Idősebbek is elkezdhetik online és ingyenes rejtvényfejtő játékunkat
Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Eladó a szerelem
- Filmbox Premium, 02:45
Stone
- Film+, 03:05
Nyomodban a halál
- Mozi+, 03:25
Fedőneve: Donnie Brasco
- Film Mánia, 03:30
Párcserés játszma
- HBO3, 04:05

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Máté Gábor (69)
Michelle Pfeiffer (66)
Uma Thurman (54)
Nora Dunn (72)
Jürgen Vogel (56)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Emily és a bűn világa - Vélemények
A hülye - Vélemények
Egyedülálló nő megosztaná - Vélemények
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Made in Italy aaaaa
Aubrey Plaza aaaaa

 

Fórum - Az óra körbejár - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

14. Nyomozo1 (2022-09-11 23:15.40) aaaaa
Most néztem meg !! Nagyon jó volt ez a fekete - fehér régi film !!Egy háborús bűnös felkutatása Amerikában !! Aki tudja nézze meg !!


13. Huistlik (2017-12-28 11:01.38) aaaaa
Columbo az egyik epizódban visszautal Edward G. Robibinson-ra. Lehet hogy Columbo nem lett volna az ami, ha nincs ez a film? Ballon kabát, Nyomozó, szivarcsonk (törött pipa), még az arc vonások is. Szerintem ez nem véletlen.


parfumeshop.hu banner

12. Arturo professzor (2016-07-15 15:22.51) aaaaa
Magyar tv-premier:1965.10.03.
A 90-es években újra szinkronizálta a Pannónia,de a DVD-re sajnos a Laborfilmes 3-maskát tették rá,a főszereplő hangja ott Papp János volt,a kettesben Rajhona Ádám.
Persze sok helyütt a harmadik jobb is volt,de Rajhona helyett Pappot hallgatni,nagyon kellemetlen élmény volt.


11. Vbacs (2012-10-24 14:43.33) aaaaa - (válasz VAL P 10. hozzászólására)
Na jó, akkor megbeszéltük :DDD

Biztos mindketten ugyanarról beszéltünk, csak még a magaméba is belezavarodtam:))


10. VAL P (2012-10-24 14:39.08) aaaaa - (válasz Vbacs 9. hozzászólására)
Kedves Vbacs!
Én is azt mondom, hogy a tanár gondolatmenete szerint Marx németségének tagadása logikusabb, mint annak elfogadása. De a már eleve meglévő gyanút Robinsonban - ami a vacsora közben szépen füstté vált - ez a kijelentés (annak hangsúlya) nem ráébresztette az igazságra, de mindenképp elgondolkodtatta, újra szította gyanúja parazsát.
(Szerintem ezért is az álomból való felriadás: érvek egymás mellé sorakoztatásával nehéz lenne megokolni, ahogy Te is bele tudsz kötni =) (joggal), az intuíció számára azonban épp elég kapaszkodót ad a kiemelt mondat.)


9. Vbacs (2012-10-24 14:12.14) aaaaa - (válasz VAL P 8. hozzászólására)
Szia, VAL P! :)))

Ezeket már terveztem megnézni, de még nem jutottam el odáig.
Ebben a filmben Welles történelemtanár, nem?
Akkor akár ki is emelheti Marx zsidó származását, hát hol baj ez. A mi tanárunk is így mondta el, mert ebből egyébként nagyon jól lehet következtethetni az ideológiájának és a "Marx-ellenes" ideológiának miértjére, csak mivel amcsi üldözte őket, erre biztos nem gondolt....

Tehát egy történelem tanár szájából nem bűn, ha valaki így magyarázza, jobban át is lehet látni, mint ha csak annyit mondott volna, hogy német. Ez esetben fel is merül a kérdés, hogy akkor miért is menekül ki egy német és miért kaptak volna rá az oroszok a tanaira.
Én is így fogalmaztam volna Welles helyébe.

Jó, igen, nem hangzik túl szépen és liberálisan, főleg ha hangsúllyal nyomatékosítja is, maximum ebből sejthetett volna valamit a detektív, de a mondandóból nem hiszem.


8. VAL P (2012-10-24 12:35.43) aaaaa - (válasz Vbacs 7. hozzászólására)
Szia, Vbacs!

Csak egy rövid válasz: Marx csak sejtés Robinsonnál, nem döntő érv arra, hogy megtalálta Kindlert. Ugye, eleve Wellesre gyanakodott, s az a mesteri altatás (Karthago-hasonlat), amivel elterelte magáról a gyanút, nem passzolt teljesen detektívünk fejében össze a 'Tőke' szerzőjének eredetéről elhangzottakkal. Dacára annak, ahogy írod is, tudható, hogy tényleg az volt, inkább csak arra akar reflektálni, hogy ilyen elutasító, megkülönböztető jelleggel a nácikon kívül más nem szeparálta külön őket. (Ráadásul valóban az eszmefuttatás logikájába is beleillik, miért nem illik bele Marx, viszont kellett a drámaisághoz egy banánhéj, amin Kindler elcsúszik - hát ezt találták. Összességében szerintem ügyes építmény.)
Ezek után bátran ajánlom 'A harmadik ember'-t; 'A gonosz érintésé'-t és az 'Othelló'-t is (még ha az elsőt nem is ő rendezte), ezek egyikében sem igazán fatál a femme... Nem úgy, mint a talán leglegebb munkájában az akkori neje!


7. Vbacs (2012-10-23 19:09.50) aaaaa
Nem vagyok oda a film noir-okért, sőt, nekem a nagyja olyan kiszámítható.
Szerencsére Welles mester nem követi a jól begyakorolt sémákat. Itt mindenki tudott mindent, itt nincs femme fatale, ami itt van, az az ész és a szív játéka nem kevés feszültséggel és izgalommal fűszerezve.
Adott egy bujkáló náci, aki nagyon súlyos bűnöket követett el "előző életében" és most újra szeretné kezdeni Amerikában. Ezt a feladatát fogja megnehezíteni a később felbukkanó volt beosztottja és az őt követő nyomozó. De a tragédiát mégis a feleség szemével látjuk, itt lép be a szív és az ész játéka, a szív a szeretett férfi ártatlanságát bizonygatja, az ész a náci bűnösségét, nem mondom el, hogy a végén melyik nyer.
Maga az alapkoncepció zseniális. Nagyon drukkoltam annak, hogy ez a jó kis tempó és színészi játék megmaradjon a filmben, de a végén még jobbat kaptam, mint vártam. Nagyon tetszettek a párbeszédek és mindent nagyon jól meg is csináltak az utolsó 10 percben. Igazi korona volt a mű tetején.

Ami még dicséretes, bár itt voltak "most...miért?" szövegek, az a forgatókönyv. itt konkrétan arra a Marx-osra gondoltam (mármint a most....miért?-nél)....mert az egyszerűen hülyeség, bár lehet, hogy akkor még nem: Miért csak egy náci mondhatja azt, hogy Marx zsidó volt és nem német. Hiszen én is ezt mondom, sőt, ez így is helyes, hiába tűnik rasszista kijelentésnek, de ettől még nem vagyok náci.
Szóval csak ezen akadtam fent.

De még a mellékszereplők sem voltak rosszak, sőt, az a nyomozó kifejezetten remek munkát végzett. Orson Welles érdekes és néhol gonosz arca ellenére tényleg kicsalja belőlünk a drukkot és szimpátiát, én is inkább felé hajlottam. Biztos a zsenialitása része. Örülök, hogy ezt láttam tőle először, így legalább egy nagy pozitívumként marad meg bennem ez a férfi.


6. VAL P (2012-06-04 09:10.52) aaaaa
Ami számomra különlegessé teszi ezt a filmet, az az, hogy Welles kikényszeríti a nézőből a szimpátiát maga iránt, hogy gyakorlatilag mi is a nej szemével lássuk, s a durva árulás után nyilván el is forduljunk tőle. Franz Kindler ugyanakkor - a mások leleplezésétől való félelmei ellenére - önmagában hordozza tragédiáját, legyen szó hobbiról vagy világnézetről, Marxról vagy pallost szorongató kőangyalról.
Ha a történet nincs is megpakolva csavarokkal, azért számos parádés jelenet színesíti (pl. a nyomozó első látogatása a családnál - az asztal melletti beszélgetés), de a vegyesbolt vezetője is tüneményes figura. Nagyszerű a tempó is, nincs szusszanásnyi üresjárat. Rendezőnktől, persze, ez alap.
A DVD-kiadás szinkronja elmegy (annak, aki nem ismeri a régebbi változatot), bár így lemaradunk pár K.O.-értékű beszólásról! (Gondolok elsősorban a már említett vacsorajelenetre és a záró dialógus goethei röptére!)


5. Chris92 (2012-05-27 17:30.28) aaaaa
Sötét hangulatú, műfajához képest szokatlan helyen (egy csendes kisvárosban) játszódó film noir. Becsületes rendezés, jól kivitelezett de sematikus történet, erős színészi játék (főleg Welles és Robinson teszik oda magukat) és emlékezetes finálé. Dióhéjban ennyi a film, kellemes alkotás.


4. Orgona (2011-10-07 18:16.25) aaaaa - (válasz Orgona 2. hozzászólására)
Forradalmi Ezrednél. Bocs.


3. Emmerich (2011-10-07 18:14.54) aaaaa
örülök,hogy megjelent dvd-n,az idő nem kezdte ki orson welles nagyszerű filmjét.emmerich



2. Orgona (2011-10-07 12:35.25) aaaaa
Anno 1977-ben vagy 1978-ban láttam, Kalocsán voltam katona a Forradali Ezrednél , előfelvételis közgazdász hallgatóként.
34 év távlatából nem érzem rajta a sablonosságot vagy a sematizmust.
Ajánlom minden generációnak. Szerencsére van DVD kiadása, és ez jelzi a mű értékét.


1. Inconnue (2008-11-02 10:23.32) aaaaa
Nem hiszem el, hogy Orson Welles-mű vélemény nélkül tengődhet :-( Ez a film nem egy csoda, nem is zseniális, és még csak nem is kiváló. Viszont sablonossága és sematizmusa árnyékában nagyon is ott burjánzik a welles-i toposz: az ember sárkányfog-vetemény. (Lásd még pl. Biblia vagy Vörösmarty.)



Kapcsolódó fórumok

VéleményekNyomozo1, 2022-09-11 23:1514 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Az óra körbejár adatlap
Eredeti cím: The Stranger
Évszám: 1946
Rendezte: Orson Welles
Szereplők: Orson Welles, Loretta Young, Edward G. Robinson, Richard Long, Martha Wentworth...

További információk

Szereplők fórumai
- Loretta Young - Vélemények
- Orson Welles - Vélemények
- Orson Welles - Kérdések


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk