Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Kiképzőtábor
- Film Mánia, 19:05
Halál a tengeren
- TV4, 19:05
Pénzeső
- HBO2, 19:30
Világot látok
- DUNA TV, 19:45
A kezdő
- Cool TV, 20:20

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
James LeGros (62)
Sally Hawkins (48)
Anna Chancellor (59)
Kevin McNally (68)
Arielle Dombasle (69)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Fogadóóra
Filmkereső
Fallout (sorozat) - Vélemények
Intruderek támadása - Vélemények
Kézilabda - szeretitek? Van kedvenc csapatotok?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Vér, húg, nővér aaaaa
Zomborácz Virág aaaaa

 

Fórum - Amerikai fegyver - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

3. Filmbetrachtexpertgutachter (2023-12-06 11:21.08) aaaaa
Gyenge.
Nincs mondanivaló csak a kiabálás, a sírás, meg a nyomor.


2. Törölt felhasználó (2013-09-28 20:52.46) aaaaa
Kezdem azzal, hogy a filmleírás, úgy ahogy van
hülyeség. Annyi valóban igaz, hogy a lőfegyver és annak felelőtlen használata áll a háttérben, de a többi még csak köszönőviszonyban sincs az igazsággal.

Nem tudtam eldönteni, hogy mi volt a szándék. Úgy tűnt, hogy egy félig-meddig dokumentumfilmszerűséget látok, amiből elvileg valami nagyot durranót akartak kihozni, csak éppen befulladt a gyújtózsinór, és a robbanás helyett csak a füst maradt...

Kiindulási pontnak ott volt a gyerekeit egyedül nevelő anya, akinek a nagyobbik fiából ámokfutó gyilkos válik. Hogy miért tette? Nincs rá magyarázat. Hogy honnan volt a fegyver? Nincs rá magyarázat. Nem voltak előjelek, nem volt semmi, egyszerűen csak megtörtént és kész. Ez az anya verziója, és két évvel a történtek után, a média is csak annyit tud tenni, hogy előássa az ügyet, megnehezítve ezzel a nő, a kisebbik fiú, és az iskolába, a lövöldözéshez elsőként kiszállt rendőr életét.

Aztán ott van az iskolaigazgató (Forest Whitaker - aki egyúttal a film producere is), aki megszállottan próbálja meg fegyvermentesíteni az iskoláját és napi harcot vív a "kilátástalanság" gyermekeivel, miközben a saját családját elhanyagolja. Hogy miért? Mert kihívásnak tartja a feladatot. Csak már végtelenül unja az egész szélmalomharcot, amiért cserébe nem várna mást, csak egyetlenegy köszönöm-öt. Megkapja? Ki van vele segítve?

A harmadik "pont" az a tehetséges néger srác, aki egy érzelmi sivárság közepén lakik a jó ég tudja hány kistestvérével, meg talán az anyjával együtt, akiknek úgy tűnik, hogy az összes életfunkciójuk a tévé bámulásában merül ki. A srác a suli mellett éjszakai műszakban egy benzinkúton dolgozik, ahol megtörténik ez-az. És hát a környék, ahol lakik, se biztonságos. Vajon, ilyen esetben valóban szükséges a fegyver?

A negyedik pont a rendőr, akit tehetetlenséggel vádolnak meg. Megmenthette volna akkor és ott a gyerekeket? A végén persze még ő is jóvátehet valamit..

Az ötödik pont az ámokfutó fiú öccse, akit eltanácsolnak a fizetős gimiből, mert a média megint piszkálja az esetet. Így kénytelen visszamenni abba a suliba, ahol a bátyja lemészárolt néhány ártatlan gyereket. Szerencséjére azonban megismerkedik egy lánnyal, de az idill nem hosszú életű.
Vajon mi lesz a sráccal a későbbiekben? Vajon hány áldozat lesz még?

A hatodik és egyben legérthetetlenebb pont az öreg fegyverkereskedőé (Donald Sutherland). Ő csak árulja a fegyvereket, már évtizedek óta övé a bolt. Az unokája, aki az egyetemet kezdi a városban, besegít neki, és csak a barátnőjével történtek miatt kezd el némi érdeklődést mutatni a fegyverek iránt. Hasznára válik-e?

Egy rakás körbejáratlan, kibontatlanul hagyott kérdés. Semleges érzelmek és néha vontatottan unalmassá váló történetvezetés. Mint amikor az ember elé löknek egy százharmincadik résznél tartó valóságshow-t, és segítségnek csak annyi van, amennyit a tévéújság összefoglaló rovatában olvashat az ember. Aztán eldöntheti, hogy végigszenvedi-e a műsort, vagy sem. De ha normálisan gondolkodik, nem fogja, vagy ha mégis, akkor nem fog tudni azonosulni a szereplőkkel.
Pedig kár érte, mert a téma alapján sokkal, de sokkal többet is ki lehetett volna hozni belőle.
(És engedtessék meg egy gonosznak tűnő megjegyzés: nekem az volt a meglátásom, hogy Forest Whitaker valami szédületesre készült ezzel az egésszel. Nagy mondanivaló, fergeteges alakítás - talán ez járhatott a fejében, amikor magára osztotta az iskolaigazgató szerepét. Csak valahogy nem jött be a számítása...)
Ráadásul én még társadalomkritikát sem tudtam felfedezni a filmben, mert ahhoz nagyon sok mindent elhallgattak, vagy éppen hogy csak megpendítettek.

Nekem kevésnek tűnt, bár lehet, hogy a hiba, mint a legtöbb esetben, a vevő készülékében van...
Ennek meg úgy lehet utánajárni, ha valaki rászánja magát a film megnézésére. (Nem mondom, hogy jó szórakozást hozzá....)


1. Testaccio (2010-05-27 19:31.06)  
Kritika a szegelive.hu -ról:

Ez a film igen érdekes volt, egyrész nézni, másrész utólag olvasni róla. Független alkotás nagy színészekkel, ami provokatív témája ellenére különösebb felhajtás nélkül tűnt el a színről tíz héttel bemutatása után - mindössze hat moziban került vetítésre egész Amerikában, plusz fesztiválokon fordult elő.
A történet néhány ember sorsát követi, akikben csak annyi közös van, hogy életüket tönkretették vagy megváltoztatták a fegyverek, illetve a társadalom ami engedélyezi viselésüket. A karakterek között van iskolai ámokfutó családja, fegyverbolt tulaj, iskolaigazgató, diák, rendőr. Különböző környezetekben küzdenek hasonló problémákkal.

Az American Gun alkotói két forrásból merítetettek, az egyik egy interjú volt a Columbine-i lövöldözők szüleivel, a másik pedig egy barát, aki chicagoi gyerekekről mesélt, akik nem azért hordanak fegyvert, mert antiszociálisak, hanem mert annyira veszélyes környéken élnek. A film nem hatásvadász, nem szájbarágós, ereje leginkább a színészekben van. Társadalomkritikája nagyon jól eltalált és egyértelmű, viszont a cselekmény anti-katarzisra van ítélve, nem lehet jól lezárni és nem is sikerül. Elkerülhetetlen unalommal kecsegtető szerkezete ellenére meg tud fogni - néha nehéz megemészteni az egyes jelentek létjogosultságát - de a befejezés mindeképpen csalódás egy kicsit és ez rontja az összképet. Donald Sutherland, Marcia Gay Harden, Forest Whitaker, ők az ismertebb arcok a vásznon, tőlük elvárható teljesítményt is nyújtanak.

Fura volt utólag böngészni a netet az American Gunról. Magyar lévén ez a fegyverviselés dolog nálunk nem annyira aktuális, nem is nagyon láttam még pisztolyt közelről, nemhogy kézben fogtam volna egyet. Az amerikai közönség nem nagyon kajálta a filmet, talán mert ez náluk csontig rágott téma. A kritikák többsége, amiket olvastam, a fegyverekre hegyezi ki a dolgot, nekem viszont inkább csak kiindulópontnak tűnt egy kiadós táradalombírálathoz. Elidegenedés, bűnbakkeresés, lehetetlen, folytogató élethelyzetek, ez mind magától értetődőnek tűnt fegyveres erőszakhoz kapcsolódó tragédiák nélkül is. Klisének tűnik, de találó a cím nagyon, ez amerikai probléma, amerikai állapot.

Nem egy mestermű, vagy nagyon mély nyomot hagyó film ez, de szokatlan szemszögből vizsgál ismert problémákat. Szockritikának perfekt, és még nézhető is.



Kapcsolódó fórumok

VéleményekFilmbetrachtexpe.., 2023-12-06 11:213 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk