Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
A Profi *A klasszikus film* *Dupla borítós kiadás és booklet* (Blu-ray)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Börni, az eszelős temetős
- Filmbox Plus, 07:40
Lovagregény
- Film Café, 07:50
Exodus: Istenek és királyok
- AMC, 07:50
Más, mint a többiek
- Cinemax, 08:00
A fantasztikus róka úr
- Film+, 08:55

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Penélope Cruz (50)
Ann-Margret (83)
Paul Guilfoyle (75)
Jessica Alba (43)
Elisabeth Röhm (51)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!
Eltörölni Frankot - Vélemények
Mai menü avagy ma milyen filmet néztél meg
A részleg - Vélemények
Fogadóóra

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Madame Web aaaaa
Gal Gadot aaaaa

 

Álomkófic adatlapja

Osztályzott filmek
Összesen 9 filmet osztályzott.
Osztályzatok eloszlása: 4 aaaaa, 5 aaaaa, 0 aaaaa, 0 aaaaa, 0 aaaaa
Utoljára osztályzott 15 film:
A fösvény aaaaaNem félek aaaaaA játékszer aaaaa
Az ügyefogyott aaaaaA calabriai fiú aaaaaVizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében aaaaa
Katharina Blum elveszett tisztessége aaaaaÓlomidő aaaaaÉjféli cowboy aaaaa

Az összes osztályzott film

Osztályzott színészek
Összesen 2 színészt osztályzott.
Osztályzatok eloszlása: 1 aaaaa, 1 aaaaa, 0 aaaaa, 0 aaaaa, 0 aaaaa
Utoljára osztályzott 15 színész:
Margarethe von Trotta aaaaaJacques Villeret aaaaa

Az összes osztályzott színész
Beállított színészfigyelők száma: 4.

Fórumhozzászólások
Hozzászólások száma: 1.
Utolsó hozzászólások:

Régebbi filmet keresek! Segítsetek (2011-12-20 21:21.59)
Kedves Kollégák!

Keresek két filmet, melyeket a nyolcvanas évek végén láttam az MTV 1-en. Természetesen a címet nem tudom csak a történeteket Az egyik egy francia (és talán ez bennük a legcsodálatosabb, hogy sem vígjáték, sem szatíra, hanem valahol a kettő között, s valódi tartalommal), a másik, egy spanyol film.
A francia azzal kezdődött, hogy egy kis poros falucskában meghalt a leggazdagabb szőlőbirtokos, akinek nem volt örököse, és már a ravatalánál súgdolóztak, kombináltak a parasztok, hogy vajon kire hagyja majd a birtokot?
Azonban hamar csalódniuk kellett, mert a végrendeletben az állt, hogy pontosan egy év múlva lehet felbontani azt.
Elindult a nagy tanakodás, agyalás, hogy: Most, akkor mi legyen? A szőlő addig se mehet tönkre! Nagy nehezen megegyeztek, hogy sorsolásos alapon, minden héten másik paraszt gondozza a kertet. Közben elindult a suttogás, kialakultak a „tuti infók”, tippek, hogy ez, meg amaz lesz a kedvezményezett. Ekkor aztán, mindenki a leendő örökösnek vélt parasztnál kedveskedett. Gondozgatták (nagy viták, veszekedések közepette) egy darabig, amíg nem kellett másodszorra is és rézgáliccal permetezni! „ A rézgálicra külön szavazás kell!” Erősködött, akinél beütött a peronoszpóra jele… Végül teljesen összevesztek, s a szőlő tömkrement. Volt egy nagy diófa is a szőlő közepén, mely szintén kiszáradt. Egy év múltán a végrenelet örökségi záradékában az volt megjelölve örökösül, aki a birtoknak a gondját viseli.
Ebben a filmben, mellékszereplőként szerepelt egyik kedvenc színészem: Jaques Villeret. Egy ügyefogyott, naiv, de nagyon jóindulatú parasztot alakított, (filmbeli neve: „Kicsilouis”, „petit Louis”) akivel üzengettek, és állandóan küldözgették egymáshoz a civakodó parasztok. Ő meg, a kis motorjával hozta-vitte a híreket.

A spanyol film, a századforduló utáni gazdasági válság, - (vagy a 2. világháború utáni szegénységben?), erre sem emlékszem. - talált meg, egy kis spanyol hegyi falucskát, amelyben egy öregedő férfi, és egy fiatal társa (talán rokona?), kútfúrásból éltek. Ám egyre inkább elfogyott a víz, és az emberek pénze is. Az öreg (akit Antonio-nak hívtak) elhatározta, hogy ő bizony nekimegy az erdőnek, „beveszi magát”, és beáll hegyirablónak, ahol majd fosztogatja az arra járó gazdagokat. El is nevezte magát Főveszejtő-nek. Természetesen a faluban mindenki ismerte, és egy kisebb fiúcskával tartotta a kapcsolatot, aki feljárt hozzá a hegyi erdőkbe. Ám a rablás sem jött be igazán ennek a melegszívű öregembernek, mert nem csak, hogy nem volt ijesztő, hanem inkább jóravaló volt a külseje. A fosztogatásban nem támogatta a személyisége sem. Inkább szinte koldult, kéregetett, s bizonygatta, hogy ő, mostmár nagyon elszánt és veszélyes. Néha sikerült elvennie egy-egy ferencestől az ételét, s némi pénzt, de nem jártak arra gazdag emberek. Hanem feltámadtak a szellemek! A falu néhány holtjának szelleme, akiket szintén ismert még életükben, épp ott kellett, hogy kísértsenek! :) Ezekkel komoly vitákba keveredett, hiszen miattuk az erdő könnyen elnéptelenedhetett. -„ Miért pont itt kísértesz?”-, - „Én nem tudok máshol kísérteni! Majd meg tudod te is fiam, ha szellem leszel!”-
A fiúcskát küldte mindig bevásárolni: borotva, szappan, bor, kenyér, pálinka, szalonna… és ő hozta-vitte neki a híreket. A kocsmában ivott a rendőr is, és a fiúcskával rendre megüzente, hogy ha egyszer, lejön, „mert 1x úgy is le fog jönni” (beteg lesz, vagy meghal valakije, temetés, stb), akkor úgy szét fogja rúgni a valagát, ahogyan kell! Nem írhatom itt le az egész filmet, de a végén már úgy koplalt, hogy egyik este valóban le kellett mennie a falu szélére. Ám a házban, ahová besurrant, épp ellett a tehén, és csak az asszony volt otthon, (aki egyáltalán nem ijedt meg tőle, hisz tudott róla, s a hangjáról is felismerte), jól leteremtette: –„Hagyd már a bolondságaidat Antonio! Hát nem látod, hogy mekkora baj van itten!”- így hát segítenie kellett. Megycsinálta a „szülést” szépen, becsületesen, ahogyan kellett, s utána kapott egy kis pénzt, meg élemet, s rohant vissza az erdőbe…

Ezek a filmek végtelenül tiszták és „egyszerűek”, nincs bennük világmegváltás, küldetéstudat, társadalomkritika, gyilkosságok, vér és pirotechnika. És nincs távolságtartás, meg mélylélekteni boncolgatás, sem hanem valami leírhatatlan szeretettel és együttérzéssel mutaják meg a saját butaságuktól, önzésüktől és a szegénységtől szenvedő embereket. Igazi empátiával közelítik meg az emberi gyengeségeket. A fényképezés, mind két filmben tökéletesen kiszolgálja ezt a koncepciót: semmi különleges snitt, puccos beállítás, kocsizás, nagylátószögek! Végig, mintha 55 mm-es objektívvel lenne fotózva. Olyan, mint ha ott lennénk közöttük. Mint, ha mink is lehetnénk! Miért is ne lehetnénk? Miért lennénk épp mi, másmilyenek? A tökéletes emberek? :) Fassbinderi visszafogottság és fegyelem a kamera mögött. Ezekhez, az: „Io Ho Paura” (magyar címen: Már nem félek) c. filmet tudnám hasonlítani, amely kb.5-6 éve ment a HBO-n is. Fantasztikus filmek! Hogy miért nincsenek ma ilyen filmek a mozikban? Ezeket a filmeket nem kell megérteni, nem okoskodnak, nem „művésziek”, csak szép csendben, észrevétlenül, mint egy álom beúsznak a szívünk mélyére, és ott is maradnak örökre.
Ezeknek a címét keresem, hogy átadhassam mindenkinek, mert számomra örök élmények, és szerintem „ebből a mai világból”, tényleg nagyon hiányoznak!

Előre is köszönöm a segítségeteket!


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk