Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
A zongorista
- M5, 22:40
Hazudj velem
- Cinemax2, 22:50
Predator - A ragadozó
- Moziverzum, 23:00
Apró kis hazugságok
- Mozi Klub, 23:20
A következő három nap
- Film4, 23:50

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Giancarlo Esposito (66)
Bálint András (81)
Channing Tatum (44)
Jet Li (61)
Nagy Zsolt (48)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Szólánc
Kaja-pia topik, avagy: ki mit szeret enni-inni?
Versek!
Rebel Moon: 2. rész - A sebejtő - Vélemények
Vidéki ballada az amerikai álomról - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Eredendő bűn aaaaa
Austin Butler aaaaa

 

Fórum - Elmebeteg - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1 2
39. Vescod (2021-01-01 15:32.54)  
Egyébként ezt az FPS nézetes "végig a főszereplő szemszögéből látjuk a dolgokat" féle kamerakezelést már egész korán,1946-ban a Lady in the Lake/Asszony a tóban(1946) c. filmnél is alkalmazták.Lehet hogy ott először,ezt nem tudom.


38. Rechter (2019-11-27 14:08.37) aaaaa
Hát tőlem írhatnak erről a filmről akármekkora hozsannákat, de lényegében egy öncélú naturalista mészárlás az egész film, mondanivaló nélkül. A sztori egyszerű, mint egy faék, Elijah Wood színészi játéka szerintem egy rakás szar volt, a szerepre sem volt jó. az eredetijét nem láttam, de majd megnézem.

Csak azért, mert első személyben lett az egész forgatva, nem kellene túlhypeolni ezt a filmet, mert semmit nem ad a film, csak elvesz. Másfél órát vesz el, hogy időközönként kegyetlenkedést mutasson.

Az meg hogy bepillanthatunk egy elmebeteg agyába a nézőpont miatt, hát egy nagy lóf***t. Nyilván normális ember nem tud bepillantani egy szociopata elméjébe és ez így van jól.



37. Rechter (2019-11-27 13:58.03) aaaaa - (válasz Norbii92 36. hozzászólására)
Mióta számít horrornak egy sorozatgyilkosos film?


36. Norbii92 (2015-02-19 11:15.17) aaaaa
Ilyen horrort még nem is láttam! Zseniális ötlet volt, hogy végig a gyilkos szemén keresztül látjuk az eseményeket. Így bár kissé beteges módon, de személyes lesz. És jobban átérezzük az áldozatok helyzetét, ahogy látjuk a szemükben a félelmet és a kétségbeesést. Majd veszettül naturalista módon a skalpolást is. Továbbá kicsit elmerülhetünk egy elmebeteg gyilkos lelkivilágában is. Egy olyan gyilkoséban aki folyton küzd nem csak a gyilkolási vágyával, hanem szörnyű migrénjével és emlékeivel is. Melyek által megismerjük a múltját és megértjük motivációját, kicsit átérezzük az ő helyzetét is! A vég pedig a totális őrület bemutatása és a gyilkos halála.
Franck Khalfoun Maniac című filmje az 1980-as változat remake-je (ahhoz még nem volt szerencsém), emellett egyedi, izgalmas, érdekes, brutális és már-már művészi, az egyik legjobb horror ami mostanában készült!
Elijah Wood tökéletesen formálta meg a gyilkost, igaz tehetsége Kevin szerepében már a Sin City-ben is megvillant. A zene pedig valami hátborzongató volt! Borsozott a hátamon a szőr és John Carpenter neve ugrott be.
Összességében a Maniac egy csakis erős idegzetűeknek ajánlott, igazi horror! 5*


35. Bobo 888 (2014-11-14 05:55.43) aaaaa
Zseniális ötlet volt a gyilkos bőrébe bùjni,sokszor Wood hangja olyan érzetet keltett,mint ha vmi bérgyilkosos videogame-ben lennénk.Megtapasztalhatjuk milyen egy őrült lelkivilága,az ahhoz vezető okokat...Aja pedig hozza azt a szintet,amit a Magasfeszültség vagy a Sziklák szeménél már elért,habár itt nem ő rendez.A jelenlegi egyik legjobb horror master a filmiparban.Brutalitásban meg ez ama kettőt bőven lepipálja...néha már gyomorforgató mód.Csak erős idegzetűeknek...


34. Lajos.nagy76 (2014-06-27 22:41.56) aaaaa
Nekem ez a film nagyon teszett, tulajdonképpen már a kezdés pillanatában magával ragadott. Nagyon jó a történet, remekül alakít a főszereplő, tetszettek az egyedi kamerafelvételek és a hangulatot még jobban kidomborító zene meg egészen fenomenális volt! Imádom, ha egy filmnek jó zenéje van, nagyot dob pluszban rajta!


33. Liz-i (2014-06-13 16:22.54)  
Ha jól emlékszek, a Bárányok hallgatnak-ban a "félnótás" arra a zenére táncikált, amit föltett a tetkós csaj ebben a filmben, így még jobban de ja vu érzésem volt. Sok minden "lóg" a filmben, ami miatt még csak nem is hasonlít a többi tucat produkcióra, pl. Mindenhol otthagyta az ujjlenyomatát, a hányással a DNS-ét, az étteremben töbven is voltak, amikor a csajjal vacsorázott, mégsem készült fantomkép (illetve nem vették bele ezeket a dolgokat a filmbe, gondolom direkt, mert nyomozati szálat biztos nem akartak bele tenni), a hatalmas nagyvárosban minden mindig kihalt volt, amikor a nők menekültek, ill. segítségért kiabáltak, a légtornász csaj nem tudott átmászni egy kerítésen, meg ilyen apróságok, amik azért engem csak-csak egy kicsit idegesítettek. De nagyon egyedi, és érdekes film. Közben sokszor beugrott nekem a Prodigy Smack my bitch up klipje.
Nem bántam mneg, hogy megnéztem, jól áll a "kisembernek" az elmeroggyant karakter, a Sin city-ben is tetszett Kevinként.


32. Hedigaga (2014-05-13 20:12.22) aaaaa
Szerintem az utóbbi idők egyik legjobb filmje. Elijah Wood zseniálisan játsza az elmebeteg gyilkos szerepét. Hiteles és meghökkentő.Én tényleg félnék tőle az utcán. :)


31. Az utolso szamuráj (2014-05-10 19:36.55) aaaaa
A Maniac az utóbbi idők egyik legjobb horrorfilmje:és végre van törekvés abba az irányba is,ennél több legyen.
Tudni kell,a film remake:de annak okos és átgondolt.Alaxander Aja ott van a háttérben,ám ennek csak örülhetünk:mert ez az úr valóban ért a horrorhoz,nem csak plasztikusan,véresen,brutálisan szeret valamit ábrázolni,a hús,vér könnyek és fájdalom mellett szeret ennél mélyebbre hatolni,akár emberi érzésekkel hatást kiváltani,mert ezeken keresztül átélhetőbb minden kín.Ettől kivétel a Piranha című mozija volt:fájó dolog,hogy azt az apró ám fontos tisztelgést,azt az okosan átgondolt "B" mozit mennyire félreértették többen(pont mert fingjuk nincs róla,a trash hogy működik)
A Maniac-mely William Lustig 1980-as mozijából készült-ereje leginkább a technikai háttérben van:majd mindent a főszereplő,a gyilkos szemszögéből látunk(hallunk),és ez egyfajta beteges intimitást varázsol a nézők elé,ahogy a brutális tettekkel szembesül a történet egyre előrehaladtával.Hatalmas ötlet volt Elijah Wood szerepeltetése,hiszen ábrándos nagy szemei és kisebb termete miatt nem rögtön egy sorozatgyilkosra gondolnánk megjelenésekor,ám Frodo ismét hozta azt az énjét,amit már a Sin City-ben is megcsodálhattunk tőle,itt persze jobban árnyalva.A Maniac végre az a horror,ami eleget tesz a műfaji követelményeknek,nem udvariaskodik,nem néz el a kamera jobbra vagy balra a gyilkosságoknál,hanem szinte intim közelségben "élvezhetjük" azokat-a POV bizony ezt az érzést fel is erősíti.
Ám mégis,amiért több ez egy sima horrornál,hogy megpróbál-ha néhol felszínesen is-de elmerülni a gyilkosa lelkivilágában:nemcsak hogy megmagyarázni tetteit a múltjával-ez persze nem új és kicsit lerágott csont-hanem hogy bemutatja egy szétesőben lévő elme végső felvillanásait,és küzdelmét valami olyasmiért,ami hirtelen fontossá válik számára.A vége persze a totális őrület,nem is akármilyen képekben,és talán fura ezt mondani,de bizony a produkció-túl véren,skalpoláson,sikolyon,szenvedésen-már-már művészi magasságokba emelkedik,afféle perverz,beteg vonalon.
Érdekesek voltak a kritikák is:sok szakmabelinek pont a túlzott durvasággal volt a gondja,egyszerűen meghökkentek rajta,mennyire tárgyiasulva,pőre közvetlenséggel tépnek le fejbőröket.A Maniac ereje azonban nemcsak emiatt érezhető,hanem az ügyes technikai húzások,Wood csak néha látható arca és hangja és a hihetetlen jól eltalált zene miatt is,amiért értőbb horrorrajongóknak beugorhat a Goblin vagy akár Carpenter neve.
Tudom,sokan nem értik,mit lehet valaki szenvedésében,megölésében gyönyörködni:a horror mint olyan létezése azonban az ember írásos művészetével majdhogynem egyidős.Ha pedig már ilyesmit nézek:akkor az szolgálja ki bevállalt kereteit.Valahogy így,pontosan ilyen profi mód.


30. Törölt felhasználó (2013-11-11 19:42.10) aaaaa
Az alárakott zenék tökéletesek, amikor meghallottam a goodbye horses-t hirtelen sokkal jobbá vált a film, de csak sajnos arra a néhány percre. Tetszettek a kivégzések, örültem a nyers brutalitásnak, és Nora Arnedezer-be egy kicsit szerelmes is lettem, de ezen kívül sok más pozitívumot nem nagyon tudok felhozni, egyszerűen közömbös, feszültségmentes volt, ami nagyon nagy mínusz, főleg, hogy ugye horrorról beszélünk. Az 1/1-es kameramozgással nem volt különösebb gondom, mégis úgy érzem nem érte el kívánt hatását, nálam legalábbis. Néhol véres, mégis lightos, próbál mondani, mégis üres. Kevés lett ez egy kicsit, így belegondolva, ha nem lett volna a francia gyönyörűség a gödröcskéivel és huncut mellbimbóival, nem tudom, letudott-e volna kötni bármilyen szinten is a film.


29. Lajos.nagy76 (2013-11-10 17:43.02) aaaaa
Nekem is tetszett a film! Már az első képkockáknál magával ragadott a hangulata. A zenéje pedig nagyon szép volt!


28. Chris92 (2013-10-10 23:54.15) aaaaa
A klasszikus horrorfilmek újrakészítésének az esetek többségében (ez alatt 95%-kot tessék érteni) nagyjából annyi haszna van mint sivatag közepén vízerőművet létesíteni. Viszont vannak azok a nagyon ritka kivételek, amik nemcsak, hogy hűek maradnak az eredetihez de saját létjogosultságukat is ki tudják harcolni az által, hogy egy sajátosan kigondolt ugyanakkor teljesen működőképes megvalósítást helyeznek előtérbe. William Lustig 1980-as Maniac című exploitation klasszikusának újragondolása is pont ilyen film.
A film története a sorozatgyilkos filmek alapvonalába helyezkedik bele: van egy gyerekkorban traumatizált, emberi kapcsolatokra képtelen, pszichopatánk, nappal éteri szépségű porcelánbabákat hegeszt, az éj leple alatt pedig nőket öl és skalpol meg. Megismerkedik egy csinos fényképészlánnyal és megpróbál szembeszállni gyilkos ösztöneivel...el lehet képzelni mennyi sikerrel. Viszont ami a lényeg ezen film kapcsán az az, hogy itt mintapéldányát láthatjuk annak, amikor a megvalósítás formája messze túlragyogja a tartalmat, sőt pont hogy az adja meg neki azt a többletet, amit sokszor az ember az ilyen filmekből hiányol.
Ugyanis a film rendezője Franck Khalfoun és az író-producer Alexandre Aja, szó szerint testközelbe visz minket a gyilkossal úgy, hogy a film eseményeit pár kivétellel szinte végig egyes szám első személyből, az ő szemén keresztül figyelhetjük. Ez a szokatlan módszer rosszul is elsülhetett volna, viszont itt a maximumot sikerült kihozni belőle. A film szépen felállítja a slasher összes kliséjét majd ezzel a módszerrel szépen fel is rúgja őket, hisz itt szinte csak felületesen láthatjuk az áldozatokat és a gyilkosságokat nem több kameraállásból kívülállóként szemlélhetjük. Hanem szemtől szemben találkozunk a halállal, látjuk az arcokon a döbbenetet, a félelmet, szinte érezzük magunkon a vér szagát mintha csak mi fognánk a kést. Ez a belsőségesség, ez a iszonytató szinte intim együttlét melynek segítségével egy megbomlott ember összes eltorzult cselekedetét, gondolatát és hallucinációját magunkénak érezünk...ez adja azt a zsigerekbe hatoló borzalmat, azt a nyugtalanságot, amit a "ez csak egy film" féle mantra se tud könnyen elaltatni. A film ráadásul technikailag is tökéletes, a POV szekvenciák szinte virtuóz kameramunkával és vágással vannak elénk tárva, a zene hátborzongató aláfestése a képeknek, a brutalitás egyszerre kendőzetlen és visszataszító de sosem öncélú, a színészi játék kapcsán pedig ki kell emelnem Elijah Wood-ot, akinek inkább a hangja adja a főszerepet, de akárhányszor bevillan az arca egy tükörben szinte könyvként olvashatunk le róla minden érzelmet: rémület, bizonytalanság, elveszettség, de legfőképpen határtalan, az emberi mivoltából teljesen kifordult őrület.
Elborult, brutális, ám valahol mégis egy eltévelyedett emberi lélek tragédiáját taglaló alkotás, ami rád telepszik, atmoszférája, hangulata és képei beleeszik magukat csontjaidba, hogy azután még jó sokáig idézd. A horrorfilm olyan zsáner amiben már szinte minden el lett használva, így jobb ha megbecsüljük az olyat, ami lehet, hogy ugyanazt mondja el, de sokkal művészibben és ambiciózusabban mint ahogy azt megszoktuk.


27. Bean (2013-08-11 11:04.10) aaaaa
Ez bizony jó film.Nagyon tetszett az alap koncepció miszerint egy az egyben a gyilkos szemszögéből nézhetjük a végig a filmet.Ez a fajta operatöri munka szerintem teljesen jól megadja az alaphangulatát a filmnek.Még azt is kimerném jelenteni, hogy E.Wood nak ez csak előny volt, mert én személy szerint nem igazán tudtam volna elképezni azt, hogy egy pszichopata gyilkos.
A történet teljesen jól elmeséli azt, hogy miért olyan a gyilkosunk amilyen.Azt gondolom pontosan ez az amiért jól tud működni a film.Tehát hangulata van, a megoldások operatöri részről szerintem csak erősíti a mozit, a zene meg azt gondolom, hogy maximálisan hozzásimul az egész filmhez.A vége sincsen eltúlozva.Nagyon féltem ettől a filmtől, de kellemes csalódás volt.Ha jók az információim akkor ez már egy remaik és a régit nem láttam így nincs összehasonlítási alapom, de ezek után nem feltétlen érzem azt, hogy a régit meg akarnám nézni.


26. Count Infernó (2013-07-24 23:39.24)   - (válasz Count Infernó 25. hozzászólására)
Ezek után tartozok annyival, hogy helyesen írjam le a nevét: Elijah Wood.
Valahogy nehezen áll kézre...


25. Count Infernó (2013-07-24 22:16.04)  
Nagyon jól sikerült és felépített pszichológiai horror. Szerintem mesteri húzás, hogy egy ilyen visszataszító és egyáltalán nem kedvelhető (Hello, Dexter) gyilkost úgy hoznak közelebb, hogy az ő szemén át látjuk az eseményeket. Ez ad a filmnek egy olyan bensőséges, majdhogynem intim szájízt, hogy akkor is bevonzza az embert, ha nem akarja. Márpedig nem akarja.
Emellett... hát, sosem gondoltam volna, hogy ilyet mondok, de le a kalappal Elija Wood játéka előtt. Ezúttal tényleg sikerült letennie valamit az asztalra.
A befejezés külön szót érdemel: ilyen jól elővezetett, átgondolt lezárást már rég nem láttam horror esetében. Szabályos pszichológiai erupció volt.
A film maga tényleg nagyon elborult, rátelepszik a nézőre, szóval 18 év felett is csak óvatosan vele!


24. ZsD (2013-07-21 10:16.16) aaaaa
Ez tényleg beteg, nem csak a cím, hanem tuti van valami gond a készítőknél is :) Bár Aja-tól nem várhatunk másféle filmet. Elijah Wood-nak sem lehet könnyű élete, mert valóban kicsit mániákusnak tűnik, ahogy meregeti a szemét. Sajna kicsit kiszámítható a film, és hiányzik belőle valamilyen komoly szálon futó macska-egér játék. De amilyen béna horrorok születnek manapság, Aja munkái mindig felüdítenek.


23. KongFan (2013-06-08 21:48.54) aaaaa
Nem akarok nagy szavakat használni, de ez az egyik legjobb film, amit idén láttam!


22. Ant Rax (2013-05-31 11:54.14)   - (válasz G-ergo 21. hozzászólására)
Undi filmekről volt szó ezért ajánlottam ezt.


21. G-ergo (2013-05-31 10:33.26) aaaaa - (válasz Ant Rax 20. hozzászólására)
nem, nem láttam, de anno purga eléggé elvette a kedvem tőle ( [link] )
pedig akkoriban megnéztem egy-pár hasonló mozgóképet, már ami a aberráltságot illeti. mint a nekromantik, philosophy of a knife, man behind the sun, begotten, guinea pig pár része, vomit gore trilógia... érdekességnek megtette, de a man behind the sun-on kívül egyik sem olyan, amire filmként lehetne tekinteni. azért köszi, hogy említetted


20. Ant Rax (2013-05-31 06:13.50)   - (válasz G-ergo 19. hozzászólására)
Most ajánlottam valakinek az oldalon a Snuff 102.Azt is láttad?


19. G-ergo (2013-05-30 22:54.05) aaaaa - (válasz Ant Rax 16. hozzászólására)
láttam a szerb filmet, igazából már többször is (megmutattam pár embernek és velük néztem). az egy aberrált állatság, de irtó profin megcsinálva. aztán, hogy horror-e vagy mifene, ott már mindegy szerintem, de annál betegebb filmet azt hiszem nem láttam.


18. Evile-Elvis- (2013-05-30 22:19.40) aaaaa - (válasz Ant Rax 17. hozzászólására)
Nem gáz...furcsállottam is.


17. Ant Rax (2013-05-30 14:54.09)   - (válasz Evile-Elvis- 14. hozzászólására)
Jason13 hozzászólására céloztam.Bocs!


16. Ant Rax (2013-05-30 14:50.25)   - (válasz G-ergo 15. hozzászólására)
Oké!
Állati gusztustalant szeretnél:
A címe Szerb film
Ha szerinted ez se horror feladom!


15. G-ergo (2013-05-30 10:58.58) aaaaa - (válasz Ant Rax 13. hozzászólására)
egyrészt köszi, hogy említetted az I saw the devilt, még eddig nem láttam, most pótoltam, az egyik kedvenc filmem (Dalkomhan insaeng) rendezője jegyzi, ráadásul annak a főszereplőjét is hozta magával. tetszett is a film, de horrornak azért nem nevezném. oké, hogy véres, meg naturalista, de attól függetlenül szerintem "csak" egy brutál thriller.


14. Evile-Elvis- (2013-05-30 10:31.23) aaaaa - (válasz Ant Rax 13. hozzászólására)
A hozzászólásomból azt vetted le, hogy nekem itt kezdődik a horror?


13. Ant Rax (2013-05-27 20:26.47)   - (válasz Evile-Elvis- 11. hozzászólására)
Egyet értek veled bár nálam a horror film nem itt kezdődik.
Nálam a nagy kedvenc a I saw the devil ajánlom mindenkinek az elmebeteggel egy lapon se lehet említeni


12. G-ergo (2013-05-27 18:43.40) aaaaa
rettenet erős hangulata van. Aja, magát nem meghazudtolva gore-al is ellátja amennyire kell, és a látvány is igen erős. Elijah Wood pedig igencsak jól teljesít, már persze, ha éppen látszik.



11. Evile-Elvis- (2013-05-27 06:15.02) aaaaa - (válasz Ant Rax 10. hozzászólására)
Klasszikus horror/thriller filmekből kölcsönözni zenéket sem túl nagy teljesítmény. Azonban ez egy jó feldolgozás lett és ha 90%-ban nem csak Elijah Wood szemszögéből látunk mindent jobb is lehetett volna.


10. Ant Rax (2013-05-20 21:39.26)   - (válasz Jason13 9. hozzászólására)
Hát Jason13 totálisan ellenkező véleményen vagyunk a filmel kapcsolatba.Ami persze nem baj!Amit te a film erőségének tartasz én pont azt a gyengeségének.
Tehát előre leszögezem ,hogy én sajna az eredeti filmet nem láttam.Olyan hosszan nem mennék bele mint te mert látszik,hogy utána néztél.Én csak a saját meglátásaimat írom le nagy horror rajongóként.
Tehát hogy egy kedves ismerősöm idézzem.Érzelmeket ilyen kamera állásból közvetíteni nem lehet.Evvel el is mondtam mindent a filmről.Mivel az operatőr végig ezt a kamera állást használja.Egy ilyen tipusú filmnek pedig pont az elkövető érzelmi állapotának a megismerése lenne az elsődleges célja.Előző hozzászólásomba is írtam igaz viccesen,de komolyan a szőke lányt leszámítva mindegyik áldozat masszív magas lány volt.Egy bűnügyi profilozó tuti nem egy 70kg "gyereket"feltételez elkövetőként.A cserkészés nevetséges azért nem ennyire "hülyék"a mai lányok internet tali aztán gyere d....ni.A rendőrség pedig bármennyire béna sokszor már a második lánynál elkapja.Szóval akárki a rendező akárki az operatőr számomra nagy csalódás.Egybe azonban egyetértünk a zene kitűnő.


1 2

Kapcsolódó fórumok

VéleményekVescod, 2021-01-01 15:3239 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk