Filmek Főoldal TV műsor DVD / Blu-ray Filmek Színészek Rendezők Fórumok Képek Díjak Mozi
film
 
Bejelentkezés
E-mail:
Jelszó:
Megjegyezzelek?
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Regisztrálj és nyerj
DVD-t, vagy mozijegyet!

Keress

Részletes keresés

Mozibemutatók
2024-05-02
A boldogság ügynöke
A kaszkadőr
Az elátkozott Queen Mary
Milli Vanilli: Az évszázad botránya
Végtelen rozsmezők

2024-04-26
Anselm

2024-04-25
Abigail
Challengers
Emma és Eddie: A képen kívül
Exhibition: Van Gogh és Japán
Maga a pokol
Robotálmok
Spy x Family Code: White

2024-04-18
Bolero
Bonus Trip
Elszáradt füvekről
Mentawai, egy elfeledett ősi kultúra
Micimackó: Vér és méz 2.
Polgárháború
Származás
Szunnyadó vérebek
Vörös szobák

További mozibemutatók

Hamarosan a TV-ben
A falka
- Film Mánia, 03:45
Az utolsó léghajlító
- Mozi+, 04:05
Sebesült testvéreinknek
- HBO2, 04:27
Az élet könyve
- Moziverzum, 04:30
Az erős ember
- Spíler2, 05:00

Teljes tévéműsor

Szülinaposok
Joanna Lumley (78)
John Woo (78)
Julie Benz (52)
Amira Casar (53)
James Badge Dale (46)

További szülinaposok

Legfrissebb fórumok
2022-es választás
Magyar filmek
Viccek! - Ha van Valakinek egy jó vicce, vagy poénja, akkor azt itt elmondhatja!
A kaszkadőr (2024) - Vélemények
Melyik színésznővel/színésszel feküdnél le legszívesebben?

További fórumok

Utoljára értékeltétek
Csontok és skalpok aaaaa
Amira Casar aaaaa

 

Fórum - Turtles Can Fly - Vélemények

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni a fórumokhoz, be kell jelentkezned, vagy regisztrálnod itt!

4. VAL P (2020-02-18 20:48.16) aaaaa
Alaposan megrázó film.
A háborúnak már nincs ún. hátországa, mert amire korábban alkalmazták e szakszót, teljesen összemosódott a frontvonallal. Az épp csak járni tudóktól a kamaszokig árván maradtak bandába verődve próbálnak túlélni – még így mutatkozik rá a legtöbb esély. S mivel Irakban aknamező az egész világ, aknaszedő lesz benne minden fiú és lány. Sem árucikk, sem termény nem vetekedhet a keresettségével. Karok nélkül, szétroncsolt lábbal vagy vakon sincs eredményre vezetőbb lehetőségük a „máról holnaprá”-ra. Ha csak nem karattyolnak angolul, s nem ismerik oly mértékben a modern technikát, mint a félisteni rangig emelkedett Szatelit. Bár még akkor is gyakorlatilag csak tünékeny lidércfény a remény. A gyerkőcök nem ismernek alternatívát életkörülményeik megváltoztatására – ahogy egy bébi harcsa sem kezd el töprengeni azon, hogy borzolná lovaglás közben bajszát a szél; vagy ahogy egy újszülött struccnak sem jut eszébe homokba dugni a fejét. S éppen ez, a pokol rezignált, tökéletesen természetesnek vétele (ld. a gépfegyverré avanzsáló nyomorék jobb láb esetét) a legelképesztőbb aspektusa a műnek.
Feszeget egy pár kérdést Bahman Ghobadi, de talán az foglalkoztatja leginkább: Előrébb viszi-e az önfeláldozás mákszemnyit is ezt a… hm… emberformálta világot?


3. Ahuva (2017-05-28 23:32.42) aaaaa
Szivszorito Film. Az a fajta, amely utan a fotelbol folkelve elszegyelljuk magunkat, hogy milyen semmisegek miatt szoktunk nyavalyogni nap mint nap.


2. Chris Co (2016-08-23 16:27.05) aaaaa
Kicsit bővebben : A Gundam jutott még eszembe hirtelenjében (off. : a sztoriban még olykor olykor akad ez és az, de a robotos csihipuhi meg egyéb szörpök nekem nem igazán...).
Talán fura, miért említek két egyáltalán nem ideillő alkotást, melyek műfajt, stílust tekintve igencsak különböznek ettől a mozitól. A korábban emlegetett Mad Max kietlen, sivár, háborúkkal teli világa, a túlélésért folytatott küzdelem a jövőben itt a közelmúlt, mint helyi harcok egymásutánja nomád körülmények közt, háborús eszközök szemétlerakótelepe, gyermekek az aknamezőkön, a piacon amerikai akna, cserébe orosz géppuska, még gyermekek részére is, ami nem barbie, vagy matrioska. A G.I. Joe-k persze számukra nem ismeretlenek, de nem mint műanyag játékfigurák, vagy mozik, rajzfilmek, mivel ezek is csak valószínűleg a tiltott csatornákon és nem a híradásokban gyakoriak. A másik, a japán anime egyik karaktere, aki kurd származású, szintén árva, ennek a filmnek egyik szereplője ihlette.

"Előttünk a halál!"

Azt a sok fájdalmat, nélkülözést hogyan is lehetne elmesélni, amit ez a magára hagyott, a kezdetek óta nagyhatalmak uralma alatt szenvedő nép átélt történelme során?! Ez a film csak egy morzsája a szörnyűségeknek, de mintha úgy lenne összerakva, jóval több annál, mint a menekülttábor, az elmaradott falu lakóinak mindennapjairól szólna, akiknek mindenük megvan, csak "mindenki" elvenné tőlük, így semmijük nem marad, csak a remény, a küzdelem egy kilátástalan világban, ahol a háborút (a híreket) várják, ki félve, ki reményeket táplálva.

Túlélőfilm, mely keserves küzdelem az életben maradásért, lélektani dráma, ami az árvák, a nincstelenek tragikus sorsát, a baljós eseményeket misztikus jövendöléseken át szemlélteti, de ezenkívül néhány plusz is akad, például, hogy talán érthetőbbé váljon (ami nyilván elfogadhatatlan), mely okok vezethetnek oda, "ahová"(nevezzük terrorizmusnak, bár ez sem egyértelmű, és néhány szóban összefoglalható), ami nem csak intézményesített eszköz, meggyőződés, eszme, ideológia, tudatlanság, gyarlóság, gyávaság, hanem lelki folyamatok (sérelmek, de nem olyasmit értek ez alatt, mint : elvette a csokifagyit, vagy beszólt fórumon) során is kialakuló tragikus (és elítélendő) cselekvésben bontakozik ki.

Végtagok nélkül, csonkán, árván gyermekként, aknákat hatástalanítani (ezt látva filmen is van, hogy átértékelődnek dolgok az emberben, mint egy sátras kiruccanás alkalmával a vadonban, amikor egy forró tea meg egy fél kifli is több, mint otthon a sok..., még ha nem is tart sokáig a feeling, legfeljebb a "visszatérésig") azért eléggé meredek és elgondolkodtató, hogy a rózsaszín világ hátat fordít mindezen szörnyűségeknek és ahol az "erő", ami mindezen változtathatna, ott másra pazarolja adottságát, azaz még többet szerezni a földi javakból, örömökből. A filmben egy-egy apró bírálattal, mint utalással, mozzanattal találkozhatunk, ami kritikus erre-arra, de ez is csak finoman (Spoiler : "Addig mondogattad, hogy USA, míg ráléptél egy aknájukra", vagy a gázálarcok otthon, Irakban, és a török határzár lövései) jelenik meg (én odalöktem volna még félórában egy rakatnyi szemétséget, bár igaz, ettől nem lett volna jobb, inkább elvonta volna a figyelmet a fontosabbakról). Amiben viszont nem visszafogott, azt a gyermek színészek nagyszerű munkájának is köszönhetően úgy mutatja be (Spoiler!...és azok a jelenetek még hozzá, például amikor a kislány közli testvérével, nem viszik magukkal a picit, őt közben a háttérben látjuk, ahogyan figyel a kis apró emberke, az ártatlan és értetlen tekintete, elképesztő...), hogy egy-két komikusabb mozzanaton kívül arclemosóként mindenféle mosolyt eltávolít azokról, akikbe is csak egy parányi empátia is szorul.

Szőrözésnek végül : egyszerre dörög és villámlik, mert a hatás kedvéért mindig épp oda csap le Zeusz (vagy Tarhunda vagy "mittudomén":)), ahol valami drámai dolog történik.:) Ami viszont tényleg zavaró volt (vagy inkább amit hiányoltam), hogy ez a röpke másfél óra kevés ahhoz, amit még be lehetett volna mutatni, bár sokkolásnak talán ennyi is elég, disneyworldbe.


1. Chris Co (2015-05-31 21:42.30) aaaaa
Majdnem annyira tetszett, mint az új Mad Max, csak a film alatt egy icipicit rosszabb kedvem lett. Nem tudom, miért, de inkább legközelebb megnézem moziban a másikat és nem csak cam-en, otthon. Eszembe jutott egy vicc, hogy alulról bombáznak minket (a 7.század), közben nem is, mert az csak akna lehet...



Kapcsolódó fórumok

VéleményekVAL P, 2020-02-18 20:484 hsz
Kérdések téma megnyitása0 hsz
Keresem téma megnyitása0 hsz
 
Turtles Can Fly adatlap
Eredeti cím: Lakposhtha ham parvaz mikonand
Évszám: 2005
Rendezte: Bahman Ghobadi
Szereplők: Soran Ebrahim, Avaz Latif, Sadaam Hossein Fevsal, Hiresh Feysal Rahman, Abdol Rahamn Karim...

További információk


 

Filmkatalógus alsó
Copyright © 2005-2018, www.FilmKatalogus.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Impresszum | Médiaajánlat | DVD üzletszabályzat, kapcsolat | Sitemap | E-mail: info@filmkatalogus.hu

Ez a weboldal cookie-kat használ, melyekre szükség van az oldal megfelelő működéséhez. További információk