Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-23
2550
A Hold Sötét oldala
Furiosa: Történet a Mad Maxből

2024-05-16
Exhibition On Screen: Az ifjú Picasso
Gyönyörű esküvő
Hívatlanok - Első fejezet
Képzeletbeli barátok
Marguerite, a számok szerelmese
Nina és a sündisznó titka

2024-05-09
A halálkártya
A majmok bolygója - A birodalom
Macskák a múzeumban
Mind idegenek vagyunk
Vincentnek meg kell halnia

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Ürömapám *Robert De Niro új filmje* (DVD)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Hunter Killer küldetés
- RTL Három, 16:15
Az öt kedvenc
- Viasat Film, 16:50
Mindenki megvan
- Paramount Network, 16:55
Fortress: Célkeresztben
- Moziverzum, 17:00
Barbie - A film
- HBO3, 17:31

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Danny Trejo (80)
Pierce Brosnan (71)
Melanie Lynskey (47)
Bill Smitrovich (77)
Thomas Brodie-Sangster (34)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Jellemző mondat, esetleg rövid párbeszéd - melyik filmben hangzott el?
F mint foci - Avagy vélemények a bajnokságokról
A rettenthetetlen - Vélemények
A függetlenség napja - Vélemények

További fórumok

Utoljára értékeltétek
A kulcsfigura aaaaa
Margo Harshman aaaaa

 

Mucurr hozzászólásai

Ugrás Mucurr adatlapjára


Semmelweis (2023) - Vélemények

2024-01-01 18:18.56
Bmano-nak tökéletesen igaza van! Most néztem meg a SEMMELWEIS-t és nehezen tudok magamhoz térni. Nem csak alatta pityeregtem, de utána szabályszerűen sírtam az orvosi hivatását és esküjét, az igazságot mindennél fontosabbnak, megfellebbezhetetlennek tartó kiváló szülészorvos sorsát olyan magával ragadóan mutatta be a film, hogy mindenképpen 10/10-re értékelem.Minden remek volt benne: a színészi alakítások (Vecsei, Gálffy, Nagy Katica,Lengyel és a többiek) a sok érzékeny közelképet tartalmazó operatőri munka, a szakmai hűség, a nagyon szép és kellő arányban jelen lévő kísérőzene, s nem utolsósorban az egészet összefogó zseniális rendezés.

Koltai előző rendezői filmjei után ez az alkotás valóságos bombasztikus meglepetésnek számít szerintem. Mellőz mindenféle hollywoodi mázt és heppiendes befejezést, szájbarágó didaktikus narrációt. Mindezek ellenére persze megfelelő, optimális gondolatgazdagsággal és csodálatos képi világgal bír (ami a belső kórházi, valamint utcai jeleneteknél, az emberi arcok karakteres felvázolásánál mutatkozik meg) és katartikus és felemelő befejezéssel zárul. Ami a Duna szélesen folyó közelképével (egyfajta szimbolikus felhangjával, ami a két főváros összekötését is jelezte) ezt még jobban erősíti.

Roppant hiteles korképet ad az akkori orvosi berkekben zajló belharcokról,az akkori gyógyászatnak és a kivándorló orvosoknak a státusáról, a megélhetés és szakmai hivatás közötti lavírozásról, a fenntartók iránti megfelelésről, az erkölcsi- és szakmai helytállásról, a 19. század közepének női sorskérdéseiről, egy lassan bontakozó szerelem kivirágzásáról, az igazság kimondásának szükségességéről.

S mindezt a film sajátos nyelvén fogalmazza meg - számomra nagyon is megkapóan, szuggesztív erővel és mához IS szóló mondanivalójával. Valóban igaz az is, hogy apró hibái, tévedései is vannak, ami felett el lehet siklani, de melyik filmalkotásnak nincsenek? Egy nékem is feltűnt, ha szabad ezt leírni (aki nem látta még a filmet az most ezt ne olvassa!) mégpedig az, hogy akin gégemetszést hajtanak végre az lehetetlen, hogy utána ugyanolyan intenzítással és erővel, ugyanolyan hangon tudjon beszélni, mint azelőtt....A gyakorlat ugyanis ezt bizonyítja, de lehet, hogy sebészorvosok ezt is megcáfolnák, nem tudom.

Viszont nagy erénye a filmnek - a fent említetteken kívül - hogy hitelesen, naturalista módon - de a jóízlés határain belül - mutatja be a szülés, a boncolás, a hirtelen műtét, a halottszállítás megrázó jeleneteit, a konfliktusokat kidomborító dialógusokat, amelyekben bizony bővelkedik ez a szép és megható alkotás.Aki igazi filmélményre vágyik, olyanra, aminek élménye élete végéig elkíséri - annak feltétlenül ajánlani tudom ezt a mozit. Amire már - hálaistennek - külföldön is felfigyeltek!


Halál a hídon - Vélemények

2023-11-05 22:58.09
Segítene valaki, hogy a csillagokat hogyan jelölhetem a vélemény mellé? Előre is köszönöm!


2023-11-05 22:38.01
Hozzám csak most jutott el ez a minden részletében kimunkált, remekül fényképezett és rendezett film. Ha nem is 5, de négy csillaggal jutalmazható. (Összehasonlítva Palma egy másik alkotására, a Megszállottságra, mondjuk ötöt adnék, mert ritkán van alkalmam olyan döbbenetes hatással film, mint az!)Itt is érvényesülnek a Palma-ra jellemző stílusjegyek: osztott kép,több esemény párhuzamos egymás mellé rendelése, mozgalmas, ünnepies tömegjelenetek (különösen a végén) madártávlatból felvett lendületes autós száguldás stb. S itt sem hiányzik a humor, a szelíd irónia: micsoda ötlet a hitchcocki zuhanyozós jelenetnek egy teljesen más aspektusból történő bemutatása(mintegy idézőjelbe téve) a sikoly megfelelő keresése próbafelvételekkel, majd a végén annak tökéletes megtalálása a való életből, aztán a lány alteregóinak sorra likvidálása stb!

Ám egy bakit megfigyeltem, amit a szinkronban követtek el: amikor a tv-riporter nevében Lithgow felhívja a lányt telefonon a találkára - s annak hangján beszél, nem a sajátján. Ezt nem kellett volna megváltoztatni, hiszen maga a lány nem ismerhette személyesen a riportert, s ha Burke hangját ismerhette is, a telefonban (1981-ben) azt még nehezen tudta volna felismerni.

Viszont nagyon ideális (bár szomorú) volt, hogy nem heppienddel végződött a sztori, ami sokkal életszerűbbé tette az egészet: ebben az amerikai miliőben a gonosz és számító politikát nem lehetett, s ma sem lehet legyőzni a kisembereknek - s éppen ezt sugallta a film.

Travolta remekel benne már ilyen fiatalon is, semmi túljátszás sem érezhető alakításában, Lihgow ugyancsak jó alakítást nyújt, de Allen a lány szerepében itt abszolút középszerű, sőt néha közönséges, gyermeteg.Mindez ellenére többször is megtekinthető, ami a klasszikus filmek egyik sajátossága.


Tarr Béla - Vélemények

2023-10-30 23:30.32
TARR BÉLA nemcsak a magyar rendezők között az egyik legnagyobb, hanem világviszonylatban is ott a helye a legnagyobb filmrendezők (Bergmann, Truffaut, Hitchcock, Tarkovszkíj, Antonioni stb.) között.Véleményemet bővebben megfogalmaztam a SZIMFONIA BLOG c. oldalamon - Tarr Béla apokalipszise c. esszémben.


Sátántangó - Vélemények

2023-10-30 23:19.47
A SÁTÁNTANGÓ-ról (így, csupa nagybetűvel!) most ez alkalommal röviden csak annyit: ha egy rendező katarzist akar és tud elérni - azt mindegy, hogyan teszi, másfél óra vagy hét óra alatt. Fó az, hogy elérje. Ez a film bizony eléri. Ha valaki még ennél is bővebben kiváncsi arra, mi a véleményem Tarról és filmjeiről - az írja be a Google-ba: SZIMFONIA BLOG - Tarr Béla apokalipszise. Abban a tanulmányomban kifejtettem róla mindent, amiért nagyra tartom. Mindenkinek minden jót kívánok!


Bosszú szeretetből - Vélemények

2023-05-24 00:01.55
Nem tudom, hogy a regény milyen lehet - de a film maga nagyon átlagos, közhelyes, beleértve a jelenetek pergését, kiszámíthatóságát, a színészi játékok megszokott sablonjait és ezerszer látott gesztusait, az előre sejthető fordulatokat stb. Ami mind hozzájárul ahhoz, hogy mély nyomokat ne hagyjon bennünk ez az alkotás. Ha elgondolom,hogy Cage milyen remek alakításokat nyújtott már más filmekben - akkor ez szerepmegformálása egyenesen gyengének mondható. Talán a bűnözők egyenkénti becserkészésében, a kivégzések helyszínének invenciózus megválasztásában, a korrupt és ördögien kiagyalt védelmi taktika felvezetésében hoz némi meglepetést, újdonságot a film. S amit talán legnagyobb erényként könyvelhetünk el, s ami az irodalomban Sándor Mátyás és Monte Cristo esetében is érvényesül: a bosszú, az önkényes földi igazságszolgáltatás lehetetlenségének, képtelenségének érzékeltetése. Mert bizony a fogat fogért, erőszakért erőszakot, aljasságért aljasságot módszere és menete soha nem hozhat senki számára megnyugtató megoldást. Gondoljuk csak végig: mit él át majd lelkileg ez a kislány és az anyja, ha megtudják a jövőben: értük ölt meg négy embert az, akit igaz szívvel megszerettek. Vajon nem éreznek-e majd emiatt lelkiismeret furdalást, netán bűntudatot? S hogyan él tovább az önkényes ölés terhével a gyilkolás fásult állapotához ugyan Vietnamban már hozzászokott, de "békeidőben" mindezt hidegvérrel tovább folytató veterán katona, akit itt már zsaruként ismerhettünk meg. Az, hogy a halált ezek a vadállatnál is kegyetlenebb és gonoszabb emberek úgymond megérdemelték, arra rászolgáltak - az senkit sem tesz boldogabbá. Sem a nyomozót, sem a megerőszakolt asszonyt és anyját, sem a lányát, sem a megölt bűnözők családját. Márpedig az igazságszolgáltatás lényege éppen ez lenne, maga a megnyugvás, a lelki béke. Amire, aminek megteremtésére viszont egyedül az Isten képes. Földi bűnök megtorlása, a teljes és átfogó igazságszolgáltatás, a valódi erkölcsi kártalanítás földi szinten megvalósíthatatlan.Ezen a területen nincs királyi út, nincs megnyugtató lezárás, kipipált heppiend. Csupa szeretetből vagy a bűn iránti gyűlöletből, az igazság érdekében eltökélt indulatból ölni, gyilkolni ugyan lehet, de értelmetlen. Mert általa senki nem lesz jobb, értékesebb. És magát a bűnt sem szünteti meg vele, hisz az egyidős az emberiséggel, s a jövőben is hordozza azt magával és magában mindenki, ha nem is mindenki egyenlő mértékben, egyforma súllyal és következményekkel.Erőszakot erőszakkal megtorolni - fából vaskarika, vagy még rövidebben fogalmazva - bibliai szavakkal: "ki kardot ránt - kard által vész el."


Szerelmünk lapjai - Vélemények

2023-05-14 12:12.16
28
112
13
3
18
1
Poszter
87 Szerelmünk lapjai
Vélemények: Szerelmünk lapjai (2004)
Vélemény írása

András Végvári 2023. 05. 14.

0
Nekem tetszett!

Számtalanszor tapasztaljuk, hogy szerelmes témájú filmek esetében többen ilyen jellemzéseket írnak: csöpögős, nyálas, szentimentális, érzelgős stb. Márpedig az efféle mozik - bizonyos fokig - mind tartalmaznak ilyen elemeket, motívumokat . Ez elkerülhetetlen. A lényeg: milyen arányban jelennek meg benne mindezek, mennyire viszik túlzásba a rendezők, szereplők stb. az érzelmek hangsúlyozását, s hogyan teremtik meg a körítést: a társadalmi helyzetképet, a karakterek és emberi kapcsolatok bemutatását, azok változását, fejlődését, s mindezek hogyan indokolják egy szerelem beteljesülését vagy tragikus végét. S főként: hogy mindezekhez milyen művészi vagy giccses eszközöket "használ " a rendező, az operatőr, a színészgárda stb. Ha az arányok megfelelők, a ballanszirozás sikerül mindezek közt az elemek közt egy filmben - akkor egy totálisan jó, sikerült, művészileg hatásos, szuggesztív alkotás jön létre. Ezért nem lehet csöpögős és szentimentális - bár nagy érzelmi erőt hordozó - például a Doktor Zsivágó vagy az Egy férfi és egy nő, avagy a Szerelmünk lapjai (magyarul az eredeti cím után: Jegyzetfüzet.) Megvédem e filmet a fanyalgóktól, mert ez a film semmiképpen nem nevezhető sem giccsesnek, sem csöpögősnek. Igenis nagyon árnyaltan, gazdagon, de mértéktartóan, jó ízléssel mutat be egy olyan szerelmi kapcsolatot, ami bővelkedik konfliktusoktól, túláradó szenvedélytől, újraéledő vágytól és végül megnyugtató befejezéstől. Igen okosan, intelligensen beszél a két nem közti vonzódásról és taszításról, szeretetről és gyűlöletről egyaránt. Nagyon is bölcsen, szemléletesen tudja hangsúlyozni azt, amit Petőfi "átkozott gyötrelemként" jellemez, s amelynek lehet, hogy éppen ez az egyik legnagyobb szépsége és különlegessége. mert a szerelem nemcsak gyönyörűséget, élvezetet okoz mindkét félnek, hanem bizony sok-sok lemondást, szenvedést is. Mint maga az egész élet. Ez a film szép, megható, gyönyörűen fényképezett, a maga nemében egyedülálló, még könnyeztető is. Nem szokványos, nem átlagos és banális, kiszámítható jelenetekkel operál, (nem unalmas két órája ellenére sem.) S kétségtelenül nagy hatással van a nézőre, főként arra, aki élt már át hasonló érzelmeket és konfliktusokat életében. Szerintem ott a helye a többször nézhető filmek közt, és a szinkront sem bántanám, mint az egyik hozzászóló, hiszen kifogástalan.


Menekülés az éjszakába - Vélemények

2023-04-12 22:04.50
Mucurr (2023.ápr.12.) Mindig elolvasom az általam éppen látott film nézői kritikáit. A 2, 6 - tól egészen a 4, 8-ig találtam már értékeléseket. Lehúztak itt már általam sokra tartott filmalkotásokat, számomra nagy élményt jelentő mozikat. Mint pl. a Menekülés az éjszakába c. filmet is. Nem mondom, hogy életem legnagyobb filmje, de roppant értékes alkotás. Nicholson és Morse remek alakítása, a jelenetek szuggesztív, érzelmi ereje, a meglepő(de indokolt és hiteles) fordulatai a cselekménynek - mind mind erényei ennek a filmnek. Nem igaz, hogy a dialógusok erőtlenek, nagyon is jól megfogalmazott, pontos, erőteljes, nagyon is végig gondolt párbeszédek peregnek itt a filmben. Mivel a való életben is sok minden kiszámíthatatlan, így itt is kiszámíthatatlan érzelmi reakciókkal, cselekedetekkel találkozunk. Nagy irodalmi alkotások igazolták már: a bosszú senki számára nem hoz megnyugtató megoldást, a kegyelem, a szeretet, az empátia előtérbe helyezése viszont igen! Ez a film is - nagy katarzissal - ezt a tételt bizonyítja számunkra nagy művészi eszközeivel. Nem minden részletében kimunkált, mint pl. a Forrest Gamp vagy a Halálsoron - de igenis jelentős alkotás. Személy szerint mindenkinek ajánlom, hogy épüljön, nemesedjen
általa.


65 - Vélemények

2023-04-12 22:01.04
Mucurr (2023.ápr.12.) Mindig elolvasom az általam éppen látott film nézői kritikáit. A 2, 6 - tól egészen a 4, 8-ig találtam már értékeléseket. Lehúztak itt már általam sokra tartott filmalkotásokat, számomra nagy élményt jelentő mozikat. Mint pl. a Menekülés az éjszakába c. filmet is. Nem mondom, hogy életem legnagyobb filmje, de roppant értékes alkotás. Nicholson és Morse remek alakítása, a jelenetek szuggesztív, érzelmi ereje, a meglepő(de indokolt és hiteles) fordulatai a cselekménynek - mind mind erényei ennek a filmnek. Nem igaz, hogy a dialógusok erőtlenek, nagyon is jól megfogalmazott, pontos, erőteljes, nagyon is végig gondolt párbeszédek peregnek itt a filmben. Mivel a való életben is sok minden kiszámíthatatlan, így itt is kiszámíthatatlan érzelmi reakciókkal, cselekedetekkel találkozunk. Nagy irodalmi alkotások igazolták már: a bosszú senki számára nem hoz megnyugtató megoldást, a kegyelem, a szeretet, az empátia előtérbe helyezése viszont igen! Ez a film is - nagy katarzissal - ezt a tételt bizonyítja számunkra nagy művészi eszközeivel. Nem minden részletében kimunkált, mint pl. a Forrest Gamp vagy a Halálsoron - de igenis jelentős alkotás. Személy szerint mindenkinek ajánlom, hogy épüljön, nemesedjen
általa.


Drága örökösök (sorozat) - Vélemények

2019-08-23 12:28.43
Apropo3:Véleményemet e sorozat értékeiről még a tavasszal részletesen leírtam a SZIMFONIA BLOG oldalamon.Címe: Drága(?) örökösök. ha valaki kíváncsi rá,ott elolvashatja. köszönöm.


Mannavita Méhpempő rendelés

 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk