt a filmet, barátom, és utána gondolkodj el rajta, hogy tényleg annyira pocsék-e! Ha másért nem is, de már ezért megéri megnézni, hogy kicsit helyre rakjon minket. Mert ránk fér!

Aztán elgondolkodhatunk még egy csomó mindenen.
Például azon, hogy vajon ki a fogyatékos valójában? Julia, vagy az érzéketlen és sekélyes, utat tévesztett ápolója? Mindkét nő csak szeretetre vágyik, annak hiányától szenved elsősorban mindkettő, de vajon ki a nyomorékabb, akit a teste, vagy akit saját jelleme zár el a többi embertől? Ki szenved jobban? Aki tudja, hogy miért magányos, vagy aki képtelen megérteni?
Aztán előjön a szexualitás is. Hát igen, bár azt alapjáraton mindenki bombanőkkel meg félistenekkel képzeli, vágyak nem csak a szép és egészséges emberekben ébrednek... De vajon ki az, aki képes lenne lefeküdni egy torzszülöttel? Csak az, aki némileg perverz?
És el lehet gondolkodni azon is, hogy mi meddig bírnánk egy ilyen ember mellett. Julia barátja, a harsány Rix mondja ki, hogy csak azért jó vele mindig, mert ritkán találkoznak. Minden nap nem bírná, belefáradna.

Nos, nézőként csak 99 perc egy kényelmes fotelban ülve. Nézzétek meg, ha tehetitek, elgondolkodtató, felkavaró, értékes film, és tulajdonképpen nem is a fogyatékos emberekről szól.
Hanem a szeretetről. :)



Kapcsolódó fórumok

VéleményekLifeisamovie, 2017-09-30 23:5010 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Táncoltass a dalomra adatlap
Eredeti cím: Dance Me to My Song
Évszám: 1998
Rendezte: Rolf de Heer
Szereplők: John Brumpton, Danny Cowles, Catherine Fitzgerald, Susie Fraser, Carmel Johnson...

További információk

Szereplők fórumai
- Rolf de Heer - Vélemények
- Heather Rose - Vélemények


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk