Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-16
Exhibition On Screen: Az ifjú Picasso
Gyönyörű esküvő
Hívatlanok - Első fejezet
Képzeletbeli barátok
Marguerite, a számok szerelmese
Nina és a sündisznó titka

2024-05-09
A halálkártya
A majmok bolygója - A birodalom
Macskák a múzeumban
Mind idegenek vagyunk
Vincentnek meg kell halnia

2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

További mozibemutatók

DVD / Blu-ray premierek
Ürömapám *Robert De Niro új filmje* (DVD)

További DVD premierek
További Blu-ray premierek

Hamarosan a TV-ben
Számkivetett
- Moziverzum, 09:15
Valkűr
- Mozi+, 09:15
A Thomas Crown-ügy
- Cinemax, 09:30
Éjféli látomás
- Film+, 09:50
A kutya, aki megmentette a húsvétot
- RTL Három, 10:15

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Rosario Dawson (45)
Gary Daniels (61)
John Corbett (63)
Sean McNamara (62)
Candice Bergen (78)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Pókok (2023) - Vélemények
Mit hallgatsz most?
Tippjáték (Foci)
Zorro álarca - A legjobb jelenet

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Jóságos ég! aaaaa
Lee J. Cobb aaaaa

 

Fórum - Egy bürokrata halála - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

1. VAL P (2021-03-01 11:35.25) aaaaa
Hogy az éppen pergő mű hősei egy holttestet (avagy egy halottnak hitt személyt) kényszerülnek folyamatosan mozgásban tartani – a konfliktusok elkerülése érdekében, de valójában mind mélyebbre süllyedve annak futóhomokra épített folklórjában –, tradicionális gegforrás. Az 1966. III. 9-én, délután ¾ 3-kor elhantolt Francisco Jota Perez (a barátainak per Paco), proletár, feltaláló és hazafi első ránézésre mentesül a fenti kálvária alól. Hiszen a filmidőbe toppanásunkkor már magába fogadta az anyaföld; a kubai szabadság szárnyaló példaképének mellszobrait futószalagon előállító gépezet tervezőjének és megépítőjének síremléke felett még egy árnyszóró lámpaernyő is díszeleg.
Ééés… ami a legnagyobb megtiszteltetés egy élmunkás számára, a mámor csimborasszója: vele temették el a munkakönyvét is. Hogy együtt lehessenek (mint két jó barát) az örökkévalóságig. (Plusz 2 nap.) Ám amire senki sem számított, az anonimitását féltékenyen őrző ötletgazda pöpecül packázó lavinát generált ezzel. Hiszen ahhoz, hogy a szegények Michelangelójának özvegye hozzájuthasson kiválóan megérdemelt nyugdíjához, az ominózus munkavállalói kiskönyvet is csatolni kell az elhunyt aktapaksamétájába. Nagyon úgy fest, hogy a problémára az exhumáláson kívül nincsen más megoldás. Ám a két évnél frissebben eltemetettek sírjának feltárásához bírósági végzés, illetve minisztériumi engedély szükségeltetik. (S beláthatatlan a sora annak, a dokumentum érvényesítése milyen további engedélyek, aláírások és pecsét-lenyomatok beszerzésével lehetséges csupán.)
A nagynéni ködös ügyének nemes elboronálását kellő tapasztalatlansággal magára vállaló unokaöccsel a hivatalnokok – akik pókerarccal bújtatnák lábukat cipóba is, ha a formanyomtatványon, az intézmény körlevelén elírták a lábbelire vonatkozó szót –, pingponglabdaként bánnak reggelire, de nem sportemberekhez méltó módon. Kénytelen hát – az eredményesség fontosságát szem előtt tartva – kétes alakokkal szövetkezni.
Eközben Drakula, a pincér tormás kávét szolgál fel. Egyre feljebb. S narancs helyett pomeráncot. Az éj leple alatt baglyok, s eltévedt lámák lesik, merre gurul a koporsó. (Hah, szóval mégis beindul az „Itt a hulla, hol a hulla” projekt?) Az izzadságszagával elidegenítően életszerű cselekmény fűszerezéséhez Alea olyan ragyogó rögtönzéseket varázsol elő idealádájából, mint a Terry Gilliamet megelőző montázstechnika, a lüktetően zsongó álom-Dalí-jelenetek, vagy az autózúzó, aktaszaggató, koszorúkat hajigáló tömegbörleszk.
Hogyan került banánhéj az ablakok feletti díszpárkányra? Valóban erőszakosabbak, akik paranoid módon azonosulnak édesapjukkal? Megnyugtató pontot lehet tenni Perez úr utolsó, nem kívánt turnéjának végére? Míg a kérdésekre tálcán hozzák a hitelesített válaszokat, bízzunk bátran a főhős sikerkoronájának stabilitásában! Addig is ráérünk elrejtőzni egy áriázó liftkezelő hangvetületében, partvisálcát ölthetünk magunkra, vagy szimplán belefeledkezhetünk a halottas kocsi szélvédője előtt pillangózó csontváz látványába…



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2021-03-01 11:351 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Egy bürokrata halála adatlap
Eredeti cím: La muerte de un burócrata
Évszám: 1966
Rendezte: Tomás Gutiérrez Alea
Szereplők: Salvador Wood, Silvia Planas, Manuel Estanillo, Omar Alfonso, Tania Alvarado...

További információk


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk