Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Lovagregény
- Film Café, 07:50
A fantasztikus róka úr
- Film+, 08:55
Több mint hercegnő
- Izaura TV, 09:10
Barbie és a sellőkaland 2.
- Minimax, 09:20
Hogyan írjunk szerelmet
- Filmbox Premium, 09:20

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Penélope Cruz (50)
Ann-Margret (83)
Paul Guilfoyle (75)
Jessica Alba (43)
Elisabeth Röhm (51)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!
Eltörölni Frankot - Vélemények
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
A részleg - Vélemények
Fogadóóra

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Madame Web aaaaa
Gal Gadot aaaaa

 

Fórum - Michael Collins - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

22. Gabroca (2019-10-15 12:57.59) aaaaa
Szép és jó film (csak azért négyes, mert nagyon nem bírom a szerencsétlen J. Robertset) de a sztori és ami mögötte áll nagyon érdekes és érdekes elgondolkozni a terrorszervezeteknek tituált csoportok valós céljairól, mi áll mögötte és miért küzdenek évtizedek-századok óta...
Ne felejtsük el, mi is harcoltunk a Habsburgok és törökök ellen és ezért érthető az írek, baszkok küzdelme az elnyomó államok ellen.


21. Vbacs (2014-02-13 22:53.47) aaaaa
Hmm, írek, írek.
Michael Collins történetét eddig csak nagy vonalakban ismertem. Egy igazi szabadságharcos a nehéz időkben. Mint nálunk Petőfi vagy Nagy Imre. Örülök, hogy az amúgy "szép" filmekért felelős Neil Jordan magára vállalta azt a nehéz feladatot, hogy igyekszik pártatlanul és hűen visszaadni ennek az embernek a személyét. A hűségben nem vagyok biztos, de az 100%, hogy a feltétel első fele szinte minden téren megbukik. Pártatlan, a fenét. Én, mint történész-tanonc, erre már érzékeny vagyok, de mégis! Pont ez tetszett benne legjobban.
Elég bátor film a Michael Collins, hogy így le meri rántani a leplet a 20. század első felének Brit szigeteiről. Az angolok mocskos elnyomók voltak, akik érdekeik megvédése érdekében nem rettentek vissza az ártatlanok vérének kiontásától sem. Azért is örülök ennek, mert végre az angolok igazi arcát is megismerhetjük. Itt az ideje, hogy ne csak ők panaszkodjanak, hanem ők legyenek a panasz tárgya.
Írország története hasonlít a miénkhez, és még ma is mutat közös vonásokat. Ezért is állnak közel hozzánk a történelmi filmjeik. És így a Michael Collins is.

De nem csak a hasonlóságok szögeztek engem oda a képernyő elé. Jordan egy kivételes (de még a kivételesnek is van néhány kivétele) szereplőgárdát verbuvált össze. Liam Neeson címszerepe telitalálat. Igaz észak-ír úriember, no de hát ez legyen az ő baja. Aidan Quinn, Alan Rickman, Ian Hart és végül Stephen Rea teljesítménye is kiérdemel egy-egy bravót. Természetesen, mint mindig...Julia Roberts megint problematikus. Nem csak azért, mert amcsi és ezúton MINEK? Hanem azért is MINEK?, mert ez a szerelmi szál, amit beleerőltettek, minden volt, csak hasznos nem. Semmit sem tett hozzá az élményhez, csak az időt húzta. De ez volt az egyetlen problémám.
A forgatókönyv jól összeszedett, a cselekmény mozgalmas, nem tipikus politikai film, ahol örülsz, ha 30 perc után még ébren vagy. Ehhez tenném hozzá, hogy a sokkoló jelenetek szép számú jelenléte tette ezt a filmet igazán erőssé és mozgalmassá. Örülök, hogy ennyit bevállaltak az alkotók.
Filmzene? Most passzolom a témát, Goldenthal mester volt már jobb is ennél.

Nagyszerű film volt. Különösen tetszett, hogy egyszerre két fontos problémát is megjelenített a film abból a korszakból, nevezetesen az ír-brit, majd az ír-észak ír problémát. Nagyon jó téma és a mai napig izgalmas :) Történelmi hűség? Tudja a fene.



20. Arpimokus (2013-06-10 22:19.00) aaaaa
Végre sikerűült megnéznem. Jobbra számítottam.


19. SzaboKri81 (2013-01-12 05:11.42) aaaaa
Mindig is szerettem az ehhez hasonló történelmi filmeket. Bár nem mindegyiknél mutatják be hűen az adott személy életét és tetteit de attól még sok mindent megtudhatunk az illetőről, a korról melyben élt és sok más fontos dolgot. Nos ennél a filmnél én is úgy olvastam, hogy teljesen korrekt volt az ábrázolása Michael Collinsnak, tehát itt még ebbe sem lehet belekötni. Ilyen szempontból teljesen jogos az öt csillag a filmre. A színészi gárda annyira profi, hogy egy apró hibát nem tudok bennük felfedezni. A rendezés remek, a jelmez korahű, az operatőri munka mesteri és a zene is kiválló. Én csakis ilyen jelzőket tudok használni ennél a filmnél. Mindenkinek ajánlom, még akiket az ír szabadságharc nem is hoz annyira lázba, mint a magyar történelem, azoknak is. Szerintem nem fognak benne csalódni.


18. Brundle (2012-03-21 14:39.45)  
Valóban jó film én máma néztem vissza miután fel vettem a filmmúzeumról, és csak dícsérni tudom személy szerint bár ahogy olvastam az imént itt is eléggé bele piszkáltak a valós tényekbecsak egy két egyszerű példa: pl a levéltáros rendőr ned broy aki ugye a film szerint meg halt mitán el fogták és meg kínozták, ez sajnos nem igaz ez csak neil jordan fantáziája volt mert ő még jó sok évet élt meg, egész pontosan 1972-ben halt meg olyan 85 éves korában és eléggé jó kis karriert csinált a sport világban ha jól olvasom a wikipédiás anyag fordítását. Másik meg harry boland halála mert erről azt írják hogy a skerries grand hotelnél lövést kapott a dublini csatában és a st. vincent kórházban halt meg 1922 augusztus 2.-án, meg hogy egy emléktábla őrzi az ő halálának az emlékét, az azóta le bontott hotel épületnél. De kicsit másra is ki térve alapjában véve kicsit sem rossz film bár bukott mikor a moziban volt mert 14 milliós veszteséggel zárt, de ennek ellenére díj jelöléseket kapott igaz díjat nem nyert de a jelölés is haladás elég nagy. Meg szereplő gárda is be jött liam neeson és alan rickman valóban jó választás volt de julia roberts mint michael collins menyasszonya is ideális választás volt, szerintem, de aidan quinn és stephen rea is jól alakítottak. Meg az ahogy be mutatta a film a forrongó írországot, hát az valóban erős volt pláne a vérontás a meccsen az durva volt, valahol úgy érzem hogy írország mindig is olyan gyarmat volt a brit birodalomban, mint egy mostoha gyerek aki dacol a szüleivel nem burkoltan ha nem nyiltan ami nem csoda mivel el voltak nyomva akár a skótok vagy más olyan nemzet akik alájuk tartozott, pl india akik még ha gandhi passzív ellenállásával is de ki jutotak a brit uralom alól igaz aztán ott a vallási konkfliktusok végett minden a feje tetejére állt és az ország eléggé ketté szakadt de az már egy másik korszak egy más helyzet. Szóval öszességében jó lett a film még a szinkronja is tetszett, egyátalán nem éreztem bajosnak semi féle szinten, úgy hogy csak ajánlani tudom még a kisebb nagyobb fikciók, ellenére is amit bele csempésztek.


17. Godric's Hollow Man (2011-06-01 17:05.09) aaaaa
Összességében elmondható, hogy a remek szereplőgárda (Liam Neeson, Julia Roberts, Alan Rickman) emeli magasba a filmet.

Remek csatajelenetek, korrekt harcok aki emiatt izgulna. A történelmi tabló szeletét remekül átéljük hiteles korrajzot festve. Mindenkinek ajánlom aki szeretne egy jó délutánt vagy estét magának.


16. Trashfan (2009-04-15 11:03.45) aaaaa
Az angol imperializmus semmivel sem volt magasztosabb vagy humánusabb, mint az angolok által szidott és gyűlölt német imperializmus, és az angol imperializmus kitermelte a maga embertelenségét. Elég csak az első koncentrációs táborokra gondolni, ami az angol imperializmus műve volt.
Természetesen Írországban nem volt ilyen tábor, de ahogy annak idején az angolok az elnyomott ír kisebbséggel bánt, azt sem nevezhetjük éppen barátságosnak vagy emberségesnek.
Hogy miért ez a mini történelem lecke? Mert a film nagyon jól bemutatja, hogy hogyan is bánt az angol elnyomás az írekkel, mennyire semmibe vette őket, mennyire megvetette és lenézte. Mennyire saját maga tehet arról, hogy mind a mai napig nincsen nyugalom a térségben.

Nagyszerű és hiteles film Michael Collins, az írek nemzeti hősének érdekes, tanulságos és viharos életéről és koráról. A film teljes élvezetéhez nem árt némi történelmi ismeret az ír függetlenségi harcról, mert nem mindent magyaráz meg, hogy mi miért történik. Aki nem ismeri a korszak történelmét, az lehet, hogy csak pislogni fog, hogy a film elején mi is történik például.

Michael Collins volt az, aki feltalálta a városi gerillaharcot, amivel végül-nézőpont kérdése, hogy igen vagy nem-térdre kényszerítette az Brit birodalmat, és tárgyalóasztalhoz késztette őket, hogy aztán az elfogadott szerződés miatt, amit Collins kiharcolt, saját egykori harcostársai szemében váljék árulóvá.

Liam Neeson nagyon jó választás volt a címszerepre. Nagyon jól, és szerintem hitelesen hozza Collins-t. Itt tenném hozzá, hogy ez az a film, amit szintén eredeti hanggal érdemes megnézni, mert sokkal szenvedélyesebbek, mint amit a magyar szinkron visszaad.
Alan Rickman sem tud hibázni, nem mintha jellemző lenne rá. Az ő alakítása volt egyébként szerintem a legjobb az egész filmben.

A fényképezés ismét csodálatos. A harci jelenetek is nagyon jól meg vannak komponálva, és szerencsére a film nem megy el egy olyan irányba, ahol nem mutatják a brutalitást. Szerencsére-és ahogy a film hitelessége megkövetelte-mindkét fél brutalitását bemutatják.

Nagyszerű film. Hogy mégis miért adok rá 4 csillagot? Mert ott van a Felkavar a szél, ami az ír függetlenségi háború témájában jobban tetszett. Ajánlanám is azt a filmet mindazoknak, akiknek ez tetszett, mert a két film alkot egy kerek egészet a korról és az írek harcáról, csak az egyik a vezetők szemszögéből mutatja az eseményeket, a másik pedig az egyszerű harcosok szeméből.


15. Shikaka (2009-04-05 17:11.06) aaaaa
Tegnap volt az M1-en, hát nem bántam meg hogy végignéztem (1.40ig tartott kb.)!


Nagyon jól visszaadja kor hangulatát meg a gerillaháború kitörésének okait.

Liam Neeson telitalálat Collins szerepére, és Julia Roberts is jó Kitty Kiernan volt (rágoogliztam, még hasonlítanak is az eredetikre)

Megdöbbentő jelenetek sorakoznak a filmben, nagyon jól adták vissza a véres vasárnap brutalitását (az angol ügynökök kivégzése, illetve az angolok tömegbe lövöldözése a Cork Park-ban a rugby meccsen).

Ami igazából megfogott a filmben az a főszerep. Igazán ritka hogy egy tulajdonképpeni nemzeti hőst sikerül hitelesen megmutatni, nem takargatják a gyengéit, ettől hitelesebb, és nincs a végén mesterséges katarzis.


Ami fura, az De Valera ábrázolása a filmben, itt a Rickman által játszott figura szerintem túlságosan átcsúszott negatívba.
(a film azt sugallja, hogy azért nem ő ment tárgyalni, mert előre tudta az eredményt. Ez mondjuk feltételezés, de elmegy)



Összességében egy nagyon kellemes történelmi tabló, szép képekkel és jófajta zenével. Az igazi nagy lökést a szereplőgárda adja.




(egy ír munkatársamat meg is kérdeztem, mert nekem nem volt egyértelmű a halála. Az ír történészek azt látják a legvalószínűbbnek hogy a Cork-i szerződésellenes IRA néhány tagja önszorgalomból lőtte le. Nem parancsra.)


14. Lasimoci (2009-04-05 01:58.00) aaaaa
Hú, ez nagyon autentikus, remek korrajz. Nem vártam ettől a filmtől, hogy ilyen jó lesz. Ha békét akarsz, harcolj érte! Neeson remek választás volt, de a szereposztás amúgy is brilliáns. Nagyon jó a színészi játék, a rendezés értő, a hosszú játéidő ellenére végig feszes a film, nem unatkoztam rajta cseppet sem. A zene is jó a maga kelta motívumaival.
Háborúzz a békéért!


13. Bibi999 (2009-04-05 01:47.48) aaaaa
Nagyon tetszett a film, nagyon jól bemutatja az ír történelem legfontosabb eseményeit... Meg van ebben a filmben minden ami egy jó mozihoz kell. Liam Neeson hihetetlenül jól játszott, Alan Rickman régóta nem tud nekem csalódást okozni és Julia Roberts is nagyon tetszett. Viszont nagyon zavaró volt számomra, hogy Liam Neeson magyar hangja az volt, aki Alan Rickman szinkronja volt az Igazából szerelemben, így akárhányszor beszélt Liam mindig Alan jutott eszembe, erre azért figyelhettek volna. Kár, hogy nem feliratosan láttam a filmet, úgy semmi sem vonta volna el a figyelmemet és rendesen tudtam volna élvezni a filmet...


12. Orfeusz (2009-04-04 20:31.40) aaaaa
akkor jó ...


11. Cziki (2009-04-04 20:29.06)   - (válasz Orfeusz 10. hozzászólására)
ismerős...


10. Orfeusz (2009-04-04 20:23.14) aaaaa
arcomon mosoly .. :))) (szintén bólogat)


9. Cziki (2009-04-04 20:22.28)   - (válasz Orfeusz 8. hozzászólására)
Bólogatok, de nem szeretnék offolni!


8. Orfeusz (2009-04-04 20:20.12) aaaaa
:)))igen .. és vágyom is vissza .. rendületlenül ..


7. Cziki (2009-04-04 20:19.18)   - (válasz Orfeusz 6. hozzászólására)
Aki a környéket bejárta, annak ismerős a táj!


6. Orfeusz (2009-04-04 20:17.00) aaaaa - (válasz Riti 5. hozzászólására)
A film kíván némi történelmi ismereteket .. jelesül Írország krónikájából .. aki ebben nem annyira járatos, azért találja egy kissé bonyolultnak és kuszának .. Viszont nagyon érdekfeszítő, hiteles, hűen adja vissza az eseményeket ..


5. Riti (2008-09-14 13:21.33)  
Sajnos nem bírtam végignézni, pedig annyira vártam már, hogy láthassam. Lehet, hogy én voltam hozzá túlságosan fáradt, de annyira bonyolult és szövevényes volt az egész cselekmény, hogy nem bírtam követni. Lehet, hogy ha legközelebb kipihenten tudok leülni megnézni, úgy, hogy egyszer már láttam a felét, jobb lesz. Reméljük. Ezért inkább nem is pontozom, mert nem láttam az egészet.
Ja, és Alan Rickman magyar hangja rettentő idegesítő volt... :(


4. Somlóvári (2008-09-14 10:21.18)  
Végre láttam egy jó filmet a Tv-ben.Jók a színészek, végig izgalmas a film (még annak is, aki ismeri az írek történelmét) Ez elött láttam a Felkavar a szél c. filmet s, és szerintem érdemes mid a kettő filmet megnézni. Kár, hogy a mozik szinte csak amerikai filmeket játszanak, pedig sok nemzetnek vannak jó filmjei, amiket kevesen láttnak, ellenben egy amerikai giccses filmet látnak 1000000-an...


3. U2zs (2008-09-13 23:29.48)  
Hu basszameg:P most maradtam le róla 20perce lett vége az m2-n:P:D



2. Zoli27 (2008-09-13 21:56.33)  
Szerintem is mestermunka ez a film.Liam Neeson nagyot alakít benne!


1. Az utolso szamuráj (2007-11-11 12:58.20) aaaaa
Neil Jordan a történészek álltal is rábolintott mesterműve az ir szabadságmozgalom egyik legendás alakjáról,az Ir Önkéntesek megalapitójáról,Michael Collinsról.Ki más játszhatta volna el a főszerepet,mint Liam Neeson,akiben megvan az a belső tűz és férfias bölcsesség,mi e karrizmatikus alak megformálásához kell,és a mellékszerepekben se akárkik brilliroznak.Jordan értő keze alól nem egy unalmas biocip kerül ki,hanem egy nagyivű történelmi tabló,mely látványos és véres képekben tobzódik,és ügyessen kerüli a klisséket,tudva,minél hétköznapi a főszereplő,annál könyebb felé rokonszenvet érezni,az ő Michael Collinsa nem hiba nélküli személyiség.Barátság,szerelem,háború,árulás,vér:minden megvan benne,amiért sokan ezt a műfajt szeretik,és lám,mennyire érdektelen iránta a forum....



Kapcsolódó fórumok

VéleményekGabroca, 2019-10-15 12:5722 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk